:: Memoir @ Luzern, Swiss ::


.


Lucerne (German: Luzern (help·info)) is a city in Switzerland. It is the capital of the Canton of Lucerne and seat of the district with the same name. With a population of 57,533[1], Lucerne is the most populous city in Central Switzerland and focal point of the region. The city's agglomeration consists of 17 municipalities in three cantons with an overall population of nearly 200,000[2].

Due to its location on the shore of Lake Lucerne (Vierwaldstättersee) within sight of Mount Pilatus and Rigi, Lucerne is traditionally considered first and foremost as a tourist destination. One of the city's famous landmarks is Chapel Bridge (Kapellbrücke), a wooden bridge from the 14th Century.



copy from :: wikepedia luzern

:: hari last berada di swiss, kami p ke Luzern.. dgn begitu bersemangat kami bangun pagi dan check -out seawal jam 7 pg utk ke tmpt ni.. (hehehe) igtnya nk p ke interlaken ,lausanne ngan geneva tp x sempat..xpelah.. insya allah klu nak p lagi lenkali la kot...(klu ade duit le..) da sengkek nihh..huhuhu.. dlm sejam setengah dlm kereta alhamdulillah kami smpai ke luzern.. tmpt pertama kami tuju adalah banhof (stesen ketapi ) utk cari info psl tmpt nih..alhamdulillah pas dpt map terus je le berjalan..nk keja ms p tpt lain le katakan..hehehe... emm


tempat ni lawa sgt.. ada lake..dgn kapal besaq..tasik dia byk angsa yg comel2.. tapi ikan x nampak.. pastu pemandangan indah sgt...berlatar belakangkan gunung .apa ntah nama gunung tu ..pilatus kot..lawa.. sungguh!!..subhannallah.. indahnya bumi ni... pas jln kt tpt ni..kami ke tpt menarik lain..

nama dia lion monument.. sejarah dia leh la tgk kt internet(malas nk terang..hihihi)..tp besh lah.. brg kt sini leh tahan mahal giler... hohoho... pas p lion monument tu.. kami singgah kt pilatus.. gunung paling glamer kt luzern.. sbb harga naik cable car dia cam x mahal sgt bding tpt lain.. kami pon naik lah.. takut x smpt nak naik kt interlaken( top of europe) .. dlm kul 12 naik.. pastu dlm kul 4 lebih la kat atas tu.. ada 3 level.. byaran pon beza..alang2 naik kami naiklah smpi atas.. b4 tu adalah skit perdebatan nk naik ke x.. oleh krn nk kejar masa kmi pon decide nk naik... sbb memasing kata ikut lah...ikut lah. x tau nk ikut sapo.. so naik je lah.. taknak buang masa... hahaha.. leh tahan kat atas tu.. x la sejuk sgt.. angin kuat...

kt atas tu kami sempatlah mendaki puncak pilatus tu.. sebelum tu kat level dua sempat main permainan apentah nama dia x ingat.. cam duduk atas cam tpt duduk pastu main permainan meluncur atas gelongsor terpanjang kt swiss ni.. x igt nama dia ( sori2..) tp mmg syoklah main tu.. takut pon ada sbb tpt tu curam.. benda tu kita leh bawak cam bawak kreta..tp x la susah sgt bbding bawak kreta.. brek control kt tangan... mama bawak haziq.. papa plak bawak beby.. seronok sgt main.. tp ada orang komplen bawak slow sgt. xpolah biar lambat asal selamat :P.. tgk ada orang lain sampai berderet2 4 biji kt blakang..ntah camne ntah dia bawak ( kes slow sgt le nihhh) .. cian org blakang x enjoy sbb kn brekk je..da la x leh nk dkt sgt ant satu sama lain...huhuhu





pastu sampai puncak pilatus.. rasa teringin plak nk mendaki puncak kpd puncak gunung pilatus.. da la bawak stroller.. budak 2 orang takut pon ada sbb daki tu angin kuat cam takut diterbangkan angin.. tp pelik tgk adalah 2 ke 4 ekor kambing gurun yang tgh makan rumput kt atas puncuk gunung g curam.. ntah camne ntah diorang naik ngan sepatu dia tu.. ajaib.. klu diorg leh naik.. takkanlah manusia x leh.. ni kan pulak kambing... so kami mesti boleh!!!!... hehehe.. akhirnya pas nk tercabut lutut naik tangga.. alhamdulillah kami pon sampai kat puncuk kpd puncak gunung pilatus... gayat banget sih.. pastu plak renyai2 ujaaaaaann... takut gak sbb angin kuat. pas snap gamba cpt2 turun..

seronoknya rasa dpt tawan tpt tu.. org lain tgk bangga je diorg kite leh wat. siap tepuk tangan lagi.. ( kembang idung dah la masa tu memang idung tgh kembang sbb tercungap2 panjat gunung tu.. bertambahlah kekembangan lubung idung kami ..eheheheh)... turun dlm jam 430.. pastu teruskan perjalananan ke interlaken.. x smpt nk naik sbb hari da malam.. kena balik sar la plak.. alhamdulillah.. driver yang budiman bejaya sampai ke kg halaman dlm kul 3 pagi.. alles ok.. . terima kasih kepada abg tersayang.. sbb berhati2 memandu ..dan tahan drive sorang2.. kami sume da lena di ulit mimpi dlm keta tu.. ( x larat daaa).... love u so much!!!.. ( jangan jeless ..heheh)

:: perjalanan ke swiss tamat 23 july 2007 ::


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails