:: Memoir @ Rheinfall, Switzerland - Summer mode ::


.



The Rhine Falls (Rheinfall in Switzerland ) are the largest plain waterfalls of Europe.
They are located in the High Rhine upper course of the river Rhine, in the municipalities of Neuhausen am Rheinfall and Laufen-Uhwiesen, near the town of Schaffhausen in northern Switzerland and close to the German border. They are 150 m (450 ft) wide and 23 m (75 ft) high. In the winter months, the average water flow is 250 m³/s, while in the summer, the average water flow is 600 m³/s.

copy from wikipedia

Visit Time :: 21 July 2007 ::

:: Catatan Perjalanan ::

Perjalanan ke Swiss mengambil masa kira2 4 jam..(tapi kami terlebih masa sebab nak amik jln yg takde tol sampai tersesat2..hehehe.. bertolak jam 10pg sampai dlm jam 3 ptg..) lebih kurang dlm 300++ km (tak + time yg tersesat tu),klu kat mesia kira2 jalan cam dr JB ke Klang lah.. tak lah jauh sgt sebenarnya sbb tmpat tinggal dkt ngan border ngara Swiss ni..

alhamdulillah.. line clear.. bebudak pon ok.. taklah byk sgt kerenah wpun duduk lama dlm kereta ( sewa kereta dr Sixt ).. Terima kasih kak yam kerana sudi menemankan kami dlm travel yang penuh mencabar ni( sbb 1st time bawak kreta kt obersea dan main redah je..lg satu sbb leh kongsi belanja ,so jimatlah duit skit..heheheh) .. Thanx juga kpd abe tersayang sbb sudi bawak jalan2 kat tpt yang sgt lawa & bersih..( x sempat nk round sume tempat.. klu p semua tempat kt swiss ni satu minggu pon x abis..xpleh lenkali kot klu ada rzeki lagi.. ;) ).

so far so good..perjalanan sume ok..kt sempadan memula tu polis kt situ x check..so kami dgn selamba masuk je ke Swiss..alhamdulillah sume ok.. tp time lepas p rheinfall dan dlm perjalanan kami ke zurich ntah camne kami terkeluar balik drp Swiss dan masuk ke German balik.. Ya rabbi.. time tu la time nk masuk tu polis kt sempadan tu check sume2.. pasport ..kreta.. ntah knp.. mayb jalan yang kami pilih tu len macam kot...yela kiri kanan hutan..ibaratnya jalan tu cam jalan nk p belukar yg berbukit bukau.. jln kecik cam lorong sehala.tp leh lalu dua hala..(salah jalan la nihh..huhuhu) klu pk logic mana le ade pelancong nak lalu kat tempat tu.. tp sbb kami guna en Navi Syst yang kami percayai.. so ikut jelah.. cuak gak masa time dia chek tu.. tp last2 xde pe pon.. alles klar... :) leganya... kendian kami pon meneruskan perjalanan dgn riang gembira.. (sbb da lama plan travel ni tercapai hasrat ke Swiss akhirnya..alhamdulillah..) seronok sgt2.. sambil dpt tengok keindahan alam yang sgt indahh.. insaf2... he he hee... :)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails