:: Memoir @ Rome - Spring Mode ::


.

:: time visit 9-11 march 2007 ::



:: seronoknye di venice.. yg besh tu leh tgk laut yang lawa.. setiap hari naik bot jejalan.. nak naik gondola (cam sampan ngan di kayuh ol org pakai baju belang2 cam lari dr penjara) .. x mampu lah.. skli round dlm 80 euro.. baik beli makanan duit tu..hehe.. lenkli la kot klu ada org nk sponser.. :) .

kami p ke rome naik keretapi.. dlm 4 jam lebih duk dlm tu.. alhamdulillah sume ok.. wpun terpaksa bersabar ngan anak2 yg comel2 ni.. diorg x tahan duk lama sgt dlm train.. nak kuar plak dr train..time tgh jalan tu.. klu train tu mak diorg yang punya takpo gak . leh la bhenti sesuka hati.. ni kan pulak.. bukan hak milik mesia pon.. huhuhu.. terpaksa la sabar.. org tengok pon semacam je.. takpo la sabo la.. bukan slalu jln gini2 kan... +ve laaaa... alhamdulillah.. kami smpi ngan selamat.. ke roma terminal.. leps tu terus cari hotel sbb x book lagi.. alhamdulilah ada la tpt nk tggl beberapa hari ni wpun harga mahal skit.. semalam dlm 65.. pastu malam ke 2 60 kot.. lebih kurang.. tiket train dr venice 110++ erm.. leh tahan.. xpe lah.. skali skala.. hehehe..




kt cni seronok.. leh jumpa coloseo.. fontana.. etc.. byk gak la tpt bersejarah yng klu dlu blaja sekolah menengah tau gitu2 kt buku.. alhamdulillah.. allah bg peluang tengok sendiri keindahan alam ni.. dgn memcam ragam manusia.. berbeza agama.. dpt rasa nikmat berjalan ni.. rasa syukur :)..




yang x beshnya .. hari ke dua kat rome ni.. time naik train adelah mahluk asing tu.. curi kamera kami.. sedey giler masa tu... x perasan plak hilang.. tapi yakin time kt train sbb ms tu padat sgt org.. mmg pro la picked pokect kt cni.. rasa nak belasah je.. da la kamera tu satu2 kmera yg ada bru beli time nk dtg jemen.. jahat org tuu......huhh... mmg sedey la kamera xde.. yela time2 p tpt gini la kamera di perlukan.. nk snap gambo besh.. sib baik smlm da snap byk gamba juga n da uplod dlm komp.. pasni kena guna hset je tgkap gamba.. huhuhu... oklah tu . drp xde langsung kan.. yg susah nye kena tgk cuaca la klu nk guna hset ni.. hset x canggih.. heheh


erm.. so bg kengkawan.. nk p rome.. ati2 ek.. brg berharga tu simpan elok2.. letak poket dlm baju.. beg sandang letak depan..pegang erat2.. hilang barang xpe lah.. jgn hilang org tersayang.. eheheheh.. oklah .. hepi holiday to all........bg yng nk p .. atau nk p lagi ..:P "::


Rome (bahasa Itali: Roma) merupakan ibu negara Itali dan wilayah Lazio, dan juga bandar raya terbesar dan comune paling ramai penduduk, seramai kira-kira 2.5 juta penduduk. Kawasan metropolitannya ketiga selepas Milan dan Naples. Ia terletak di bahagian tengah-barat Semenanjung Itali, di mana sungai Aniene bertemu Tiber.
Rome juga sering dikaitkan dengan Gereja Roman Katolik dan ketua uskupnya, Paus. Satu enklaf Rome ialah Kerajaan Kota Vatican, wilayah berdaulat Holy See dan negara paling kecil di dunia.
Bandar Rome merupakan sebuah bandar moden dan kosmopolitan. Sebagai salah satu bandar utama di Eropah yang boleh dikatakan terselamat dalam Perang Dunia II, pusat bandar Rome pada dasarnya kekal dengan ciri Renaissance dan Barok. Pusat Sejarah Rome disenaraikan UNESCO sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia [2].

One Response to “:: Memoir @ Rome - Spring Mode ::”

  1. Anonymous says:

    cam besh je..:P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails