:: Eifel Tower, Paris ..France ::


.


:: dua puluh august tahun dua ribu tujuh ::

selepas 1 jam 50m berada di dlm ice train dr Saarbruecken, sampai kul 2 ptg..bertolak jam 12 lebih tgh... alhamdulillah akhirnya dpt kami menjejakkan kami pertama kali nye ke bumi paris di France, sepanjang perjalanan dlm train dua beradik ni tak lah moody sgt sbb pengalaman
yang sebelumni mengajar banyak erti kehidupan dlm perjalanan. (poyo je ayat nie..huhuhu) ... lagipun kami da redy dengan bekalan lalipop kegemaran kanak2 yang comey ni...so klu diorang da boring atau nak menyanyi je..kami cpt2 kuarkan senjata tu.. berkesan gak teknik tu....he he he.. lgpun x la lama sgt lam train..

yey..alhamdulillah selamat sampai di paris.. kami terus cr jalan ke hotel Mister Bed City di Bagnolet.hotel paling murah di paris.. servey hotel lain mahal.. so amik yang plg murah 32 euro smlm dgn toilet n bathroom kt dlm bilik..oklah kot.. Sebenarnya x tahu pon katne.. redah je la.. pas dpt map dan tiket kat stesen ketapi tu.. kami ikut je la map ke tpt tu.. utk letak barang cam beg dll.. oklah. p ke bagnolet ni x susah dr Gare de est kena tukar 2 train nk ke bagnolet..jalan ok tp yg x tahan tu..metro train kat sini banyak tangga.. tangga dia klu setakat 2 ke 5 jejak takpe gak ni sampai seploh ke berbelas2 anak tangga ader.. da la xde lift atau eskelator.. betul ke eje ni..entam je la..huhuhu.. ;p. .. pehtu..nak x nak..kena nak jugak lah.. terpaksa la che abe angkat beg2 yg berat dan anak2 yang semakin memberat utk turun dr tangga.. sib baik da set mind awal.. klu x maunye x kena kejutan budaya...tercungap2 la jugak..hehehe.. tu la xmo pilih hotel yg dekat2 skit..tapi ape nk wat.. cr yg dlm bajet ler..takper ...biar penat asal jimat duit... ;p
pas rehat sat n solat ptg tu, dlm kul 4 ke 5 lebih kami terus keluar utk cr si eifel.. pas tanya org kt hotel tu terus la p tpt tu.. x la susah sgt.. alhamdulillah, sampai ponn.. 1st time tgk.. subhannallah.. cantiknye tpt ni.. tinggi... n senibinanya..emmm.. mengkagumkan...dasyat lah..

tp nak bandingkan dgn swiss, lai lawa swiss tau.. setakat ni plg lawa yg kami da p swiss lah.. xpelah len tempat len la keistimewaan dier kan..hehehe.. pas amik gamba ape yg patut..kami pon plan b4 ni nk naik eifel tower tu.. bila tgk dr jauh.. ya rabbi, panjangnye la org beratur nk naik..huhuhu.. tapi bila tengok laju je orang tu Q naik eifel kami pon kuatkan hati nak naik gak... yelah dtg jejauh x kan x naik kan.. so nak la gak naik.. pehtu bila da dkt ngan kaunter tiket baru terperasan kat information board kata, top floor temporary close for maintanance..emmmm... ampehhh... rasa xmo naik la plak.. pk2 nk p esok2 ker..tp..sok2nye ada plan lain plak.. takpolah..plannye naik 2nd floor dlu..klu ade rzki lenkli naik top floor plak la..lgpun da tunggu beratur punyalah lama..kekanak ni pon da semakin galak nk menyanyi.. da rimas da ni...


then, masa nk sampai kaunter tiket tu..perkara yg ditakuti pon terjadi.. faris ngamokkkk!!!!... uwaaa.. menyanyi sakan dia..dr tmpt tiket ke tpt nk tunggu lif ke atas eifel tower.. aaa.. tensen gak!!!.. sume pandang.. apo nk buek bekalan lalipop da abis.. tahan je la.. bawak je budak yg suka menyanyi lagu rock nih..huhuhu.. alhamdulillah time naik lift faris da senyap da..punyalah kuat menyanyi tadi.. cam nk give up ader... hehehe.. kendian.. smapi kt level 2 tu.. emm amik la gamba aper yg ptut.. ramainyer org jgn citerlah..sesak lah gak. ..tgk2 gak peluang klu leh snyap2 naik ke top eifel tower..hehehe jahat..;p.. pastu tgk ramai plak org bleh naik tgkt atas tu..rupernye ada kaunter tiket kt situ leh beli tiket ke top floor n then leh la naik.. apa lgi.. kami pon berlari2 la nak naik atas..pas beli tiket kiter pon naik.. emmm ade rzki gak naik.. seronoknyer... besh kat atas tu.. tp sejuk sbb da malam.. smpt tgk dia kelip2 kul seploh malam..pastu turun.. makan2 ..dlm kul 11 balik hotel.. dpt tgk skali lai kelip2 tu.. kli ni dr bawah plak.. wa wa wa... memang besh la malam tu.. seronoknye... tp penat.. nk jalan ke hotel jauh.. tp x la susah sgt..alhamdulillah.. hari pertama mmg seronok kt eifel tower!!!.. selepas lebih kurang 45 minit dlm train ..tukar 2 train lg, sampai la hotel..kire2 kul 12 mlm ...zzzZZZZZzzzzzz....

::more picture::

The Parisian landmark is the tallest structure in Paris and one of the most recognized structures in the world.[1] Named after its designer, engineer Gustave Eiffel, 6,719,200 people visited the tower in 2006[2] and more than 200,000,000 since its construction.[3] This makes the tower the most visited paid monument in the world per year.[4] Including the 24 m (79 ft) antenna, the structure is 324 m (1,063 ft) high (since 2000), which is equivalent to about 81 levels in a conventional building.

At the time of its construction in 1887, the tower replaced the Washington Monument as the world's tallest structure, a title it retained until 1930, when New York City's Chrysler Building (319 m — 1,047 ft tall) was completed.[5] The tower is now the fifth-tallest structure in France. The Eiffel Tower is the tallest structure in Paris, with the second-tallest being the Tour Montparnasse (210 m — 689 ft), although that will soon be surpassed by Tour AXA (225.11 m — 738.36 ft).

copy from wikipedia eifel tower

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails