:: Disneyland Paris, France ::


.

:: 21 august ::
hari kedua di france kami menghabiskan masa seharian di disneyland.. slps kira2 30 minit dlm train dan bertukar satu train lg alhamdulillah akhirnya kami sampai tempat yang menjadi kegemaran bukan saje kekanak tp kaum ibu n bapak..muda mudi.. atuk nenek seantero dunia.... manusia kat sana amatlah ramai.. seperti biasa kena beratur panjang..utk amik tiket..(busannn!!!).. disneyland ni ada 2 bahagian satu tpt park memain.. dan satu lai tpt studio.. kami decide nk masuk dedua tpt ni..pas beli hopper tiket.. ( leh masuk tpt park ngan studio).. smpai dlm kul seploh stgh pagi.. time tu pon da ramai..igt nk dtg awal pg..tp sbb smlm pon da balik lewat..sian la budak2..so xpola biar slow..asal hepi..he he hee.. umur 3 tahun ke atas kena bayar tiket..sbb haziq msh kecik lagi..kmi pon try ajelah bawa masuk. x beli tiket pon utk dia.. heheh.. selamat2 poket...


dr pg smpi ptg kami abiskn masa kt tpt menan kekanak.. , seronok gak tpt ni.. bukan kekanak saje leh main. ibu bapanye pon join la gak..tak p lagi tpt yang gile2 cam tpt roller coaster n yang se geng dgnnyer.. dlm hati pk..emmm mana smpt nk abiskan sume tpt dlm sehari.. besaq giler tpt ni..menan pon punyalah byk..studio x p lagi.. xpe..p je la mana yang smpt..ada rzki naik adelah.watpe nk tburu2 kan..relekss...time main2 sonotlah.. yang x besh tu kena beratur panjang giler nk main satu2 permainan.. x kirelah menan x glamer ke ..klu glamer lagi laaa...leh berjanggut!!!.. huhuhu

dlm kul lebih kurang 5 ptg bru ada ksempatan nk p studio disneyland.. diorg kata studio tutup kul 7 ptg...x p rugi plak sbb da beli tiket mahal..emmm.. berlari la jugak sbb b4 tu ada amik tiket express nk naik menan yang best..smpi situ tgk masih ramai org lai.. ada banyak actor kt studio ni..ada studio amergaddon.. rally car ..new york taxi.. high school musical II ..dll namanya x tahu sgt tp tgk gamba kenai la gak..tapi sponge bob xde lah ;p...

pehtu dlm kul 6 lebih kami lari lai masuk disneyland park..kejar tiket express punya psl..ehehe..ada yg terlepas gak lah..tapi time ni x ramai da org.. kire kalu main x la beratur lama sgt cam b4 ni.. main pon leh main sorg2 je..sonotnye dunia ni..;p... setiap permainan ni ada namanya.. x igt la nama ape.. tp plg best kat roler coaster la..tp x la sehebat roler coaster kt holiday park tu.. kt sini.. x la takut sgt..ecececece... tapi dinasihatkan klu x kuat jantung tu jgn la naik.. x psl2 karang aaa..terkeluar khazanah dlm perut tu nanti..eheheh..

tapi klu slalu naik menda2 ni jantung jd kuat kot.. kire cam menguji keberanian la..aaa... berani ke nak naik.. beshh wooo.. ehehhe
last skali p kt tpt pirate of carribean.. adalah kapal lanun2 tu... cantik...





time tu da xde ramai orang ..so tpt ni kami yang punyaaa!!! ha ha haaa seronoknye.. tp x meriah la rasa x ramai org. last skali naik roler coaster ngan thunder

mountain...huhhh...naik roler coaster tu kejap je..


dlm 4 org je naik..sorang2 tanpa abe..ala bukn de pape pon.. kt situ takut sgt sorang2 je jerit..tgk minah saleh ni duk seblah relaks je.. takdok suara kot..eheheh...x sampai 5 minit da abis.. laju giler... hebat permainan ni..seronok sgt...then ader budak mat saleh ni ntah bper tahun naik mountain thunder..dlm 6 tahun kot.. abis tu.. sampai nagis2..takut ponya pasal... tu la sapo suh naik...kan da kena... tp bebudak kt sini berani2..emm kdg2 org tua ni pon cuak giler.. tp pk, kekanak ni relaks je gelak2..wat lawak lagi.. x kan da tua pon nk takot... huh... tercabar jugak rasa..ehehe.. so kuatkan hati naik je lah.. bukan slalu..huhuhu
pastu penat da.. nk balik da time ni.. dlm kul 11 lebih.. semua da tutup..pastu odw nk kuar tgk rupernya masih ramai orang kt luar nu.. diorg semua tgh tgk firework kt tpt castle pink tu.... ape ek nama show dia x tahu..psl sambutan anniversary ke 15 disneyland..tp hebatlah bungapi dia.. paling lawa setakt ni bungapi kt sinilah...lama gak..hujan renyai time tu tp org sume sibuk tgk lagi.. x larat masa tu..pas tgk kejap kami pon balik..time kami balik tu.. show tu pon abis gak..ala..ramailah plak orang kuar..emmm nk keja train lagi.. hotel jauh..emm... x tau
last train kul bp.. tertinggal nt naya jer..hehe.. alhamdulillah... train msih ada time tu.. pas tukar 2 train kami pon sampai hotelheheh seronoknya kt disneyland... haziq la plg seronok.. ;)
Disneyland Resort is a holiday and recreation resort in Marne-la-Vallée, a new town in the eastern suburbs of Paris, France. The complex is located 32 km. (20 miles) from the centre of Paris and lies for the most part on the territory of the commune of Chessy.
Disneyland Resort Paris features two theme parks, an entertainment district and seven Disney-owned hotels. Operating since April 12, 1992, it was the second Disney resort to open outside the United States (following Tokyo Disney Resort), and the first to be owned and operated by Disney. With 12.8 million visitors in 2006, it is one of Europe's leading tourist destinations.
Disneyland Resort Paris is owned and operated by French company Euro Disney S.C.A., a public company of which 39.78% of its stock is held by The Walt Disney Company, 10% by the Saudi Prince Alwaleed and 50.22% by other shareholders. The park is run by chairman and CEO Karl Holz. moreinfo...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails