Archive for July 2007

:: Memoir @ Luzern, Swiss ::


.


Lucerne (German: Luzern (help·info)) is a city in Switzerland. It is the capital of the Canton of Lucerne and seat of the district with the same name. With a population of 57,533[1], Lucerne is the most populous city in Central Switzerland and focal point of the region. The city's agglomeration consists of 17 municipalities in three cantons with an overall population of nearly 200,000[2].

Due to its location on the shore of Lake Lucerne (Vierwaldstättersee) within sight of Mount Pilatus and Rigi, Lucerne is traditionally considered first and foremost as a tourist destination. One of the city's famous landmarks is Chapel Bridge (Kapellbrücke), a wooden bridge from the 14th Century.



copy from :: wikepedia luzern

:: hari last berada di swiss, kami p ke Luzern.. dgn begitu bersemangat kami bangun pagi dan check -out seawal jam 7 pg utk ke tmpt ni.. (hehehe) igtnya nk p ke interlaken ,lausanne ngan geneva tp x sempat..xpelah.. insya allah klu nak p lagi lenkali la kot...(klu ade duit le..) da sengkek nihh..huhuhu.. dlm sejam setengah dlm kereta alhamdulillah kami smpai ke luzern.. tmpt pertama kami tuju adalah banhof (stesen ketapi ) utk cari info psl tmpt nih..alhamdulillah pas dpt map terus je le berjalan..nk keja ms p tpt lain le katakan..hehehe... emm


tempat ni lawa sgt.. ada lake..dgn kapal besaq..tasik dia byk angsa yg comel2.. tapi ikan x nampak.. pastu pemandangan indah sgt...berlatar belakangkan gunung .apa ntah nama gunung tu ..pilatus kot..lawa.. sungguh!!..subhannallah.. indahnya bumi ni... pas jln kt tpt ni..kami ke tpt menarik lain..

nama dia lion monument.. sejarah dia leh la tgk kt internet(malas nk terang..hihihi)..tp besh lah.. brg kt sini leh tahan mahal giler... hohoho... pas p lion monument tu.. kami singgah kt pilatus.. gunung paling glamer kt luzern.. sbb harga naik cable car dia cam x mahal sgt bding tpt lain.. kami pon naik lah.. takut x smpt nak naik kt interlaken( top of europe) .. dlm kul 12 naik.. pastu dlm kul 4 lebih la kat atas tu.. ada 3 level.. byaran pon beza..alang2 naik kami naiklah smpi atas.. b4 tu adalah skit perdebatan nk naik ke x.. oleh krn nk kejar masa kmi pon decide nk naik... sbb memasing kata ikut lah...ikut lah. x tau nk ikut sapo.. so naik je lah.. taknak buang masa... hahaha.. leh tahan kat atas tu.. x la sejuk sgt.. angin kuat...

kt atas tu kami sempatlah mendaki puncak pilatus tu.. sebelum tu kat level dua sempat main permainan apentah nama dia x ingat.. cam duduk atas cam tpt duduk pastu main permainan meluncur atas gelongsor terpanjang kt swiss ni.. x igt nama dia ( sori2..) tp mmg syoklah main tu.. takut pon ada sbb tpt tu curam.. benda tu kita leh bawak cam bawak kreta..tp x la susah sgt bbding bawak kreta.. brek control kt tangan... mama bawak haziq.. papa plak bawak beby.. seronok sgt main.. tp ada orang komplen bawak slow sgt. xpolah biar lambat asal selamat :P.. tgk ada orang lain sampai berderet2 4 biji kt blakang..ntah camne ntah dia bawak ( kes slow sgt le nihhh) .. cian org blakang x enjoy sbb kn brekk je..da la x leh nk dkt sgt ant satu sama lain...huhuhu





pastu sampai puncak pilatus.. rasa teringin plak nk mendaki puncak kpd puncak gunung pilatus.. da la bawak stroller.. budak 2 orang takut pon ada sbb daki tu angin kuat cam takut diterbangkan angin.. tp pelik tgk adalah 2 ke 4 ekor kambing gurun yang tgh makan rumput kt atas puncuk gunung g curam.. ntah camne ntah diorang naik ngan sepatu dia tu.. ajaib.. klu diorg leh naik.. takkanlah manusia x leh.. ni kan pulak kambing... so kami mesti boleh!!!!... hehehe.. akhirnya pas nk tercabut lutut naik tangga.. alhamdulillah kami pon sampai kat puncuk kpd puncak gunung pilatus... gayat banget sih.. pastu plak renyai2 ujaaaaaann... takut gak sbb angin kuat. pas snap gamba cpt2 turun..

seronoknya rasa dpt tawan tpt tu.. org lain tgk bangga je diorg kite leh wat. siap tepuk tangan lagi.. ( kembang idung dah la masa tu memang idung tgh kembang sbb tercungap2 panjat gunung tu.. bertambahlah kekembangan lubung idung kami ..eheheheh)... turun dlm jam 430.. pastu teruskan perjalananan ke interlaken.. x smpt nk naik sbb hari da malam.. kena balik sar la plak.. alhamdulillah.. driver yang budiman bejaya sampai ke kg halaman dlm kul 3 pagi.. alles ok.. . terima kasih kepada abg tersayang.. sbb berhati2 memandu ..dan tahan drive sorang2.. kami sume da lena di ulit mimpi dlm keta tu.. ( x larat daaa).... love u so much!!!.. ( jangan jeless ..heheh)

:: perjalanan ke swiss tamat 23 july 2007 ::


:: Memoir @ Zurich,Switzerland - Summer Mode ::


.

Selepas berada kira2 sejam lebih di Rheinfall kami pon meneruskan perjalanan ke Zurich..klu kat Yahoo Travel ke Swiss..Zurich adalah tempat kedua terbesh selepas Geneva di Switzerland.. alhamdulillah pas pusing2 dan duduk dlm kreta (cari jalan)hampir sejam lebih kami pon sampai zurich.. dlm kul 6 petanglah.. time tu ujan..(alhamdulillah hujan x lama sgt).. pastu kami p banhof dia utk cari info psl zurich.. da mlm da time tu..x sempat nk jalan2..just tgk tpt2 dr tingkap kreta je (huhuhu) .. sebelum tu check in dlu kat hotel murah ie hotel f1 .. hotel ni oklah.. cume toilet kt luar.. tp so far xde mslah sbb ada sinki kt dlm bilik.. nk solat pon x susahlah...

tempat yang besh kt zurich ni..pemandangan dia memang cantik sgt2..bersih sgt..(x macam kt german byk dog..mcm2 dog adaaa..)..pastu ada tasik yang sgt cantik.. ada Top of Zurich.. dan kt zurich ni ada satu kad (Zurich Card) yang bleh dibeli dgn harga 17 Frank (duit Swiss).. dgn kad ni kita leh p memana tmpt yg terpilih free..cam masuk museum free..ada lbh kurang 40 museum kt cni..wilpark.. transpot free cam boat,ship tu.. train.. tram..cabel car dan macam2 lagi.. diskaun ke tpt2 lain like restoran & zoo..dan kemudahn2 lain.... memang berbaloiii klu beli.. :)


Zürich (German: Zürich (help·info) [ˈtsyːʁɪç], Zürich German: Züri [ˈtsyɾi], French: Zurich [zyʁiʃ], in English generally Zurich, Italian: Zurigo [dzu'ɾiːgo]) is the largest city in Switzerland (population: 371,767 in 2007; population of urban area is some 1,007,972) and capital of the canton of Zürich. The city is Switzerland's main commercial and cultural centre (the political capital of Switzerland being Bern), and is widely considered to be one of the world's global cities. According to several surveys in 2006[1] and 2007[2], Zurich was named the city with the best quality of life in the world.



Info Zurich

:: Memoir @ Rheinfall, Switzerland - Summer mode ::


.



The Rhine Falls (Rheinfall in Switzerland ) are the largest plain waterfalls of Europe.
They are located in the High Rhine upper course of the river Rhine, in the municipalities of Neuhausen am Rheinfall and Laufen-Uhwiesen, near the town of Schaffhausen in northern Switzerland and close to the German border. They are 150 m (450 ft) wide and 23 m (75 ft) high. In the winter months, the average water flow is 250 m³/s, while in the summer, the average water flow is 600 m³/s.

copy from wikipedia

Visit Time :: 21 July 2007 ::

:: Catatan Perjalanan ::

Perjalanan ke Swiss mengambil masa kira2 4 jam..(tapi kami terlebih masa sebab nak amik jln yg takde tol sampai tersesat2..hehehe.. bertolak jam 10pg sampai dlm jam 3 ptg..) lebih kurang dlm 300++ km (tak + time yg tersesat tu),klu kat mesia kira2 jalan cam dr JB ke Klang lah.. tak lah jauh sgt sebenarnya sbb tmpat tinggal dkt ngan border ngara Swiss ni..

alhamdulillah.. line clear.. bebudak pon ok.. taklah byk sgt kerenah wpun duduk lama dlm kereta ( sewa kereta dr Sixt ).. Terima kasih kak yam kerana sudi menemankan kami dlm travel yang penuh mencabar ni( sbb 1st time bawak kreta kt obersea dan main redah je..lg satu sbb leh kongsi belanja ,so jimatlah duit skit..heheheh) .. Thanx juga kpd abe tersayang sbb sudi bawak jalan2 kat tpt yang sgt lawa & bersih..( x sempat nk round sume tempat.. klu p semua tempat kt swiss ni satu minggu pon x abis..xpleh lenkali kot klu ada rzeki lagi.. ;) ).

so far so good..perjalanan sume ok..kt sempadan memula tu polis kt situ x check..so kami dgn selamba masuk je ke Swiss..alhamdulillah sume ok.. tp time lepas p rheinfall dan dlm perjalanan kami ke zurich ntah camne kami terkeluar balik drp Swiss dan masuk ke German balik.. Ya rabbi.. time tu la time nk masuk tu polis kt sempadan tu check sume2.. pasport ..kreta.. ntah knp.. mayb jalan yang kami pilih tu len macam kot...yela kiri kanan hutan..ibaratnya jalan tu cam jalan nk p belukar yg berbukit bukau.. jln kecik cam lorong sehala.tp leh lalu dua hala..(salah jalan la nihh..huhuhu) klu pk logic mana le ade pelancong nak lalu kat tempat tu.. tp sbb kami guna en Navi Syst yang kami percayai.. so ikut jelah.. cuak gak masa time dia chek tu.. tp last2 xde pe pon.. alles klar... :) leganya... kendian kami pon meneruskan perjalanan dgn riang gembira.. (sbb da lama plan travel ni tercapai hasrat ke Swiss akhirnya..alhamdulillah..) seronok sgt2.. sambil dpt tengok keindahan alam yang sgt indahh.. insaf2... he he hee... :)



:: Boating @ Rheinfall - Europe's Biggest Waterfall ::


.

:: Ya Allah, Jagalah Cintaku ::


.


Ya Allah, jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu.



Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta,
jagalah cintaku padanya agar tidak melebihi cintaku padaMu.



Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripadaMu



Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui jihad dan syahid dijalanMu.



Ya Allah, jika aku rindu,
jagalah rinduku padanya agar tidak lalai aku merindui syurgaMu.



Ya Allah, jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu.



Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
janganlah biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu.



Ya Allah, jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga terlupa pada kasihMu yang hakiki dan abadi.

:: Andai ku Tahu ::


.

MeMoIr SeOrAnG MuSaFiR


.


MeMoIr SeOrAnG MuSaFiR

Seorang musafir itu..
Masih mencari identitinya
Walau dalam kesamaran
Demi memperhambakan diri pada tuhan

Seorang Musafir itu..
Hidupnya penuh kepayahan
Namun..perjuangan tetap diteruskan
Penat.. Lelah..
Menjadi 'asam garam' kehidupannya

Seorang Musafir itu..
Ketakwaan menjadi prinsip
Walau badai datang melanda

Seorang Musafir itu
Hatinya tetap kukuh
Umpama sebuah benteng
Kerna dia percaya...
Kebahagiaan pasti hadir
Bagi mereka yang benar-benar bersabar

DAN...
Itulah jua janji tuhan
Pada setiap hambaNya
Yang beriman dan bersabar

:: Doa Seorang Wanita bernama Isteri ::


.



Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yang telah ku buat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada
terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fizikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan


Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihan Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus
bersamanya
Sekiranya suami ku ini adalah suami yang akan
membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala
perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di
Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan
segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di
DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari
menyakiti perasaannya

Sekiranya...
suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh Mu maka
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah
dan ragamnya

Tetapi Ya Allah...
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku
seorang
Kau tunjukkanlan aku jalan yang terbaik untuk aku
harungi segala dugaan Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia Mu..
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya..
Sekiranya suami ku tunduk terhadap nafsu yang
melalaikan..
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan
keadaanya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya
keluar dari terus terlena


Ya Allah...
Kau yang Maha Megetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan
ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap membuat keputusan..
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai
isteri..
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku
petunjuk kearah rahmat Mu


Ya Allah sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu..
Aku buta tanpa bimbinganMu..
Aku cacat tanpa hidayahMu..
Aku hina tanpa RahmatMu..

Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri Soleha
Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu

Ya Allah Ya Tuhanku...
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang soleha
Isteri yang sentiasa dihati


Amin, amin Ya Rabbal Allamin..

:: Memoir @ der bostelsee, Saarland,Germany ::


.




20 mei 2007 (ahad)



berada dalam kwsan saarland..germany.. lebih kurang 30 minit naik train dan pastu kena naik bas dlm 20 minit.. kalu student free je la jalan... beshnya jd student..hehehehe.... naik train kn bayar dlm 13 euro..p balik... ngan bus skali.. pehtu naik bot 6.50 sejam.. naik 2 jam je... jimat duit sbb makanan bawak sndiri... nasi lemak ngan sandwich farr ...sodap!!
tasik ni kami siap pusing2 manyak kali... satu kali pusing dlm 30 minit pon da cukup... memula nyesal amik lelama... tapi jadi x nyesal sbb dapat makan nasi lemak atas bot kayuh tu... eheheheh....
tempat ni lawa la jugak.. manyak kapal layar..bot2.. leh mandi2... tapi ayernya cam ayer batu... x sanggup...sejukkk maaa... tapi tasik ni memang lawa.... besh2.. :).. x nyesal p... he he heee...


cp frm :: my yahoo blog maleh nk taip... huhuhu

:: Memoir @ Flughafen Fest - Saarland,Germany ::


.


1 may 2007 ( selasa)

sesekali ada festival kapalterbang gini...sonot jugak... hehehe... p tu memula kena naik bus.. amik tiket bas 2.10 sehala.. pejalanan dalam 45 minit...terus sampai kat lapangan terbang saarbrucken.. seronok jugak.. pepagi x ramai org... tapi angin kuat.. sejuk... sib baik pakai baju tebal.. ehehehe...

yang p tu kak azma n company, kak dora.. dill.. ayu n company.. heehehehe... sonotnya dpt jalan2 tengok jet2.. helikofter... keta bomba..keta polis.. keta kebal... memacam ada!!!!...

p dalam kul 9 pagi.. kol 3 ptng kami pn pulang... hehehe

makanan... bekal sendiri.. nasi lemak udang.. masak sesama...
cp frm : yahoo blog

:: Mencari yang maha satu ::


.

Mencari Yang Maha Satu (UNIC feat Cat Farish)




Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati

(Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju)

Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi

Seandainya ada yang memberi ruang
Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diri ku memerlukan
Petunjuk dariMu oh Ilahi

(Kau yang Maha Satu)

Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan di setiap persoalan ini
Ku akui kesalahan yang buat segalanya
Gelap jadinya ku terima seadanya

(rap)
Mencari terus ke situ
Itulah lampu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU


Akan ku baiki setiap kekurangan
Oleh itu diri ku memerlukan
Petunjuk dariMu oh Ilahi

(Kau Yang Maha Satu)

Agar tidak tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk
sujud ke pangkuanMu
Memohon ampun dariMu

Tak seharusnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membuntukan jiwaku
Kini ku mengakui ketuhan Mu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini
U.N.I.C.C.A.T

(rap)

Tak semua lahir sempurna
Tak semua lurus jalannya
Bermulalah cerita dan dijadikan cerita
Dengan izin Yang Maha Esa wujud
Aku ,cita dan cinta
Segala yang ada bermula dari Maha Esa
Aku akui ada langkah serong ku
taklah hasratku setajam itu
Yang amat ku risau lidah hujan di banjiri
Fitnah melilau-lilau
Tuhan lindungilah dia dari kata jahatnya itu
Doa-doa dipohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa laluku ke sana
Dewasakan pemikiranku yang tak semudah mana
Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu (4x)

:: Cinta ::


.

APAKAH anda ingin mengetahui atau menduga sejauh mana pasangan mencintai anda? Berikut adalah petua mengetahui cinta pasangan anda.

Jika isteri ataupun pasangan menunjukkan sikap seperti di bawah ini, itu membuktikan cintanya terhadap pasangan sungguh mendalam:

Pasangan yang bercinta iaitu suami dan isteri saling memberi perhatian antara satu sama lain.

Selalu berbincang, berjenaka dan selalu bersikap lucu adalah satu komunikasi atau cara berkesan mengekalkan kebahagiaan rumah tangga.

Suami isteri yang saling mencintai akan menunjukkan cintanya dengan tingkah laku yang lemah lembut setiap hari. Ia boleh ditunjukkan dengan membantu menyiapkan kerja peribadi dan rumah tangga secara bersama.

Pasangan suami isteri yang mencurahkan cinta dan kasih sayang, mereka selalu mengucapkan sesuatu tentang cinta seperti sayang atau ‘I love you’ ataupun memanggil sesamanya nama kesayangan seperti sayang atau darling.

Jika seseorang isteri betul-betul cinta terhadap suaminya, dia tidak akan melukai atau menyakiti pasangannya. Ia juga tidak mengungkapkan kata-kata yang menyinggung perasaan suaminya seperti: “Kamu tidak pandai mengurus badan” atau “Kamu terlalu gemuk atau kurus.”

Suami isteri akan berhubungan dan berbicara secara baik dengan wajah yang berseri-seri dan sikap yang menyenangkan. Misalnya suami memeluk isteri sambil berjalan kaki ketika bersiar-siar kemudian pelukan itu disambut baik oleh isteri.

Isteri atau suami mencintai pasangannya sesungguh hati yang biasanya perasaan itu kekal dan stabil.

Seorang pencinta biasanya seorang pendengar yang baik. Dia tidak akan berbicara atau memotong sebelum pasangannya habis berbicara. Dia akan berbicara apabila diminta untuk memberi cadangan.

Suami isteri sanggup menerima kekurangan pasangan. Isteri yang sangat menyintai suaminya sanggup menerima hakikat keperibadiannya serta cara percakapan suaminya. Ia tidak sekadar menyintai suaminya kerana harta dan wang.

Orang yang saling menyintai tidak akan berahsia antara satu sama lain tetapi selalu berkongsi suka dan duka untuk menyelesaikan masalah bersama.

Pasangan yang bercinta sedar perkara yang merunsingkan perasaan pasangannya. Mereka mengerti perasaan masing-masing. Misalnya isteri sedar jika menyampaikan masalah rumah tangga ketika suami letih akan menimbulkan kemarahan pasangannya.

Ciri-ciri lelaki pilihan:

Taat kepada Allah dan Rasul-Nya.
Mempunyai ilmu pengetahuan agama.
Bekerja menyeru manusia kepada kebaikan dan mencegah kemungkaran.
Mempunyai sifat berjuang mencapai kecemerlangan dalam hidup.
Sentiasa membersihkan dirinya daripada sebarang kemungkaran.
Selalu bertaubat dan memperbanyakan amalansunat.
Tidak takut kepada cercaan orang yang suka mencela.
Mengetahui dan faham serta mengamalkan segala kewajipannya dengan baik.
Bersifat lapang dada, penyantun dan pemaaf.
Jika ia berkahwin, dia dapat melayan isteri dengan baik kerana sebaik-baik suami adalah suami yang paling baik terhadap isterinya.


dipetik drp hmetro.com.my

:: Memoir @ Rome - Spring Mode ::


.

:: time visit 9-11 march 2007 ::



:: seronoknye di venice.. yg besh tu leh tgk laut yang lawa.. setiap hari naik bot jejalan.. nak naik gondola (cam sampan ngan di kayuh ol org pakai baju belang2 cam lari dr penjara) .. x mampu lah.. skli round dlm 80 euro.. baik beli makanan duit tu..hehe.. lenkli la kot klu ada org nk sponser.. :) .

kami p ke rome naik keretapi.. dlm 4 jam lebih duk dlm tu.. alhamdulillah sume ok.. wpun terpaksa bersabar ngan anak2 yg comel2 ni.. diorg x tahan duk lama sgt dlm train.. nak kuar plak dr train..time tgh jalan tu.. klu train tu mak diorg yang punya takpo gak . leh la bhenti sesuka hati.. ni kan pulak.. bukan hak milik mesia pon.. huhuhu.. terpaksa la sabar.. org tengok pon semacam je.. takpo la sabo la.. bukan slalu jln gini2 kan... +ve laaaa... alhamdulillah.. kami smpi ngan selamat.. ke roma terminal.. leps tu terus cari hotel sbb x book lagi.. alhamdulilah ada la tpt nk tggl beberapa hari ni wpun harga mahal skit.. semalam dlm 65.. pastu malam ke 2 60 kot.. lebih kurang.. tiket train dr venice 110++ erm.. leh tahan.. xpe lah.. skali skala.. hehehe..




kt cni seronok.. leh jumpa coloseo.. fontana.. etc.. byk gak la tpt bersejarah yng klu dlu blaja sekolah menengah tau gitu2 kt buku.. alhamdulillah.. allah bg peluang tengok sendiri keindahan alam ni.. dgn memcam ragam manusia.. berbeza agama.. dpt rasa nikmat berjalan ni.. rasa syukur :)..




yang x beshnya .. hari ke dua kat rome ni.. time naik train adelah mahluk asing tu.. curi kamera kami.. sedey giler masa tu... x perasan plak hilang.. tapi yakin time kt train sbb ms tu padat sgt org.. mmg pro la picked pokect kt cni.. rasa nak belasah je.. da la kamera tu satu2 kmera yg ada bru beli time nk dtg jemen.. jahat org tuu......huhh... mmg sedey la kamera xde.. yela time2 p tpt gini la kamera di perlukan.. nk snap gambo besh.. sib baik smlm da snap byk gamba juga n da uplod dlm komp.. pasni kena guna hset je tgkap gamba.. huhuhu... oklah tu . drp xde langsung kan.. yg susah nye kena tgk cuaca la klu nk guna hset ni.. hset x canggih.. heheh


erm.. so bg kengkawan.. nk p rome.. ati2 ek.. brg berharga tu simpan elok2.. letak poket dlm baju.. beg sandang letak depan..pegang erat2.. hilang barang xpe lah.. jgn hilang org tersayang.. eheheheh.. oklah .. hepi holiday to all........bg yng nk p .. atau nk p lagi ..:P "::


Rome (bahasa Itali: Roma) merupakan ibu negara Itali dan wilayah Lazio, dan juga bandar raya terbesar dan comune paling ramai penduduk, seramai kira-kira 2.5 juta penduduk. Kawasan metropolitannya ketiga selepas Milan dan Naples. Ia terletak di bahagian tengah-barat Semenanjung Itali, di mana sungai Aniene bertemu Tiber.
Rome juga sering dikaitkan dengan Gereja Roman Katolik dan ketua uskupnya, Paus. Satu enklaf Rome ialah Kerajaan Kota Vatican, wilayah berdaulat Holy See dan negara paling kecil di dunia.
Bandar Rome merupakan sebuah bandar moden dan kosmopolitan. Sebagai salah satu bandar utama di Eropah yang boleh dikatakan terselamat dalam Perang Dunia II, pusat bandar Rome pada dasarnya kekal dengan ciri Renaissance dan Barok. Pusat Sejarah Rome disenaraikan UNESCO sebagai salah satu Tapak Warisan Dunia [2].

:: Memoir @ Venice, Italy - Spring Mode ::


.





:: time visit, 6-9 march 2007 ::

:: perjalanan ke italy penuh ke beshan.. he he.. mula2 plan nak ke rome dlu.. pagi tu bila da naik pesawat ryanair... tiket sume p balik 175 lbh kurg .sbb tambang murah ( kt mesia cam airasia) tguu dlm sejam bru nk fly.. dpt announcement kta x leh nk terbang sbb cuaca kt rome x bagus.. so dgn terkapai2 kami pn kuar la pesawat tu dgn perasaan yang bercampur baur.. nk p ke xnk.. nk p ke xnak. nak p ke xnak.. huhuhu.. dala masuk last ..kuar pesawat kami pon yang last..heheh.. pehtu plak da la semalam btolak dr stad (tpt tinggal kami) awal kol 2 pg. da naik bus kn 16 p/p..ke aiport (frankfrut han) dlm bus tu dlm 2 jam.. pastu nak heret bebrapa beg yang berkilo2 ni...sian ngn budak2 lagi.. emm banyak pk..






tapi semangat kami masih kuat.. sib baik b4 tu x book hotel lagi... klu book mmg nk kenalah... alhamdulillah.. setiap benda ada himkahnya.. dipendekkan citer.. kami pn book la ke tpt len.. byk2 tpt kami pilih venice.. nk tgu rome ..esoknya bru ada. so.. nk tunggu esok tu.. xkn nk kena balik rumah lagi kot.. huh... terpaksa aaa... redah je.. ke venice.. dlm pesawat x smpi sejam smpi.. bru nk pejam mata.. tup2 sampai da.. alhamdulillah.. 1st time jalan ni.. terkena gak ngan hero2 kecik ni.. diorg x biasa so.. kn tahan sabar ngan kerenah diorg.. lenkali bg yg ade anak2 tu.. bawak lalipop... biar mulut tu leh makan something.. so senyap la skit..hehehe...






sampai venice 3 ari kt sana jejln ... hotel dlm 55 semalam,mlm ke 45 di venice.. oklah kot.. 1st time x tau..pape.. men redahhh je.. naik bus b4 tu dkt 45 minit.. 8p/p..okla tuh..



Venice (Italian: Venezia, Venetian: Venezsia, Latin: Venetia) is a city in northern Italy, the capital of region Veneto, and has a population of 271,251 (census estimate January 1, 2004). Together with Padua, the city is included in the Padua-Venice Metropolitan Area (population 1,600,000). Venice's nicknames include "Queen of the Adriatic", "City of Water", "City of Bridges", and "The City of Light".

:: Saarbrucken.. Home Sweet Home ::


.

:: Tempat ni lebih kurang 10 minit perjalanan dr rumah kami di saarbrucken,ni kat tpi sungai & blakang tu jambatan yang glamer kt cni.. ::

:: info saarbrucken ::

In modern German Saarbrücken seems to mean Saar's bridges (Brücken is German for bridges), but name predates any bridge at this spot by at least 500 years. The historical name of the town is actually Sarabrucca, derived from the Old High German word Brucca which became Brocken in High German (rocks or boulders in English).




:: salah sebuah bangunan di bandar saarbrucken, lebih kurang 15 minit jalan ke tpt ni.. seblah tu stesen keretapi (banhof Saarbrucken )
Saarbrücken (pronounced [ˈzaːɐ̯ˈbrʏkn̩] in German; French: Sarrebruck) is the capital of the Saarland Bundesland in Germany. Geographical location 49°15′N, 6°58′E. Population 179,000. The city sits at the heart of a metropolitan area of 1.1 million people.





:: Steak @ Sarraguemes, France middle Germany :: still in winter mode


.

:: Looking for helal steak.. ::

:: Jalan2 cari makan.. bak kata orang mesia..hihihi.. kami p ke tempat ni >< dlm 40 minit perjalanan dgn menaiki saarbahn..(bhs melayu tram).. kira2 kongsi grup kad dlm 3 euro lebih per person.. sonot makan steak yng enak.. sambil tu leh melancong cuci mata.. sbb ari sabtu adala skit2 kdai buka.. x bli pe pon.. cuma cri makanan jer.. try2 ape yg best.. yng p tu. kak yam,kak do..farr ngan fatah,ayu ngan arief n company dan godi.. best la korang..!!! ::
time visit :: 13 January 2007


:: more picture ::

Sarreguemines, whose name is a French spelling of the name in local Lorraine-German dialect "Saargemin", meaning "confluence into the Saar", is located at the confluence of the Blies and the Saar, 40 miles east of Metz, 60 miles northwest of Strasbourg by rail, and at the junction of the lines to Trier and Saarburg. Traditionally Sarreguemines was the head of river navigation on the Saar, its importance being a depot where boats were unloaded.

:: Memoir @ Luxembourg Country - Winter Mode ::


.


:: berlatarbelakangkan jambatan & kubu2 lama...::

perjalanan ke negara ini mengambil masa kira2 45 minit dgn menaiki bus, ongkosnya dlm 12.50 euro per/person,kekanak bwh umo free. kami ditemani oleh ketua bandar kami..dill,kwan dill, ani (france) , rafis ,ivon ,carlos,kak dora.. besh tapi sejukkk.... sonot laa...




de palace.. istana yg berpatungkan manusia luar biasa..heheheh


date visit : 27 december 2007,



Luxembourg is one of the smallest countries in Europe, and ranked 175th in size of all the 194 independent countries of the world; the country is about 2,586 square kilometres (999 sq mi) in size, and measures 82 km (51 miles) long and 57 km (35 miles) wide




:: Memoir @ Heideilberg, Germany - Winter Mode ::


.

:: heidelberg.. lawa tempat ni... kami wrga kampung saarbrucken p rermai ke tpt nih.. sonot sbb p reramai.. plg ramai ahli perjalanan stakat ni.. masa perjalanan dlm sejam lebih kot.. naik train..pastu bayar tiket..emm bp ek.. x igt la plak.. mayb dlm 13 euro p/p kot klu kongsi rermai.klu slh tlg btulkan ek... alhamdulillah. tp x tahan sbb sejuk banget.. biasalah ..winter mode. hehehe.. ahli kumpulan plak kak azma,asben kak azma,ayman,luqman,ani,dill,hamka,farr,fatah,rafis,ayu,arief,haziq,faris j,kak do ngan kak yam ::

Heidelberg is a city in Baden-Württemberg, Germany. As of 2005, 140,000 people live within the city's 109 km² ( 42 miles²) area. The town of Heidelberg is an administrative district of its own. Although not being part of it, the Rhein Neckar Kreis, the rural district, which surrounds the town, has its seat in Heidelberg. The name Heidelberg is an adaptation of Heidelbeerenberg (the German for Blueberry Mountain).



for more info :: http://en.wikipedia.org/wiki/Heidelberg

time visit ::

26 December 2007,

:: more picture ::

:: Memoir @ Strassbroug, France .Middle Germany + France - Winter Mode ::


.

:: perjalanan pertama kami selepas seminggu berada di bumi german yang bertuah ini...bersama dill,rafis dan kawan rafis dr munchen ie ikhwan & wife (wani) dan anaknye yng cute (nuha) ..perjalanan menaiki train dlm dekat 1 jam lebih.. . tiket plak.. erm x ingat plak... dlm belas2 euro p/p.. kt situ ada sungai ngan boat lawa yg klu naik kn bayar 7/8 euro.. klu student adelah diskaunn.. bes jd student nihh.. bila la diri ini nk jd student.. huhuhu... erm so far.. sonot p tempt ni.lgi2 bersama suami ngn ank2 terchintaaaa... :) ::

Strassbroug is the capital and principal city of the Alsace region in northeastern France, with approximately 650,000 inhabitants in the aire urbaine (metropolitan area) in 1999. Located close to the border with Germany, it is the préfecture (capital) of the Bas-Rhin département.

for more info :: http://en.wikipedia.org/wiki/Strassbourg

Time Visit ::

8 December 2006
Strasbourg atau dalam bahasa Jerman Straßburg, "bandar jalan") merupakan bandar utama daerah Alsace di timur Perancis, berhampiran sempadan Rhine dengan Jerrnan. Strasbourg dikelilingi kawasan perumahan yang luas. Strasbourg merupakan ibunegeri jajahan préfecture Bas-Rhin.
Strasbourg merupakan pusat perusahaan dan kejuruteraan, termasuk juga perhubungan jalan, landasan, dan sungai. sungai Strasbourg juga merupakan pusat Majlis Eropah dan Mahkamah Hak Assasi Eropah dan merupakan satu dari tapak Parliment Eropah.

:: Tepi sungai Saarbrucken + our House ::


.








:: berkelah...bersama kawan dan anak2 yg comel..::
:: more picture ::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails