Archive for 2008

Waffle


.

1st time wat *  menda ni.... 
dan..
hasilnya.......


p/s : nak resipi gitau yek.. 

* ayahanda izzah yg wat..mama ayuni tukang makan.. hiks.. ;p~

Salam Maal Hijrah 1430


.



alhamdulillah.. sampai juga kita di tahun baru .. bersyukur krn dpt menyambut dgn suasana aman dan damai.. tapi bagaimana keadaan saudara kita yg berada di semenanjung Gaza.. kanak-kanak dan kaum wanita yg setiap hari menjadi mangsa kekejaman zionis..bermula hari sabtu sehingga ke hari ini seramai hampir 400 org terbunuh dan beribu2 lagi yang cedera krn serangan rejim yahudi laknatullah..
Ya Allah..bantulah umat islam di seluruh dunia.. :(


p/s : sejak akhir2 ni mama ayuni sibuk sket ..tak menyempat nk hias rumah ni..:)

Home Sweet Home - Homburg


.


jeng..jeng...jeng... ni lah rumah baru kami!!!!...


- rumah izzah ;p -

hai.. da dekat dua bulan pindah ke rumah baru ni barulah de kesempatan nak cerita pasal umah baru ni...sibuk dgn sesi mengemas rumah yang berminggu2.. disamping sibuk dgn persiapan menyambut orang baru :) ..dan juga kerana ketiadaan internet selama sebulan di rumah.. ( skang pun still menumpang internet) .. entah bile boleh pasang internet sendiri..macam2 plak masalah yang dihadapi dulu... alhamdulillah..skang ni banyak benda dah settle..cuma tgl tunggu nak pasang internet sendiri je..tp entah bile..:(

- new office yg messy..huhuhu-

pertama kali menjejakkan kaki kat rumah ni.. terasa macam berada di zaman dulu-dulu plak.. sbb bile tengok bangunan rumah ni.. macam dah berabad je.. jenis tingkap pun kayu.. mcm kuno je.. hehehe.. tapi bila masuk ke dalam rumah..taklah sekuno mcm kat luar rumah.. boleh la..selesa.. muat2 lah untuk 5 beranak hidup dlm ni... ( umah lama besar sket) ada dua bilik tidur dan satu bilik ruang tamu... bilik dapur.. dan bilik toilet dgn tub yang kecik... luas dia dlm 78 meter persegi.. boleh la kalau nak bertahan untuk setahun lagi... kalau rumah luas2 tapi tak banyak guna pun buatpe..plak tu banyak benda lagi nk kemas kalu rumah luas sgt pulak..kite ni da la x rajin mane pun.. huhuhuu...


- kinderzimmer - bilik KeKanak -

jiran pulak..alhamdulillah..setakat ni besh..kami di kelilingi warga tua yang single.. peramah2.. dan baik hati.. jiran atas rumah orang tunisia..sefamily.muslim... baik sangat2..sumenye (diorang lah yang menumpangkan wireless internet free kat kami ni.. baik kan... :)) syukurlah..orang tua2 yang single kat sini sume suka ngan budak2...selalu ditegurnya haziq dan faris ni kalau berselisih kat luar...tanya khabar bg cokelat etc.. beza kat umah lama.. cam sorang2 je duk kat sana wpun duduk kat tengah bandar dan tiap hari berselisih ngan org..diorg buat dekk ajee...

yang besnya kat belakang rumah ade laman..walaupun tak besar tapi boleh lah budak2 ni berlari2 & membuang tenaga time tgh busan2 gile dlm rumah.. rumah pun tingkat bawah..so selalu lah dpt keluar rumah utk amik udara segar...dulu2 mmg amatlah jarang keluar rumah sbb malasnya nk memanjat tangga tingkat 3 ke rumah.. nk main pun kena berjalan p ke taman yang terletak kire2 1km drp rumah.. malasnye... tapi besh gak leh cuci2 mata sbb sepanjang perjalanan ke taman tu sbb penuh n sibuk dengan kedai2.. kalau nak window shopping boleh la....tengok kasut, baju, menan besh2.. :P, dulu2..keluar pun hanya time hujung minggu je..hari sabtu.. hari2 lain mmg fully berhibernasi dlm rumah aje lah... dasatkan...ha.. tau takpe...

- Laman belakang umah -

p/s : makin lama makin shejukk ni.. bile lah nak start summer balik...adoii..;p

Donut Gebu


.


donut gebu yang enak di makan begitu saje...
( guna bahan asas roti berliner germany...lembut wpun dah sejuk!! )

* 1/2 sudu kecil garam
* 250 gm tepung
* 25 gm gula
* 1 biji kuning telur
* 1 sudu besar minyak
* 2 sudu kecil yis
* 125 ml susu suam

Cara Manual:
1. Gaul sebati tepung, gula, telur kuning, minyak.
2. Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung.
3. Uli sampai tak doh melekat ke bekas.
4. Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Letak tempat panas. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang 1 jam).
5. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk spy keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan donut cutter. (Saya takde donut cutter or scone cutter. Kita guna mulut gelas jer utk potong bulat. Lubang kat tengah tu, saya tekap dengan icing nozzle (^+^).
6. Biarkan naik sekali ganda lagi, dalam 30 min.
7. Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring atau mengggunakan apa-apa yang patut. Lepas sejuk, boleh dihias dengan topping.

Cara Membuat Donut menggunakan Breadmaker:
1. Masukkan semua bahan mengikut turutan di atas.
2. Pilih menu buat doh. Tunggu siap - atau boleh je stop sendiri dlm masa 20 min).
3. Ikut step ke seterusnya kat atas mula dari no.4.

sumber : kak azma blog :).. biasenye klu mama ayuny kt cni wat guna breadmaker utk uli..kendian tunggu dia naik..dlm kurang sejam, tumbuk2 kuarkan angin,buat bentuk bulat2 ikut suka..biar kejap naik lagi.. pastu bru gurengg..atas tu letakla filling ikut suke..coklat ke..atau gula je paling mudah...nyum2...


Pantang


.


alhamdulillah... arini dah 26 hari berpantang kat sini... pantang? apa itu pantang...??
normalnye bg wanita lepas bsalin di mesia mesti nak kena pantang lepas bersalin...
so sebagai antara wanita melayu terakhir yang tulen.. mama iu terpaksalah berpantang kat sini... setakat ni dpt berpantang secara fleksibel.. tak makan pedas2.. tak minum sejuk2..( sebb da sedia sejuk kat sini..hihi ) pakai bengkung... pakai stokin tebal2.. tak makan seafood sgt ( udang ..sotong..etc) org kata kalau makan seafood nt gatal2 pulak anggota bwh yang luka tu... ( mesti tak sanggup kan nk rase..) tak keluar rumah.. hehehe.. berbanding anak2 b4 ni.. kat Mesia.. dulu lepas bersalin..tak cukup ari lagi da makan macam2.. ikut suka je.. susah betul nak berpantang... kat sini selepas ahli keluarga dan kwn2 duk sibuk ingatkan supaya berpantang jd tahap kesedaran untuk berpantang tu tinggi lah berbanding sebelumnya.. yelah.. kalau kat sini..tak jaga.. karang sakit2 ..sape yg nak tlg.. kat mesia ramai lah family..de ape2 leh bantu... so suke atilah nk wat ape.. semasa masih sihat ni kenalah selalu beringat... supaya tak sakit di kendian hari.. :)

-bengkung -

kat sini mama iu ade sesi mengurut gak.. masa kat spital ade ahli fisioterapi yg urut.. dan time balik ke rumah.. lagi special!! cik abe yg tlg urutkan.. ngehngehngeh ( urut slow2 aje..lg2 bahagian belakang badan sbb mmg sakit gile kat bahagian tu.. dpt di urut mmg lega sangat rasa...bisa2 badan pun hilang..) bahagian perut tak berani nak urut sangat..setakat sapu2 ngan minyak urut je..ape nk buat sbb xde tukang urut kat sini... dapatlah dlm 10 hari sesi mengurut.. biasanya lepas urut.. param akan di sapukan ke seluruh badan... pilis pulak akan dilekatkan atas kening/ pd bahagian dahi.. last sekali kena pakai bengkung zipzap.. simple je bengkung ni..pakai sendiri pun buleh.. kalau zaman dulu bengkung dia bukan main panjang lagi... berpusing2 kaum ibu nak memakainye... skang zaman moden.. sume benda pun da moden.. :P,bagi yang berkenaan... cubalah cek bengkung2 yang mudah dipakai kat pasaran..ade jual tu... bengkung ni org tua kata penting di pakai supaya di kendian hari perut still slim dan megancam taklah mengelebeh/ berbuncit2..hohoho.. param pulak digunakan supaya badan jadi panas.. n pilis dipakai supaya kepala tak pening dan berangin...

- pilis -

oh.. mama iu guna set lepas bersalin nona roguy, ramai org ckp set jamu nona roguy bagus utk badan..so buat pertama kalinya bru nak try...minyak herbaneka (utk urut ..) memang sedap baunya.. dalam set tu ade gak uncang teh utk minum..uncang untuk basuh anggota sulit..krim lulur (mandi) dan krim utk barut.. jamu dlm bentuk pil pun ada..cuma nk taknak je nak guna benda2 ni sume.. tak salah mencuba kan... :)

- param -

tu jela serba sedikit mengenai pengalaman berpantang setakat ni kat tpt sejuk ni.. ade org kata tempoh pantang tu selama 44 hari..ade yg cakap 40 hari..dan ada yang berpantang selama 30 hari dan lagi ada yang hanya 20 hari berpantang.. yang paling hebat tu tak berpantang langsung macam org2 jerman kat sini.. semuanya terpulang la pada diri sendiri.. sbb effectnya nanti bukan org len yang rasa... ape2 hal pun diri sendiri lah yang tanggung kalau ada apa2 di kendian hari nanti.. :)

- set lepas bersalin nona roguy -

p/s : param tu cara guna dia bancuh ngan air suam + perahkan limau nipis..( ala2 mcm buat bedak sejuk) & pilis plak bancuh dgn air suam + perahkan air limau nipis.. (utk dilekat/ditampal/ditepek kat atas kening @ dahi..) - sumber ..my mak :)




Satey


.


Satey / Satay... & Kuah Kacang Special :)


saje nk share resipi ni... biase buat kalau de makan2 kat sini..
mudah sgt2... dan sedap!!! cara buat rempah satey ni..


bahan & cara masak :

(serai,jintan putih,jintan,ketumbar, bwg besar/merah , bwg putih, madu,gula, garam,kunyit.lengkuas kalu ada…)

- blender serai, bawang putih,bwang besar,jintan putih serbuk jintan. (tambah skit ayer)
- pastu masukkan kat ayam bahan2 yg da dikisar td,
- pastu masukkan kunyit serbuk kendian madu, gula dan garam secukup rasa.. agak2 la bp2..
- siap.. pastu perap.. simpan dlm peti ais.. ( lama perap lagi sedap)

sumber drp tn hj saparmin

kuah kacang :

blend kacang + cili kering + bwg + serai + air asam jawa
pastu masukkan dlm periuk - tambahkan garam, gula, dan air asam jawa..
(air asam jawa - blend skali pun boleh,
masuk kemudian pun boleh)
serai klw xmau blend skali masukkn kemudian..
pastu biarjela atas api.. kacau selalu supaya x berkerak kt bawah periuk..
klw kaler x lawa, tmbh kicap secukup kaler...hehe ;p
xyah tumis, masuk je terus dlm periuk.. & tunggu sehingga pekat..tambah aji kalau suka...

bhn: kacang, bwg, serai, cili kering, garam, gula, asam jawa

sumber drp dillhanim :)

p/s : rempah2 tu agak2lah sukatan dia.. kalau lagi banyak lagi sedap.. tapi kalau terlebih banyak terasa rempah sgt lah pulak.. so kn ajust2 ..yang penting madu dan gula kena banyak.. kalau kuah kacang pulak.. gula kena kasi lebih..baru sodap..

Ukuran Iman Yang Sempurna


.


Hadith :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:"

Seseorang yang hendak berzina,tidak akan melakukan zina itu semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak minum arak, tidak akan minum arak tersebut semasa ia berkeadaan sempurna imannya; dan seorang yang hendak mencuri, tidak akan melakukan perbuatan itu semasa ia berkeadaan sempurna imannya;dan seorang yang hendak melakukan rompakanyang lazimnya menjadikan orang yang merompak itu memandang sahaja kepadanya, tidak akan merompak semasa ia berkeadaan sempurna imannya."
Riwayat Bukhari dan Muslim

Pengajaran hadis:

i) Orang yang tergamak melakukan perbuatan yang ditegah agama
enandakan ketidaksempurnaan iman di jiwanya.

ii) Kebahagiaan hidup adalah bergantung pada pertalian keturunan
yang baik, keselamatan akal dan fikiran serta harta benda kerana
keturunan yang terpelihara akan menjamin kesejahteraan keluarga
dan masyarakat, akal yang sihat membolehkan seseorang itu
membezakan antara yang baik dan buruk, hak dan batil serta
keselamatan harta benda itu pula membolehkan segala
perancangan dilakukan dengan lancar dan sempurna.

ii) Oleh itu Islam melarang keras daripada melakukan perbuatan
zina yang boleh mencemarkan keturunan manusia, minum
arak atau menagih dadah yang boleh merosakkan akal
fikiran serta perbuatan mencuri yang menyebabkan kesusahan
orang lain dan sebagainya.

iv) Sesungguhnya kekuatan iman itu dinilai pada sejauh
mana seseorang itu dapat membendung hasutan nafsunya
serta menjauhi bisikan-bisikan jahat yang menggodanya.
oleh itu amat penting bagi setiap mukmin sentiasa
menjaga pergaulannya agar tidak terpengaruh dengan
gejala yang tidak sihat yang berlaku di sekitarnya.


p/s : drp emel kwn2.. dulu kat mesia slalu dgr hadis ni drp radio ikim.fm.. "dengarlah Radio IKIM.fm pilihan UTAMA !!.." (sebut ala2 budak kecik cute dlm radio tu yek.) hehe :)


love ur blog..


.

actually lama dah dpt award ni..bulan lepas lagi..
tp sbb kesibukan menerima kehadiran orang baru + lupa2..
tertangguh la sampai skang.. terima kasih cikmin sbb sudi beri award ni..
love ur blog too.. :)


p/s : award ibu lepas bersalin takder ke..ngeh3x..
sonot bile dpt award2 ni...kengkawan rerajin la bg award lg..he he heee..


Izzah Safiyyah - part2


.

- Izzah day 10- 15 -

Duduk di hospital selama 3 hari.hari pertama tak banyak masalah sebab sepanjang hari beby hanya tido.. tak minta susu pun sampai mama iu risau dan selalu tanya kat Dr dan nurse2 yang dtg kenapa beby tak nak menyusu..yelah takut dia lapa..tapi diorang ckp normal kalau beby selepas lahir taknak menyusu lagi sehari dua sbb dia masih kenyang dan mungkin terasa masih berada dlm perut ibu.. ooo gitu rupenye.. lega sikit.. mlm pertama selepas beby lahir huby
temankan sampai ke pagi.mujur katil seblah belum ada orang lagi..awal2 pagi tu buah hati balik ke rumah kejap masakkan sup untuk mama..sian sbb mlm tu huby pun tak tido juga.. dan pagi2 dah kena balik ke rumah berbasikal dgn snow yang tebal lbh kurang 30 minit naik basikal.. terharu sgt rasanya dgn pengorbanan buah hati.. dlm hati rasa syukur sgt2 dan semakin sayang sgt pada huby.. time ni da x risau pd anak2 sebab ade adik di rumah yang tlg tengok2 kan... pas anta sup huby balik semula ke rumah dan nanti nk dtg semula dgn anak2 dan adik kat rumah.. cian pd diorang sbb time sejuk2 snow ni terpaksa dtg ke hospital nk melawat mama dan beby...tp nampaknya anak2 seronok dan asyik kiss2 je bile tgok beby...sayang betul diorg pd beby.. :)

kendian hari kedua..time siang dia tdo.tp start malam tu asyik merengek wpun da diberi susu.. mungkin susu tak cukup atau tak keluar lagi.. start jam 10 mlm sampai 5 pagi mama iu bersengkang mata x tido risau ngan beby yang setiap kurang 15 minit akan terjaga dan menagis.. huby xde time ni sbb mama iu suh rehat je kt umah,smlm dah la x tido & ingatkan beby leh tido mcm mlm semalam..tapi cubaan btl..bby meragam sket mlm ni..time ni mama pun masih x larat sbb masih sakit lps bersalin dan juga perlukan rehat secukupnya.. kalau beby asyik menangis camne mama nk berehat dan nak ade tenaga nk menjaga beby pada keesokkan harinya... so mama pun bercadang nk letak beby kat bilik bayi sekejap supaya mama dpt berehat dgn sempurna... b4 tu da beberapa kali tolak tpt tido beby tu utk ke bilik bayi tp bile sampai je kat pintu nk keluar dia start menangis balik.. aduhai... terpaksa balik semua ke katil untuk tenangkan beby dulu.. kalau menangis pun nak letak di bilik bayi si nurse di situ akan pulangkan pd kita balik beby kalau dia x dpt nk diamkan beby...so kena pastikanlah beby da kenyang..dan x menangis..

then lepas beberapa kali menyusukan akhirnya beby tido dan tak menangis.. time ni cpt2 bawa ke bilik bayi.. dan bila da letak disana..cepat2 mama balik ke bilik semua untuk meluruskan badan.. ahh.. leganyaa selepas semalaman hanya duduk dan mengiring menyusukan beby dpt juga nak meluruskan kaki dan badan.. nikmatnya... tapi selepas lebih kurang 15 minit nurse dtg balik ngan beby.. katanya asyik menangis nk susu.. so terpaksalah tahan juga.. semalaman la mlm tu ngan beby camtu.. tapi alhamdulillah bile stat pagi je beby da x menangis.. mayb dia penat gak sbb semalamam tak leh tdo.. time ni la mama berehat.. selepas breakfast jam 730 pagi di bilik breakfast (hari 1st je dia anta bfast ke bilik,hari seterusnya kena berjalan utk amik bfast sdiri..) mama berehat dan tertido sehingga jam 10 am, time ni sib baik nurse kejutkan sbb nk cek beby..kalau tak mayb mimpi sampai ke petang.. heheheh..

sepanjang 3 hari di hospital, rutinya di pagi hari Dr bersama 2 org nurse akan dtg melawat dan bertanya khabar.. periksa perut mama..dan tanya kalau ada ape2 soalan...sbb tak tahu nk tanya ape..biasanye kejap je la dr melawat..b4 tu akan ade 2 org nurse yang mengambil tekanan drh,cek suhu badan dan inject di lengan.. hari 1st ade gak amik ujian drh.. dan nurse akan kemaskan katil gak..:) bile tgh lunch dan dinner akan di hantar ke bilik..cuma breakfast je kena jalan sket.. tupun start hari kedua.. lebih kurang cam kat mesia gak.. tp kat sini.. biasanya makan roti je..yogurt , buah ngan sayur2..takde nasi ke ape..tak semeriah kat mesia.. boleh minta taknak ade ayam atau daging kat sini sbb bukannya halal nk makan pun... huhuhu... dan kat spital ni besh gak sbb hari kedua tu da stat de ahli fisioterapy (nurse gak), yang akan memberi tunjuk ajar ttg senaman yg boleh di buat.. lepas tu dia tlg urutkan belakang badan sket... wah.. sedapnya time di urut tu...tapi taklah sehebat tukang urut kat mesia nuuu... tapi oklah drp x di urut langsung.. bisa tulang pinggul dan badan masa bersalin time ni mmg sakit sangat.. kalau tak terpaksa..malasnye nk tinggalkan katil.. tapi rasanya lagi kita bergerak..lagi cpt baik..drp tak bergerak langsung lagilah sakit.. tp tgok org kot..kalau nk bergerak pun hati2 lah.. :) ..

tula serba sedikit pengalaman bersalin kat sini..tak banyak beza sgt berbanding di Mesia, lagi bagus di sini rasanya sebab adanya pemeriksaan susulan selepas bersalin. kalau di mesia biasanya kalau pagi tu bersalin rasanya petang hari tu gak nak cepat2 balik rumah.tp beza di sini..paling awal pun boleh balik ke rumah dlm 3 hari sbb adanya pemeriksaan susulan untuk ibu dan bayi tersebut..ada ahli fisioterapy yg menerangkan senaman2 lps bersalin & sebelum balik ke rumah beby akan di periksa oleh pakar kanak-kanak dgn teliti bagi memastikan bayi benar2 sihat..pemeriksaan trhdp jantung beby dilakukan dgn menggunakan ultrasound,kekuatan tulang beby diperiksa, keadaan perut dll.. kalau semuanya sihat barulah bayi dibenarkan pulang..

mula2 ingat nk bersalin dlm air.. tp bile pk balik cam takut plak..Doktor ckp bsalin dlm air sepatutnya x sakit sgt sbb beby keluar lbh smooth..tak byk luka dalaman.. tapi..hati pun cam x sedap plak.. kalu bleh normal knp x nk bersalin secara normal..tapi sekarang alhamdulillah.. semuanya da selesai.. leh berehat panjang pasni..hihihihi..pantang cam biasa spt kt kg..berbekalkn brg2 yg dipos oleh keluarga dulu dan yg dibawa adik kelmarin..kehadiran adik kat sini sedikit sebanyak meringankan kerja2 di rumah...sayang kamu tina!.. juga orang yang paling byk membantu dan memberikan semangat adalah huby sendiri, wpun tak selengkap penjagaan selepas bersalin spt di kampung kehadiran huby dan adik serta sokongan moral drp ahli keluarga dan rakan-rakan banyak membantu mama iu..terima kasih yang tidak terhingga atas sokongan kalian semua.. :) syukurlah sekarang badan semakin pulih dan dan beby makin membesar menjadi sihat dan cantik... hehehe..

Izzah safiyyah - part 1


.

- Izzah day 1 to 4 -

Dulu awal2 menjejakkan kaki ke sini tak pernah pun terfikir nak mengandung dan bersalin di negara orang.. kununnya nak cuti2 europe sambil melihat anak2 yg dua ni membesar dulu n bile dah nak balik baru nak ade beby.. tapi perancangan Allah adalah yg terbaik buat semua,alhamdulillah.. semua pengalaman tu adalah kenangan yang manis buat mama iu mengenal erti hidup ini..yelah kadang2 hidup kita bukan seperti yang kita rancangkan, yang kita mahu.. tapi percayalah di sebalik apa yg berlaku itu pasti ada hikmahnya.. jadi,jangan lah
bersedih hati sekiranya apa yg kita perolehi sekarang tak seperti yang kita mahu pd masa lalu.. Allah maha tahu apa yg terbaik buat kita semua.

Seronok!!!.. itulah gambaran yang dpt di ucapkan ketika bersalin di bumi asing ni,walaupun tak banyak beza bersalin di negara sendiri tp ianya cukup memberi makna dlm hidup ini, hospital tempat mama iu bersalin ni namanya Frauen Uniklinik Universitas Des saaland ( Klinik perempuan) khas untuk ibu2 yang bakal melahirkan anak.. kat Uni Klinik ni gaklah buah hati study.. tapi bukanlah kat bangunan ni..tp tempat lain ( neurologi).Uni Hospital ni besar dan banyak jabatan2 lain yang terletak dlm bangunan2 yang berbeza..

Drp segi servis kat sini boleh lah di katakan amat memuaskan..walaupun tak ramai yang boleh ckp english..tapi diorang still cuba nak comunicate dlm bahasa english..paling cikai pun kalu x tahu nak ckp blh guna bahasa isyarat..hehe.. ala mama iu pun bukan reti sgt ckp english..ntah betul ntah x ayatnye main sebut je..segan gak bile x reti berbahasa ni.. rata2 nurse kat hospital ni sgtlah muda..mungkin dlm awal 20 an.. tapi nampak sgt pro & bagus drp segi kualiti kerja dan khidmat yg diberikan.. hmmm.. jarang nampak nurse yg 30an or pertengahan kecuali lah mgkin ketua dia..ataupun makcik cleaner..hohoho..

Time bersalin mama iu di temani oleh dua org hebamme ( ape bhs englishnye x reti- bhs melayu bidan kot) dua2nya sangatlah baik..sangat peramah & time sakit2 bersalin tu diorng ni x jemu bagi kata2 semangat..time ni gak buah hati ade di sisi utk bagi semangat..pegang tangan mama iu.. & mama iu pegang tangan kuat2 time contraction yg teramat sakit dtg sekali sekala..fuhhh... Doktor takde lagi masa ni..mayb sedang odw sbb time ni da tgh2 malam buta.. oleh sebab mama iu tak tahan dah nak meneran & hebamme n papa pun da memandang dgn penuh sayu... kami teruskan ajelah aktiviti menyambut bby tanpa doktor.. time ni mama iu macam x byk sangat tenaga..sbb b4 tu tak makan byk.. dan alhamdulillah...akhirnya pas dlm 4 ke 5 kali meneran dgn sepenuh tenaga akhirnya beby pun lahir... syukur tak terkira masa tu.. ade terfikir gak masa

- Izzah day 5 to 9 -

tgh2 meneran b4 tu kalau2 tak dpt nak keluarkan beby camne ye..nt kena vakum ke,operate ke..da risau dlm hati..tp masa tu diri bertawakal je pd allah dan terus usaha nk keluarkan beby gak.. dan yg tak leh lupe tu time2 semangat nak meneran dan mengeluarkan beby tu hedamme suruh stop push dan tahan kejap ..pulak...aiii..sakitnya masa tu...dengan nk menahan sakit sekali meneran tu.. ikut jelah ckp nurse.. buah hati kata mayb dia nk suruh beby kuar sendiri..time contraction dtg.. dan lagi satu mungkin supaya taknak paksa beby keluar sebab takut bahagian tu terkoyak.. alhamdulillah..time ni dpt ikut arahan hebamme dan tak kena jahit.. jadi kesakitan akibat di jahit tu mama x rasa kali ni.. berbanding sewaktu melahirkan faris dlu.. memang terasa hidup2 dijahit sbb tak dibius pun tpt tu...terasa jarum dan benang tu menusuk..dan dgn jahitannya satu persatu..sakitnya..Allah je yang tahu,tp mayb x sesakit saat melahirkan beby..time haziq pulak di jahit juga tp tak terasa sbb da kena bius..hehe

Terdengar tangisan beby masa lahir tu da cukup melegakan hati..walaupun bru lepas merasai kesakitan antara hidup dan mati tapi bila memandang wajah bayi yang di kandung selama ni menguatkan lagi semangat utk bertahan menahan kesakitan itu.. hebamme tanya nk letak beby tak atas badan mama.. dan beby diletakkan atas bdan mama dlm setengah jam n di selimutkan supaya beby tak sejuk.. snow kat luar time ni..hehe.. kendian lepas setengah jam kat situ..uri baru keluar..dan hebamme kata tu la tpt yang selama ni beby duduk..1st time tengok benda tu..b4 bersalin anak2 b4 ni tak pernah pun dr nak tunjuk.. dan time ni Dr baru sampai..semuanya da selesai baru sampai..?? tapi tak kesah pun sebab da selamat semuanya... hebamme yg menyambut beby pun ala2 doktor juga.. bagus sgt.. pas cek2 & bersihkan ape2 yang patut mama iu dibenarkan untuk berehat di bilik bersama beby dan papa.. :).. b4 tu hebamme bersihkan beby dan pakaikan baju lawa2 untuk beby.. time ni sokmo beby tido.. sesekali terdengar rengekkan manja beby..pastu tido balik..dia tak minta susu lagi.. lagipun rasanya time ni mama iu tak byk susu lagi..

to be continued...:)


Selamat Hari Raya Qurban


.


buat semua sahabat2 di alam maya  & bukan maya..
salam aidil adha drp kami sekeluarga..

My Little princess :)


.

alhamdulillah.. jam 1.19 am wktu jerman
@ 8.19 am waktu malaysia..
my little princess was born..

lepas menahan contraction drp awal pagi 22.11.2008 & bleeding..
(time ni msh lai leh tahan duk dlm kreta ke epot..) & 
sopping brg2 kat pasaraya besar dgn family member.. sib baik tak terbesalin .;p
jam 10 malam - contraction yg kuat mula di rasai...
b4 tu bukaan 3-4 cm.. 
(gamba beby baru pas mandi..)

sehingga jam 11-12 mlm..bukaan sbyk 6 cm..
lepas tu..mmg x tahan giler.. menangis & beristigfar..
sehinggalah detik 1.19 pg..alhamdulillah..
beby selamat di lahirkan..dgn normal & bersungguh2...
;)

comel tak saya..? sy suke tido.. hehehehe..

p/s : gunakan kemudahan yg ada..kena duk hospital bbrpa hari.. 
yg beshya kat sni de internet free..seronoknye..

terima kasih buat yang tersayang krn berada di sisi 
di saat2 kesakitan yang teramat sgt2..
sokongan & dorongan...tanpamu.. 
mgkin diri tak mampu nk menghadapi semua ini..
sayang kamu tahap infiniti..!!!! muahh..

38 weeks n 5 days..


.

baru lepas cek beby..
arini start bleeding & contraction ms nak ambil adik di airport..
sakit gak tp boleh tahan
 lagi.. :)
alhamdulilah..adik da sampai dgn selamat kat sini..
so keadaan tu tenang sket sbb iallah ade yg jaga anak2 nt bile nk bersalin..
arini jugak hari pertama start snow kat tpt nie..
lebih & cantik giler..
sejuk..

perkembangan beby..
berat mama iu da 55.3kg sjk 4 mgu lepas..
nampaknye beby taklah besar sgt kot..
mayb cam abg2 dia gak nanti..berat lahir tak lebih 2.8kg pun..

dr kata mayb bersalin arini..
tengah menunggu detik beby lahir kedunia ..
perasaan... takut.. dan tak sabar nak tengok beby...
diharap semuanya berjalan dgn baik..
amin..

p/s : lamanya xde internet kt cni..kt umah pun still takde internet..ni kat spital..harap semua mendoakan yang terbaik buat kami di sini.. :)
gambar ada byk..tp x sempat lagi nk upload..
insyaallah bile berkesempatan nanti..


Sambal keropok lekor


.


p/s : nak resipi ker..? updated 14 dec 08

Cili Cicah Keropok Lekor
1 mangkuk air asam jawa
2 mangkuk cili kering yg siap dimesin
1 mangkuk gula pasir
4 keping gula kabung atau gula merah

Campurkan kesemua bahan tadi di dalam satu bekas.
Masak sehingga sos cili ini mendidih & likat

SAJI Pesan:
1. Gunakan mangkuk yg sama utk menyukat bahan.
2. Jika adunan terlalu lembik, tambahkan isi ikan & tepung sagu tetapi jika adunan terkeras, tambahkan sedikit air batu.
3. Keropok lekor boleh dimakan selepas direbus, digoreng, distim atau dijadikan bahan utk Yong Tau Fu.
4. Jika anda sukakan kuah yg pedas, kurangkan penggunaan gula pasir atau gula kabung.

( copypaste drp blog en rozzan. ..harap maklomm!!.. mekasih ye :) )

Ayam


.

p/s : resipi paling malas..ayam tandori..ade rupe tandori x..?? hehehe...

Mussel Bercili


.

erm.. 
rasanya 1st time masak benda ni sejak sampai kat sini.. susah sket nak dapat seafood yg fresh kat sini.. kalau ade pon.. amatlah mahal.. baru2 ni ader offer kat pasaraya real kat sini.. mussel di jual €3.59 perKG.. sbb teringin nak rasa sgt.. aku pun beli la.. 

guna resipi Mussel sambal bercili..
resipi.. cedok sini.. drp myresipi.com by kak princessharyati :))
lecker!!!

p/s : bak kata sarah..hargailah seafood di tempat anda.. hehehe.. :P


Hepi Besday to Me..


.


selamat hari lahir buat diri sendiri...
he he he..

hadiah..?? duk rumah baru kot.. ke nak dapat beby baru.. hehehe.. 
hanya doa ku pohonkan..
karang nak minta macam2 tak termampu pulak nk tunaikan.. ;p~


buat teman2 blog.. doakan kebahagian & kemudahan kami di sini..
semoga kami sentiasa tabah menempuhi cabaran & liku - liku kehidupan..
juga bahagia selalu & hidup dirahmati oleh Allah swt.. 
selamanya dunia akhirat.. :)

Buah Berangan


.

sejak akhir2 ni suka sangat makan buah berangan ni.. bile makan.. terasa berangan-angan.. ehehe..
dolu2 kat tmn U, or tmn sri pulai Jb biasa ade nampak pakcik cina jual buah berangan ni.. tapi x pernah pun beli..

kat sini.. suka makan sbb sedap.. sesuai di makan time musim sejuk gini..sambil jalan2 atau time tengok bola ke kat umah..rasa dia manis2 sket.. ade org ckp cam rasa biji cempedak yang da di rebus..cara masak dia bakar kat oven atau di rebus..biasanye kalau beli harga dia dlm..


€ 2 untuk 12 biji
€ 3 untuk 17 biji
€ 5 utk 35 biji..

lately suka beli dlm kg nye.. masak sendiri.. pehtu lagi byk leh makan..  dolu2 harga dia  dlm €2.99 perkg.. leni da mahal dlm €5.99 p/kg atau €7.99 p/kg pon aderr!!...mahal..

try la..!.. oh ye.. cara masak.. kena hiris/potong sket bahagian tgh buah tu.. bru masak K.. nak tau da masak ke belum..isi dia jd lembut..da mudah nk buang kulit luar tu..


Selamat tinggal ..


.

-ruang tamu, majoriti brg2 dlm gamba ni di sedekahkan oleh org ..tmasuk treadmill tu..hee-

hehe.. saje je kasi nama entry gempak.. ( gempak ke.. mcm tak.. huhuhu).. bukan selamat tinggal ape.. nak babay kat rumah lama ni ( yg di duduki sekarang..) rumah yg mula kami duduki sejak kami sampai sehinggalah hampir 2 tahun duduk di bumi jerman ni..  terbayang saat suka duka selama tinggal di sini..  memang meninggalkan kenangan pahit manis semasa berada di sini.. perpindahan sudah di rancang beberapa bulan lepas.. cume yang betul2 decide nak pindah tu baru awal bulan ni.. tak sangka jadi juga nak pindah..  memandangkan kami  mungkin tggl setahun untuk menghabiskan perjuangan di sini.. macam tak berbaloi pulak nak  pindah.. ( banyak belanja nak kena spend maa.. )  tapi bila memikirkan mengenai anak-anak... tak apelah korban  sket duit..  asalkan keadaan tu lebih tenang.. dan masa depan anak2 lebih terurus..  ( macam nilah kalau anak-anak da ramai.. mcm2 kena fikir..). 

- bilik utama yang dah kosong - 

kontrak di rumah baru pun sudah di selesaikan.. jumaat & sabtu ni tinggal nak mengangkut barang2.. selepas seminggu duk mempacking barang2 rumah ni.. wpun nampak tak banyak barang.. tapi bila kemas tu.. macam tak habis2 barang yang nak di kemas.. penatnya.. takyah sebut lah... dgn perut yang memboyot ni..  boleh lah tahan..  kuatkan la semangat ajelah.. kdg2 menangis sorang2 sbb penat sgt.. ( nak tau sensitifnye mak buyung ni..tula .. :P).. si ayah kata.. "takyah la buat ape2.. biar abg aje yg buat..".. tapi.. mm.. kesian la bile tengok si dia susah mengemas sorang2.. ( ai.. kata nak susah senang sama2.. ni la antara masa nye.. hee ..)

tak tengok pun lagi isi rumah baru tu... ( bukanlah rumah baru.. rumah lama.. tp baru nak duduk le nt.. hehe) .. tak tahulah nk komen lawa ke idak.. besar ke kecik.. abe yg tengok dia kata sume ok.. pasrah sajelah wpun berat ati.. ( yelah.. kite yg duk dlm rumah tu nt.. kalau de ape2 yg tak kena nt kitalah kena tanggung.. tapi insya allah.. kita bukan sendiri.. :).. ) idung mak salleh ni sensitif sgt.. telinga .. karang termasak yg berbau.. diorg tak suke .. takut juga.. karang anak2 ni terbising sgt.. nt kena marah pulak..macam2 pulak yg bermain2 di fikiran ni.. ala.. tawakal aje...
- opis lama.. pinjam ayat kak kin.. :P - 

di tpt baru nanti.. insya allah keadaan lebih terjamin.. uni tpt abe study pun dekat.. naik beskal pun bole.. (skang ni..sejam lbh ke ke uni.. jauh kan... ).. so bile da pindah nt kalau tetiba rase nk bersalin.. taklah risau sgt wpun sorang kat rumah.. hospital pon tak jauh.. dan tahun depan insya allah nak masukkan haziq ke sekolah.. dekat juga dgn tpt study papanyer.. boleh la p sama2 dan balik sesama dua beranak ni.. ehehe.. skang ni cian juga duduk di rumah dgn si adiknye.. kawan pun tak ramai..  asik kena marah aje ngan mama dier.. tak sampai hati pulak.. hehehe.. :P.. biarlah dia berkembang.. berkawan.. dan belajar byk benda mcm bahasa dll.. 

insya allah.. jumaat ni nk pindah.. lusa je.. x sampai dua hari lg.. debar2 jugak nak menghadapi suasana hidup & persekitaran baru nanti.. semoga keadaan lebih baik kat sana...  & mohon semoga Allah selalu mudahkan urusan kami kat sini...  ameen..

p/s : rumah tpt baru nanti tak taulah ade internet ke tak.. so.. kalau lama tak nampak tu..  jangan rindu-rinduan ye... hehehe .. salam sayang buat semua.. doakan yang terbaik buat kami !!! :)

Ikan Seabass Berlada


.




  • Ikan kembung., dibersihkan (ikan apa-apapun boleh)
  • *Cili padi, cili merah
  • *Bawang besar
  • *Bawang putih
  • *Sedikit belacan
  • 1/2 biji timato- dicincang kasar
  • Garam, ajinomoto, fish sos
  • Minyak masak

Cara-cara

  1. Ikan digaul dengan kunyit dan garam dan digoreng hingga garing
  2. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk..jangan terlampau halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik minyak/wangi.
  4. Masukkan pula tomato yang dicincang, kacau lagi. Perasakan dengan fish sos dan ajinomoto. Kalau dh masin, tak payah tambah garam.
  5. Akhir sekali, masukkan ikan goreng, kacau balik...dan siap..
  6. Sedap dimakan dengan nasi panas. Selamat Mencube....
ps: resipi drp Myresipi.com, guna ikan seabass ..rasenye cam ala2 ikan siakap.. sedap.. mcam kat kedai.. :) tq share resipi.. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails