Ikan Steam Portugis


.


resipi from ummi .. simple & sedappp!!!

Bahan:-
2 ekor ikan kembung - bersihkan. -
( i guna bukan ikan kembung..ikan len xtau nama ape..ehee)
3 ulas bawang putih - kisar
2 ulas bawang merah - kisar
2 inci halia - kisar
8 biji cili padi - kisar
1/4 cawan air asam jawa
sedikit belacan - kisar
1/4 sudu kecil gula
garam
4 helai daun limau purut
(takde daun limau purut,i ganti ngan jus lemon)
2 batang serai - ketuk
1 lembar daun pisang (*ummi xda ni) - kite xde gak..
1 keping alluminium foil

Cara Memasak:-
Masukkan ikan tadi ke dalam alluminium foil yang telah dialas dengan daun pisang. Ketepikan. Sementara itu, panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa, garam dan gula. Seimbangkan rasa. Kemudian tuang atas ikan tadi dan susun serai dan daun limau purut ke atas ikan. (*boleh juga tabur cili padi yang diketuk sikit ataupun hirisan cili merah sebelum di stim). Tutup ikan dengan alluminium foil dan kukus selama lebihkurang 15 minit/hingga ikan masak.

p/s : sebenarnye kan kite lupe nak tumis dulu bahan2 kat atas nu.. lepas blend terus letak kat ikan tu n then terus kukus..tp rasanye sedap gaklah..eheh.. thanx ummi!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails