Muffins ..alahai..


.

Semalam try wat muffin segera yang cara buat dia mudah sangat.. tapi ...
hampa.. tak jadi.. awat x jadi ntah.. sedangkan benda tu cuma tambah air,telur and minyak..mix sumer.. bakar.. hampa hatiku ini... agaknye sebab bakar dengan microwave oven.. kut..
tak sesuwayyyy... sebab tu dier takmo naik...agaknye??? huhuhu....
dah....
toksah tengok lelama.. baik tengok nie..

atau...
baik wat camni...

zzzzzz.....

asyik tak jadi je bila wat benda2 berkaitan kek nie.. takde rezeki lagi kot.. cam da nak give up..tapi.. insya allah nanti cuba lagi bile da de semangat balik... huhuhu

p/s : adakah aku dilahirkan untuk tidak pakar membuat kek..atau sebaliknya..?? Masih terlalu awal nak menilai... usaha tangga kejayaan..kan.. kan... haha

2 Responses to “Muffins ..alahai..”

  1. ehehhee
    try la buat kek cekelat kukus
    biasanya result tak menghampakan.

  2. MamaFaMi says:

    IU...Mama ni tak pandai sangat buat kek or muffin la, tapi nak share juga tips dengan IU sebab dulu, mama pun buat kek, selalu je keras. La ni, kalau buat, dah bolehlah dipanggil kek...hehehe.. Ok..kalau IU membancuh untuk :
    KEK : masa masukkan tepung dalam bancuhan atau pun masa masukkan putih telur yang dipukul kental, IU kaup balikkan (cut and fold) je. Jangan digodak. IU cut and fold lightly. Kita akan nampak adunan tu jadi ringan.
    MUFFIN : buat muffin, jangan terover bancuh. Kena godak nak tak nak je. Macam main-main sesikit je.
    ~ Bahan kering elok diayak 3 kali dan dibiarkan bersepah atas kertas supaya udara kekal terperangkap.
    ~ IU cuba dan terus mencuba ok. InsyaAllah IU BOLEH!
    ~ Sorrylah ye, pandai-pandai pulak mama ni nak ngajor orang. Diri sendiri pun tak pandai lagi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails