Untersberg Mountain, Salzburg


.


Akhirnya tibalah kami ke tempat utama yg kami nak pergi ie main snow.. actually tak tahu pun tempat ni kat mana.. tau benda ni pon drp fotopages wani.. (thanx cik wani..;p) ... daripada vienna kitorg redah je ke salzburg city dgn dibantu oleh cik navi a.k.a pak gps.. mudah gak guna benda nie.. just follow je arrow dier.. ;)... sampai tu dalam kul 12 lebih.. pas berjalan kt castle ngan city..kami sampai kat untersberg cablecar yg jaraknya kira2 30 minit drp city centre dia.. alhamdulillah sib baik ternampak signboard kat tepi jalan tu.. kami ikut je.. sbb nk tengok kat cik navi dia kata tak tahu nak bg alamat sbb kami tak tahu plak nk masukkan alamat dier katne.... ciann..siannn.. kat kami nie.. huhuhu...
sampai dlm kul 330pm.. alhamdulillah smpat catch cable car yg nak naik time tu.. kalu x punahla harapan nak main snow..sbb tu la cable car yg last naik time tu.. jam 4 pm sume kena turun dr mountain tu.. sbb da nak malam time tu... bayangkan kitorg kejap je main snow kat situ.. dlm 10 minit naik...& 15 minit je dapat main.. tapi alhamdulillah.. merasa snow tu kira ok je.. sempat la wat mini snow man... kalau lelama maunya beku kat atas nu.. sbb tak biasa main snow la katakan.. (tempat kami turun snow..tapi snow tu cepat je nk cair....x sempat nak main snow pon...;9)eheheh... kat atas nu .. abe pon da beku kaki...

tips :: kengkawan kalau datang tempat snow ni pastikan kelengkapan tu cukup.. ade gloves, kasut yang sesuai.. baju tebal.. etc.. kalau tak mau beku dibuatnya...jugak yg paling penting..tahu masa tempat tu tutup!!!.. ehehehe....

skit info mengenai mountain nie..
The Untersberg is a mountain massif in the Alps, between Berchtesgaden, Germany and Salzburg, Austria.
The mountain is perennially popular with tourists due to its proximity to the city of Salzburg, less than 16 km (10 mi) to the north of the mountain and within easy reach by bus. A variety of paths lead to the top, but most people use the cable car that lifts passengers over 1300m to the Geiereck peak.
The first recorded ascent of the mountain was in the first half of the 12th century by Eberwein, a member of the Augustinian monastery at Berchtesgaden.
The mountain also lends its name to an opera Der Untersberg written in 1829 by Johann Nepomuk (1783-1865), Baron of Poissl. more...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails