Buttered Prawn


.


Bahan-bahan ( 1 family... )

* 400gm udang sederhana besar-buang kepala dan belah belakangnya
* 5 sudu besar butter
* 3 biji telur kuning-dipukul sedikit (jun guna 3 kuning dan 1 telur putih)
* 4 cili api-dipotong2
* 2 tangkai daun kari
* 1/4 cawan susu cair
* 2 ulas bawang putih-dicincang
* pepper, gula n garam

Cara-cara

1. Panaskan 2 sudu besar butter, goreng udang 1/2 masak. Angkat dan ketepikan.
2. Tambah butter selebihnya, atas api sederhana, masukkan bawang putih. kacau.
3. Masukkan telur, kacau selalu. (boleh juga titikkan guna hujung garfu bg mendapatkan tekstur telur yg halus mcm kat restoren tu)
4. Masukkan juga daun kari, susu cair, cili api dan perasa2 sambil kacau selalu.
5. Masukkan udang dan kacau lagi hingga garing. Boleh dimakan dengan nasi putih.

p/s : lemak berkrim...yummy recipes from juns di MR

2 Responses to “Buttered Prawn”

  1. mi dah try resepi ni dulu.memang sedap.tapi sawang mi tak sebanyak macam kedai buat.memang sedap la butter prawn ni.

  2. waaaaa..
    dah mula rajin masak2..siap ada resepi lagi..
    lawatan sambil belajar ni,salamm

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails