Philadelphia Cheese cake


.


Resipi Philadelphia Cheese cake

Bahan-bahan


*Untuk Base*

225 g biskut marie/ cream cracker/ digestive biscuit

3 sudu besar caster sugar

3 sudubesar melted butter


*Untuk filling*

450g Philadelphia cheese cream

100g caster sugar

2 sudu besar tepung gandum

¼ sudu kecil garam

4 biji telur

175 ml double cream ( boleh pakai susu/ whipping cream), kat sini senang nak cari, kalau kat Malaysia mahal ngat, belasah susu je!

½ sudu kecil vanilla esen

½ sudu kecil lemon esen, boleh ganti ngan apel juice


Topping( ni kalau nak cantik) - 1st try nie wat simple2 dulu.. pasni insya allah.. eheheh

425 g manadarin orange
I pcket jelly


Cara2

Campur utk bahan base, crush biskut tu, campur semua, masak dlm preheated oven 160 c/325 f for 10 min.

( First bekas)Utk filling, beat cream cheese & double cream tu sampai fluffy, masuk tepung, sugar, garam sampai smoothly blended. Lepas tu masukkan kuning telur sebiji by sebiji. Lepas tu masukkan esen vanilla, lemon esen dgn cream tu.

Beat putih telu dlm bekas berasingan hingga stiff dan masuk kan dlam first bekas tadi.

Tuangkan campuran semua ni dalam tin yang ada base tadi, dan masak dalam oven 160 C/325 F selama 45-60 min.

Filling tu, mcm buat jelly biasa and letak atas cheese cake yang dah masak, lepas tu chill kan


p/s : thanx buat wa (dublin ) sudi kongsi resepi nie.. :) ..
cubala kawan2..sedap..

4 Responses to “Philadelphia Cheese cake”

  1. Us.. says:

    Emm...sedapnya..boleh pos sikit ke..?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails