Murtabak popia


.

Bahan-bahan ( 6 keping )

* 100 g daging cincang
* 2 biji ubi kentang
* 1 sudu setengah rempah kari
* 1/2 biji bawang besar
* 1 ulas bawang putih
* daun sup
* minyak
* 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
* kulit popia
* 2 biji telur

Cara-cara

1. mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
2. apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
3. apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
4. pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
5. ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
6. goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.

p/s : My hubby yang masak murtabak popia nie.. cari dr myresepi.. rajin kekandaku memasak... hehehehe.. tq kpd empunya resepi minami133 (copy paste je..hehehe)... beshnyeee.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails