Amsterdam, Holland


.

7 june 2008 - sabtu


alhamdulillah...berpeluang melawat bumi holland... perjalanan yang singkat ( selama sehari je..) telah meninggalkan banyak kenangan manis disana...walaupun kesihatan yang belum pulih sepenuhnye..mual & seram sejuk ..( beby - 14 weeks).. semangat berkobar-kobar masih ade utk mood jejalan nie.. aiii... x ingat tu... rasanya dah 2 bulan lebih x keluar jejalan... sib baik buah hati memahami hati nurani seorang wanita yg kuat berjalan nie untuk dibawa berjalan..huhuhu... tak kesah la walaupun kejap aje...(menghasut lama da.. baru berjaya...muahahahaha)
hehehe....jgn marah ye pokweku...;p~



stat jam 6 pagi kami bertolak...dlm kul 11 pg sampai la ke holland... dengan menyewa kereta di SIXTH.. (141 eu untuk tempoh - 8 mlm jumaat to 9pg isnin.)..buleh la tahan..
( minyak dlm 100).. TOLL FREE!!! ( nie yg besh duk sini...ehehe) ok.. dipendekan cerita..sampai tu terus ke centre city dier.. parking dier punya la mahal.. 4.8/h.. mak ai.. patutlah kat sini penuh beskal kat city dier... kos tinggi sgt...(menepati dasar ramah basikal & pusat budaya basikal - byk rak2 basikal..) mcm2 jenis basikal kami jumpa... memang seronok tengok aksi ekstrim orang naik beskal.. kenapa malaysia takleh jadik gini yek.. mm.. jumpa ngan Wau Restoren & Nyonya restoren ( Malaysian restoren - tak tahu la halal ke tak-tak masuk pun..mahal ler..)..China TOwn ada..ternampak open toilet..(terbuka habis..- sib baik takde org tgh tut..tut.. kalu tak aku lastik je pehtu sembunyi..huhuhu) ,mmm byk yang unsencored kat sini.. kite tengok pun sendiri malu.. ish2...



p/s : bersambung...

beberapa point tentang Dutch ( copy from cik puan wani..)
~bangsa yg telah menjajah Indonesia dan beberapa negara lain selama hampir 500 thn, dan sampai sekarang masih tidak serik utk mengambil tahu dan mencampuri urusan negara lain, sbb pemimpin mereka terus menggalakkan rakyat mereka berfikiran seperti AVOC ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_East_India_Company ), cerita lain pasal AVOC ~ http://raykinzoku.fotopages.com/?entry=1427849
~imigran di amsterdam hampir 50%, tp sehingga kini mereka tidak mendpt apa2 hak (termasuk 'human right'), malah semakin ditindas dan dihina (terutama muslim), sehingga sebuah party politik ditubuhkan utk menyokong penghalauan keluar kelompok imigran ini...
~mereka bangsa yg kedekut, individualistik, materialistik dan mcm2 lg, sehingga tercipta satu proverb inggeris "let's go Dutch", yg bermaksud, makan sama-sama, bayar asing-asing...
~bunga tulip bukan berasal dari Holland, tapi diambil dari Turki, dikomersilakn dan dijadikan bunga kebangsaan Holland (mmg dah dasar penjajah...)
~tanpa negara jajahan, dan hasil lanun bangsa Dutch, negara Holland mungkin akan jadi negara miskin sehingga kini...
......dan macam-macam lagi la..malas nak cerita psl homoseks, marijuana, tax yg xmasuk akal....ish...

nak tau lagi info.. klik sini..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails