Tag dari ctnik


.


semalam de dapat tag drp cikgu ctnik kat edinburgh.. rajinnya cikgu bagi homework yer.. sib baik la anak murid ni tengah rajinnn... he he he.. jom la layan tag nie.. ;)

6 fakta mengenai kawasan kejiranan anda

1. Orang kat sini ade yang peramah & ada yg kurang ramah.. tp majoritinya peramah & suka tegur & senyum kat kita nie.. (biasa kalu ke pasaraya diorang akan ucap..hallo..guten tag, morgen ke.. atau abend ke.. ucap selamat pg/ptg....)..suka tolong bila nampak kita susah2 angkat stroller/ brg ..besh la jugak..

2. Kadang-kadang org kat sini kuat marah gak..hari ni sekali dia marah.. tapi esoknye kalau jumpa lagi buat tatau je...mcm takde ape2 aje.. (biasanya kalau dkt pasaraya lah..time dolu2..awal2 dtg jerman.. adalah dia ckp apentah..kite tak paham bahasa dia.. so kite buat tak tau jela.. tau nk byr je.. pehtu2 tak pasal2 dia bebel sorang2..kasar2 skit.. gitu2lah.. org belakang plak tlg bgtau ape nk wat...kite nie da berpeluh2 sowang2..huuu...) tapi lepas tu takde aper2 dah...

3. kat sini banyak anjing gak.. tak suke...mana2 p musti ade anjing..yg cute ade.. yg gumuk ade..kurus kering.. cam domino tu.. cam kucin kecik pun ader.. (kdg2 tengok geram sbb cumil sgt..) tp yang tak tahan tu kat area sini diorang tak jaga sangat.. kalau silap jalan leh masuk perangkap.. (perangkap maut tu..patutnye diorg bgilah papan tanda tulis " AWAS! najis dog ade dimana-mana..HATI-HATI") huhuhu...

4. Majoriti kat sini mematuhi lampu isyarat time berjalan.. biasanya ada atau takde orang..kalau lampu merah tu tetap la berhentiiii... kite ni yg mula2 dtg dlu.. rasa kagum n respect gak..tapi lama2 kite plak yang terlebih mematuhi peraturan jalanraya..diorang plak selamba ajerr jalan..he he he...

5. Majoriti kat sini tak tau sangat ckp english.. ada yang tak tahu langsung cakap .. tapi takleh la nak salahkan diorang sbb ni.. diorg mmg tak suka sangat org inggeris...ade tu bile pernah terkena dulu dlm pasaraya dia buat dekk aje ngan kite..mayb sebab dia tak tahu nk cakap atau buat2 tak tahu.. ( so penyelesaiannya.. samaada kena belajar deutchs ataupun guna ajelah bahasa isyarat....)

6. ape lagi ek cikgu ct.. emm..emm.. o ,last sekali.. golongan tua kat sini rata2 masih kuat2.. buleh joging.. naik basikal.. & berdikari sorang2.. kdg2 kite tgok sorang2 je terbongkok2 jalan.. siann ajer.. tapi memang ramai orang tua kat sini suka ngan budak2 kecik.. cam haziq ngan faris.. diorang suka tegur & senyum2 pd kanak2.. kebiasaan mak ayah kat sini suka hantar anak2 diorang ke rumah nenek atuk time ujung minggu..

p/s : camne cikgu.. dapat berapa markah ni..?? memenuhi kriteria menjawab soalan cikgu tak.. hehehehe...



6 Responses to “Tag dari ctnik”

  1. ishamizu says:

    Salam iu, kene tag lg? isk2 org popular ni..hihi..nway tgk gamba2 kt bwh pegi holland tu teringat mase trip ktrg ke sana last year..wpun xske dh dgn derg, tp menarik jgk tpt2 dia tu..mmg berbaloila duit gi sana...hehehe...cuma xdpt gi keukenhof tgk tulip je...:(

  2. bgus2..ni cikgu suka ni...org yg kedua buat my tag ni..eh mcm sama dgn belgium sikit,sama dgn UK sikit,agaknya culture barat kot..esp tang anjing dengan org tua tuh.tp sini lagi mesra alam la..sb deme guna 1 bhasa kan.

  3. tulip da takmo idup leni.. ritu kami nk p tgok tulip..tp time tu tak sihat lagi..bile da sihat skit tulip plak da tak sihat nk tumbuh..ehehehe

  4. agaknye org barat mmg gini kan ct..:)..takpe yg baik buleh ikut.. yg tak baik tu..pakat jauhkan..:)

  5. chinta says:

    salam kenal..

    lebeh kurang sama la mcm kat UK...suka hye2, yg tua2 masih mengamalkan healthy lifestyle, dan jugak anjing...:)

  6. tula pasal chinta..sonot dpt merasai pengalaman hidup kat sini..:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails