Andalucia - Sevilla, Spain - part I


.




Andalucia.. destinasi kami seterusnya yang sempat di jejaki baru-baru nie.. selepas berada kira-kira 2 jam 50 minit di awangan, alhamdulillah akhirnya kami sampai di tempat pertama yang di tuju..ie bumi sevilla,andalucia.. pertama kali menjejakkan kaki di sini seolah-oleh berada di bumi malaysia.. cuaca yang panas & berangin dgn suhu 34 celcius amatlah sesuai dgn diri ini..(tak tahulah knp tapi badan terasa kuat dgn cuaca nie.. kalau di jerman sejuk kut..tak sesuai ngan badan)..

Perjalanan kali nie agak smooth & ringan skit sebab tak perlu nak bawa beg yang banyak..(check in satu beg)..selama ni x pernah check in beg so..
terpaksala membawa beberapa buah beg yg berbondong2 & anak3 menaiki flight..kalau dulu kamilah org yang last menaiki flight & yg last turun drp flight tp sekarang boleh jadi johan utk naik & turun flight..beza sungguh..he he he...

selepas mengambil kereta sewa drp hertz (172 utk 5 hari) kami meneruskan perjalanan ke seville city center yg terletak 30 minit drp airport..oleh krn da lama x memandu kat luar,so agak berterabur skit lah perjalanan nie.. pak myguide pun masih penin2 mencari jalan.. dia penin.. kami lagi la penin.. tp apepun yang berlaku..kenalah releks..( sempat makan nasi & daging rendang yang di bawa drp rumah awal pg tadi..sedapnya mmg tak terkata sbb mmg tengah lapa giler & panas terik).. sabo ajelah..tetapi yang menariknya sepanjang jalan di seville city center ni dipenuhi dgn pokok-pokok oren yang menarik..

selepas parking kereta (agak sukar mencari tpt letak kereta) dgn jalan yang agak sibuk..dgn pemandu yang mempunyai nilai kesabaran yg tidak seberapa..(asyik nak hon2 je kat orang). kena bw kereta laju skit..nt org marah..huhuhu.. & pastikan anda berada di jalan yang betul krn kalau silap jalan mungkin akan termasuk ke dalam lorong yang hanya muat2 kereta..(gerun je lalu kat situ)..kecik sangat jalan dia... alhamdulillah..tiada kejadian yg tidak di ingini..kami park kereta underground dekat dengan sebuah taman yang sgt cantik.. berhampiran Real Alcazar.

Destinasi kami di sini adalah Real Alcazar iaitu sebuah istana yang cantik & sangat besar tinggalan Moorish (org islam) suatu masa dahulu.. (7 euro utk adult,student free). didalam palace ni banyak seni2 ukiran khat yang sangat cantik & masih kukuh pada hampir kesuluruhan dinding istana..mengkagumkan!!!.. ( tak tau nak cakap camne..kalau ade peluang dtgla sendiri & lihat..)..kami mengambil kira-kira sejam lebih menjelajah ke semua bahagian dalam palace ni..di penghujung jalan keluar istana..ada sebuah taman kecil yang penuh dengan pokok oren yang ranum.. - antara panaroma di dalam Real Alcazar.. -

Berhadapan dengan real alcazar adalah La Giralda.

"La Giralda is a large and beautiful minaret tower, originally intended for the chief mosque, but now is the magnificent bell tower of the Cathedral and a symbol of Seville."by pak wikitravel.. bekas masjid yang da jadi bell tower..hmm...

secara ringkasnya banyak taman-taman yang luas & cantik di sekitar bandar seville yang menyimpan banyak
sejarah & nilai-nilai islam sejak berkurun dahulu.. tetapi pada hari ini semuanya sudah hilang & musnah.. yang tinggal hanyalah sedikit cebisan bangunan seni islam yang masih kukuh & banyak yang telah di ubah oleh orang-orang kristian..menyedihkan bukan.. wallahualam..

lain-lain destinasi yg sempat di tuju adalah universidad de seville berhampiran dgn Parque Maria Luisa. Plaza de espana, & plaza de torres (bull fighting area)..hanya sempat di lawati dr dalam kereta..kerana kesuntukan masa untuk ke destinasi seterusnya..

cik wiki menyebut.. Seville was founded by Hercules. It was known as Hispalis under the Romans, and Ishbiliya (أشبيليّة) during the Moorish occupation.. more

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails