Lisbon, Portugal


.

Selepas menghabiskan masa kira- kira 5 jam di seville.. kami meneruskan perjalanan seterusnya ke Lisbon, portugal..Lisbon juga dikenali sebagai lisboa terletak kira-kira 5 jam drp city centre sevilla.. (lama giler..) tapi sebab hajat di hati yg kuat ..& adanya kisah tinggalan orang-orang islam di lisbon kami pun menggagahkan diri untuk sampai ke sini... Alhamdulillah.. selepas memandu (eh bos yg memandu..) drp siang ke malam.. sampai juga ke bumi portugal nie.. sampai dalam jam 1230 malam..


kami telah menempah hotel di Hotel Principle Lisboa, berhampiran ngan Parque Eduardo VII ( taman yang sgt luas & cantik)..sampai tu pas cek in staf kat situ pindahkan kami kat hotel seblah.. (maybe penuh kot) ..sib baik bilik hotel yang dia bagi tu besh.. cam suite.. ada 2 bilik double room lagi.. tp oleh sebab kami baik hati..guna satu bilik aje utk semua.. sian diorg nk kemas bilik nanti.. (amacam ..? baik kan kitaorg..eheheh).. selepas breakfast kt hotel pagi tu.. (habis sume makanan kami belasah..) malam smlm sempat makan megi ajer..sbb sampai2 sume kedai da tutup..breakfast dia besh..mcm2 ada..baloi gak la duk hotel tu ( 3 bintang 55 p/n skali ngan bfast)..harga asal 150..ada diskaun book kat internet..besh lah..mmg kelasss gitu.. tp duk kejap je kt hotel tu..emm takpelah..bukan slalu.. (ayat penyedap hati..kuang3..).. parking ada berhampiran hotel..tak byr pun sbb keluar awal..


kemudian tempat pertama yang kami pergi kat lisbon ni adalah downtown (BAIXA).. mula2.. kena cari tempat letak kereta.. mmm memang susah gak nak cari..pusing2..lama baru jumpa.. nak cari tempat yang dekat dgn lokasi kejadian (menarik) katakan.. aa..kan da buang masa.. parking fee kat sini xla mahal.. cumanya hati2 bila memandu sebab jalan kat sini agak berterabur.. dengan laluan tram/moto/kereta/bus/van/dll.. sume sekali harung.. sib baik train tak masuk sekali..haru jadinya.. tu pun da haru baru.. lebih kurang jalan kat mesia gak lah.. kalau biasa memandu kat mesia taklah terkena sgt ngan kejutan budaya ni..tp kalau asal usul drp germany..mayb leh terkena trauma..( takmo da memandu kat sni agaknya) ehehehe... tp bos kite ni maintainnnn aje.. cooolll gitu... hidup mesti sabarrr..;p

ha..tips mudah nk melawat semua tempat menarik ( kes kesuntukan masa cam kami..) ie cuba try cari pamplet sightseeing bus.. biasanya dia ada sebut semua tempat yang menarik dgn info tpt tu kan.. beserta laluannya sekali.. ha..ikut je la laluan tu.. mula2 servey2 la dulu..plan2 ..baca..mana satu tpt yg nak di lalui & takmo di lalui..kendian setkan kat myguide/tom2/gps ape2 ke.. ikut je.. mudah kan.. :)

pas letakkan kereta,kami meneruskan perjalanan berjalan kaki.. kat lepas tu..teringin pulak nak naik evelator zaman dulu2 yang kaler kuning tu..nama dia Santa Justa's Elevator..direka oleh Gustav Eiffel (yg wat eifel tower tu)..guna kuasa eletrik.. haziq la tukang provoke mak ayah dia.. tak larat nk dengar dia merengek..(kalau sape2 biasa berjalan bw anak2 ni faham la kan..hehe) ,kami naikla evelator yang merah..ingatkan sama ngan kaler kuning..rupernya yg merah tu sightseeing punya evelator...sebab da naik dlm tu & redy nk bertolak baru tau kena byr mahal 17 p/p..mak aiii!!! igt kalau boleh nk turun balik..tp kesian kat budak2 sbb da excited sgt & benda tu nak jalan dah.. mmm...redha ajelaa... terbang 34 euro..uhuuu... lgpun b4 tu kami da jalan2 ngan kereta.. pehtu nak naik evelator sightseeing yang makan masa berejam..dgn masa yang terhad..mm nak wat camne.. (lenkali nk naik tu tya dlu harga..bru duduk..) krg da duduk nak turun.. da problem len plak.. kan da kena.. wa kena lu beb!!...hehe..


sebab terlebih lama kat evelator ni ..ngantuk pun ada.. hampir nk terlelap da.. sebab asyik berhenti2 jer.. jalan dia kecik sgt..bercampur ngan kenderaan lain.. jem lagi..adehhh..penin makcik..sib baik makcik tak mabuk time ni.. beberapa kali evelator ni terlanggar /bergesel ngan motor ngan kereta kat tepi jalan tu.. dah diorg parking main tibai aje.. ha.. x pasal2..da kena cium ngan benda ni.. nak salahkan sape tu...?? tentunya bukan kerajaan mesia..hahaha..


lastly..bila turun drp evelator tu..rasa lega..punggung da krem semacam.. rasa kebas smlm drp seville pun tak hilang lagi..tempat-tempat lain yang di lawati adalah Belém tower (3 euro p/p)..tak masuk ..malas..marina.. di tepi laut yang sangat cantik ( Tagus River).. ingat nk pergi tempat yang ada cable car tu ie Praça do Comércio.. kat sini ada gak aqurium yg sgt besar & cantik..tapi bos kata.."tak sempat ni.." masa da suntuk da kul 4 petang..nak ke granada kat andalusia,spain yang lbh kurang 7 jam perjalanan berkereta drp sini..sampai da lewat malam tu...bos la paling kesian kena memandu..wpun penat kena kuatkan hati gak..& kami4 ni boleh la duk membuta (dengan iziiinn)..nk stay gana.. tak larat daa (beby nk tido gak..alasan tu..ehee)...bos kata takpe..ok je..!!!! punyalah semangat nak berjalan tuu....jommm...!!!


info tpt menarik kat lisboa :

* St. Jorge's Castle. Located up the hill, with a great view over the city and the river. If you have the energy, get there by walking from downtown, going through the fantastic old neighborhood of Alfama. Entry fee 5 euros.

* Santa Justa's Elevator. Located downtown, this elevator was designed by a follower of French engineer Gustav Eiffel and connects the downtown to the Trindade, located several meters uphill.


* Praça do Comércio. This magnificent plaza, facing the river, is the beginning of Lisboa's downtown. It is also known as 'Terreiro do Paço', meaning 'Grounds of the Palace', relating to its function before the Great Earthquake of 1755.

* Belém, [5]. This monument-packed neighbourhood features the likes of Belem Tower (entry fee 3 euros)(Torre de Belém). * Downtown (Baixa). This part of the city was completely rebuilt after the 1755 earthquake by the Marquis de Pombal. The planned layout, greatly different from what you will see in the more ancient neighborhoods, is a testimony to the ideas of the Enlightenment.

* Ponte 25 de Abril. This sister bridge of the Golden Gate in San Francisco was designed by the same architect in 1966 to connect Lisbon with the Setubal peninsula across the Tagus (Tejo) River. Formerly known as the Salazar Bridge, it was renamed after the Carnation Revolution, which on April 25, 1974 ended the dictatorship.
yang lelain tu buleh tengok kat sini..http://wikitravel.org/en/Lisboa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails