Madrid, Valencia & Barcelona - Last episode


.

Madrid .

Drp Cordoba kami terus menuju ke Madrid kira-kira 4 jam perjalanan untuk menginap di hotel Ibis (39 p/n) blh la tahan bilik dier..bilik ibis di mana-mana pun sama je stail dia..besar la juga bg kami berempat..dgn bilik air kat dlmnya..sib baik dia tak cas budak2..jimat duit..ehehee.. sampai tu..mandi2 ..ZZzzzzz..tak larat dah makcik pokcik sume2...

awal paginya jam 9 pagi kami start jalan2 di kota madrid..kira2 20 minit perjalanan drp hotel..bole la tahan madrid ni..antara tempat yang di lawati adalah palace,(parking undergroun berbayar) temple org roman, & kawasan-kawasan sekitarnya..& sempat makan kebab di sini.. beza skit drp kebab di jerman..terasa ayamnya..kalau di jerman.. kebab tu mmg da di tambah perencah..masin..blh la tahan.. kedai kebab halal ni namanya al andalus, diyakini halal & terletak berhampiran plaza de torres (bull fighting area & ada juga show2 len spt pertunjukan aksi bermotosikal)..kat Madrid ni tak lama.. dlm jam 2 ptg kami bertolak ke Valencia..



Sampai di Valencia keadaan di sini biasa saje.. macam takde sangat benda menarik ( ke kurang wat serveyy??..entahlah) tapi cukuplah sekadar untuk melepaskan lelah selepas 3 jam bos memandu drp Madrid..di Valencia kami telah menuju ke city centre, terdapat fountain yg besar di tengah2 bandar..(deutchs bank/barclay-kalau nk kuar duit tanpa di cas lbh) sempat ke plaza de torres..tpt bull fighting..yg beshnye kat sni ramai foregin yg jual cd cetak rompak kat tgh2 tpt jalan org ramai (ala-ala mcm kat pasar malam la pulak)..plak tu jual betul2 depan cinema..pelik kan.. tp tula kenyataan..hehe..hm.. Lepas ni nak kena memandu 3 jam lagi untuk ke barcelona.. adehhh... ( hari last nie... semangat2...) esoknya awal2 pagi da nk kena ke airport sebab flight jam 830 pagi di airport reus ( barcelona) ..nak kena bangun kul bp ni..huhuhuhu..

sampai di Barcelona jam menunjukkan jam 1230 mlm.. tak sempat nk melawat bandar barcelona yang glamer tu.. badan mmg da x larat sangat..tengok anak3 pun da terlentang habis.. kesiannn.. sebab hotel travelodge (35 - family room) terletak di tengah bandar barcelona.. terpaksalah juga dtg ke sini.. dtg ke sini hanya untuk menghabiskan duit minyak & duit tol yg agak mahal jugak (toll - dlm 30 euro p balik) ..jalanraya ketika malam ni agak sesak la pulak..sbb ada program di tengah kota bercelona tu.. tak taula program apenyer..tak larat da nk ambil tahu.. makan tauhu boleh la..muahahaha... drp bandar barcelona ke airport reus dlm 1 jam 4 minit dgn laluan bertoll.. manakala kalau tak lalu toll dlm 2 jam..emm.. tak larat la nk jalan lelama.. ada satu lagi airport barcelona (Girona) juga mengambil masa sejam lbh juga..tapi tak tahulah laluan dia camne.. sbb dia ke arah utara..reus ni arah selatan barcelona..

secara ringkasnya tiba di barcelona mmg kurang berbaloi (sbb tak sempat nak jln2 kemana)..dtg sini utk menginap shj..tp Allah maha tahu atas segala apa yang berlaku..ada hikmah di sebalik semua kejadian.. jd janganlah menyesal sekiranya perancangan yang kita buat tak seperti yang dirancang..(kita merancang & Allah tentukan) bukankah perancangan drp Allah tu adalah yang terbaik... tawakal & redha.. kunci ketenangan dlm setiap insan. ;c)..

Alhamdulillah.. pagi2 tu kami dpt bangun jam 4 pagi untuk bertolak ke airport reus & sempat sampai di airport pd masa yg di rancangkan.. pastikan minyak full dlm pejalanan ke airport sebb agak jauh juga kalau nk ke stesen minyak..sekitar airport reus tiada stesen minyak..maybe kena jalan lagi 1km utk keluar drp kawasan airport & cari tpt isi minyak.. segala makluman & $$$ yg di nyatakan adalah untuk rujukan dimasa hadapan....he he... teman-teman yg ingin menjelajah ke spain ...di harap segala info dpt membantu.. juga sekiranya ada pertanyaan..sila la jgn malu-malu untuk bertanya..insya allah..akan di bantu mana yg tahu & mampu..:) sekian..

p/s : Pengalaman merasai kelainan suasana di bumi andalucia sangatlah berharga & amat berbeza drp pengalaman2 berjalan di tempat lain. Dengan ini tamatlah perjalanan yang singkat (selama 4 hari suku..) tetapi sangat menyeronokkan di bumi bekas islam ie Spain & Portugal..

catatan perjalanan : 3 july 2008 - 7 july 20008

4 Responses to “Madrid, Valencia & Barcelona - Last episode”

  1. wa...sonok ye ke spain! tak pegi tgk lawan lembu ker? :).

  2. lembu ngah tido..sbb panas sgt..hehehe

  3. ishamizu says:

    bestnye jalan2...spain la plak ye! hehe...satu spain awk cover ye!:D

  4. takper..barcelona takde yg menarik pon.ada pantai jer..huhuhu
    (i pon tak pergi situ)

    Best kan andalus.rasa insaf jer bila tgk peninggalan islam tu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails