Ayam Masak Merah


.


Ayam dibersihkan & dilumur dgn kunyit - goreng (tak perlu garing sgt)
2 labu bawang besar & 3 biji bwg putih, 2 inchi halia - kisar
cili kering kisar & tomato puri, - agak2 lah
jintan manis/putih, rempah2 tumis spt bunga lawang,buah pala, buah keras, kayu manis..
tomato.. ikut suka
perasa(aji), garam & gula

Cara :
Tumis bawang2 kisar td, masukkan rempah tumis & jintan,
masukkan cili kering kisar & tomato puri - tgu naik minyak
Masukkan perasa(aji), gula & garam - ikut suka rasa
lastly masukkan ayam & gaul rata,masukkan tomato.. biar seketika..
siap..

p/s : buleh gak nk letakkan sebtg serai yg diketuk dan air asam jawa sesudu dua time masak tu... lg besh!..


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails