Ayam Masak Padang


.


sumber : liana_pg myresipi.com

  • 1 ekor ayam-potong ikut suka
  • 2 labu bawang besar(sedang)**
  • 3 ulas bawang merah kecil**
  • 3 ulas bawang putih**
  • 2 sdb lada boh**
  • halia sebesar ibu jari**
  • 1/2 inci lengkuas**
  • sedikit kunyit basah**
  • 4 biji buah keras**
  • 2 btg serai( dititik)
  • santan dari 1 biji kelapa( pekat)
  • sedikit daun limau purut( saya x de stok daun limau..letak daun kunyit jek)
  • garam n serbuk perasa secukupnya
  • 1 keping asam keping

Cara-cara

  1. ayam dicuci bersih n toskan..
  2. kisar bahan2 yg bertanda**
  3. panaskan minyak then tumis bahan yg telah dikisar tadi..masukkan juga serai yang dah dititik..tumis hingga naik bau dan pecah minyak..
  4. masukkan ayam..kacau rata..then masukkan santan pekat n asam keping
  5. biarkan mendidih dgn api kecil sehingga ayam masak..perasakan ngan garam n serbuk perasa..
  6. akhir sekali masukkan daun limau purut/daun kunyit...

4 Responses to “Ayam Masak Padang”

  1. wahhh akak pon try gak yek ayam masak padang nih..amacam ok tak?hehe..

  2. okeh!!!..sedap sangat.. suami akak suka.. :) thanx yer..kongsi resepi nie..

    lenkali mesti nak wat lagi..eheheh :)

  3. sedap..my fav kat kg

  4. kiter pun 1st time wat..mcm makan beli kat kedai..my mil selalu beli ms kt kg.. ala2 saama rasanya...senang je nk wat.....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails