Ayam popcorn


.


sumber : resipiizni Tq!!!

Bahan perap:

garam
gula
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
jintan manis, jintan putih (ditumbuk halus)

Bahan untuk goreng:

minyak (banyak)
tepung jagung

Cara:

1) gaul semua ayam kecik-kecik kenot tu dengan bahan perap. Perap la dalam 1/2 jam.
2) Panaskan minyak untuk menggoreng. Pastikan minyak tu boleh tenggelamkan ayam2 tu nanti dan mesti betul-betul panas.
3) ambik seketul-ketul ayam kecik kenot tu dan salut dengan tepung jagung. tebal sikit pun takpe ... makin rangup jadinya nanti. Pastu gorengkan sampai coklat keemasan dan garing. Kalau garing, tang tulang buleh kunyah lumat. hehehehe
4) Angkat dan toskan. Makan dengan sos cili atau mayonnaise. Yummy!

p/s : kalau nak lbh real punya, guna ayam yang takde tulang..lagi besh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails