Castle Neuschwanstein, Munchen - tour 2


.



Neuschwanstein Castle (German: Schloss Neuschwanstein, lit. New Swan Stone palace; pronounced [nɔɪˈʃvaːnʃtaɪ̯n]) is a 19th-century Bavarian palace on a rugged hill nearHohenschwangau and Füssen in southwest Bavaria, Germany. The palace was commissioned by Ludwig II of Bavaria as a retreat and as a homage to Richard Wagner, the King's inspiring muse. Although public photography of the interior is not permitted,[1] it is the most photographed building in Germany[2] and is one of the country's most popular tourist destinations. more..click here..

It is my intention to rebuild the old castle ruin at Hohenschwangau near the Pollat Gorge in the authentic style of the old German knights' castles... the location is the most beautiful one could find, holy and unapproachable, a worthy temple for the divine friend who has brought salvation and true blessing to the world.






16 August 2008 - Sabtu

Selepas bersuka ria di legoland.. keesokkan harinya kitorg bertolak ke castle neuschwanstein yg terletak kira-kira 30 minit drp bandar Ausburg.. cuaca yang mendung & gerimis sesekali menghadirkan sedikit rasa resah didalam hati.. walaubagaimanapun..perjalanan harus di teruskan.. mana tau sampai2 nanti cuaca jadi cantik.. doa2 dlm hati.. walaupun time tu makin lama makin lebatlah pulak hujannn ..

alhamdulillah sampai ke tempat yang di tuju dengan selamat.. ( time ni dah tak ujannn..makbul doaku.. yayyy!!! )selepas parking kereta di tempat yg disediakan (4.5 p/d) kami berjalan
sedikit untuk menaiki bus yg sedia menunggu di kaki bukit.. (terdapat 3 cara nak naik keatas, 1.naik bus 1.6, 2.naik kereta kuda 2.6, 3.jalan kaki - free, nie bagi yg nak excersice lerr..)

seperti yg semua sedia maklum..mak buyung malas nak jalan kaki..so pilih la naik bus yang ala2 trak tentera kontot kaler ijau tuu..untuk naik ke castle nie.. & turunnya kami naik kereta kuda (2.6 p/p).. bucukla bau kuda..huhuhu

sebenarnya ada jugak bus yang lawa skit..tapi kena naik atas bukit skit..dekat2 dgn kaunter tiket utk masuk ke castle tersebut.. (time ni kami tak tau) .. so amik transport paling bawah bukit.. bus ala2 trak tentera yg agak sempit.. dan sesak (sbb ramai org).. alhamdulillah..ade pakcik ni (tourist gak) yg baik hati tgok mak buyung dan anak2 buyung nie bersesak2..dia bagilah seat dia.. mekasih lah pakcik..semoga allah membalas jasamu itu..

kira2.. 15 ke 20 minit.. dlm bus ni.. selepas duk belok2 naik atas bukit.. blh tahan juga selekoh dia.. sampailah tempat yg dituju..kena jalan kaki skit nk ke castle ni.. kami ke marien brucke dulu ( jambatan marien) dlm 10 minit jalan mendaki bukit.. atas jambatan ni boleh la nampak castle drp jauh.. cantik pemandangan dia.. dgn gunung ganang bersebelahan.. subhannallah.. selepas tangkap gamba kami pun teruskan perjalanan ke castle neuschwanstein, turun & dlm 10-15 minit kena jalan lagi..

pemandangan kat castle ni memang cantik... patutlah menjadi tumpuan ribuan pelancong setiap hari.. dengarnya castle disneyland merupakan inspirasi drp castle kat sini.. yeke..mungkin.. betullah :)) .. selepas kira-kira 3-4 jam berasa di sini.. penat dah.. kami pun balikkk... jom lah... pas byr parkinng.. brrrommmm.....

Kendian didalam perjalanan ke destinasi seterusnya tetiba ternampak farm fruit picking erdbeen, ingat strawbery..kat banner luar tulis strawberi.. rupanya erdbeen.. berhenti lah kejap sbb selalu jeles je bile tengok gamba mimi..siti, kak jo, kak nita & orang2 orang kat UK tu duk sibukk mempicking buah nie.. kepinginnnn... nak lah try jugak.. alhamdulillah.. tak keempunan lah diri ini..ehehe.. ( mekasih lah kpd cik abe yg duk mengejutkan wife dia yg baru duk sibuk nk membutakan diri...).. bolehlah bawa bekal untuk perjalanan 4 jam lagi ke destinasi seterusnya.. he he hee...

gamba lagi..? sini..

p/s : oh ya..sesape yang nak masuk ke dlm castle ni wajibbb beli tiket kat kaunter bwh b4 naik keatas.. karang susah2 naik, tiket takdok takleh masuklah pulak.. kitaorg tak masuk castle ..jenguk2 drp luar je.. tak teringin nak masuk pun...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails