Kari Ayam


.
















resepi @ kinhashim.blogspot.com ( mekasih ye kak kin share resepi yg enak ini..)

makan ngan nasi beriani pon enak.. nasi biase pon enak.. ngan roti canai ke.. besh..

resipinye ni : copy paste aje..hehe...

Bawang besar/bawang merah 
Bawang putih 
Halia 
Serbuk kari 
Serbuk jintan
Serbuk ketumbar
Serbuk cili
Garam masala - i xder..
Daun kari
Minyak untuk menumis
Limau nipis/ lemon juice
Garam secukup rasa

Cara2 dia..
  1. Mayang bawang dan halia.
  2. Tumis bawang dan halia, beserta daun kari.
  3. Masukkan segala jenis serbuk.
  4. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Masak sampai campuran rempah tadi 'garing'.
  6. Perah limau nipis sket atau masukkan jus lemon dalam botol tuh..
  7. Masukkan ayam, gaul rata.
  8. Kacau sekali sekala, tutup periuk/kuali.
  9. Bila masakan dah jadi berkuah (sebab air ayam turun), boleh la buka penutup.
  10. Masak sehingga ayam masak dan kuah semakin pekat....macam rendang.
  11. Kalau suka byk kuah, masak sampai ayam masak, tak payahla tunggu kuah jadi kering.

p/s : cik abe suke kuah lbh so.. kiter letaklah santan.. bg berkuah.. sedappp...!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails