Nasi beriani Ayam dan telur rebus


.


1st time wat nasi beriani sendiri.. tapi guna rempah da siap..hee..( aci x?? eheheh ).. beli drp tokei kedaiperantau.net aka kak ct wan kembang lah..eheeh) penghantaran terus ke pintu rumah tuuu.. memang besh lah nasi beriani ni.. kelantan mari wooo... fresh lagi.. sebenarnya da lama teringin makan beriani.. tp sebab tak tahu mana nk cari rempah beriani ni.. tetiba ade iklan.. apelagi.. sambar la 2 bungkus rempah beriani.. rezeki.. :))

1st time ni buat beriani ayam and untuk tambahan nya kiter letak telur rebus..di campur dgn nasi beriani yang dah hampir masak.. ( teringat kat my mil masa makan kat klang dulu.. mil yg ajar nasi beriani + telur rebus ni.. teringat pulak sampai skang.. rasanya da 2 tahun lepas kot.. hehehe..

- jelatah or acar timun/nenas-


lepas tu wat acar timun nenas or jelatah yg biasa makan dgn beriani + keropok papadam ( yang my mak anta bebaru nie).. bestnyee .. yummy..!!!

cara buat jelatah/ acar timun nenas tu senang je ( hiris timun,bawang merah + bwg besar, nenas,cili merah, gula kasi lebih + sedikit garam serta sedikit cuka makan..-gaul2.. sediakan b4 setgh jam nk makan).. agak2lah berape byk..

sambal belacan pulak ( belacan sedikit - dibakar sat,cili api merah nk pedas bg byk skit bg meletop..hihi,sebiji buah tomato,garam skit + gula bg lebih..tumbuk or kisar..siap!!)


p/s : untuk tempahan rempah beriani..sila ke kedaiperantau.net :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails