34 weeks ..


.


semalam cek beby.. alhamdulillah.. semuanya baik2.. berat mama da bertambah sekilo lagi.. drp 53kg to 54 kg.. tambah dlm sekilo la mak buyung ni.. doc ckp de lagi 6 minggu nk tunggu..  so.. kalau 6 weeks lagi.. dlm 6 kg .. 54 add ngan 6kg.. cam 60 kg.. wow!!!!! beratnye makcik .. !!! rasanya latest pregnant paling berat pun dlm 54 kg maksima..  nampaknye beza.. agaknye makcik nk jadi semontel makcik ct bukan cinta biasa yg glamer tuu kot.. pas pregnant ni.. emm.. menakutkan!!!

biasanya cek kat sini.. kena wat appointment dlu.. kendian dtg masa kena tepat.. 
nt kena sound kalau lambat.. pastu  pembantu doct akan cek urine, tekanan darah, cucuk lengan amik darah.. timbang berat badan dan last2 minggu nak bersalin ni dia amik denyutan jantung beby selama 10 minit..  settle.. pastu baru doc akan panggil dan masuk bilik dia..  berbeza drp mesia dan uk mungkin.. setiap kali check beby dia akan seluk kat bawah.. jarang guna ultrasound ( yang scan2 kat perut tu..)..  masa awal2 tu memang gerun.. takut pun ade.. sbb setiap sebulan sekali cek beby..mesti kena seluk.. rasa kalau boleh taknak g jumpa doktor sbb takmo kena seluk..huhuhu.. tp bile pk beby.. pasrah jelah..  tp da last2 ni.. tak pk ape da.. fikir bby je bile nk kuar.. hehe :)


rasa excited gile nk dpt orang baru b4 ni.. tp sejak akhir2 ni.. bile fikir time nak bersalin tu.. rasa takut pulak.. risau pulak jadinye..  kenapa eh.. emm entahlah..  terfikir sakitnye bersalin.. perut besar ni.. boleh ke beby nk keluar ni..  macam2!! ..kelakar jugak rase.. lagi.. nak kena jaga badan supaya sihat lepas bersalin.. penjagaan lepas bersalin..  dalam musim sejuk ni.. snow nanti.. adeh.. buleh ke tahan... dgn sakit badan lagi.. nak berurut camne pulak.. huu...

tapi bile tengok gamba beby2 .. comel pulak rasa.. cam semangat la balik.. selain rasa back pain yang teramat di malam hari.. tiap jam bangun malam sbb tak selesa tido..  memikirkan macam takde masa nak rehat.. bergelumang saje 24h ngan budak dua orang yang suka sangat menyanyi opera sepanjang hari.. bergaduh2 sayang, menjerit2 hepi..  dan memikirkan rumah yang asyik mcm tongkang pecah ni...  hidup ni macam nilah..  kena teruskan hadapi jugak.. kalau takde dorang .. sunyi dan sepi la pulak.. sejam dua jam buleh la tahan.. lelama.. lagi dasat kot kalau duk sorang ajer.. huhuhu..

takde plan pun nk pregnant dan bersalin di obersea ni b4 ni.. kununnye kat sini nak enjoy je..sampai la anak yg dua ni besaq.. tp alhamdulillah.. rezeki.. pengalaman.. ada hikmahnya.. tp mmg tak sangka.. kdg seronok.. kdg sedey.. kdg tensen.. kdg bahagia sgt.. 

mohon dgn sangat semoga diri ini tabah menghadapi suka duka ..pahit manis kehidupan sepanjang berada diperantauan.. jauh drp mak ayah.. family..sedara mara & makanan2 yang sedap2..hehe..  at least bersyukur sbb dpt bersama menempuhi hidup bersama org yang di cintai.. insya allah selamanya.. bahagia.. dunia dan akhirat.. amin..
- gamba time tamu datang umah ahad lepas, En haque dan isteri, apsal semacam tembam mak buyung nie.. hehehe.. -

p/s : gambar- gambar beby itu merupakan gamba hiasan shj di ambil drp google picture, 
tidak berkaitan dgn tuan rumah.. harap maklum... :))


4 Responses to “34 weeks ..”

  1. Zuri@ni says:

    hihi..iu cam tembam sket :D takpe, comel gitu :)

  2. npk tembam.. perut bulattt.. hehe

  3. makin comey la iu... :).

  4. jangang lah puji lebey.. (da terkembang ..da..ekekeke..:P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails