Dodol


.


akhirnya.. dapat jugak merasa dodol sejak mengidam sebelum eid
 ritu..  rasenye buleh tahan.. mcm jual kat kedai.. agaknye pasni pas balik mesia bleh bukak gerai jual dodol time nak raye.. laku nihh... hehehe.. tu pun hasil usaha pakwe ku yang dengan penuh semangat mengaul2 dodol sampai la dodol tu masak.. ni resipi paling simple yang aku jumpe kat internet.. memang sedap lah.. 

250gm tepung pulut 
250gm gula merah 
250gm gula pasir 
1-2 sudu besar tepung beras 

1/2 cwn minyak masak 
1 pint santan pekat 
3/4 pint santan cair/air 

cara Campur bahan A, gaul sebati hingga menjadi seperti bread crumb...campurkan bahan B, gaul sebati. Tapis adunan ke dalam bekas tahan panas bersesuaian untuk microwave. Masak selama 30-45minit pada setting high (microwave aku 700w)..tetapi, setiap 5 minit
 hendaklah di kacau.  

- resipi drp alam maya ni.. tp x ingat lah website mana.. krg kalau jumpa balik aku letak kat sini.. :))

masak ni tak guna microwave.. guna cara masak dlm kuali je..  tak byk lah.. dlm sekilo dodol je dpt.. boleh la nk melepaskan gian.. hehehe.. wat sket jd taklah penat sangat time mengacau dodol tu.. kalau buat sekawah maunye leh tercabut sendi2 tangan tu.. huhuhu..

p/s : mekasih buat kekasih hati.. lenkali buat lagi yekk.. muaaahh :)

3 Responses to “Dodol”

  1. pandainya wat dodol...nak cikit...

  2. wa...buat dodol! berapa lama kaco dlm kuali?

  3. iu => suraida yahya :)

    abes da su.. try la buat.. takpun beli aje kt kedai...ehehehe...

    ----------------------

    iu => kak kin

    rasanye x lama sgt..
    sekali tgok.. abe ngah gaul2 sume bhn supaya jd cam breadcrums..hancur2kan gula melaka guna tangan..

    kedua kali tengok..
    tengah masukkan sume bahan2...dgn arahan ketua penasihat..

    kali ketiga tengok..
    tgh duk gaul2.. nk tunggu sampai pekat..

    tak lama pastu siaaaapp...

    adelah dlm sejam kot keseluruhan proses..termasuk mengaul tu..hehee..:p

    time ni puan permaisuri disuruh berehat saje..sambil jd pemerhati kehormat..ekekeke.. :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails