Ikan Seabass Berlada


.




  • Ikan kembung., dibersihkan (ikan apa-apapun boleh)
  • *Cili padi, cili merah
  • *Bawang besar
  • *Bawang putih
  • *Sedikit belacan
  • 1/2 biji timato- dicincang kasar
  • Garam, ajinomoto, fish sos
  • Minyak masak

Cara-cara

  1. Ikan digaul dengan kunyit dan garam dan digoreng hingga garing
  2. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk..jangan terlampau halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik minyak/wangi.
  4. Masukkan pula tomato yang dicincang, kacau lagi. Perasakan dengan fish sos dan ajinomoto. Kalau dh masin, tak payah tambah garam.
  5. Akhir sekali, masukkan ikan goreng, kacau balik...dan siap..
  6. Sedap dimakan dengan nasi panas. Selamat Mencube....
ps: resipi drp Myresipi.com, guna ikan seabass ..rasenye cam ala2 ikan siakap.. sedap.. mcam kat kedai.. :) tq share resipi.. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails