Donut Gebu


.


donut gebu yang enak di makan begitu saje...
( guna bahan asas roti berliner germany...lembut wpun dah sejuk!! )

* 1/2 sudu kecil garam
* 250 gm tepung
* 25 gm gula
* 1 biji kuning telur
* 1 sudu besar minyak
* 2 sudu kecil yis
* 125 ml susu suam

Cara Manual:
1. Gaul sebati tepung, gula, telur kuning, minyak.
2. Masukkan yis dalam susu suam. Tuang sedikit-sedikit susu tersebut ke dalam adunan tepung.
3. Uli sampai tak doh melekat ke bekas.
4. Buat bulat. Masukkan dalam bekas, tutup dengan plastik wrap. Letak tempat panas. Biar naik 1 kali ganda (lebih kurang 1 jam).
5. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuk-tumbuk spy keluar angin. Leperkan doh lebihkan 1/2 inchi. Bolehlah potong dengan donut cutter. (Saya takde donut cutter or scone cutter. Kita guna mulut gelas jer utk potong bulat. Lubang kat tengah tu, saya tekap dengan icing nozzle (^+^).
6. Biarkan naik sekali ganda lagi, dalam 30 min.
7. Bolehlah di goreng ya. Siap goreng, ditoskan minyak atas jaring atau mengggunakan apa-apa yang patut. Lepas sejuk, boleh dihias dengan topping.

Cara Membuat Donut menggunakan Breadmaker:
1. Masukkan semua bahan mengikut turutan di atas.
2. Pilih menu buat doh. Tunggu siap - atau boleh je stop sendiri dlm masa 20 min).
3. Ikut step ke seterusnya kat atas mula dari no.4.

sumber : kak azma blog :).. biasenye klu mama ayuny kt cni wat guna breadmaker utk uli..kendian tunggu dia naik..dlm kurang sejam, tumbuk2 kuarkan angin,buat bentuk bulat2 ikut suka..biar kejap naik lagi.. pastu bru gurengg..atas tu letakla filling ikut suke..coklat ke..atau gula je paling mudah...nyum2...


3 Responses to “Donut Gebu”

  1. CikMin says:

    iu..cikmin amik resepi ni..tenkiu...

  2. sile cikmin... :)
    amacam jadi x??

  3. iu...ct amik resepi ni ye..nak buat donut lah esok..bawak gi klinik checkup aisyah...lapo sejuk2 ni...hohoho thanks!

    ct

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails