Pantang


.


alhamdulillah... arini dah 26 hari berpantang kat sini... pantang? apa itu pantang...??
normalnye bg wanita lepas bsalin di mesia mesti nak kena pantang lepas bersalin...
so sebagai antara wanita melayu terakhir yang tulen.. mama iu terpaksalah berpantang kat sini... setakat ni dpt berpantang secara fleksibel.. tak makan pedas2.. tak minum sejuk2..( sebb da sedia sejuk kat sini..hihi ) pakai bengkung... pakai stokin tebal2.. tak makan seafood sgt ( udang ..sotong..etc) org kata kalau makan seafood nt gatal2 pulak anggota bwh yang luka tu... ( mesti tak sanggup kan nk rase..) tak keluar rumah.. hehehe.. berbanding anak2 b4 ni.. kat Mesia.. dulu lepas bersalin..tak cukup ari lagi da makan macam2.. ikut suka je.. susah betul nak berpantang... kat sini selepas ahli keluarga dan kwn2 duk sibuk ingatkan supaya berpantang jd tahap kesedaran untuk berpantang tu tinggi lah berbanding sebelumnya.. yelah.. kalau kat sini..tak jaga.. karang sakit2 ..sape yg nak tlg.. kat mesia ramai lah family..de ape2 leh bantu... so suke atilah nk wat ape.. semasa masih sihat ni kenalah selalu beringat... supaya tak sakit di kendian hari.. :)

-bengkung -

kat sini mama iu ade sesi mengurut gak.. masa kat spital ade ahli fisioterapi yg urut.. dan time balik ke rumah.. lagi special!! cik abe yg tlg urutkan.. ngehngehngeh ( urut slow2 aje..lg2 bahagian belakang badan sbb mmg sakit gile kat bahagian tu.. dpt di urut mmg lega sangat rasa...bisa2 badan pun hilang..) bahagian perut tak berani nak urut sangat..setakat sapu2 ngan minyak urut je..ape nk buat sbb xde tukang urut kat sini... dapatlah dlm 10 hari sesi mengurut.. biasanya lepas urut.. param akan di sapukan ke seluruh badan... pilis pulak akan dilekatkan atas kening/ pd bahagian dahi.. last sekali kena pakai bengkung zipzap.. simple je bengkung ni..pakai sendiri pun buleh.. kalau zaman dulu bengkung dia bukan main panjang lagi... berpusing2 kaum ibu nak memakainye... skang zaman moden.. sume benda pun da moden.. :P,bagi yang berkenaan... cubalah cek bengkung2 yang mudah dipakai kat pasaran..ade jual tu... bengkung ni org tua kata penting di pakai supaya di kendian hari perut still slim dan megancam taklah mengelebeh/ berbuncit2..hohoho.. param pulak digunakan supaya badan jadi panas.. n pilis dipakai supaya kepala tak pening dan berangin...

- pilis -

oh.. mama iu guna set lepas bersalin nona roguy, ramai org ckp set jamu nona roguy bagus utk badan..so buat pertama kalinya bru nak try...minyak herbaneka (utk urut ..) memang sedap baunya.. dalam set tu ade gak uncang teh utk minum..uncang untuk basuh anggota sulit..krim lulur (mandi) dan krim utk barut.. jamu dlm bentuk pil pun ada..cuma nk taknak je nak guna benda2 ni sume.. tak salah mencuba kan... :)

- param -

tu jela serba sedikit mengenai pengalaman berpantang setakat ni kat tpt sejuk ni.. ade org kata tempoh pantang tu selama 44 hari..ade yg cakap 40 hari..dan ada yang berpantang selama 30 hari dan lagi ada yang hanya 20 hari berpantang.. yang paling hebat tu tak berpantang langsung macam org2 jerman kat sini.. semuanya terpulang la pada diri sendiri.. sbb effectnya nanti bukan org len yang rasa... ape2 hal pun diri sendiri lah yang tanggung kalau ada apa2 di kendian hari nanti.. :)

- set lepas bersalin nona roguy -

p/s : param tu cara guna dia bancuh ngan air suam + perahkan limau nipis..( ala2 mcm buat bedak sejuk) & pilis plak bancuh dgn air suam + perahkan air limau nipis.. (utk dilekat/ditampal/ditepek kat atas kening @ dahi..) - sumber ..my mak :)




2 Responses to “Pantang”

  1. Zuri@ni says:

    Seronok pulak dengar iu pantang kat sana :D tapi bab cuaca sejuk tu, iskkk...takleh nak bayangkan. Semoga sihat2 selalu :)

  2. CikMin says:

    tahniah..kerana berjaya memantangkan diri tanpa mak disisi..almaklum la kan..klu ada mak..takut sikit...cikmin klu x abis pantang mmg x kuar umah punyer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails