Archive for May 2008

Pokok Lemon


.



Alwahy


.


Fungsinye lebih kurang cam google..tapi search engine nie buatan orang muslim.. so marilah sama sama menyokong dengan menggunakan Alwahy..

KFC


.




p/s : ade ruper kepci x?..wat sendiri nie.. eh..buah hati yang watkan..heee

Karipap Ayam


.

Entahlah time preggie nie lah rasa nak makan macam-macam!! kalu takde tu diusahakan sampai dapat...huby ku tersayang la yang menjadi mangsa pencarian mencari makanan yang di idam - idamkan..eh ngidam -ngidam kan oleh si istri yang asyik laparrr saje.... ( sib baik dilayan tu..kalu tak x taulah...tupun masih kuat aura merajuknye..nak wat camne...pempuannnnn...) sabo jelah ye suami2 yang soleh...hihihihi...(senyum sampai ketelinga...)

so.. alkisahnya..time cuti ritu,kami pun bertungkus lumus la menyiapkan karipap yang di idam - idamkan... mama wat inti ayam, papa plak sibuk menguli tepung dgn breadmakernyer...

kerja mecanai tu serah kat papa, laki2 kan byk tenaga..mama plak masuk inti & jadi tukang kelim..(1st time wat sdiri karipap nie..& keja2 mengelim tu terpaksalah dibuat wpun tak reti..dlu di kg pernah tlg mak kelim karipap nie..tp sebijik ke dua bijik karipap dikelim..terus aku melarikan diri.. tak reti & malas nak wat benda yg remeh2 nie..ecehhh!!!..

tp kat sini nak lari kemananyer... haiii...terpaksalah habis kan juga...dpt lah dlm 41 biji karipap yang bermacam gaya & rupe..

ptg tu dpt panggilan de tamu dr mesia nk dtg ke rumah kawan kat sini..drp UMP,dlm 9 org sumernya.. so kami buatkan la pada tamu - tamu nie karipap nie.. sib baik takde komplen..ade komplen pun yang mengembangkan hidung... riak kejap..ish..ish...ish....

p/s : teringat ayam masak merah tu.. walaupun pedas tahap dewaa...tp takleh stop nak makan.. haiiii... sedap sgt2....thanx tuan rumah.. kak do & dill..;)

Terung


.

pertama kali wat benda nie..Pajeri terung .. tu pun tgok resepi org..slalu mak wat kat kampung tp x pernah nk tanya camne watnyer..huhuhu..

try skit wat terung goreng bertelur..

sedap kut.. sebab.. tengok abe makan sedap jek..kite rasa kuah sedap jek.. (tak reti nak makan sayur) masak buleh la.. ho ho ho...

ikan masin sebagai bahan sampingan...

p/s : pengajaran.. kecik2 paksalah anak2 makan sayur...! bile da besar nt mudah nk makan sayuran...bukan macam *'org' nie..;p

*'org' merujuk kepada penulis.. harap maklum..


Panduan guna Shutterfly Studio - SS


.

untuk download sofware klik sini FREE!!
atau http://www.shutterfly.com/downloads/studio_win.jsp

lepas download & install..
(gambaran guna yang lain2 tu kena try2 sendiri ye.. mudah jer..)

1.1 pilih folder gamba anda - interface utama SS,utk bahagian collage boleh dilihat di bahagian tengah bawah, icon yang ke tiga..klik utk pilih.

1.2 untuk guna bahagian collage -> pilih canvas -> tarik ke kiri canvas border untuk maksimakan ruang gambar.. gamba-gamba tarik je drp tray di sebelah atas ke petak2 gambar yang disediakan.. sebelum tu pilihla dulu jenis frame yg berkenan di hati.. macam-macam ada!!

1.3 selepas aktiviti menarik-narik gamba,pilih order collage - > save as JPEG, gambar boleh di update kendian..

p/s : SS nie bahagian yang paling glamer adelah bahagian collage..fungsinye mengumpulkan banyak gambar dlm satu frame seperti yang biasa sy gunakan dlm blog ini.. ia juga boleh digunakan untuk ajust gambar - gambar kegemaran anda agar ianya lebih menarik & bercahaya.. sekian harap maklum.. & selamat mencuba...

* klik pada gambar kalau kurang jelas..

Ubi kayu


.

hari makan ubi kayu..

tiba-tiba tingin nak makan ubi kayu..sib baik kat kedai arab tu de jual..(ntah dr mana dia ambil tak tanya la pulak) tapi sedap ubi nie..lembut...& rasa macam ubi kayu...;p
apelagi.. dpt je ubi tu & bile de masa je..goreng je lah ubi tu.. sedaaap.. cuma bersihkan ubi tu..potong ikut suka rasa.. letak ketumbar,jintan & garamkan... grenggg...(bunyi digoreng ye...) tunggu kejap...siap...

sebahagian lagi ubi kayu tu rebus je.. letak garam ngan air secukupnye.. tunggu sampai agak2 lembut skit.. cicah dgn sambal ikan bilis ..wat sambal nie.. resepi dr mak( jauh kal mak nk dpt resepi wat sambal nie...ngeh ngeh ngeh...

segenggam ikan bilis digoreng,kendian ditumbuk dgn cili api yang merah,cili kaler hijau blh gak tp mak kata bau langu skit..letak bawang putih dlm 1/2 ulas/seulas yang kecil.. & garam skit.. masa tumbuk menumbuk tu letakkan skit minyak ikan bilis yang digunakan semasa menggoreng tadi..

p/s : nak tau sedap x..cubala!!.. sama-samalah menyahut seruan pakar dr kerajaan mesia,makanlah ubi untuk kesihatan & menjimatkan wang..harga beras dah naik woo... sian kiter sume...


Tenkiu..


.


Makan makan di rumah Siew siew ..(sebut ikut nada sin chan yer..;p)..


semalam petang kami telah di jemput ke rumah siew siew & suami untuk semperna house warming utk kwn2 mesia di sini.. siew siew berasal drp sarawak & telah menetap hampir 9 tahun di germany..(fuyoo..lama tu..).. kami pun baru nak kawan - kawan dgn siew siew & suami..selama nie jarang borak sesama..sbb jarang jumpa.. so dpt ke rumah nie boleh la borak puas-puas..;)

makanan..???..

siap de bbq lg..de satay tu... de ayam bbq,sosej grill,cheese cake.. & lain - lain lagi.. ..kawan-kawan lain ade yang bawa donut,banana muffins,cucur udang.. & byk lagi..sori kalu x sebut.. mama haziq rini x sempat nak wat ape2.. sib baik sempat beli buah kt kedai arab tu kejap..kalu x..bawa perut saje.. he he he...

p/s : thanx buat siew siew & christian yang sudi menjemput kami & masak macam-macam smlm.. next wek de mkn2 lg..kat umah sape ye..?..emmm tungguuu...

Marah


.

Rupa ketika marah lebih buruk daripada perlakuan haiwan

IMAM Syafie ada menegaskan: “Marah adalah satu di antara panah syaitan yang mengandungi racun. Oleh itu hindarilah ia agar kamu dapat menewaskan syaitan dan bala ten teranya.”

Apabila marah dituruti, ia akan membakar kebaikan seperti api membakar kayu dan tiada yang tertinggal kecuali debu. Bagi menghilangkan perasaan marah ada beberapa panduan yang boleh diikuti, iaitu:


1. Perlu berasa malu dengan Allah atas segala tindakan kita. Allah memerhatikan segala tindakan dan sikap biadab kita.

2. Apabila datang perasaan hendak marah, ingatlah kita ini hanya manusia yang hina.

3. Banyakkan berdiam diri dan berdoa kepada Allah supaya Allah selamatkan kita daripada sifat marah.

4. Hendaklah ingat kesan daripada sifat marah. Ia mungkin membawa kepada permusuhan dan balas dendam daripada orang yang kita marahi.

5. Cuba bayangkan betapa buruknya rupa kita ketika marah. Ia lebih buruk daripada perlakuan seekor haiwan apabila kita dalam keadaan marah.

6. Apabila datang perasaan marah, banyakkan membaca isti'azah kerana marah itu datang daripada syaitan.

7. Apabila marah sedang memuncak, ambillah wuduk kerana ia dapat menenangkan api kemarahan yang sedang membara.

8. Jika marah tidak dapat hilang dengan melakukan perkara seperti di atas, hendaklah tidur. Ini kerana ia dapat meredakan perasaan marah apabila bangkit dari tidur nanti.

9. Tauhid kita perlu tepat. Setiap sesuatu itu datang daripada Allah dan akan kembali kepada Allah. Kenapa kita perlu marah?

10. Apabila kita bersalah, kita tidak suka orang memarahi kita. Begitu juga dengan orang lain yang melakukan kesilapan, tidak suka dimarahi, sebalik ditegur secara baik.

11. Satu cara lagi, apabila marah datang, sedangkan kita berdiri, duduklah. Apabila duduk, bersandarlah. Insya-Allah marah akan mula reda.


sumber : hmetro.com.my

Pulih!!!


.


Selepas berhempas pulas.. membaiki website yang di hacked oleh si senget ( x taule sape yg hacked tu..)..akhirnya ianya kembali seperti asal & dikemaskini dgn templete yang baru.. sebagai pemerhati kehormat kite mengucapkan tahniah utk che abe...!!..

untuk melayari web ini sila klik di.. http://www.khairaummah.com/

p/s : semoga tak kena hacked lagi..he he hee...

Donut


.

lembut sangat cam berliner...& sedap giler.. ;)

- resepi..? tengok sini... -


Jom Makan!!!!!

p/s : lupe plak nk kasik kredit pada jiran seblah timur barat umah, kak azma yg rekomenkan resipi nie..puas hati makan!!

Picnic!


.

Ahad lepas kami de picnic ngan kawan2 mesia & pasangan masing2 di Potato Island.. cuaca kejap cerah kejap mendung..sambil hujan renyai2.. seronok dapat berjumpa kawan-kawan disini sebab lama rasanya da tak buat makan2 & kumpul reramai.. masing2 datang ke tempat program dengan membawa makanan yang sedap2.. lamanya x makan yang besh2..he he hee...

tempat ni kat tepi sungai... masing2 sibuk makan askim mesia.. kul 3 pagi pokwe ku wat tu...punya la semangat...!!!!
amoi jadik model pau kejap.. (ekspress mokcik wat pau nie..sib baik menjadi..hehe.. dot merah tu inti cokelat & takde dot tu inti kaya..)
seronok... ;c)

thanx kpd kawan2 yang menganjurkan program..

Hacked!


.


Dear Mr/Ms senget yang meng hacked..!
awak takde keje ke..? kenape nak menyusahkan orang yang banyak kije nie...
ape yang awak dapat ha?..
nak sangat aku tempeleng orang yang wat kije nie..
sebab ko la diri ini terasa di sisihkan..
dah tu siang malam pokwe duk bz merepair website tu..
nasiblah badan...sob..sob...

sesape ade idea ,tips / ape2 berkaitan hacked nie? bule la kongsi.. danke!

Apam Balik


.


p/s : kali nie abe buatkan yang special punya.. dgn sweetcron & kacang .. bes.. tp kacang dia terlebih masin plak..sebab memang kacang tu dah sedia bergaram...tak perasan plak masa blend tu.. igt kacang biasa je.. takpe lenkali kalu rajin buleh coba lagi... nak resepi try tgok2 blik kt tag tu..hihi

Lagu untuk ibu


.





p/s : ingatlah ibu sepanjang masa.. bukan time hari ibu je.. ;c)...ala.. rindu kat mak..jauhnya..lama x jumpa..sob..sob... ;c(

Nasi Tomato dgn ayam masak merah


.

Resepi Ayam Masak Merah drp Cik Choppy di Myresepi

* Nasi Tomato *


- panaskn butter /ghee dlm periuk nasi
- bila dh panas tumis bawang mesin + kulit kayu manis + bunga lawang + cengkih etc
- bila dh naik bau, masukkan tomato puree
- agak2 mcm dh mendidih or keluar bubble masukkan susu
- sambil tu basuh beras kt tmpt lain, masukkan garam secukup rasa.
- agak2 dh panas masukkan beras dlm periuk tu
- pastu alih periuk masuk kt rice cooker
- tambah air ikut sukatan pot yg se├╝atutnya, bila masak masukkan kismis kalu suka

" bila lah buleh makan niee mamaa......"

p/s : belajar drp kawan kat sini..dill namanya.. tengok cara dill masak jek.. makwe sorang ni memang pakar masak kat sini.. ckp jek masak pe.. mesti PAS.. single tu sebab baru putus chinta dengan haziq ngan faris...he he he.. (gurau je dill jgn marah..nt kena jualll!!..;p) sukatan nasi tomato tu main agak2 jek..sedap.. sayur takde..stok abiss...huuu...

Homburg


.

Minggu lepas kami telah ke Homburg (tempat kerja a.k.a tpt study si ayah) yang terletak hampir sejam perjalanan dari rumah. Tiap - tiap hari abe akan ke tempat menuntut ilmu kira2 setengah jam menaiki train,kemudian 15 minit menaiki bas seterusnya berjalan kaki selama 10 minit sehinggalah sampai ke opis.. (biasa sebut kerja je bukan p study.. research.. mengenai biomedical-neurologie, ..supervisor dah tetapkan setiap hari kena ade di opis drp jam 9pg sampai lah ke 5 ptg..kan cam orang kerja tu.. bezanya cuma tak dpt gaji jek..sob..sob....)

sebenarnya tujuan utama ke Homburg pada haritu sebab ade temujanji dengan beberapa pemilik rumah utk tengok rumah.. mama mengangkut haziq & faris menaiki train berseorangan kerana sang ayah telah bertolak awal-awal paginya.. rasa cuak gak sebab pertama kali sorang-sorang ke tempat yang jauh nie..plak tu badan pun masih blum sihat sangat..teray ajelahhh...tawakal.. hampir2 nak tertinggal train tu..he he he... alhamdulillah,selamat sampai ke tempat yang nak dituju..

sementara menunggu sang ayah habis kerja anak2 dilepaskan di taman di luar kawasan opis.. seronoknye diorang lari - lari..sambil memetik bunga comel untuk diberikan kepada mama dier .. hepi rasa..;) ..teringat dulu masa duduk di hospital.. haziq datang bawa bunga2 nie.. terubat skit kesakitan tu...

bunga - bunga cinta...

possing kejap..amacam?..


p/s : ade tak tips menyegarkan badan semasa pregnt nie..?? kalu ade sudilah kongsi.. kadang2 badan x larat sgt rasa... selalu seram sejuk..perut x selesa..loya mcm nak muntah2 tp tak muntah pun.. resah saje...wat keje banyak pun x sihat.. kalu rehat & x wat keje pun x sihat gak.. nak kena wat camne ye.. kawan2 bgilah nasihat yer...ciannn...mama haziq & faris ni..
sob...sob..teringin sihat sejahtera cam dolu2......


Bersiar - siar di Stadt


.

emm.. ape nie...??

satu hari tu.. rasa badan tak sedap sangat.. jadi keluar lah dr rumah tu selepas beberapa hari terperap kat rumah..sambil2 tunggu sang ayah balik kerja.. kami tiga beranak bersiar - siar di stadt (bandar - beberapa meter dr kawasan rumah)..

ooo...eiskem...:)..

selepas beli roti, makan nordsee.. teringin sangat makan benda kat bawah nie... cuaca plak cantik.. apelagi... yumm...

ni papa haziq order..makan ngan mama..he he hee...

p/s : sesekali makan.. boleh lah.. byk kali makan.. sengkek pokcik..;p

Quark Buah - buahan


.


biasa buat benda nie.. mudah sangat..sesuai untuk dihidangkan sebagai pencuci mulut.. cuma masukkan quark dlm anggaran 250gram,buah2an (guna buah campuran dlm tin je - air buah -buahan tu masukkan sedikit jek..) dan sedikit gula.. kalau guna buah-buahan fresh lagi besh.. cam nenas, anggur,epal, limau ke.. ikut sukalah... rasa dia ala - ala yogurt gitu.. - dulu belajo drp kawan indonesian kt sini - kak arrenda..

Demi Mata


.



p/s : baru je tengok cerita dekat cerekarama di TV3 di live Streaming TV... (Versi cerita melayu) sedih gile cerita dia.. bagus untuk bagi pengajaran..i bagi 5 star untuk penerbit dier.. bagus!..

untuk para ibu..bakal ibu..bakal menjadi ibu lagi.. & segala ibu2 yang ada di dunia.. selamat hari ibu..hari ini..esok & selama-lamanya.. jadilah ibu yang mithali.. mm rindu kat mak..cedihnyer.. makk...apak...!!

abahku..adikku yang tembam..bondaku.. sob2..rindu...


Ikan Talapia Goreng Bercili - Thai Style


.

Bahan-bahan ( 4 org )
  • 1 ekor ikan talapia(apa2 jenis ikan pun boleh)
  • 5-10 cili padi
  • 1 batang serai
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 tbs sos ikan
  • garam
  • tepung jagung
  • minyak utk mengoreng ikan + menumis

Cara-cara

  1. ikan di bersih, belah dua, season dgn garam+tepung jagung. goreng dgn minyak banyak.
  2. semua bahan2 di potong kecil.
  3. panaskan i senduk minyak. tumis semua bahan diatas hingga kuning. masukkan sos ikan.
  4. curah sos diatas ikan tadi
p/s : resepi drp Kak Jo kt Myresepi..wat mgu lepas..br nk uplod..ehehe.. sedap.. tp kak jo potong2 cili..i kisar plak.. kes luper ler ni.. ;c)..besh!, separuh ikan lagi dah asing awal2..bagi kat haziq n faris makan.. takut pedas..cian.. ;)

Tag dari kak dayang & ctnik


.


Memori di Luzern, Switzerland.. cantik tempat nie.. takleh nak lupe...

ha.. nila keje nya...

Peraturannya@Rules
1. Link to your tagger and post these rules on your blog.
2. Share 7 facts about yourself on your blog, some random, some weird.
3. Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
4. Let them know they are tagged by leaving a comment on their blog7 facts about me ;)

jommm layannn... -

1. suka melancong & melencong... muahaha..

2. kuat cemburu.. kdg2 cemburu yang tak kena tempat..(bahye nie..)

3. Friendly jugak & mudah jatuh hati..(agaknye..) hehee

4. tekun & sangat peyayang.. tapi kuat marah gak ..

5. suka makan askrim & kek coklat..yummy..

6. suka kacau orang..

7. dah berkahwin, ade dua orang anak lelaki... yang ketiga,insya allah..akan datang hujung tahun nie.. amenn... ;c)

I would like to pass this tag to :
1. ummuwafi - Malaysia
2. kak kin - Ireland
3. Kak sid - Malaysia
4. Ina - Durham
5.Zue - Malaysia
6.Kak Gee - Coventry
7.Kak finie - Billingham

* Terpaksalah TAG juga sebab dah aturan mainnya macam tu :) kan.. kan... heheheee

p/s : gamba kak dayang soh letak.. tp gamba ngan mak ayah leni xder.. 5 beranak je pun jadilah yer kak...;p

Spring yang indah


.

sabtu semalam jalan - jalan menghirup udara yang segar.. cuaca sangat cantik & panas..1st time rasanya tahun dapat rasa panas gini..he he he.. panas-panas pun angin sejuk...tapi tak p mana pun.. setakat ke flomarkt( ala-ala car boot sale..kami ni kan ratu flomarkt..hahaha..) di kawasan rumah ni sambil menunggu temujanji dengan tuan rumah jam 2 ptg di Homburg ( tempat huby study) ..kira2 setengah jam naik train.. rancangnya mungkin nak pindah ke rumah yang baru baru atas sebab-sebab tertentu.. tak tahulah..isnin ni nak jumpa lagi beberapa org pemilik rumah. nak servey dulu rumah tu sesuai tak..kendian hari selasa baru buleh wat keputusan.. doakan yang terbaik ya!!! ;C)

kendian pas temujanji tu..de byk masa lagi..kebetulan di homburg ni ada satu lagi flomarkt,kiranya nilah flomarkt yang terbesar di negeri nie.. kalu nak jalan nie kena stamina kuat..karang tercabut kepala lutut plak susah dah.. sebab kawasan flomarkt nie sangatlah luas.. lebih2 lagi cuaca yang cantik nie... alhamdulillah sempatlah round sume tpt nie... awal2 jalan tu..tup2..terjumpa ngan jiran dekat..kak ct, seronok rasa sebab lama x jumpa... kendian.. kak ct ajak datang umah.. kebetulan time tu kami baru datang..kak ct sefamily plak dah habis round .. nak balik dah... dah jiran ajak datang umah kami pun nak datang ke rumah kak ct pas habis jalan di flomarkt tu....;)


di rumah kak ct kami dijamu dengan makanan yang sgt special.. laksa sarawak tu... 1st time i makan... memang besh lahh...siap tambah banyak kali tu..ehehehe... terima kasih buat kak ct !!, balik jalan penat - penat pun still de tenaga lagi nak masak besh2.. kalu i lah.. seharian jalan.. balik tu terus pengsan.. tapau je kebab... (kes malas lah jugak..;p~)


kek pun ade gak.. tu bukan sebarang kek tu.. tu kek aiskrim.. nyum2...sedap wooo... murahnya rezeki harini ni orang belanja makan... tenaga yang ade b4 sampai umah kak ct tu tinggal 5% je rasa..dengan kepenatan yang amat ..nak pitam dah.. dengan loya lagi.. tapi lepas kena cas dengan makanan2 kak ct nie... jadik cam power ranges.. full tenaga dah... ehe...

p/s : terima kasih buat kak ct yang baik hati..insya allah, jasamu pasti akan ku balas satu hari nanti...tungguuuu...eheheh ;p

* updated 6/5 - kak azma kata kek tu orang bg bukan wat sendiri..harap maklum...hehe

Ayam masak paprik


.


p/s : mood memasak sudah datang..bak kate che abe..toksah manja2kan sangat badan tuhh... tp tengah2 masak tetiba rasa nak pitam.. terpaksa berhenti dipertengahan jalan..kena baring kejap..tarik nafas panjang-panjang..baru ok...leni tokleh nak cuci pinggan nt cam meloya2... so terpaksalah che abe take over.. cian kena cuci pinggan yang tinggi menggunung..takpaa... byk pahala tu kan.. kan.....he he hee....


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails