Archive for June 2008

Kembung masak kuali


.



copy resipi drp che'iza...

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 kg ikan kembung (ikan cencaru, selar @ tongkol pun sedap).
  • 4 sudu besar lada boh / cili giling
  • * 3 biji bwg merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 btg serai
  • 1 sk halba
  • 1/3 cwn santan pekat
  • 2 sb air asam jawa
  • garam, gula and perasa

Cara-cara

  1. Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan ikan yg telah siap digoreng.
  2. Kisar bahan bertanda *. Dgn menggunakan lebihan minyak goreng ikan tadi (keluarkan sikit minyak kalau byk) tumis bahan kisar hingga naik bau.
  3. Masukkan lada boh tumis hingga garing. Masukkan air asam jawa n halba. Jika tumisan agak kering boleh masukkan sedikit air.
  4. Masukkan ikan yg telah digoreng tadi juga santan. Akhir sekali masukkan garam, gula n pak aji.
  5. Siap utk dihidang. Selalunya saya suka mkn lauk ni keesokan hari, lagi sedap.
p/s : ikan kembung tade..guna ikan yang ada.. :)


'momhood moments' tag,


.

tag drp Kak kin :).

--------- START HERE -------------

Instructions:
1. Copy and paste this tag from "Start Here" to "End Here". (don't forget the image)
2. Place your blog's name with your URL at the end of the tag. If you have more that one blog, please add them too! Just make sure that you post this tag in all of your blogs.
3. Tag 5 blogs that is not yet in this post (just to avoid duplications ^_^ )
4. This is the twist... Go to the 5 blogs that you tagged and comment on any of their posts. Why? So that search engines can crawl to your site. ^_^
5. Return to the Momhood Moments blog and leave a comment saying that you joined the tag together with the URL of the tag. I'll be checking on it and add you in the master list.

Momhood Moments Tags You List: (updated June 13, 2008 10:14pm GMT+8)
1. Momhood Moments 2. Business Mars 3. Concealed Mind 4. http://www.ritzie.info/ 5. Personal Development Blog For Money 6. Vhiel's Corner 7. Anything and Everything in Between 8. Can of Thoughts 9. moms..... check nyo 10. Pinay dot US 11. My Blog Entry 12. Byaheng Pinay 13. The Sweet Life 14. A Mother's Journal 15. Welcome to my World 16. Thoughts of Mine 17. Pheandy's blog 18. stolen shots 19.veniz-great things come in small packages 20. Motherly Instinct 21. A Mother of Yesterday, Today & Tomorrow 22. Filipino love stories 23. A mom's note 24. Tasteful voyage 25.Pinaymama's Diary 26. My So Called Life 27. Straight from the Heart 28. Deranged Insanity 29. Aeirin Collections 30. Fun|Fierce|Fabulous 31. Teacher's Corner 32. Hailey's Beats and Bits 33. Twerlermz Blog 34. Our Family Adventure! 35. Complex Life 36. .Bisdak's Footprints 37. Mummy Diaries 38. It Is Nap Time 39. Motherhood and All Its Adventures 40.Zook Light 41. Melinda Zook 42. Confessions of a (Not So) Domestic Diva 43. leaf in deforest 44. Tsinay…Between Cultures 45. Eds Mommylife 46. leaf in deforest 47. Love, in Real Lifetime 48. Lora’s Journal 49. My Life as Mama Jodi 50. Confessions of an Organized Mess 51. Threetimemommy.blogspot.com 52. Stinky John Jones 53. Hueandhysteria 54. Is 8 Enough? 55. Harmony In Motion 56. Mom Knows Everything 57. A Little Girl Talk 58. Celebrating Life (sultanazuleikha) 59. Juliana's Site 60. Jabber Jaws 61. Phoebe N Wyatt Diaries 62. The Callalily Space 63. MY LIFE 64.My Lovely Kids 65. Whiney Momma 66. Sejenak bersamaku 67.i & u ..LIVE MUST GO ON..

p/s : arini mak buyung baik hati..takmola tag sesapa.. blh ye kak kin..eheheh ;p

Home made Pop Corn


.




mudah sangat nak wat.. drp sofinar

  • 1/2 cwn jagung kering
  • 2 sudu besar magerin
  • 2 sudu makan gula

Cara-cara

  1. masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk
  2. dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi pop pop pop pop pop......., tunggu hingga pop corn semua pecah, ada la sikit2 yang tak pecah
  3. mask gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula mentega, bila mentega cair masukkan popcorn dan gaul rata
p/s : takyah beli kat kedai da..wat sendiri lagi besh..

Bila Dochlan demam bola..


.




jalan depan umah ni yang selama ni sepi di malam buta menjadi seperti...



suasananye kalu germany menang kat sini.. excited sgt dorg sampai ade yang duk atas kreta..bonet kereta..tingkap kereta...mcm2!! .. nak join malas pulak..join dpn tv ajelah..tak kuasa!!!.. huhuhu... bukan doclan je yang demam.. mak buyung ni pun demam bola.. aura drp pak buyung..;p

p/s : final : germany Vs Spain..
kalau kalah aman la sikit.. hahaha....


Crepes


.



sos - coklat nutela + pisang slice + madu..
adaptasi drp resipi kak joayee.. ;c)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 3/4 cwn susu segar
  • 1/2 cwn air
  • 2 biji telur
  • 3 sudubesar minyak masak atau butter cair
  • 1/2 sudu kecil garam
CARA BUAT..



Usrah yang lazat, lemak berkrim


.


kerja rumah drp Mbak Ina.. hehe..

[1*] Berapa lama anda dah sertai usrah?

(da 8 tahun agaknye)- dulu kecik2 sekolah kat tpt org rock2 aje.. bukan sekolah agama..

[2*] Bagaimana anda boleh sertai usrah?
rasanya start 2nd year kat utm dulu.. tu pun sebab berjinak2 ngan pmiutm.. kalau tak join agaknye jadik rockers skang nie..hihii.. skang ni saje2 join kwn2 kat sini.. ilmu.. wajib cari..

[3*] Kenapa anda menyertai usrah?
suka2.. kadang2 manusia mudah lupa ..so bile join ni.. jadi 'sedar diri' & insaf sekejap...eheheee.

[4*] Tiga perasaan anda setelah menyertai usrah
1.seronok
2.lebih confident nak bercakap..( kite ni kan pemalu..huahuahua..)
3.sedar diri krn bile lupa ada yg mengigatkan...

[5*] Lima perkara yang anda dapat selama menyertai usrah
1.kawan2..
2.semangat tinggi
3.berpersatuan & lebih pandai menyusun jadual secara tersusun.
4.tahu dunia luar
5.tahu erti hidup & akhirnya kehidupan nanti..

Peraturan Tag: 1. Setiap blogger mesti letakkan peraturan ini di hujung entri 2. Blogger yang ditag perlu menjawab soalan-soalan yang dikemukakan 3. Blogger yang ditag perlu meletakkan jawapan di dalam entri blog masing-masing 4. Jangan lupa untuk tag rakan-rakan blogger yang lain 5. Jangan lupa untuk maklumkan bahawa mereka telah ditag dan perlu membaca blog anda 6. Blogger yang ditag dikehendaki untuk tag lima orang blogger yang lain

Awas! Anda telah di tag!

1. mimi amilia 2. ummuwafi 3. ctnik.. ( balas tag nie..hihihi) 4. ishamizu 5. hana shakirah

sila jawab biler de masa yek..

Info best places in Brussels


.

Grand Place..

The Grote Markt (Dutch) or Grand Place (French) is the central market square of Brussels. It is surrounded by guild houses, the city's Town Hall and the Bread House (Dutch: Broodhuis, French: Maison du Roi). The square is the most important tourist destination and most memorable landmark in Brussels next to the Atomium and Manneken Pis.

thanx cik wiki..

Atomium....

The Atomium is a monument built for Expo '58, the 1958 Brussels World's Fair. Designed by André Waterkeyn, it is 102-metre (335-feet) tall, with nine steel spheres connected so that the whole forms the shape of a unit cell of an iron crystal magnified 165 billion times.

Tubes which connect the spheres along the 12 edges of the cube and all eight vertices to the centre enclose escalators connecting the spheres which contain exhibit halls and other public spaces. The top sphere provides a panoramic view of Brussels. Each sphere is 18 metres in diameter. Three spheres are currently (2008) closed to the visitors, others are easily reachable with escalator. The vertical vertex contains a lift which was considered very fast and advanced at the time of building (the speed is 5 m/s). more..



Mini europe..

Mini-Europe is a park located in Bruparck at the foot of the Atomium in Brussels, Belgium. Mini-Europe has the reproductions of the most attractive monuments in the European Union on show, at a scale of 1:25. Roughly 80 cities and 350 buildings are represented. The park is renowned for the quality of its models, some of which cost as much as €350,000 to make (the Brussels Grand-Place). The park contains numerous live action models (train, mills, eruption of Mount Vesuvius, Airbus, cable cars, etc. A guide gives the details on all the monuments. At the end of the visit, the “Spirit of Europe” exhibition gives an interactive overview of the European Union in the form of multimedia games. The park is built on an area of 24,000 m2. The initial investment was of €10 million in 1989, on its inauguration by Prince Philip of Belgium.

Brussels, belgium


.



selepas sehari berada di holland.. kami telah meyempang ke belgium pulak.. kira2 dua jam lebih perjalanan balik ke rumah... dan 2 jam lebih juga perjalanan drp holland..



b4 tu bermalaman di f1 brussels 43/pn. pagi2 dah check out utk jalan2 di situ..


selain tu kami jejalan kat grand place.. naik bus sighseeing.. sbb makwe ni tak larat nak jalan lama2.. 15/pp kanak2..free.. (de had umur dier..x igt)



rasanya tempat kat brussels ni biasa2 aje.. kalau paris boleh berbangga dgn eifel towernyer.. kat brussels ni atomium la kalu nak bandingkan ngan eifel.. besaar giler..



ke mini europe... 12.50/p (knk2 bwh 3 free). budak2 lah yang paling seronok jejalan kat sini..



lagi...



p/s : berakhirnya perjalanan hujung minggu ke dua buah negara bersebelahan.. walaupun singkat, tapi memuaskan...




Tag dari ctnik


.


semalam de dapat tag drp cikgu ctnik kat edinburgh.. rajinnya cikgu bagi homework yer.. sib baik la anak murid ni tengah rajinnn... he he he.. jom la layan tag nie.. ;)

6 fakta mengenai kawasan kejiranan anda

1. Orang kat sini ade yang peramah & ada yg kurang ramah.. tp majoritinya peramah & suka tegur & senyum kat kita nie.. (biasa kalu ke pasaraya diorang akan ucap..hallo..guten tag, morgen ke.. atau abend ke.. ucap selamat pg/ptg....)..suka tolong bila nampak kita susah2 angkat stroller/ brg ..besh la jugak..

2. Kadang-kadang org kat sini kuat marah gak..hari ni sekali dia marah.. tapi esoknye kalau jumpa lagi buat tatau je...mcm takde ape2 aje.. (biasanya kalau dkt pasaraya lah..time dolu2..awal2 dtg jerman.. adalah dia ckp apentah..kite tak paham bahasa dia.. so kite buat tak tau jela.. tau nk byr je.. pehtu2 tak pasal2 dia bebel sorang2..kasar2 skit.. gitu2lah.. org belakang plak tlg bgtau ape nk wat...kite nie da berpeluh2 sowang2..huuu...) tapi lepas tu takde aper2 dah...

3. kat sini banyak anjing gak.. tak suke...mana2 p musti ade anjing..yg cute ade.. yg gumuk ade..kurus kering.. cam domino tu.. cam kucin kecik pun ader.. (kdg2 tengok geram sbb cumil sgt..) tp yang tak tahan tu kat area sini diorang tak jaga sangat.. kalau silap jalan leh masuk perangkap.. (perangkap maut tu..patutnye diorg bgilah papan tanda tulis " AWAS! najis dog ade dimana-mana..HATI-HATI") huhuhu...

4. Majoriti kat sini mematuhi lampu isyarat time berjalan.. biasanya ada atau takde orang..kalau lampu merah tu tetap la berhentiiii... kite ni yg mula2 dtg dlu.. rasa kagum n respect gak..tapi lama2 kite plak yang terlebih mematuhi peraturan jalanraya..diorang plak selamba ajerr jalan..he he he...

5. Majoriti kat sini tak tau sangat ckp english.. ada yang tak tahu langsung cakap .. tapi takleh la nak salahkan diorang sbb ni.. diorg mmg tak suka sangat org inggeris...ade tu bile pernah terkena dulu dlm pasaraya dia buat dekk aje ngan kite..mayb sebab dia tak tahu nk cakap atau buat2 tak tahu.. ( so penyelesaiannya.. samaada kena belajar deutchs ataupun guna ajelah bahasa isyarat....)

6. ape lagi ek cikgu ct.. emm..emm.. o ,last sekali.. golongan tua kat sini rata2 masih kuat2.. buleh joging.. naik basikal.. & berdikari sorang2.. kdg2 kite tgok sorang2 je terbongkok2 jalan.. siann ajer.. tapi memang ramai orang tua kat sini suka ngan budak2 kecik.. cam haziq ngan faris.. diorang suka tegur & senyum2 pd kanak2.. kebiasaan mak ayah kat sini suka hantar anak2 diorang ke rumah nenek atuk time ujung minggu..

p/s : camne cikgu.. dapat berapa markah ni..?? memenuhi kriteria menjawab soalan cikgu tak.. hehehehe...



Zaanse Schans & Volendam


.




Zaanse Schans is a neighbourhood of Zaandam, near Zaandijk in the municipality of Zaanstad in the Netherlands, in the province of North Holland. It has a collection of well-preserved historic windmills and houses. Zaanse Schans is one of the popular tourist attractions of the region and an Anchor Point of ERIH, The European Route of Industrial Heritage. copy frm cik wiki..



Volendam is a popular tourist attraction in the Netherlands, well-known for its old fishing boats and the traditional clothing still worn by some residents. The women's costume of Volendam, with its high, pointed bonnet, is one of the most recognizable of the Dutch traditional costumes....more...



selepas ke amsterdam kami menuju ke Zaanse Schans ( tempat windmill) - time ni tgh ade pembinaan pd jambatan dia..so tempat tu ditutup untuk orang ramai.. sayang, susah nk cari port yang besh untuk ambil gamba.. & kemudian ke Volendam ( tempat tepi laut- cantik!).

p/s : walaupun penat gile..& perut x selesa ( selalu rasa mcm masuk angin..).. tapi seronok sebab dpt berjalan-jalan.. mengabadikan kenangan manis pada hari bahagia bersama orang yang tersayang.. ;)



Amsterdam, Holland


.

7 june 2008 - sabtu


alhamdulillah...berpeluang melawat bumi holland... perjalanan yang singkat ( selama sehari je..) telah meninggalkan banyak kenangan manis disana...walaupun kesihatan yang belum pulih sepenuhnye..mual & seram sejuk ..( beby - 14 weeks).. semangat berkobar-kobar masih ade utk mood jejalan nie.. aiii... x ingat tu... rasanya dah 2 bulan lebih x keluar jejalan... sib baik buah hati memahami hati nurani seorang wanita yg kuat berjalan nie untuk dibawa berjalan..huhuhu... tak kesah la walaupun kejap aje...(menghasut lama da.. baru berjaya...muahahahaha)
hehehe....jgn marah ye pokweku...;p~



stat jam 6 pagi kami bertolak...dlm kul 11 pg sampai la ke holland... dengan menyewa kereta di SIXTH.. (141 eu untuk tempoh - 8 mlm jumaat to 9pg isnin.)..buleh la tahan..
( minyak dlm 100).. TOLL FREE!!! ( nie yg besh duk sini...ehehe) ok.. dipendekan cerita..sampai tu terus ke centre city dier.. parking dier punya la mahal.. 4.8/h.. mak ai.. patutlah kat sini penuh beskal kat city dier... kos tinggi sgt...(menepati dasar ramah basikal & pusat budaya basikal - byk rak2 basikal..) mcm2 jenis basikal kami jumpa... memang seronok tengok aksi ekstrim orang naik beskal.. kenapa malaysia takleh jadik gini yek.. mm.. jumpa ngan Wau Restoren & Nyonya restoren ( Malaysian restoren - tak tahu la halal ke tak-tak masuk pun..mahal ler..)..China TOwn ada..ternampak open toilet..(terbuka habis..- sib baik takde org tgh tut..tut.. kalu tak aku lastik je pehtu sembunyi..huhuhu) ,mmm byk yang unsencored kat sini.. kite tengok pun sendiri malu.. ish2...



p/s : bersambung...

beberapa point tentang Dutch ( copy from cik puan wani..)
~bangsa yg telah menjajah Indonesia dan beberapa negara lain selama hampir 500 thn, dan sampai sekarang masih tidak serik utk mengambil tahu dan mencampuri urusan negara lain, sbb pemimpin mereka terus menggalakkan rakyat mereka berfikiran seperti AVOC ( http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch_East_India_Company ), cerita lain pasal AVOC ~ http://raykinzoku.fotopages.com/?entry=1427849
~imigran di amsterdam hampir 50%, tp sehingga kini mereka tidak mendpt apa2 hak (termasuk 'human right'), malah semakin ditindas dan dihina (terutama muslim), sehingga sebuah party politik ditubuhkan utk menyokong penghalauan keluar kelompok imigran ini...
~mereka bangsa yg kedekut, individualistik, materialistik dan mcm2 lg, sehingga tercipta satu proverb inggeris "let's go Dutch", yg bermaksud, makan sama-sama, bayar asing-asing...
~bunga tulip bukan berasal dari Holland, tapi diambil dari Turki, dikomersilakn dan dijadikan bunga kebangsaan Holland (mmg dah dasar penjajah...)
~tanpa negara jajahan, dan hasil lanun bangsa Dutch, negara Holland mungkin akan jadi negara miskin sehingga kini...
......dan macam-macam lagi la..malas nak cerita psl homoseks, marijuana, tax yg xmasuk akal....ish...

nak tau lagi info.. klik sini..


Alif baa taa..


.




p/s : bagus untuk kanak-kanak yang sedang membesar.. so cepat sikit tangkap alif ba ta nie.. semoga bermanfaat untuk semua.. :)


Vadei


.


p/s: Thanx to ain ( ukraine).. atas nasihat cara membuat vadei ini.. sedap.. resepi asal, kacang dhal yg direndam beberapa jam - toskan & kisar, dicampur serbuk kari & garam, bawang besar yg di mayang, cili api/cili kering sesuka rasa..( i letak dua2..) .. masa goreng skill mengoreng kena ade sbb dia agak lembut.. susah nk bentuk.. i tambah udang kering kisar, jintan .. bg menaikkan rasa..tepung 2/3 sudu.. & tambah daun kari.. (kalu ade)...
campur sume dlm satu bekas.. goreng.. :)..

kalau byk tepung nt jadi cekodok.. so tak letak tepung lagi baik.. air toksah banyak2.. skit aje..


Tamu from UK


.


Minggu lepas (selasa 10 june 08) kami telah menerima tamu drp Sheffield,UK.. ie Kak Nita & family.. kak nita & keluarganya telah bercuti2 europe & telah selamat sampai mencapai impian berjalan-jalan di beberapa buah negara berdekatan bersama kak azma a.k.a tuan rumah Food Research.. ( seronoknye dapat jalan-jalan kan..).. jadual berjalan yang full selama seminggu itu mengugat seketika keimanan diri ini utk bersama-sama berjalan... heheee ...tapi apekan daya.. huby kena g sekolah.. & kami pun ritu baru je balik jalan-jalan.. ( nak tau kemana?.. tgu la entry seterusnyee...ehehehe) so.. masih tercungap2 lagi la nk berjalan..;)

dan hari ini sedeynye kak nita & family telah bertolak pulang ke kg halaman di sheffield.. sunyi sepilah balik rumah nie.. time kak nita family ada.. haziq & faris seronok bermain dgn Iman yang lebih kurang sebaya haziq.. bertambahlah lagi meriah rumah nie..

Tapi takpe.. insya allah mana tau ade rezeki nt dpt berjumpa lagi kan.. terima kasih buat kak nita & keluarga kerana sudi bermalam di sini .. & belanja makan kfc semasa balik drp Paris semalam.. ( bukan senang nk cari kepci halal kat sini wooo).. main masak2.. hehehe...

p/s : nie 1st time jumpa kak nita sekeluarga.. kak nita sungguh mesra & peramah..;).. kpd kak azma thanx sudi ajak dinner .. besh a racklett tu.. (makan2 swiss stail).. juga bekalan keropok ikan & maggi ..THANX!




Ole - ole drp Sheffield,UK


.


Sambal tempe ikan bilis drp Kak Nita.. tq kak nita.. sedap... ;)



Ini pula adalah ole-ole yang di bawa oleh kak nita drp Kak pah sherry di Sheffield.. Alhamdulillah.. makin murah rezeki.. rezeki anak yang bakal lahir ni kut...ehehehe...

p/s : Thanx buat kak nita sebab sudi bawakan dr jauh semua makanan yang enak-enak nie.. & kakpah yg sudi watkan kek yg dikukus selama 3 jam ni..pehh..(lama tu...) ..membeli stok megi .. & lain2 yg tak dpt diluahkan dgn kata2..ceh..hehehe... semoga kak nita & kakpah di murahkan lagi rezeki anak, anak2 & bisness di Uk.. hehehe...;p .. Amin...!!

Mee Rebus


.

guna ape yg ader..ada udang di sebalik mee tu..he he he..besh !! ( lama dah buat..tp mls nk uplod gambo..biaselah ibu mengandung..moody ajee..)... guna resipi ini.

Hari Kek Lapis - Hadiah!!


.


Hari selasa lepas mak buyung telah mendapat hadiah yang sangat special drp kak dayang di Malaysia (gamba kiri) & ctnik di Scotland (gambar kanan) .. punyalah hepi mak buyung sebab dapat makan kek lapis nie... hilangla kejap rasa ngidam...he he he....

TERIMA KASIH yang tidak terhingga buat kak dayang & ctnik yang telah bersusah payah membawa kek lapis nie melepasi beberapa buah negara & akhirnya berjaya mencatat rekod pertama sampai ke Saarbrucken,Germany.. horeyyy...!!!!

semoga Allah membalas budi & jasa kalian dgn rezeki yang melimpah ruah... amin!!..

p/s : tak lupa juga kepada pembawa kek lapis drp UK ke Germany.. Kak nita, tuan rumah almari kayu & family.. selamat bercuti2 europe..!! semoga hepi berjalan2.. sy mohon maaf pd kawan2 yang susah2 utk sy.. mekasih sesangat..!! kawan-kawan nak order kek lapis boleh ke blog yang sy link untuk tempahan.. baru tau sedap ke tidak...Yummyy!!

Kuih Keria


.


beli ubi keledek di kedai arab, isi kaler kuning.. agak sukar skit nk wat sebab bila di uli, ia jadik lembik sangat..guna teknik kak jo time membentuk bulat tu.. sapu tangan ngan minyak supaya tak melekit kat tangan.. (lama da wat tp baru sempat uplod..heee)

Bahan2
  • 500gm ubi keledek putih (i guna yg kuning)
  • 1 cawan tepung gandum
  • Sedikit garam
  • 3 sudu besar gula dan sedikit air ..cara buat kat sini

Dumpr - OL photo effect


.





p/s : bagi yang suka nak wat effect pd gamba kesukaan masing - masing cubalah try.. seronok gak..tp ade effect yg FREE & ada yg perlu bayar..guna je yg free lah..kalau taknak bayar.. ok jugak.. boleh klik sini untuk cuba... credit to dill for da info..:)


My Little Caliphs


.



Haziq Faris beby




umur 4 tahun 5 bulan 2 tahun 4 bulan 15 weeks
Mood makan banyak makan lagi byk makan mula nak banyak makan..
suka makan.. nasik,seafood tak kesah.. macam-macam!!
lain - lain suka berkawan lambat nk berkawan berkawan dgn sape2 yg sudi

x byk menangis kuat menangis kdg2 mnagis

becok becok mcm abg dier tak sangat

manja manja sgt sedang2 aje

rajin mengemas sama ikut mood

byk mengalah taknak mengalah entah

ANAK adalah anugerah yang sangat bernilai kepada pasangan suami isteri, kerana dengan kelahirannya menam bahkan kasih sayang seisi keluarga. Lebih penting, anak mewarisi keturunan, sekali gus menjadi generasi pelapis selepas ibu bapanya kembali bertemu Allah.

Your 2-year-old now

A preschooler learns many new words and their meanings every single day. The reason is that by 24 months, her brain is literally processing new sounds faster than ever before. Putting them together in perfectly grammatical ways is another story, however. Learning the complexities of the English language takes time (just look at how many adults still have trouble).

You don't have to teach proper grammar to a preschooler. Amazingly, between the ages of 2 and 3, they pick up correct use of verbs, pronouns, prepositions, and all the other bits and parts of language simply by listening and practicing. Patterns of words and phrases are automatically sorted by the brain and stored for future reference.

MORE..


Eis lagi...


.


haziq ni da pandai nak minta makan askim yang gini2..tiap kali jalan ke stad..mesti nak minta askim ... dia cakap.. "papa..nak makan askim duk.. "(pandai la tu..askim duduk tu..biasalah askim yang de hias3 nie..makan sambil duduk & rehatkan minda..kunun!! ) ..besh tu memang la besh..lgpun cuaca panas3 ni...tp yang tak besh nyer tu pulus3....pulus.... lupus.... erk!..

adik dier pun baru nak belajar minta askim.. sanggup guling2 atas jalan depan ramai orang tu kalu apa yang diminta tak dipenuhi...sabo je laaaa....

p/s : haziq yang minta ke...mak dier.??..heeee..;p

Udang Sambal


.


p/s : siaran ulangan... hehe... Masak bg orang rumah makan.. tak lalu pun nak makan..mual & loya... huhuhu

Udang Goreng Tempura


.


boleh tgok dlm -> mR
sedap cicah ngan sos time panas-panas..yum2..

Minyak lagi...


.


Benarkah dakwaan berikut? Jika benar apa tindakan semua? Cuba lihat analisis penganalisis berdasarkan maklumat yang didapati hasil pembacaan penganalisis mengenai harga minyak di Venezuela!

Rumor adalah seperti berikut, tetapi penganalisis telah membuktikan harga minyak di Venezuela seperti perkiraan di bawah. (Manakala harga minyak di negara lain akan disahkan kemudian kerana kesuntukan masa atau rakyat Malaysia boleh mencuba menyelidik sendiri)


UAE– RM1.19/liter
Eygpt– RM1.03/liter
Bahrain– RM0.87/liter
Qatar– RM0.68/liter
Kuwait– RM0.67/liter
Saudi Arabia– RM0.38/liter
Iran– RM0.35/liter
Nigeria– RM0.32/liter
Turkmenistan– RM0.25/liter
Venezuela– RM0.16/liter

MALAYSIA– RM2.70/liter


PDSVA (company macam Petronas) in Venezuela is an example that currently owns 24 refineries worldwide and sells petrol at N7 per litre. Due to the policies of Venezuelan oil company PDVSA, the Venezuela are able to enjoy $0.19 (atau RM 0.6197) per gallon or N6.12.


Jika 1 gallon (US, liquid) = 3.7854118 litre maka, harga seliter minyak di Venezuela akan jatuh pada harga RM 0.16370742 !!!!!!!!!!


KESIMPULAN MINYAK MALAYSIA (RM 2.70 per liter) TERSANGAT MAHAL BERBANDING MINYAK VENEZUELA (RM 0.16370742 atau RM 0.16 jika dibundarkan)!

Perbandingan statistik di atas adalah berdasarkan maklumat semasa pada hari ini!

sumber - klik sini


komen -> takyah la nak bandingkan dengan minyak kat vanezuela tu..kalau bandingkan kat negara pengeluar minyak yg paling mahal pun rm 1.19, nikan plak kat mesia rm2.70?? ayoyoyo..ape nak jadi....?.. Malaysia negara PENGELUAR minyak, TAK WAJAR naik... b*d*h.. !!.. ingatlah.. jangan memain dgn doa orang yang teraniaya....


p/s : naik jela kereta sorong..buleh excersice!!huh...

Yey


.


selepas hampir setahun setengah kami 'menumpang' internet di tepi tingkap.. menempuhi cabaran berdepan dengan cabaran penuh emosi dengan internet yang macam biskut ( kejap ade & kejap takder..).. & slownyer connection dier...buleh tahan..(ape nak wat..nak yg Free aje.) akhirnya .selepas menunggu 3 minggu pas register..O2 siap dipasang di rumah nie.. (punyalah lama pk nk pasang sendiri internet) nak jimat punya pasal.. hehehe...


katalah internet tu 20 x 17 bulan = 340 euro

jadik..kami dah jimat sebanyak tu untuk bayaran internet nie...( baloi jugak..buleh jejalan..ehehe).tapi bak kata orang..mayb tumpang menumpang tanpa kebenaran ni kan tak berkat... agaknye..tp kemudahan free sape yang takmoo..hehe..

kalu dulu internet hanya buleh di acces di tepi tingkap.. tapi berbeza dengan pada hari ini..mana-mana dlm umah ni buleh main internet..wireless la katakan...;)

takperla.. bayar skit untuk kemudahan yang lebih sempurna & lebih suci lagi bersih ..ehehhe.. b4 ni leh acces wireless internet org len sebab mayb orang tu bermurah hati nak bg sesape guna internet dia sbb unsecured wireless internet tu... terima kasih banyak-banyak buat tuan punya internet nie..(tak tahulah saper..)

p/s : pas de internet sendiri ni buleh la wat bisnes kut..hehee




Makan lagi!!


.


Alhamdulillah..bulan ni murah rezeki...
ramai kawan-kawan wat makan-makan...3 ke 4 kali de jemputan mkn2.. daripada berpicnic..makan-makan umah kak do & dill, makan - makan kat umah siew2..yang terbaru sekali makan3 di rumah kak azma....



kali ni di rumah kak azma.. ramai tamunya...meriahnya pun lebih...ade kawan2 jerman,kawan2 indonesia,kawan2 mesia, dll... makan2 ni semperna besday anak kak azma yang sulung ie Luqman.. berusia 6 tahun da.. :), semperna Farewell Hamka..( dah balik mesia pd 1 june baru nie..tamat belajar..) Anniversary Kak Azma yang ke 7 & ke 2 di Germany... Wow...lamanya..tahniah ya kak azma...:)

Antara Makanan yang disediakan time tu... Kek Coklat..Tart Yogurt, Gemuse Cake...(betul ke?) ehe.. muffin banana..pau ayam & pau kacang hitam,karipap ayam,cake kak do..berjenis2 lagi muffin yang ada...pasta goreng..BBQ ayam & sosej,kentang bakar..emmm..ape lagi yek.. emmm tembikai yang besaqq.. yang len tu tak ingat plak... ya ampunnnn!!! tapi yg besh sume makanan besh2.. seronoknye makan!!..
karipap nie lom digoreng lagi...

p/s : hidup untuk makan atau makan untuk hidup?? ;p..,untuk sebarang tempahan pau & karipap buleh hubungi Mama Haziq..hahaha

Kek gula hangus


.


resipinya klik kat sini => MR ..
paling mudah..sukatan guna cawan je..try lah!!

p/s : anak3 suka... bru je pas masak..makan2..makan masa panas sedap..tinggal suku budak2 ni & mama dier makan...balik keje.. papa makan pun kate sedap.. rasa cam x cukup..nt leh wat lagi bile2 rajin!!! he hee...

Qiblah Locator


.


info @ http://www.qiblalocator.com/
masukkan poskod & nama kawasan.. je.. try check eh..
thanx dillhanim...:)

Linky Love Game


.

menjawab tag game oleh cik mima

This is another of those Linky Love game
where you only have to tag 10 person in one post
but still there is no actual limit (you can tag more if you want!).
Once tagged, you have to copy paste the link in this post,
and make them grow!
Do not delete any of the links and be honest to yourself!


Maka dengan ini nak menge-tag:

1.Ummuwafi
2.Sis Sid
3.Cikgujue
4.Mimi Glasgow
5.Sis Dayang
6.Ctnik
7.Sis finie
8.Hana
9.Liana
10.Sis Kakpah.. he he

ok..siap!!!.. lega hati ini..da siap kije..hehehe....


Kawan pengajianku


.


gamba atas : dr kiri, kak arrenda(teman indonesia di sini), mbak titut ( naqibah dr jauh,heideilberg), mbak ayu, dilla,hani & aseh(juga drp indonesia)... usrah kali terakhir bersama hani kerana hani da tamat pengajian & akan pulang ke indonesia tak lama lagi..& mungkin yang terakhir bg dilla.. kut..hehe..mungkin tak..;) .. gambar drp dill..danke!


p/s :gamba makan-makan di rumah kak azma semalam.. updated later!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails