Archive for August 2008

Tetap Bersinar semasa Ramadhan


.


Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com,juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney, sofiaroxy, darleeluv, a gift fRoM hEaRt, a gift from azza, sejenak bersamaku, iurf

Ni arahan nya…

  1. Copy gambar kat atas tu and post kat blog korang
  2. Teruskan mencari mangsa seramai 5 org..(nak lebih pun takpe)
  3. Setelah mengenalpasti mangsa yg sesuai, sila tinggalkan pesanan di blog mereka
  4. Lastly, jgn lupe tempek url korang sebelah url iurf tuh...

Mereka yg menjadi 'mangsaku';

- ummuwafi
- mimi amilia
- kak jue
- iza
- hana

hehehehe... selamat berpuasa & menyambut bulan pose untuk kwan2 semua.. :)


Sotong Goreng Tepung


.


sumber : che iza -myresipi.com

Bahan-bahan ( 3-4 orang )

  • 300 gm sotong
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
  • lada sulah

Cara-cara

  1. Potong sotong kecil2, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering.
  2. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah.
  3. Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dgn yg putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur. Ketepikan
  4. Cara_tpg
    Gaul tepung dgn bp. Masukkan sotong yg telah digaul dgn telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung.
  5. Goreng deep fry sampai golden brown. Goreng sotong kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.
p/s : anak2 suka...i pun suker.. :) lenkali mesti nak wat lagi sbb simple.. .. erm.. agaknya nt bulan pose kena tukar entry ler.. kalu sik makanan je.. mane tahannn..hehehe..
dua hari lagi nk poser.. tak sabarnya.. :)

A Survey


.

dpt drp kak kin lagi... rajin kak kin nie.. hehehe.. meh tengok apedier...

1) What is the most important thing in your life?


Kin ~ Suami dan anak3...
Iu - suami, anak3.. mak ayah...

2) What is the last thing that you bought with your own money?

Kin
~ Mmmm...beli baju anak kot...
Iu - beli menan kot takpun soping brg dapur..hehe..lama da 2 tahun lepas..

3) Where do you wish to get married?

Kin
~ Dah kawen jugak... Dulu2 teringin nak akad nikah kat masjid, tp, famili dah tetapkan akad kat rumah seniri jer... rumah pun rumah lah! yg penting dah selamattt!! :).
Iu - kat memana aje.. pun dah selamat cam kak kin..hehehe..

4) How old do you think you will be permanently owned by your love? Kin ~ Soklan ni valid lagi ker utk org yg dah kawen ? :). kalau nak kena jawab gak...sejak akad nikah la...umo 20+ dan insyaAllah sampai bila2... :).
Iu - sampai bile2 dia suka kat i.. insya allah selama2nya.. heee.. :P

5) Are you in love?

Kin
~ Semestinya! dgn si dia...
Iu - ha ah...

6) Where was the last restaurant you had dinner?

Kin ~ kat Kuantan 2,3 thn lepas, tp tak ingat la nama apa... sejak duk Ireland nih, tak penah lagi dinner kat restoren... :).
Iu - Thai fun - kat Frankfurt - restoren halal.. time balik jejalan ritu..


7) Name the latest book that you bought?


Kin
~ Harry Potter and the goblet of fire (beli dah lebih setengah thn kot...kunun2nya nak baca cerita Harry Potter, tapi sampai sekrg belum khatam! )
Iu - Tak ingat lah.. lama gile x baca buku..

8)What is your full name?

Kin
~ Kin Hashim (full name di alam maya)
Iu - panggil wid/ ayu - gabungkan.. tambah cahaya kat depannya.. dapatla nama i..hehee

9) Do you prefer your mother or father?


Kin
~ Both
Iu - Mak kendian ayah..


10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.

Kin ~ Kalau dipanjangkan umo...nak tgk cucu sendiri suatu hari nanti... :).
Iu - dulu2 ramai nk jumpa..tp skang teringin jumpa beby pempuan saye.. :)


11) Christina or Britney?


Kin ~ 2-2 not my taste! hahahah..
Iu - dua2 taknak.. tak minat.


12) Do you do your own laundry?

Kin ~ Ye la....sapa lagi nak buat....
Iu - iye..


13) The most exciting place you want to go?


Kin
~ Mekah jugak...
Iu - Istanbul.. mekah nak g gak..


14) Hugs or kisses?


Kin
~ Both
Iu - Hugs (leh dpt kisses gak kan..haha)


15) Point out 5 things about the person who tagged you.


Kin ~ ( Tirana in my eyes)
  1. Teman blogger yg baru dikenali
  2. Seorang surirumah yg tau apa yg dia nak
  3. Seorang yg kemas dan teratur hidupnya (berdasarkan rumah mayanya 'The Precious Moment')
  4. Ada anak lebih dari sorang..(tapi tak sure anak besar mana)
  5. Seorang 'pendengar' dan 'pemerhati' yg baik
Iu - bagi sy kak kin seorang yang...
- baik hati
- pemalu - penyabar - lemah lembut - peramah.. hehe..

16)8 things I am passionate about:

Kin -
  1. Duit
  2. Pakaian kami anak beranak
  3. Keperluan anak3
  4. Barang2 dapur
  5. Key chains
  6. Internet
  7. Kereta
  8. Rumah
Iu - - tak paham soalan.. :P

17)8 things I say too often:

Kin ~
  1. Ya Allah..
  2. Kakak!
  3. Abang!
  4. Adik!
  5. Hey comell!
  6. Tengok tuh!
  7. Insya Allah
  8. Hmmmmm......
Iu - - doa makan - doa tido - syafi !!!! - eee... - Geramnyaa... - iyelah... - ya allah ya rabbi... - hmm..


18)4 books I’ve read recently:


Kin ~ Aku bukan ulat buku...heehhhehhe...
Iu - takde.. tak suka baca buku..

19)8 songs I could listen to over and over again:


Kin ~ No exact favourite songs...cuma, generally suka lagu yg slow2 dan lagu kanak2...
Iu - Esmaullah & lagu abc.. kwang2..


20)8 things I learned last year:

Kin
~
  1. Blaja terima hakikat untuk jadi mom at home full time
  2. Blaja tackle anak3, sbb tiap anak ada character dia tersendiri
  3. Blaja masak macam2! :).
  4. Blaja decorate rumah maya 'Sejenak bersamaku' :).
  5. Blaja byk perkara ttg internet
  6. Blaja merajinkan diri untuk urusan rumahtangga
  7. Blaja tanam pokok
  8. Blaja menghargai adik beradik,sedara mara dan kawan2.. (sbb dah duk jauh dari tanah air ni kan....)
Iu - - belajar masak & wat kek.. n kueh.. - belajar jejalan jejauh - belajar bersabar & belajar jd lebih ikhlas.. dlm menguruskn rumahtangga - belajar duk jauh gile drp mak ayah - belajar susah2 nak dpt makanan sedap2.. - belajar menguruskan duit - jimat2 (tp makin boros ade..huhuhu) - belajar berhati2 berkawan dlm dunia maya & alam nyata.. - belajar berdikari berseorangan..


8 people to tag

suke nie..eheeheheh...
1. mimi amilia 2. ummuwafi 3. iza 4. cikgujue 5. ina - ummu nashwa 6. kak finie.. 7. kak pah shery 8. kak nita sheffield .

siap tag..!! yey!!!... :)

p/s : alhamdulillah.. kelmarin buah hati dah selamat sampai....semalam jet lag lagi.. arini dah kerja balik.. boleh dapat anugerah pekerja cemerlang ..kerja..kerja..dan terus kerja..rindu tak abes lg pun..hmm.. semoga berbahagia dgn kerja2 yg ada tu (ayat protes!..huhuhu) .. diri ini sendiri lagi.. sedey balik.. sob3.. :( nak peluk miaw ni lah..

thanx iza ...


Ayam Masak Padang


.


sumber : liana_pg myresipi.com

  • 1 ekor ayam-potong ikut suka
  • 2 labu bawang besar(sedang)**
  • 3 ulas bawang merah kecil**
  • 3 ulas bawang putih**
  • 2 sdb lada boh**
  • halia sebesar ibu jari**
  • 1/2 inci lengkuas**
  • sedikit kunyit basah**
  • 4 biji buah keras**
  • 2 btg serai( dititik)
  • santan dari 1 biji kelapa( pekat)
  • sedikit daun limau purut( saya x de stok daun limau..letak daun kunyit jek)
  • garam n serbuk perasa secukupnya
  • 1 keping asam keping

Cara-cara

  1. ayam dicuci bersih n toskan..
  2. kisar bahan2 yg bertanda**
  3. panaskan minyak then tumis bahan yg telah dikisar tadi..masukkan juga serai yang dah dititik..tumis hingga naik bau dan pecah minyak..
  4. masukkan ayam..kacau rata..then masukkan santan pekat n asam keping
  5. biarkan mendidih dgn api kecil sehingga ayam masak..perasakan ngan garam n serbuk perasa..
  6. akhir sekali masukkan daun limau purut/daun kunyit...

Hadiah lai..


.

Let me spread the lurv...

This award is for those bloggers who are nice people. Good blog friends and those who inspire good feeling and inspiration also for those who are a positive influence on our blog world.

Once you've been awarded please pass it on to others who you feel are deserving of this award..

dapat lagi hadiah from kak kin.. pemurah betul slalu bg adiah kat kawan2..hehehe.. juga nak share hadiah ni kat mimi amilia, nuha, hana,iza,kak dayang,kak nita,kak azma,kakpah, izu,zue,cikgujue,kak sid,mama anis,ummi & buat teman2 yg selalu berkunjung ke blog nie...

terimalah... :)

p/s : kak kin..kije yg satu lagi tu tangguh kejap yer.. hehehehe..

Ayam popcorn


.


sumber : resipiizni Tq!!!

Bahan perap:

garam
gula
serbuk kunyit
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
jintan manis, jintan putih (ditumbuk halus)

Bahan untuk goreng:

minyak (banyak)
tepung jagung

Cara:

1) gaul semua ayam kecik-kecik kenot tu dengan bahan perap. Perap la dalam 1/2 jam.
2) Panaskan minyak untuk menggoreng. Pastikan minyak tu boleh tenggelamkan ayam2 tu nanti dan mesti betul-betul panas.
3) ambik seketul-ketul ayam kecik kenot tu dan salut dengan tepung jagung. tebal sikit pun takpe ... makin rangup jadinya nanti. Pastu gorengkan sampai coklat keemasan dan garing. Kalau garing, tang tulang buleh kunyah lumat. hehehehe
4) Angkat dan toskan. Makan dengan sos cili atau mayonnaise. Yummy!

p/s : kalau nak lbh real punya, guna ayam yang takde tulang..lagi besh..

Marhaban Ya Ramadhan


.

- Hadiah drp Kak kin - terima kasih kak kin... -

Menyambut Kedatangan Bulan Ramadhan

Allah Subhanahu wa Ta'ala telah berfirman: “(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeda (antara yang hak dan yang bathil).” (Al-Baqarah:185)

Allah telah mengistimewakan bulan Ramadhan dari bulan-bulan lainnya dengan berbagai keistimewaan dan keutamaan.Di antaranya:

• Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada aroma minyak kasturi.
• Para malaikat memohonkan ampunan bagi orang yang berpuasa hingga berbuka.
• Setiap hari bulan Ramadhan Allah menghiasi Surga-Nya seraya berkata: “Hampir tiba saatnya para hamba-hambaku yang shalih melepaskan segala beban dan gangguan serta segera menuju engkau (Surga)!”
• Para setan dibelenggu.
• Dibuka pintu-pintu Surga dan ditutup pintu-pintu Neraka.
• Di dalamnya terdapat malam Lailatul Qadar, malam yang lebih baik daripada seribu bulan.
• Akan diberi pengampunan bagi orang yang berpuasa pada malam terakhir bulan Ramadhan.
• Allah membebaskan hamba-hamba-Nya dari Neraka pada setiap malam bulan Ramadhan.

Demikianlah mengenai keistimewaan bulan Ramadhan, lalu bagaimana kita menyambutnya? Apakah dengan permainan-permainan yang melalaikan? Dengan begadang setiap malam? Ataukah kita kesal dengan kedatangannya dan merasa keberatan?

Seyogyanya seorang hamba yang shalih menyambutnya dengan taubat nashuha disertai tekad yang bulat untuk meraih sebanyak-banyaknya kebaikan di bulan suci ini. Mengisi waktunya dengan amal-amal shalih. Dan tidak lupa selalu memohon kepada Allah agar menolong kita dalam melaksanakan ibadah dengan baik.

SHAUM RAMADHAN :

Dalam sebuah hadits Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Sallam bersabda:

“Seluruh amal ibadah bani Adam adalah miliknya, dan setiap kebaikan akan dibalas sepuluh kali lipat hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Subhanahu wa Ta'ala berkata: “Kecuali ibadah puasa, sesungguhnya ia adalah milik-Ku dan Akulah yang langsung membalasnya. Seorang yang berpuasa telah menahan diri dari syahwat, makanan dan minumannya karena Aku semata. Ada dua kegembiraan bagi orang yang berpuasa, kegembiraan saat berbuka dan kegembiraan tatkala bertemu dengan Allah. Dan sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada aroma minyak kesturi.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam hadits lain Rasulullah bersabda:

“Barangsiapa yang berpuasa karena keimanan dan semata-mata mengharap pahala, niscaya diampuni dosanya yang telah lalu.” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Tentu saja, pahala yang besar ini tidak diberikan kepada orang yang hanya menahan diri dari makan dan minum saja, namun diperuntukkan bagi orang yang benar-benar mengaplikasikan nilai-nilai puasa. Sebagaimana sabda Rasulullah :
“Barangsiapa yang tidak menahan diri dari ucapan dusta dan perbuatan dusta, maka sedikitpun Allah tidak sudi menerima puasanya meskipun ia menahan diri dari makan dan minum.” (HR. Al-Bukhari)

Dalam riwayat lain Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Sallam bersabda:

“Ibadah puasa laksana perisai, maka jika salah seorang kamu sedang berpuasa, janganlah ia berbuat tidak senonoh, berbuat jahat dan berbuat jahil. Jika ada yang memaki dirinya, hendaklah ia mengatakan: “Saya sedang berpuasa!” (HR. Al-Bukhari dan Muslim)

Wahai hamba Allah, jika Anda tengah berpuasa, maka puasakanlah juga pendengaran, penglihatan, lisan dan seluruh anggota badan Anda. Janganlah samakan antara hari berpuasa Anda dengan hari-hari lainnya. - sumber - emel.

p/s :
- selamat berpuasa untuk semua... ;) -

flight suamiku delay arini.. kena tambah sehari lagi.. esok baru sampai... sob3.. :(

Sagon


.

bahan - bahan : sumber copy drp kak nita ;)

200gram kelapa kering
200gram tepung beras
50 gramtepung pulut
gula halus secukupnye
garam sesudu kecil - i tambah sendiri

CARA:
1. goreng dulu kelapa hingga wangi
2. masukkan tepung beras& tepung pulut...goreng lg hingga wangi, rangup & berderai...
3. dah siap, sejukkan dulu br gaul bersama gula ikut suka nk manis mana dan garam skit kalu suka...


Teringat dulu2..nenek selalu buat sagon yang dimasukkan kedlm gulungan kertas..yg ada rambu2 kaler2 tu..cute je..pehtu jual kat kedai..kite pon join jual gak..bawak sekolah g jual dlm kelas ..time tu kecik lg..darjah 6.. skang nenek da xde..mm.rindu kat nenek.. ha.. kalau makan tu jgn masuk mulut banyak2..karang tersedak ..naya jer..hehe.. pehtu kalau ada anak kecik.. redyla vakum ..karang rumah nt bersepah dgn sagon yg berterabur..huhuhu... oh ye,kite wat sagon ni masuk dlm plastik eskim je..senang... nk masuk dlm kertas..tak rajin lah..lenkali lah.. sbb x sabo nk makan..hohoho

p/s : arini buah hati balik drp conference..insya allah esok petang sampai lah ke sini.. alhamdulillah penantian selama seminggu semakin berakhir..seronoknyaaaa sayaaa..... yayyyy!!!!! doakan yaa ;c)...

Sotong Goreng Tomyam


.


sumber : ekhfa - myresipi.com - THANX!!

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 300gm / 5-6 ekor sotong sederhana besar
  • 1 labu bawang besar - mayang
  • 1 inci halia - mayang
  • 5 biji bawang putih - mayang
  • 3 batang serai - ketuk
  • daun limau purut
  • cili api
  • sos tiram
  • kunyit & garam
  • minyak masak

Cara-cara

  1. Sotong dibersihkan, dipotong ikut suka kemudian diperap dengan sedikit garam dan kunyit.
  2. Bawang besar, bawang putih, halia dan serai ditumis dalam kuali hingga layu dan naik bau. Masukkan sotong yang diperap tadi. Kacau sekejap, tutup kuali dan perlahankan api.
  3. Setelah dibiarkan selama 3 minit, kacau lagi. masukkan daun limau purut, cili api dan sos tiram. Kacau lagi. Apabila kelihatan agak masak, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
  4. Kadang2 saya masukkan sayuran seperti tomato & carrot dlm masakan ini. Dan guna daun bawang utk hiasan. Terpulang pada citarasa masing2.

Sepi sendiri..


.

- with geng2 Uni di Vancouver, Canada, yg plg tinggi tu supervisor yang baik hati.. ;)-

hari ni da masuk hari ke 4 duk kat rumah sendirian ngan anak3.. alhamdulillah.. masih diberikan kesempatan untuk menghirup udara segar & menikmati nikmat kesihatan.. walaupun semakin hari semakin terasa kepenatan yg amat bila menguruskan anak sendirian.. & sudah terasa sakitnya pinggang dek membawa perut & badan yang semakin mengembang.. di samping melayan kerenah anak3.. yang bermacam2 perangainya.. kadang-kadang terasa juga ketensionan itu... rasa nak menangis aje..sendirian..

tp tabahkan hati aje.. insya allah..beberapa hari lagi si dia akan kembali di sisi.. tak tahannya tu bile si anak2 ni duk tanya je bila papa nak balik.. papa mana.. nak tengok papa... terasa kesebakan hati ini..tuhan je yang tahu.. sob3.. kalau dulu..lepas seharian penat menguruskan anak2..mlm2 tu buleh ler tido awal skit..papa nya take over jaga kejap anak2 b4 tido..

tp leni.. da tgh mlm pun masing2 takmo tido.. mama pun jadi susah nak tido..kul 12 mlm baru nak tido.. tak tentu lai tu kdg lg lambat.. adeh..terasa nya bile si dia tiada... hmm ..camne ni nak survive without man nie..huhuhu baru kejap je kena tinggal.. da rasa semacam... ayooo..bukan tak biasa kena tggl..jarang sgt & sbb anak2 ni da besar ..asyik duk tanya je..kite pon terasa la jugak..mamanyer plak jenis penakut di tggl mlm2 sowang2.. lagilaa..terasa makin berat plak kepala niee... huwa... camne nie... agaknye kena kuar jejalan lai kot..hohoho... ( marah dier..heee)..

dpt beberapa keping gamba drp si dia.. seronoknya tgok si dia hepi & semuanya baik2 shj..alhamdulillah da selesai present arini. Insyaallah, diri ini sentiasa mendoakan semoga yang tersayang berjaya dalam segala usaha yang dilakukan..walaupun sgt sedey & sukar ketika berjauhan... doakan diri ini sentiasa tabah & sabar melaksanakan tanggungjawab serta amanah yang dipikul & melakukan yang terbaik utk Allah, suami, anak3 & semua...

p/s : terasa lamanya menunggu hari selasa.. rindu kat papa!!!...
sib baik de helo kity yg cute nie.. thanx iza..:)


Laksa Assam


.


rasanya pernah letak resepi b4 ni.. mudah & cepat dgn bahan2 yg seadanya.. try la cek balik kalau nk try.. laksa ni glamer ngan geng2 mesian kat sini.. boleh tahan jugak la rasanya.. terjumpa ngan mee laksa yg jenis gumuk2 punya..terus try..slalu guna mee laksa yg kurus2.. rsanya lagi sedap yg sebelum ni..laksa yg besar drp brand thai..cam x berkenan sgt di hati..rasanye lain skit.. he hee.. :)

p/s : rindu sama dia.. takper.. 5 hari lagi.. saye seorang yang kuat!!!..
( ayat penyedap hati..) huhuhu..


Ayam Bakar


.

sibuk-sibukkan diri... makan..makan..makan... ;C)

p/s : hari-hari yang di lalui makin mencabar...hiyargh!!

Doa


.


Photobucket

Karipap


.


- inti ayam-

p/s : menghitung hari..detik demi detik.. ( sebut gaya lagu kris dayanti.. huhuhu)


Sayur Udang Campur


.


ginilah keje nye bila takde idea nk tulis kat blog.. makanan je la jd citernye..he he.. senang je nk wat ni.. tumis bawang putih ngan bawang besar.. kendian masukkan udang hingga separuh nk masak.. masukkan ape2 sayur.. gula & garamkan secukup rasa.. letak lah aji skit kalu suka.. tambahla cili api kalau nak pedas...

p/s : bakal menghitung hari di tinggal sendirian seketika.. sob2.. :( ...

Askrim lagi..


.


p/s : bile mood tak menentu elok rasanya kita makan askim.. lempeng askim..
tapi leni cuaca panas.. askim cpt cair.. kena makan cpt2..
jap lagi nk winter askim kedai eis pun x buka.. layan ajelahh...
jomm makannn...!!!


Kek Gula Hangus


.


p/s : suka buat kek ni sebab senang & sedap.. sukatan pun guna cawan je.. sebelum ni da pernah wat sekali.. drp widad kat myresipi.com.. nak try leh klik sini..
kegemaran suami & anak3.. :)

Ketam Masak Lemak


.


p/s : resipi klik sini drp Mat Gebu kat Myresipi.com ..tambah lebih cili api..bg power!!
tq..share resipi nie..
;c)


Hadiah


.


mekasih kpd kak kin coz adiahkan bear nie.. comel la beaar ni.. mengubat hati yg sedang berduka..kwang2..

nk share gak la bear ni.. kat iza,kak finie,kak nita,kak azma,kak jun,kak shamen,hana,kak jue,kak gee,zue,izu,mimi,kak combi,kak umie,umie e,kak sid,kak dayang,kak jo,wani,mama anis,kak edazman,kakpah sherry,pu3,cik scarlet,cik suci.. & semua kawan2 yang mai sini tiap ari..ehehehe..

taknak amik pon takpe..:P

Kari Kambing


.

p/s : aku tambah 3 sudu cili kering yang dikisar, bg pedas skit..
tq kak azma kongsi resipi ni.. - nak try..? klik sini

Mangga dan Jagung


.

- satu kotak dlm 5 biji..plg murah leh dpt 6.80 euro -

kegemaran.. tapi tak boleh selalu makan...bila kepingin sangat.. org kedai kata mangga tu import drp pakistan ( kat kedai asia/ kedai pak arab de jual)..mmg mcm mangga mesia rasa dia..manisss.. jagung ni pun jenis yg manis...

- 2 biji tu = 1.80 x 2 paket = euro ? -

cara rebus jagung :

rebus jagung dlm air secukupnya,b4 tu basuh dulu jagung2..
rebus dgn sedikit garam.. bila da masak.. sapukan dengan marjerin..
siap!

Ayam Masak Merah


.


Ayam dibersihkan & dilumur dgn kunyit - goreng (tak perlu garing sgt)
2 labu bawang besar & 3 biji bwg putih, 2 inchi halia - kisar
cili kering kisar & tomato puri, - agak2 lah
jintan manis/putih, rempah2 tumis spt bunga lawang,buah pala, buah keras, kayu manis..
tomato.. ikut suka
perasa(aji), garam & gula

Cara :
Tumis bawang2 kisar td, masukkan rempah tumis & jintan,
masukkan cili kering kisar & tomato puri - tgu naik minyak
Masukkan perasa(aji), gula & garam - ikut suka rasa
lastly masukkan ayam & gaul rata,masukkan tomato.. biar seketika..
siap..

p/s : buleh gak nk letakkan sebtg serai yg diketuk dan air asam jawa sesudu dua time masak tu... lg besh!..


23rd Week..


.




style faris.. kelakar je bila sampai part L, M, N, O , P.. jadi.. olalaalala.. pulak...ni versi yang dia selalu tengok..



jumaat lepas da check beby utk minggu yang ke 23.. perut pun makin berat.. (kes terlebih makan..) seperti yang di jangkakan.. berat drp 46kg naik lagi 2 kg lebih.. kpd 48.2kg.. amacam.. hebat tak..??? eheh.. sebenarnya risau jugak kalu jd terlebih berat.. nt da x slim cam zaman bujang2. ekekek (perasaaannnn)... skang beby da 5 1/2 bulan.. tekanan darah dan lelain doktor check alhamdulillah ok.. emm.. kali ni doktor ni cam peramah je.. slalu.. kalau cek dlm 2 ke 3 minit abis la.. mcm2 dia tanya..barulah buleh dinamakan user friiendly..hehe ..kalau start awal2 gini kan bagus.. takla trauma sgt nk kena check beby nu...

m.. insya allah..dlm 4 bulan lai je masa nak melahirkan.. rasanya macam pantas je masa berlalu.. time cek ritu sebenarnya excited bila nampak kedua2 tangan beby... tulang kaki beby.. emm.. skang pun kalau beby gerak2 dlm perut rasa semua gerakan dia.. seronoknya rasa..tapi kekadang geli gak.. malam2 nk tido pon tak berapa selesa.. kekiri tak kena.. ke kanan tak kena.. terlentang tak kena gak.. meniarap lagi lah.. adeh2.. macam2!.. kena ajust2..

-Haziq & Faris-

alhamdulilah..setakat ni perkembangan diorang amat memberangsangkan.. makin aktif.. makin byk makan.. & makin manja la pulak..setiap malam nk tido kena peluk mama dulu..pegang tangan mama..adeih..rimas kekdg tokleh lepas.. kdg2 tak selesa ngan perut ni lai..tp ok je.. bergaduh sesama dua org ni biasalah.. budak laki2.. rajin plak mengemas nya.. aku pun jadi tensen sebab tengok diorang ni rajin sgt mengemas.. sampai aku pun tensen nk mengemas.. huhuhu.. kadang2 kesian gak sebab selalu duk terperap je kat rumah.. nak bawa jalan.. mama tak larat la pulak nak panjat tingkat 4 nie.. so.. berlari2 ajelah kat dlm umah ni.. biasanya mengharapkan sabtu je la nak jalan2..papanya ade.. amik angin... g taman.. hari2 lain tu selalu rileks je dlm umah...

-resah hati-

sejak bulan lepas hati rasa tak tenang.. resah aje.. bukan ape.resah sbb nak di tinggal sowang2 kat umah.. abe ade conference kat Canada 7 hari.. emmm lamanyaaa.. nak ikut tak mampu..tiket dier lbh kurang sama cam nak balik mesia..kali ngan 3..adehhh!!!! punah la harapan.. memula tu mmg sedey je..( skang pun sama..) menangis.. taula aku ni kan sensitif orgnya..skit2 nk nangis.. hal2 kecik pun leh nangis.. dah tu.. manja sgt.. sape suh ..kan dah tokleh nk kena tinggal... tapi entahlah.. lagi seminggu nk p .. kejap je kot.. da biasa bersama selalu ngan cik abe.. sibuk membayangkan camne hidup ni bile che abe takde di sini..7 hari 6 malam.. sedih3.. dah la kawan ramai kat sini..karang kalau tiba2 sakit camne..anak3 & teman blog ajelah peneman duka lara... kalau kampung kat seblah ..siang2 lagi aku da cabut lari balik kg.. leh makan durian ke.. rambutan ke.. manggis ke.. mangga ke.. tapi.. sini... mana la nk lari... huwaaaa... sedey gilerrrr!!!!



Ikan Masak asam


.


Bahan-bahan ( 2@3 org )- checkmate http://myresipi.com/top/detail/1745

  • 2 ekor ikan kerisi@snappers(bersihkan lumur kunyit n goreng)
  • *1 bj bwg besar hiris bulat
  • *2 ulas bwg putih dihiris
  • *3 bj cili padi belah 2
  • *1 cili merah dihiris
  • *1 st halba n daun kari
  • garam,gula n sedikit kiub ikan bilis jika suka
  • 1 cwn air asam jawa

Cara-cara

  1. Gunakan 2@3 sb minyak dari goreng ikan tadi utk menumis bhn bertanda * hingga naik bau n bwg layu sikit
  2. masukkan air asam jawa.kacau rata n tunggu mendidih.biar pekat
  3. masukkan garam.gula secukup rasa.leh letak sedikit kiub jg masa niThen bolehlah dimasukkan ikan td..
  4. Sedia untuk dihidang.Sedap dimakan dengan nasi panas
p/s : lenkali nk wat lai lah.. kena cari stok ikan dulu...

Saar Spektakel


.

- tepi sungai saar -

Acara Tahunan di negeri Saarland, selama 3 hari (1-3 august).. kali kedua rasanya tengok benda ni.. meriah sangat lah.. ala-ala karnival kalau kat malaysia.. Macam-macam persembahan ada.. drp pertandingan kenu.. ada kenu berhias dgn pakaian yg pelik2.. ada bunga api.. (siang2 tu ..dahtu nak tunggu malam punyalah lama nk gelap - magrib pun dekat kul 10mlm..)..ada boot2 agensi kerajaan diorg.. ada persembahan kereta yg boleh gerak2 dlm atas air & atas jalanraya... (cam besh je kalau dpt naik) ..kendian ade gerai2..acara2 permainan.. konsert.. budak2 seronok la kalau main kat bahagian kanak2.. www.toggolino.de (info), tak jauh drp rumah.. dlm 1km.. area tepi sungai & taman yang selalu anak2 ni berkubang dgn pasir..




hari pertama spektakel..takde org lagi seronoknya main buai ngan papa.. (sepi aje..)..nilah kawasan kami selalu melepak..berpicnic.. melepaskan tensi..jugak tpt bermain ping pong..sambil anak2 main pasir,main buai,main gelongsor dll..(hari ketiga spektakel - penuh sesak)..


p/s : takde lah bushan sgt kalau ada acara camni.. seronok.. yg tak seronok cuma tak tahan bau org minum alkohol..org sini mmg dah sebati dgn benda tu dlm program2 camni... pulak tu amatlah ramai & tidak tertahan baunya..penin2 lalat jadinya.. kena lari cepat2..:P

Kari Ketam


.

Bahan-bahan ( 4 orang ) - ( drp DianaA - kat Myresipi.com)
  • 1 kg ketam, dibersihkan
  • 4 sudu makan rempah kari ikan
  • 1 cawan air
  • ½ liter santan pekat
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka
  • minyak untuk menumis
  • # Bahan untuk dikisar #
  • 2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci halia

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan rempah kari ikan dan gaul rata. Kemudian masukkan 1 cawan air dan gaul sebati.
  3. Masukkan garam, serbuk perasa secukupnya dan ketam. Gaul rata dan tutup periuk selama 5 – 10 minit sehingga ketam bertukar warna.
  4. Akhir sekali masukkan santan, dan bila ia telah mendidih. Kacau sebati, padamkan api, angkat dan hidangkan.
p/s : pehh... besh!

Aiskrim Kacang


.



cara buat..?

mula2..rendam kacang hijau seketika..sejam buleh lah..
rebus kacang hijau sampai agak2 lembut..
tambahkan santan secukupnya..
masukkan gula melaka..atau gula biasa pun buleh sesedap rasa..
secubit garam..
halia agak2 2 inch..
kalau ada daun pandan..masukkan, bagi bau wangi.. ( sini ssh nk cri)..

bila da agak sejuk skit..masukkan dlm plastik askim tu..kendian ikat..
masukkan peti ais..bagi keras.. siap..

p/s : peberet anak3.. & mak bapak anak3..hehe..em mak slalu wat askim camni kat kg nu..mcm2 perisa ada..aaa.. sangatlah rindu kat mak.. mak.. nak balik jumpa mak..!! sob3..

Award


.


dapat daripada kak kin kat seberang tu..hehe.. thanx kak kin..!!.. tapi award ni de rules skit, tp takla susah keje dier.. meh layann...

It has been done according to the following rules:

1. The winner may put the logo on her blog.
2. Put a link to the person you got the award from.
3. Nominate 5 blogs.
4. Put links to the blogs.
5. Leave a message for your nominees

Okey...ni nak kongsi gak award ni kat...
  1. Hana - http://hanashakirah.blogspot.com/
  2. Cikgu jue - http://cikgujue.blogspot.com/
  3. Kak Pah Sherry - http://sherrymz.blogspot.com/
  4. Kak Sid - http://kireionna.blogspot.com/
  5. Mimi - http://mimiamilia.blogspot.com/
p/s : sila la letak kat dinding umah memasing yek.. gantung jangan tak gantung!!... ;p

Kek marble


.

Bahan-bahan ( Acuan ( 8 x 8 x 3 ) inci )

  • 300 g mentega, pada suhu bilik
  • 280 g tepung halus (tepung gandum pun ok)*
  • 1 camca teh serbuk penaik*
  • 1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak) - takde..
  • 5 biji telur Gred A
  • 250 g gula kastor
  • 1 camca besar Ovallate
  • 30 g gliserin - tak letak - takde
  • 20 g air
  • 1/2 camca teh esev vanilla
  • 1/2 camca teh strawberi emulco - takde
  • 1 camca teh coklat emulco - guna coklat biasa aje

Cara-cara

  1. Step_by_step_017
    Pukul mentega hingga kembang. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Gaul rata dgn mentega. Ketepikan.
  2. Step_by_step_019
    Dalam mangkuk yg kering dan bersih. Satukan telur, gula dan ovallate.
  3. Step_by_step_018
    Menggunakan kelajuan yg tinggi, pukul adunan hingga kembang dan gebu. Seperti adunan kuih baulu.
  4. Step_by_step_020
    Perlahankan speed, masukkan adunan mentega tadi sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga gliserin dan air. Gaul hingga rata.
  5. Step_by_step_021
    Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Satu dicampur dgn coklat emulco, satu lagi dgn strawberi emulco dan satu yg adunan kosong dicampur dgn esev vanila. (Perisa bergantung pada kehendak masing2).
  6. Step_by_step_022
    Lenser tin kek berukuran ( 8 x 8 x x3 ) inci dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas minyak. Tuang setiap adunan secara berselang seli hingga habis.
  7. Step_by_step_023
    Bila sudah siap. Ambil chopstick atau sudu (gunakan tangkainya). Buat beberapa pusingan pada adunan kek tadi. JGN terlebih pusing, cukup sekadar 3 - 4 kali pusingan.
  8. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 40 - 45 minit, bergantung pada oven masing2. Jika selepas 45 minit dan apa bila dicucuk dgn lidi satu dibhg tgh2 kek dan hasilnya tidak kering. Tutup permukaan tin kek dgn tudung periuk dan tambah masa membakar 5 - 10 minit lagi. Uji kek selepas 5 minit dibakar. Bila masak keluarkan kek dari tin dan sejukkan. Tujuan meletakkan "tudung periuk" ialah untuk mengelakkan kek hangus pada permukaannya.
p/s : resipi drp Mat gebu di Myresipi.com.. aku copy paste je.. gamba2 cara wat tu pun mat gebu nyer.. cuma gamba kek da siap tu je akunye..try lah..tak rugi mencobanya...memang besh! lembut & gebu.. tq che mat!

http://khairaummah.com/


.


p/s : Mari kunjungi beramai-ramai.. ;)


Parenting Website


.


http://parentcenter.babycenter.com/


Your 2-year-old now

Some of the things preschoolers say are quite charming and unintentionally funny. They often blend two words to come up with a creative new one: prettyful, wonderfulous. They also mishear, mispronounce, and misremember words, inadvertently creating new ones that sometimes stick around a family for years: "ungabrella" for "umbrella," or "tummy button."

Resist the urge to laugh at these malapropisms and mistakes. They're wonderful evidence that your preschooler is working on mastering speech. Rather than correcting such errors, you might echo back what your child said in the right way but without commenting on the difference. Then go immediately over to a special notebook you keep for these immortal sayings and write them down so you never forget!

Your life now

It can be tough to hang back when your child is struggling. A parent's natural impulse is to swoop in and save the day. But a little bit of adversity is good for your preschooler.

Let him grapple with a puzzle piece that just won't fit, or try and try again to figure out how to get his sweater on. Trial and error is how kids learn — and the rush of pleasure they feel when they finally figure something out is a real confidence booster that makes them want to try other new challenges.

Do step in at the point when your child is growing so frustrated he can't focus. Even then, see if you can offer a little help without taking over the job completely and doing it for him.

source

p/s : website ni bagus bagi ibu2 & bakal2 ibu..ibu2 lama & ibu2 baru mendalami pengetahuan dlm pendidikan anak2 mengikut usia masing2.. boleh gak mendaftar secara mudah untuk mendapatkan free tips emel from this website..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails