Archive for September 2008

Beby 31 weeks,,


.

- bahagian kepala..nampak mata,hidung dan mulut..hepinya rasa.. :)) -

baru-baru ni dikejutkan dgn pendarahan semasa membuang air kecil.. hati da x tenteram.. n takut giler.. tapi takdelah rasa sakit.. kendian terus call klinik utk buat appoitment.. dr yang biasa check cuti plak time ni.. kendian try kal dr len yang berdekatan.. alhamdulilah.. appoit segera dpt dibuat..

selapas cek sana sini.. perut ..beby..atas dan bawah2.. alhamdulillah.. dr kata semuanya ok.. takde masalah.. beby pun sihat.. plasenta sume ok.. nadi beby ok..very good .. lega rasanya hati.. tanya jugak knp pendarahan tu berlaku.. ( tak byk skit2 je..kdg2 je keluar time buang air kecil..) Dr kata mayb drh tu drp vagina bukan drp beby.. tak tahulah kenapa.. sampai arini darah tu still ade.. mcm nak terisau.. tp bile dr cakap kalau darah tu keluar mcm darah period.. baru g hospital.. tengoklah keadaan nanti.. camne.. risau je bile tgok darah still ada wpun tak byk.. risau pd beby.. mungkin sebab byk berfikir ..kepala tgh serabut pk mcm2 masalah ..tensi..sbb tu kot darah tu keluar..?? mm.. mungkin kot..tak taulah...

bile surf kat internet, pendarahan di akhir kehamilan ni sgt bahaya.. membahayakann ibu dan bayi yang di kandung..tp agaknye.. situasi yg dialami skang ni tak bahaya kot.. amin..

p/s : terlepas puasa sehari..kwang..kwang..kwang... eh ade sesape yg pernah mengalami keadaan camni x..? boleh share kat sini.. :)

info :

http://www.hamidarshat.com/content/view/133/138/
http://www.infosihat.gov.my/Penyakit_H_pendarahan_Kehamilan_02.html

Masjid Bangladesh - Frankfurt


.

teringin merasai suasana ramai-ramai ketika berbuka puasa di masjid.. di samping mendengar alunan bacaan suci ayat alquran yang menyentuh hati dan perasaan.. bukan senang nak mengalami suasana camni kat bumi jerman ni.. alhamdulillah baru-baru ni kami telah berkesempatan mengunjungi sebuah masjid bangladesh di frankfurt.. dekat 3 jam naik train ke sini.. ( masjid taklah sebesar2 cam kat mesia tu..) tapi cukuplah utk para jemaah menunaikan kewajipan .. sebuah bilik solat khas utk jemaah wanita ( sorang2 je time nie..)


menu berbuka pose.. buah-buahan.. ayam kari ngan nasi + roti.. teringat2 aje kesedapan nyer.. ehehehe

masjid adress info :

Münchener Str. 55
60329 Frankfurt, Germany

Get Directions
069 250376

lagi alamat klik sini..

p/s : time ni p ke frankfurt sbb nak membeli tiket balik kg, tapi tiket murah utk balik da takde.. yg ada masa tak sesuai pulak.. kalau ada pun tiket da mahal sgt..so, menapa la lagi kat sini.. huhuhu..sabar je la dik noonnn.. bukan selalu dan semua org dapat merasa susah senang hidup di perantauan ni... yg susah tu adalah ujian dan cobaan .. dan yang senang tu adalah nikmat yang harus disyukuri.. jgn lupa pd tuhan sudah... :))


2nd Parcel from Malaysia


.

- yg ter over excited.. -

pos lebih kurang 2 bulan lepas.. guna kapal laut..baru sampai..
tiada yang menggembirakan hati melainkan mendapat bungkusan mak ayah drp kampung tersayang.. :)) barang2 niutk persiapan mnyambut orang baru kat sini .. rasa semangat skit bile dpt barang-barang ni.. takdelah nak sodey memanjang.. huahuahua...

p/s : gembira bercampur sayu beraya diperantauan.. tapi tetap bersyukur dengan apa yang ada... insya allah ade hikmah di sebalik takdir yang allah telah tentukan.. kita hanya mampu merancang, berusaha mencapai perancangan.. tp hasilnya tu yang maha kuasa lah yang menentukan... semoga hati ini tetap tabah dan redha dengan apa yang ditentukan dan terus bersyukur dgn nikmat di kecapi sekarang... amin...


Kad Raya


.


daripada Iza yang manis.. mekasih .. :))

duit raye.. ngan ketupat drp kak kin murah hati.. jauh sgt kt ireland.. lambat skit sampai sini.. hehe..

p/s : Mekasih buat sahabat-sahabat yang mengigati diri ini.. sayu pulak.. sob3...


Lopes Perantau


.

da lama teringin buat.. sekali da buat.. menjadi ..alhamdulillah... besh.. mekasih buat ummi @ myresipi.com

Bahan:-
2 cawan beras pulut (basuh dan rendamkan)
2 cawan santan
sedikit garam
1 cawan jus pandan
1/2 biji kelapa muda parut (gaul bersama sedikit garam)

Cara Memasak:-

Masukkan kesemua bahan kecuali kelapa parut, ke dalam loyang dan kukus hingga masak (lebihkurang 30 minit). Bila masak, sejukkan sebentar. Keluarkan pulut tadi dan masukkan ke dalam acuan tudung botol yang telah dialas dengan plastik. Tekan-tekan kuat sikit agar pulut mampat dan kemas. Keluarkan (dengan menarik plastik alas tadi) atas kelapa parut, ratakan dan letak dalam pinggan hidangan. Hidangkan bersama air gula merah.

Sup Cendawan pizza


.


macam bubur kat pizza hut.. best gile.. teray lah!!
alamak..ambo luper la amik resipi drp maner..
mekasih tuan punya resipi..

* 1 keping dada ayam
* 1500 ml air
* 500 ml susu segar(susu kotak)
* 1 ketul kiub ayam
* 1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2)
* garam
* secubit ajinomoto
* 1 cawan tepung gandum

Cara-cara

1. potong ayam kecil2. masukkan ayam dan air ke dalam periuk. rebus sehingga masak.
2. masukkan susu dan kiub ayam. masak guna api yang perlahan. masukkan mushroom.
3. masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.Siap utk dihidang. sedap dimakan dgn roti.

Prague, Czech Republik


.


sedutan cerita daripada pak wiki..

Prague is widely considered one of the most beautiful cities in Europe with preserved examples from all periods of its history[2] and is among the most visited cities on the continent.[3] Since 1992, the extensive historic centre of Prague has been included in the UNESCO list of World Heritage Sites. According to Guinness World Records, Prague Castle is the largest ancient castle in the world. Nicknames for Prague have included "the mother of cities" (Praga mater urbium, or "Praha matka měst" in Czech)", "city of a hundred spires" and "the golden city"[4].

siaran tertunda .. - 17 August 2008 -

selepas berada di castle neuschwanstein di pagi hari.. petang2 nya kami telah bertolak ke prague, czech republik.. perjalanan menaiki kereta ke sini dpt munchen adalah lbh kurang 4 jam lebih. seelok2nya sekiranya nak ke sini menaiki kereta bawalah navi..sbb memang penin nk baca nama jalan dia.. lidah pun berbelit2 nak sebut.. dah la tengah penin..sib baik mak buyung ni pandai jd tok navi kejap..tu pun da nak kena mrh ngan driver..sebab tulisan dia pun sedikit berbeza & confuse..tak reti nak sebut.. alhamdulillah.. semua selamat disini.. cuaca juga agak cerah..& berangin..

makanan.. tak nampak pun kedai yang ada tanda halal.. mknlah ape2 yang ade.. roti ke ape2.. bw bekalan.. harga barang rasanya pun standart lah.. x semahal kat swiss.. tak lama.. kejap je kat sini sebab mak buyung da back pain.. takleh nak jalan sgt daa...sabo je la.. huhuhu...


info :

gamba lain boleh lihat kat sini

hotel : booking.com - dpt dlm smlm 36 euro p/n prvt bthrom - rhea hotel..
prague : http://en.wikipedia.org/wiki/Prague
car rental : hertz.de or sixth.de

Beg Doraemon aka Handbeg - tag


.


sebenarnya da lama tag ni.. rasa mcm da buat..(macam siaran ulangan pulak dah..hehe) tapi untuk tidak menguciwekan hati kawan2 aku kat sni aku watla jugak tag ni.. musim pun da bertukar..tapi beg tu sama je.. ( setia pd yang satu..hehehe..) ni untuk sohabatku ctkusut ngan zueyie

- biasenya ade cik tam, cik pon, cik pess dlm beg ni..

handbeg aku ni biase je..tak npk ciri keperempuanan.. yelah cik abe sibuk2 soh beli handbeg ala2 giitu..tp aku nye yg x minat.. .. reeemas laah..kununnyaa nak jimat duit..ekonomi kan meleset..so, brg tak penting sangat takyah lah beli.. hehehe.. masa bujang2 pun sbenarnya x suka pegang hanbeg..sampai la ke hari ni.. purse pun jrg bawak.. kalau zue biasa jln bwk diri jek. leni aku pun slalu jalan bwk diri plus ngan bawa beby kt dlm perut ni.. tupun da mcm mak ngn ayah pingwen..huahuahua..

cume kalau jln jauh2 je bawa.. tu pun sangkut je kat stroller atau sngkut kat tgn sang suami..heheee... entam je la... muahahaha..

p/s : ramai kot yg spesis cam aku nie..lega rasa da buat tag nie..klu x teringat saje cam ade hutang..heehee


Keropok lekor


.



  • Ikan dibersihkan, asingkan dari tulang & kulit. Saya guna blue mackarel.
  • Tumbuk ikan hingga lumat. Bila lumat, masukkan garam & beberapa ketulan ais. Saya masukkan ikan dalam food processor, blend. Untuk 350gm isi ikan, saya masukkan 4-5 ketulan ais.
  • Masukkan tepung sagu secukupnya. Uli sehingga mendapat dok yang lembut. Buat bentuk cylinder memanjang.
  • Rebus air yang banyak dalam kuali atau periuk besar (muat untuk merebus keropok ni). Biarkan air mendidih baru masukkan keropok. Kepokok akan terapung bila dah masak.
  • Angkat & sejukkan. Potong & goreng.
p/s : besh!!


Tahniah


.


Alhamdulillah.. pd 18 september lepas, biras 
saye.. kak adzie.. di sungai udang,Klang.. sudah selamat melahirkan beby girl seberat 2.6kg.. next giliran kak biras sy yang dibangi itu ( ummuwafi ).. kendian kak ipar sy yang berada di sungai udang itu ( kak sofi) .. juga kak ipar saye yang berada di Bukit Cherakah,Klang...( kak fiza)..  kendian.. sy pulak.. gerunnya rase... huhahuhahuha..

amboi.. tahun ini.sy akan mendapat beby juge juga anak2 buah yang ramai..  pulak tu semuanya tak jauh beza umurnya.. seronoknye rase.. dup dap..dup dap.. camner la nasibku bile bersalin nanti.. 
wallahualam.. 
semoga allah akan berikan yang terbaik... doakan ye kengkawan. :))

p/s :  alhamdulillah..leni da minggu ke 30.. tak lama lagi dah... :)). eh gamba si kecik tu drp google image ye..takde kaitan ngan org kt cni.. :P~


Bubur pulut hitam


.



resipi
sitiazma @ myresipi.com

Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 300 gm Pulut Hitam
  • 1 keping gula melaka (ikut saiz-ikut suka)
  • 1 tin santan
  • 1/2 cawan gula pasir
  • daun pandan (kalau ada)
  • segenggam sagu (kalau suka)
  • susu segar
  • sedikit garam (hujung sudu kecil)

Cara-cara

  1. Rendam pulut hitam semalaman
  2. Bersihkan pulut dengan menyiram di dalam bekas berlubang
  3. Masukkan dalam periuk, masukkan air lebihkan 2-3 inchi dari pulut. Masak hingga rasa masak.
  4. Masukkan daun pandan yang disimpul.
  5. Masukkan gula melaka dan gula mengikut suka manis masing-masing.
  6. Masak sagu dalam microwave 2 minit, tambahkan ke dalam periuk. (atau mungkin boleh terus masuk dalam periuk?)
  7. Akhir sekali, masuKkan santan 1 tin. Sentiasa kacau sehingga mendidih dan likat.
  8. Siap. Bila makan, sila tambah susu segar sedikit. Kalau terlebih pekat, anda boleh tambah susu segar semasa makan.

p/s : request drp cik abe..anak2 suke makan.. wpun x suka sgt makan.. tp utk abe n anak2.. buat jelah.. tq kak azma bg resepi yg sgt senang ni..:))


Kad Raye


.

Mekasih buat zue sebab bagi kad raye yg cute ni..

jugak kak kin kat limerick...

drp cik min.. 

p/s : sibuk giler akhir2 ni sebab tu x dpt nk update blog..plak tu serabut pala skit..manyak benda kene pk maa... mekasih buat kengkawan sebab sudi slalu mari ke sini.. :))

Sosej Roll


.



SOSEJ ROLL
Sumber; FP Madiha.tq MaDiha.. -kopi yer..:)) 

Bahan2
10 btg sosej ayam/lembu (pastikan halal punya yer..) - rebus kejap & tos
10 keping roti gardenia - canai bagi nipis utk kurangkan resapan minyak masa menggoreng
2 s/b tepung gandum - bancuh dengan sikit air jadikan gam
2 biji telur
bread crumb secukupnya

Cara2
-ambil roti yg telah digelek nipis tadi & gulungkan sosej di dalamnya.
-gamkan tepi roti dengan tepung gandum yg dibancuh td supaya tak terbuka semasa menggoreng.buat hingga habis roti & sosej.
-pukul telur dengan sedikit garam. campurkan sekali dengan lebihan bancuhan tepung gandum tadi (supaya tak membazir dibuang gitu ajer.. ) Kacau rata2.
-panaskan minyak dlm kuali utk deep fry.celup sosej roll tadi dlm bancuhan telur..
angkat kemudian letak dlm bread crumb. biar seluruh roti diselaputi bread crumb. bolehlah digoreng hingga garing.. api sederhana, nanti roti cepat hangus.bila dah kekuningan angkat & tos. boleh dimakan begitu saja atau cicah dengan cili sos.


Sticky Caramel Chicken Wings


.


Sticky Caramel Chicken Wings
Sumber : mutiarazura @ myresipi.com - copypaste :))

Bahan-bahan ( 24 keping )
* 12 keping kepak ayam (belah dua jadi 24)
* 2 sudu besar minyak masak
* 3 ulas bawang putih - diketuk dengan kulitnya sekali (tak perlu kupas)
* 1 sudu besar halia dicincang
* 1 sudu besar sos ikan - letak 1 1/2 sb (sos ikan dah masin tak payah letak garam)
* 1 sudu besar kicap - letak 2 sb
* 1 sudu besar sos cili
* 1/4 cawan (60ml) madu

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, halia dan chicken wings, kacau dan goreng selama 5 minit.
2. Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap, kemudian tutup kuali. Kacau sekali-sekala selama 15 minit atau sehingga semua wings masak dan browned (bersalut dengan sos).
3. NOTA : Bila dah masuk madu, sos akan berbuih. Jangan takut bila tengok sos macam hangit towards the end. Bila sos dah agak kering dan bersalut pada wings ia akan jadi sticky dan caramelized macam barbecue chicken. Sedap sangat! 

p/s : haziq & faris paling suka.. :))

Award penghargaan


.

Terima kasih kat kak kin sebab bagi award nie..  award penghargaan ni penghargaan semperna aper ye..?..  mekasih kak kin slalu ingat kat kite.. 

nk share jugalah.. kat.. hana, mimi ( u mesti amik mieeee...klu x i majukkk!!), ctkusut, zueyie.. sudikan lah ye.. :))



Antara dua cinta


.





Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang...






Antara dua cinta - the zikr

Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
Apa yang diburu timbul rasa jemu
Bila sudah di dalam genggaman

Dunia ibarat air laut
Diminum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamorgana
Di padang pasir

Panas yang membahang disangka air
Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
Dilihat ada ditangkap hilang

Tuhan.. leraikanlah dunia
Yang mendiam di dalam hatiku
Kerana di situ tidak ku mampu
Mengumpul dua cinta
Hanya cintaMu ku harap tumbuh
Dibajai bangkai dunia yang kubunuh


“Ya Allah, sedarkan aku untuk mencari keberkatan. Terangkan hati ku secerah cahaya dan bimbinglah aku serta anggota ku untuk mengikuti segala ajaran Mu, dengan cahaya Mu wahai penerang hati orang yang bijak.”

Poem of Friendship - tag


.

( thanx zue sebab berikan poem ini pd org kat cni .. nice..:))



We need friends for many reasons,all throughout the season.We need friends to comfort us when we are sad, and to have fun with us when we are glad.We need friends to give us good advice,We need someone we can count on, and treat us nice.We need friends to remember us once we have passed, sharing memories that will always last
Spread the poem of friendship....
20.iurf..life must go on..
21. u next..
So, saya pun nak pass teddy bear comel ngan sweet poem nie kat:

ummuwafi, iza ngan mimi ( walaupun u tak penah amik tag drp i mi..i tetap bersabarr...hohoho.. ;P)

Kari Ayam


.
















resepi @ kinhashim.blogspot.com ( mekasih ye kak kin share resepi yg enak ini..)

makan ngan nasi beriani pon enak.. nasi biase pon enak.. ngan roti canai ke.. besh..

resipinye ni : copy paste aje..hehe...

Bawang besar/bawang merah 
Bawang putih 
Halia 
Serbuk kari 
Serbuk jintan
Serbuk ketumbar
Serbuk cili
Garam masala - i xder..
Daun kari
Minyak untuk menumis
Limau nipis/ lemon juice
Garam secukup rasa

Cara2 dia..
  1. Mayang bawang dan halia.
  2. Tumis bawang dan halia, beserta daun kari.
  3. Masukkan segala jenis serbuk.
  4. Masukkan garam secukup rasa.
  5. Masak sampai campuran rempah tadi 'garing'.
  6. Perah limau nipis sket atau masukkan jus lemon dalam botol tuh..
  7. Masukkan ayam, gaul rata.
  8. Kacau sekali sekala, tutup periuk/kuali.
  9. Bila masakan dah jadi berkuah (sebab air ayam turun), boleh la buka penutup.
  10. Masak sehingga ayam masak dan kuah semakin pekat....macam rendang.
  11. Kalau suka byk kuah, masak sampai ayam masak, tak payahla tunggu kuah jadi kering.

p/s : cik abe suke kuah lbh so.. kiter letaklah santan.. bg berkuah.. sedappp...!


Pop corn maker


.

mudahnye wat pop corn guna popcorn maker ni.. 3 minit je siap.. haziq pun pandai buat.. lepas pop corn masak tu letaklah gula dia ( cara buat : gula di masak dgn api kecil,kendian masukkan marjerin..ikut suka la berape byk)..mudah kan.. beli benda ni kat flohmarkt aka carboot ( 2 euro je..).. nampak cam baru.. memang berbaloi.. !!

p/s : ade benda ni tiap hari buka pose papa wat popcorn.. he he he..

Parcel from Mesia..


.

tarrra..!!!

minggu lepas my mom and sis ade anta brg2 drp mesia.. hantar ari rabu.. sampainya hari isnin.. guna pos laju.. memang laju betul..( tak sampai seminggu pun).. dlm tu adalah bermacam jenis kue -kue raye.. sambal tempe mak, keropok & bahan2 makanan lain yg sgt susah di cari & takde dijual kat sini.. juga barang2 persiapan utk bersalin kat sini nt.. insya allah ( ade minyak beby,kain batik.. ummuwafi da beli kain batik ke utk bersalin nt?? ..kite ader da... ehehe ) .. ade skit baju2 t'shirt drp kak ipar utk haziq & faris.. hepi sgt2.. :))

terubatlah sedikit kerinduan pd mak & adik beradik serta kampung halaman yg sangat di rindui.. terharu rasanya.. ikutkan hati teringin la sgt nak balik kg..tapi apakan daya.. tak mampu lah.. seronoknya kalau dpt beraya bersama mak ayah & sanak saudara kat kg .. sayunya..

haziq & faris plg excited sbb dpt baju spiderman baru.. & baju2 len.. tiap hari nak di pakainya..bile org nk ambil gamba diorg pun excited la sgt nk masuk dlm gamba.. hohoho.. :))

p/s : thanx buat mak ayah,adik & kak ipan krn sudi memberikan hadiah buat kami di sini.. sayang kalian semua..muaaahhh!!!!

Nasi beriani Ayam dan telur rebus


.


1st time wat nasi beriani sendiri.. tapi guna rempah da siap..hee..( aci x?? eheheh ).. beli drp tokei kedaiperantau.net aka kak ct wan kembang lah..eheeh) penghantaran terus ke pintu rumah tuuu.. memang besh lah nasi beriani ni.. kelantan mari wooo... fresh lagi.. sebenarnya da lama teringin makan beriani.. tp sebab tak tahu mana nk cari rempah beriani ni.. tetiba ade iklan.. apelagi.. sambar la 2 bungkus rempah beriani.. rezeki.. :))

1st time ni buat beriani ayam and untuk tambahan nya kiter letak telur rebus..di campur dgn nasi beriani yang dah hampir masak.. ( teringat kat my mil masa makan kat klang dulu.. mil yg ajar nasi beriani + telur rebus ni.. teringat pulak sampai skang.. rasanya da 2 tahun lepas kot.. hehehe..

- jelatah or acar timun/nenas-


lepas tu wat acar timun nenas or jelatah yg biasa makan dgn beriani + keropok papadam ( yang my mak anta bebaru nie).. bestnyee .. yummy..!!!

cara buat jelatah/ acar timun nenas tu senang je ( hiris timun,bawang merah + bwg besar, nenas,cili merah, gula kasi lebih + sedikit garam serta sedikit cuka makan..-gaul2.. sediakan b4 setgh jam nk makan).. agak2lah berape byk..

sambal belacan pulak ( belacan sedikit - dibakar sat,cili api merah nk pedas bg byk skit bg meletop..hihi,sebiji buah tomato,garam skit + gula bg lebih..tumbuk or kisar..siap!!)


p/s : untuk tempahan rempah beriani..sila ke kedaiperantau.net :))

Anugerah


.




terima kasih buat kak kin coz sudi memberikan anugerah nie..paling cun ke blog ni ..? ehehe.. :)).. nak jugak la share kat kengkawan blog len.. hana, iza dan cikgujue..& .. eh ct yg kusut.. ekekeke... :)

Castle Neuschwanstein, Munchen - tour 2


.



Neuschwanstein Castle (German: Schloss Neuschwanstein, lit. New Swan Stone palace; pronounced [nɔɪˈʃvaːnʃtaɪ̯n]) is a 19th-century Bavarian palace on a rugged hill nearHohenschwangau and Füssen in southwest Bavaria, Germany. The palace was commissioned by Ludwig II of Bavaria as a retreat and as a homage to Richard Wagner, the King's inspiring muse. Although public photography of the interior is not permitted,[1] it is the most photographed building in Germany[2] and is one of the country's most popular tourist destinations. more..click here..

It is my intention to rebuild the old castle ruin at Hohenschwangau near the Pollat Gorge in the authentic style of the old German knights' castles... the location is the most beautiful one could find, holy and unapproachable, a worthy temple for the divine friend who has brought salvation and true blessing to the world.






16 August 2008 - Sabtu

Selepas bersuka ria di legoland.. keesokkan harinya kitorg bertolak ke castle neuschwanstein yg terletak kira-kira 30 minit drp bandar Ausburg.. cuaca yang mendung & gerimis sesekali menghadirkan sedikit rasa resah didalam hati.. walaubagaimanapun..perjalanan harus di teruskan.. mana tau sampai2 nanti cuaca jadi cantik.. doa2 dlm hati.. walaupun time tu makin lama makin lebatlah pulak hujannn ..

alhamdulillah sampai ke tempat yang di tuju dengan selamat.. ( time ni dah tak ujannn..makbul doaku.. yayyy!!! )selepas parking kereta di tempat yg disediakan (4.5 p/d) kami berjalan
sedikit untuk menaiki bus yg sedia menunggu di kaki bukit.. (terdapat 3 cara nak naik keatas, 1.naik bus 1.6, 2.naik kereta kuda 2.6, 3.jalan kaki - free, nie bagi yg nak excersice lerr..)

seperti yg semua sedia maklum..mak buyung malas nak jalan kaki..so pilih la naik bus yang ala2 trak tentera kontot kaler ijau tuu..untuk naik ke castle nie.. & turunnya kami naik kereta kuda (2.6 p/p).. bucukla bau kuda..huhuhu

sebenarnya ada jugak bus yang lawa skit..tapi kena naik atas bukit skit..dekat2 dgn kaunter tiket utk masuk ke castle tersebut.. (time ni kami tak tau) .. so amik transport paling bawah bukit.. bus ala2 trak tentera yg agak sempit.. dan sesak (sbb ramai org).. alhamdulillah..ade pakcik ni (tourist gak) yg baik hati tgok mak buyung dan anak2 buyung nie bersesak2..dia bagilah seat dia.. mekasih lah pakcik..semoga allah membalas jasamu itu..

kira2.. 15 ke 20 minit.. dlm bus ni.. selepas duk belok2 naik atas bukit.. blh tahan juga selekoh dia.. sampailah tempat yg dituju..kena jalan kaki skit nk ke castle ni.. kami ke marien brucke dulu ( jambatan marien) dlm 10 minit jalan mendaki bukit.. atas jambatan ni boleh la nampak castle drp jauh.. cantik pemandangan dia.. dgn gunung ganang bersebelahan.. subhannallah.. selepas tangkap gamba kami pun teruskan perjalanan ke castle neuschwanstein, turun & dlm 10-15 minit kena jalan lagi..

pemandangan kat castle ni memang cantik... patutlah menjadi tumpuan ribuan pelancong setiap hari.. dengarnya castle disneyland merupakan inspirasi drp castle kat sini.. yeke..mungkin.. betullah :)) .. selepas kira-kira 3-4 jam berasa di sini.. penat dah.. kami pun balikkk... jom lah... pas byr parkinng.. brrrommmm.....

Kendian didalam perjalanan ke destinasi seterusnya tetiba ternampak farm fruit picking erdbeen, ingat strawbery..kat banner luar tulis strawberi.. rupanya erdbeen.. berhenti lah kejap sbb selalu jeles je bile tengok gamba mimi..siti, kak jo, kak nita & orang2 orang kat UK tu duk sibukk mempicking buah nie.. kepinginnnn... nak lah try jugak.. alhamdulillah.. tak keempunan lah diri ini..ehehe.. ( mekasih lah kpd cik abe yg duk mengejutkan wife dia yg baru duk sibuk nk membutakan diri...).. bolehlah bawa bekal untuk perjalanan 4 jam lagi ke destinasi seterusnya.. he he hee...

gamba lagi..? sini..

p/s : oh ya..sesape yang nak masuk ke dlm castle ni wajibbb beli tiket kat kaunter bwh b4 naik keatas.. karang susah2 naik, tiket takdok takleh masuklah pulak.. kitaorg tak masuk castle ..jenguk2 drp luar je.. tak teringin nak masuk pun...

Ucapan raya & puasa


.

from edzan,kat Mukah.. 

eh ..leni lom abes puasa lah..  puasa bagi habis dulu baru raye..

from ctkusut  & Zueyie..

mekasih sumer.. :))

Legoland Deutschland - Tour 1


.

ticket online, discount 20% - 25 euro adult n 22 euro child 4 year n above..(harga asal dlm 30 ++) - cuaca mendung & gerimis..ujan renyai2..panas sesekali.. & angin sejuk.. seronok.. 3 jam stgh from saarbruecken.. bertolak jam 8 pg smpai dlm kul 11 lbh.. berkampung sampai jam 8 mlm (siang lagi tu.. dekat kul 10 baru masuk magrib..hehe..) ... bawa bekalan makanan..nasi + lauk sambal sotong + seafood.. dgn air kotak.. ( biasalah kalau beli makanan dlm taman2 tema camni taulah harga dia..)..so leh la jimat $ skit.. :)

terdapat banyak permainan yang sememangnya sesuai utk kanak-kanak sebaya faris & haziq.. tapi tak banyak yang sesuai utk ibu yang mengandung..huhuhu.. . terdapat mini europe yang kesemua binaannya bagunannya di perbuat drp lego.. rasanya semua permainan disini asasnya di buat drp blog2 lego yang bermacam2 saiz..


walaupun tak sehebat disneyland paris, memang seronok bermain kat sini..puas hati..boleh la habiskan semua permainan dlm sehari.. ( disneyland x sempat main semua dlm sehari).. cume time ni cuaca agak mendung dan gerimis.. so.. berbasah la sikit.. takpe.. bukan selalu..heheh.. ( kununya percutian terakhirlah utk tahun nie..mungkin sampai bulan march and april 2009..duk dlm rumah je.. sbb menyambut kehadiran ahli baru.. ).. insya allah....hee... ;p


habis main (kekanak ni x puas lagi..duk lari2 dlm mini europe tu..)..tp sebab gerimis dan basah.. (takut demam pulak..perjalanan jauh lagi ni..ada 3 hari lagi nak travel..) ..terpaksalah tarik sume supaya balik.. dlm jam 8pm lebih.. terus kan perjalanan utk bermalam di penginapan di ausburg yg terletak kira2 30 minit drp legoland ni.. duk di hotel ibis yg berharga 45 p/n (termurah yg di servay time sehari sebelum p..).. sebenarnya ada kenalan jugak kat kawasan ni..tp sebab tak tau nk contact dan da last minit.. so.. terpaksalah korban skit duit.. kalau tak boleh save lagi $$ itu.. :) .. masuk je dlm kereta kekanak ni da kepenatan.. sume zzzzZZzz.. sampailah ke hotel & terus sambung Zzzz hingga keesokan harinya.. kemana kite lepas nie yer.. ..??

p/s : - 15 August 2008 - Friday -
(baru ade kesempatan nk menulis..jalan da lama dah..pertengahan bulan august..kununya bz..bercampur penyakit M..) lagi gamba..klik sini

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails