Archive for October 2008

Buah Berangan


.

sejak akhir2 ni suka sangat makan buah berangan ni.. bile makan.. terasa berangan-angan.. ehehe..
dolu2 kat tmn U, or tmn sri pulai Jb biasa ade nampak pakcik cina jual buah berangan ni.. tapi x pernah pun beli..

kat sini.. suka makan sbb sedap.. sesuai di makan time musim sejuk gini..sambil jalan2 atau time tengok bola ke kat umah..rasa dia manis2 sket.. ade org ckp cam rasa biji cempedak yang da di rebus..cara masak dia bakar kat oven atau di rebus..biasanye kalau beli harga dia dlm..


€ 2 untuk 12 biji
€ 3 untuk 17 biji
€ 5 utk 35 biji..

lately suka beli dlm kg nye.. masak sendiri.. pehtu lagi byk leh makan..  dolu2 harga dia  dlm €2.99 perkg.. leni da mahal dlm €5.99 p/kg atau €7.99 p/kg pon aderr!!...mahal..

try la..!.. oh ye.. cara masak.. kena hiris/potong sket bahagian tgh buah tu.. bru masak K.. nak tau da masak ke belum..isi dia jd lembut..da mudah nk buang kulit luar tu..


Selamat tinggal ..


.

-ruang tamu, majoriti brg2 dlm gamba ni di sedekahkan oleh org ..tmasuk treadmill tu..hee-

hehe.. saje je kasi nama entry gempak.. ( gempak ke.. mcm tak.. huhuhu).. bukan selamat tinggal ape.. nak babay kat rumah lama ni ( yg di duduki sekarang..) rumah yg mula kami duduki sejak kami sampai sehinggalah hampir 2 tahun duduk di bumi jerman ni..  terbayang saat suka duka selama tinggal di sini..  memang meninggalkan kenangan pahit manis semasa berada di sini.. perpindahan sudah di rancang beberapa bulan lepas.. cume yang betul2 decide nak pindah tu baru awal bulan ni.. tak sangka jadi juga nak pindah..  memandangkan kami  mungkin tggl setahun untuk menghabiskan perjuangan di sini.. macam tak berbaloi pulak nak  pindah.. ( banyak belanja nak kena spend maa.. )  tapi bila memikirkan mengenai anak-anak... tak apelah korban  sket duit..  asalkan keadaan tu lebih tenang.. dan masa depan anak2 lebih terurus..  ( macam nilah kalau anak-anak da ramai.. mcm2 kena fikir..). 

- bilik utama yang dah kosong - 

kontrak di rumah baru pun sudah di selesaikan.. jumaat & sabtu ni tinggal nak mengangkut barang2.. selepas seminggu duk mempacking barang2 rumah ni.. wpun nampak tak banyak barang.. tapi bila kemas tu.. macam tak habis2 barang yang nak di kemas.. penatnya.. takyah sebut lah... dgn perut yang memboyot ni..  boleh lah tahan..  kuatkan la semangat ajelah.. kdg2 menangis sorang2 sbb penat sgt.. ( nak tau sensitifnye mak buyung ni..tula .. :P).. si ayah kata.. "takyah la buat ape2.. biar abg aje yg buat..".. tapi.. mm.. kesian la bile tengok si dia susah mengemas sorang2.. ( ai.. kata nak susah senang sama2.. ni la antara masa nye.. hee ..)

tak tengok pun lagi isi rumah baru tu... ( bukanlah rumah baru.. rumah lama.. tp baru nak duduk le nt.. hehe) .. tak tahulah nk komen lawa ke idak.. besar ke kecik.. abe yg tengok dia kata sume ok.. pasrah sajelah wpun berat ati.. ( yelah.. kite yg duk dlm rumah tu nt.. kalau de ape2 yg tak kena nt kitalah kena tanggung.. tapi insya allah.. kita bukan sendiri.. :).. ) idung mak salleh ni sensitif sgt.. telinga .. karang termasak yg berbau.. diorg tak suke .. takut juga.. karang anak2 ni terbising sgt.. nt kena marah pulak..macam2 pulak yg bermain2 di fikiran ni.. ala.. tawakal aje...
- opis lama.. pinjam ayat kak kin.. :P - 

di tpt baru nanti.. insya allah keadaan lebih terjamin.. uni tpt abe study pun dekat.. naik beskal pun bole.. (skang ni..sejam lbh ke ke uni.. jauh kan... ).. so bile da pindah nt kalau tetiba rase nk bersalin.. taklah risau sgt wpun sorang kat rumah.. hospital pon tak jauh.. dan tahun depan insya allah nak masukkan haziq ke sekolah.. dekat juga dgn tpt study papanyer.. boleh la p sama2 dan balik sesama dua beranak ni.. ehehe.. skang ni cian juga duduk di rumah dgn si adiknye.. kawan pun tak ramai..  asik kena marah aje ngan mama dier.. tak sampai hati pulak.. hehehe.. :P.. biarlah dia berkembang.. berkawan.. dan belajar byk benda mcm bahasa dll.. 

insya allah.. jumaat ni nk pindah.. lusa je.. x sampai dua hari lg.. debar2 jugak nak menghadapi suasana hidup & persekitaran baru nanti.. semoga keadaan lebih baik kat sana...  & mohon semoga Allah selalu mudahkan urusan kami kat sini...  ameen..

p/s : rumah tpt baru nanti tak taulah ade internet ke tak.. so.. kalau lama tak nampak tu..  jangan rindu-rinduan ye... hehehe .. salam sayang buat semua.. doakan yang terbaik buat kami !!! :)

Ikan Seabass Berlada


.




  • Ikan kembung., dibersihkan (ikan apa-apapun boleh)
  • *Cili padi, cili merah
  • *Bawang besar
  • *Bawang putih
  • *Sedikit belacan
  • 1/2 biji timato- dicincang kasar
  • Garam, ajinomoto, fish sos
  • Minyak masak

Cara-cara

  1. Ikan digaul dengan kunyit dan garam dan digoreng hingga garing
  2. Bahan-bahan bertanda * ditumbuk..jangan terlampau halus.
  3. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga naik minyak/wangi.
  4. Masukkan pula tomato yang dicincang, kacau lagi. Perasakan dengan fish sos dan ajinomoto. Kalau dh masin, tak payah tambah garam.
  5. Akhir sekali, masukkan ikan goreng, kacau balik...dan siap..
  6. Sedap dimakan dengan nasi panas. Selamat Mencube....
ps: resipi drp Myresipi.com, guna ikan seabass ..rasenye cam ala2 ikan siakap.. sedap.. mcam kat kedai.. :) tq share resipi.. 

Kek Coklat Kukus mit buttercream


.


p/s : pernah buat b4 ni.. kalau nk try buat kek.. boleh try drp mana-mana resipi kat sini.. 
biasanya kalau kukus resipi menjadi..  saje je nak main3 ngan buttercream kat atas kek tu.. ambil drp umah kak jo.
tak secantik mcm kak jo wat.. tp takleh lawan la rase dier.. besh!

CHOCOLATE BUTTERCREAM: BY ALONGROZ
125gm butter
125gm margerin
80gm icing sugar
100gm plain cooking chocolate - melted
  • beat all ingredients except chocolate. mix in melted chocolate & ready to use
mekasih kak jo..sy copy paste je ye.. mls nk menulis.. heheee.. ;P

seabass bersambal


.


drp gohmimie di myresipi.com

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 4 ekor ikan (ikan apa² pun boleh!)
  • 4 biji bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar dipotong bulat
  • 2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
  • 1 cm belacan
  • 8 sudu makan cili boh (cili kering yang diblend) bagi yang mau le

Cara-cara

  1. Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
  2. Then...goreng ikan hingga garing
  3. Bawang putih & merah dikisar
  4. Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
  5. Tunggu sehingga mendidih...masukkan gula...and chicken cube...kalau mau lebih masin boleh lah ditambah sedikit garam...then masukkan ikan tadi...gaul hingga sebati...masukkan perahan air limau...gaul sekali lagi... angkat dan hidangkan

tq share resipi nie.. sedap!, Ikan seabass ni rasa dia mcm ikan siakap kalau kat mesia.. ;)

Bukan Khayalan


.


 
erm.. entry syahdu plak kali ni..sebenarnya baru dpt berita ttg pemergian seorang teman kosmate masa study science comp kat utm skudai dlu..  terkedu ..sayu dan sedey rasa hati ini..  allahyarhamah Lina, orang kelantan bekas clasmate sama2 belajar dlu ..meninggal dunia kerana kemalangan pd ahad lepas..  selama 4 tahun study bersama.. dan da dekat 4 tahun meninggalkan bumi utm.. tp masih segar dlm ingatan sewaktu study sesama allahyarhamah..  masih muda.. tak sangka.. singkatnya hidup ini.. giliran kita.?. wallahualam.. rasanya macam tak bersedia lg kalau diri ini di panggil atau ade diantara orang tersayang pergi.. ish.. fikir macam-macam pula rini... emm.. abaikan.. ;(

sama-samalah kita doakan.. semoga rohnya di cucuri rahmat oleh Allah SWT..
Amin...



Dodol


.


akhirnya.. dapat jugak merasa dodol sejak mengidam sebelum eid
 ritu..  rasenye buleh tahan.. mcm jual kat kedai.. agaknye pasni pas balik mesia bleh bukak gerai jual dodol time nak raye.. laku nihh... hehehe.. tu pun hasil usaha pakwe ku yang dengan penuh semangat mengaul2 dodol sampai la dodol tu masak.. ni resipi paling simple yang aku jumpe kat internet.. memang sedap lah.. 

250gm tepung pulut 
250gm gula merah 
250gm gula pasir 
1-2 sudu besar tepung beras 

1/2 cwn minyak masak 
1 pint santan pekat 
3/4 pint santan cair/air 

cara Campur bahan A, gaul sebati hingga menjadi seperti bread crumb...campurkan bahan B, gaul sebati. Tapis adunan ke dalam bekas tahan panas bersesuaian untuk microwave. Masak selama 30-45minit pada setting high (microwave aku 700w)..tetapi, setiap 5 minit
 hendaklah di kacau.  

- resipi drp alam maya ni.. tp x ingat lah website mana.. krg kalau jumpa balik aku letak kat sini.. :))

masak ni tak guna microwave.. guna cara masak dlm kuali je..  tak byk lah.. dlm sekilo dodol je dpt.. boleh la nk melepaskan gian.. hehehe.. wat sket jd taklah penat sangat time mengacau dodol tu.. kalau buat sekawah maunye leh tercabut sendi2 tangan tu.. huhuhu..

p/s : mekasih buat kekasih hati.. lenkali buat lagi yekk.. muaaahh :)

34 weeks ..


.


semalam cek beby.. alhamdulillah.. semuanya baik2.. berat mama da bertambah sekilo lagi.. drp 53kg to 54 kg.. tambah dlm sekilo la mak buyung ni.. doc ckp de lagi 6 minggu nk tunggu..  so.. kalau 6 weeks lagi.. dlm 6 kg .. 54 add ngan 6kg.. cam 60 kg.. wow!!!!! beratnye makcik .. !!! rasanya latest pregnant paling berat pun dlm 54 kg maksima..  nampaknye beza.. agaknye makcik nk jadi semontel makcik ct bukan cinta biasa yg glamer tuu kot.. pas pregnant ni.. emm.. menakutkan!!!

biasanya cek kat sini.. kena wat appointment dlu.. kendian dtg masa kena tepat.. 
nt kena sound kalau lambat.. pastu  pembantu doct akan cek urine, tekanan darah, cucuk lengan amik darah.. timbang berat badan dan last2 minggu nak bersalin ni dia amik denyutan jantung beby selama 10 minit..  settle.. pastu baru doc akan panggil dan masuk bilik dia..  berbeza drp mesia dan uk mungkin.. setiap kali check beby dia akan seluk kat bawah.. jarang guna ultrasound ( yang scan2 kat perut tu..)..  masa awal2 tu memang gerun.. takut pun ade.. sbb setiap sebulan sekali cek beby..mesti kena seluk.. rasa kalau boleh taknak g jumpa doktor sbb takmo kena seluk..huhuhu.. tp bile pk beby.. pasrah jelah..  tp da last2 ni.. tak pk ape da.. fikir bby je bile nk kuar.. hehe :)


rasa excited gile nk dpt orang baru b4 ni.. tp sejak akhir2 ni.. bile fikir time nak bersalin tu.. rasa takut pulak.. risau pulak jadinye..  kenapa eh.. emm entahlah..  terfikir sakitnye bersalin.. perut besar ni.. boleh ke beby nk keluar ni..  macam2!! ..kelakar jugak rase.. lagi.. nak kena jaga badan supaya sihat lepas bersalin.. penjagaan lepas bersalin..  dalam musim sejuk ni.. snow nanti.. adeh.. buleh ke tahan... dgn sakit badan lagi.. nak berurut camne pulak.. huu...

tapi bile tengok gamba beby2 .. comel pulak rasa.. cam semangat la balik.. selain rasa back pain yang teramat di malam hari.. tiap jam bangun malam sbb tak selesa tido..  memikirkan macam takde masa nak rehat.. bergelumang saje 24h ngan budak dua orang yang suka sangat menyanyi opera sepanjang hari.. bergaduh2 sayang, menjerit2 hepi..  dan memikirkan rumah yang asyik mcm tongkang pecah ni...  hidup ni macam nilah..  kena teruskan hadapi jugak.. kalau takde dorang .. sunyi dan sepi la pulak.. sejam dua jam buleh la tahan.. lelama.. lagi dasat kot kalau duk sorang ajer.. huhuhu..

takde plan pun nk pregnant dan bersalin di obersea ni b4 ni.. kununnye kat sini nak enjoy je..sampai la anak yg dua ni besaq.. tp alhamdulillah.. rezeki.. pengalaman.. ada hikmahnya.. tp mmg tak sangka.. kdg seronok.. kdg sedey.. kdg tensen.. kdg bahagia sgt.. 

mohon dgn sangat semoga diri ini tabah menghadapi suka duka ..pahit manis kehidupan sepanjang berada diperantauan.. jauh drp mak ayah.. family..sedara mara & makanan2 yang sedap2..hehe..  at least bersyukur sbb dpt bersama menempuhi hidup bersama org yang di cintai.. insya allah selamanya.. bahagia.. dunia dan akhirat.. amin..
- gamba time tamu datang umah ahad lepas, En haque dan isteri, apsal semacam tembam mak buyung nie.. hehehe.. -

p/s : gambar- gambar beby itu merupakan gamba hiasan shj di ambil drp google picture, 
tidak berkaitan dgn tuan rumah.. harap maklum... :))


Jangan mencari yang terlalu sempurna


.

Jika kamu menadah air biarlah berpada,jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh… . cukuplah sekadar keperluanmu… . Apabila sekali ia retak… . tentu sukar untuk kamu menampalnya semula… . Akhirnya ia dibuang…

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi… . Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya… . Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa… . Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya… . akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya… .

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi… yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan… .. yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU… MENGASIHIMU… Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL.



p/s : nice artikel from irma kat UK, n suke plak lagu ni from sarah blog...
share sama sume eh.. hehe ... thanx!!


Ayam Masak Lemak Cili Api


.

pernah wat b4 ni.. tp de letak tambahan sket.. 
add serai ngan sket air asam jawa.. sedap bole tahan ..
resipi.. klik sini..

Award di musim baru


.

This award is meant to some bloggers you love ....
award from  iza...thanks yerr..
.
lagi satu award...

Peraturannya :-
1. Bagi just kat orang yang ase GILA-GILA / BEST.
2. Bagi kat 4 orang je.
3. Link orang yang terima award ni
4. Sesapa dapat award ni DiWAJIBkan buat POSTING pasal dia dapat award ni kat blog dia
5. Beritahu orang yang dapat award ini kt blog dia ok !!

jadi makcik nak bagi award ni kat diorang ni..
- mimi amilia - yg asyik beraya ajer..:P
- ummuwafi - birasku yang menunggu kelahiran dgn penuh dup..dap..dup.dap..
- hana syakirah - mummy yg bz sepanjang masa.. hehe
- kak joayie - pakar masakan terhangat nun jauh di pulau itu...


p/s : alhamdulillah..
 sekarang ni kat sini da nak masuk musim baru.. hujung bulan ni winter nak datang, so sekarang cuaca kat sini semakin sgt lah nak sejuk.. buleh tahan makcik ni.. pemanas kat rumah ni pulak rosak.. mengigil lah tiap hari siang dan malam sebab suhu yang berbelas2 ni.. ntah biler lah tuan rumah nak baiki heater umah ni.. rumah pun nak bertukar dah.. harapnye semuanya sume isi rumah dptlah bertahan sehingga bermulanya hidup baru nanti.. :))


Ayam Masak Kunyit


.


perap ayam ngan kunyit + sket garam dlm lebih kurang 15 minit, 
kalau nak cepat takyah la perap.. taram je ler..

goreng ayam yg hingga hampir masak, asingkan..
tumis bawang besar/ merah dan bwg putih
masukkan belacan + cili..
masukkan garam + gula secukup rasa..
masukkan ayam..
gaul sebati..
siap..

p/s : masakan paling simple + cepat dan sodap... :))





Udang Masam Manis borneo


.


p/s : resipi on request.. hehe.. mls nk menulis.. huhuhu..:))

Bahan-bahan ( utk 2 org ) - UPDATED! 21 okt 08 - utk sarah..hehe

  • 10 ekor udang, 3 sb sos cili, 3 sb sos tomato, 3 sb sos tiram, 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 1 inci halia, 1 labu bawang besar, 1 hiris limau nipis, 1 biji tomato dan sedikit daun sup
  • Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk sebagai bahan tumisan

Cara-cara

  1. Udang digaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng separuh masak dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan tumisan. Masukkan ketiga-tiga sos, kacau sebentar dan masukkan udang.
  3. Masukkan bawang besar, tomato dan akhir sekali masukkan daun sup.
  4. Tutup api dan perahkan sedikit asam limau.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

Berlin, Germany


.


Berlin is the capital city and one of sixteen states of Germany. With a population of 3.4 million within its city limits, Berlin is the country's largest city. It is the second most populous city and the ninth most populous urban area in the European Union.[2] Located in northeastern Germany, it is the center of the Berlin-Brandenburg metropolitan area, comprising 5 million people from over 190 nations.[3]

First documented in the thirteenth century, Berlin was successively the capital of the Kingdom of Prussia (1701-1918), the German Empire (1871-1918), the Weimar Republic (1919-1933) and the Third Reich (1933-1945).[4] After World War II, the city was divided; East Berlin became the capital of East Germany while West Berlin became a Western enclave, surrounded by the Berlin Wall from 1961-1989.[5] Following German reunification in 1990, the city regained its status as the capital of all Germany.[6]

pok..pek..pok..pek... klik sini.. tq pak wiki..



Berlin is the capital of the Federal Republic of Germany and is the seat of the President of Germany, whose official residence is Schloss Bellevue.[29] Since German reunification on 3 October 1990, it has been one of the three city states, together with Hamburg and Bremen, among the present sixteen states of Germany. The Bundesrat ("federal council") is the representation of the Federal States (Bundesländer) of Germany and has its seat at the former Prussian Herrenhaus (House of Lords). Though most of the ministries are seated in Berlin, some of them, as well as some minor departments, are seated in Bonn, the former capital of West Germany. The European Union invests in several projects within the city of Berlin. Infrastructure, education and social programs are co-financed with budgets taken from EU cohesion funds.[30]


- berlin wall.. -

p/s : percutian terakhir menjelajah bumi german pd pertengahan bulan august lepas.. perjalanan drp dresden ke berlin mengambil masa kira2 2 jam.. sampai da mlm.. esoknye baru la kami jejalan kat kota berlin tu.. pastu baliknye terus ke kg halaman.. dalam 7 jam dlm kereta.. singgah kat frankfurt am main.. utk makan kat thai fun.. boleh la.. alhamdulillah.. selesai.. :))

lagi gamba ..tengok kat sini..


- rienstag -


Dresden , Germany


.



The beautiful city at the Elbe river belongs through the wealth of its cultural and art treasures  as well as its attractive situation to the prettiest cities of Europe.  Dresden has been the residence of sovereigns and kings already since 1425   At the end of World War II Dresden was almost totally destroyed within 3 days fire-bombing 13.-15. February 1945 about 30.000 people died! Today the city of Dresden presents itself after decades of reconstruction in its old splendour again


One of the most famous buildings and a must if you visit Dresden, is the Zwinger (1711-22 built by Pöppelmann).  In its architecture, the baroque building is modelled on a Roman amphitheater.  The representative festival place was determined for courtly purposes and is surrounded by Gallerien and charming pavilions.

p/ s : drp prague, czech republik.. kami larik ke sini.. perjalanan dlm 2 jam lbh drp sana.. dlm kereta takla lama sgt..besh je.. orang ckp dresden ni sgt lawa.. memang lawa pun.. alhamdulillah.. sampai dgn selamat.. time ni ade karnival aperntah kat sini.. memang ramai orang.. sesak jalan.. nk jalan pun payah.. tapi seronok tengok macam2 gelagat orang.. ingat hari ahad..sunyi sepi..kosong.. cam kat tempat kami di saarbrucken,..hari ahad sume sepi..xde kedai buka.. yg sesuai zzzZZzzz ajelah kat rumah sepanjang hari... takpun kalu rajin selongkar la isi rumah.. main masak2 ke.. huhuhu.. 
 - 17 august 2008  - 

 lagi gamba klik sini ..

Pedal goreng pindang


.



liana_pg @myresipi.com

Bahan-bahan ( 4 org mkn )

  • 250gm hati ayam
  • 250gm pedal ayam
  • 5 ulas bawang merah kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 1/2 inci kunyit hidup
  • 15 biji cili padi(ikut suka nak pedas atau tidak)
  • 2 btg lada hijau besar
  • air asam jawa
  • garam dan serbuk perasa

Cara-cara

  1. rebus hati dan pedal kurang lebih 10 min..pastu potong kecik2 atau ikut suka..
  2. tumbuk bawang merah,bawang putih,halia,kunyit,cili padi hingga lumat...
  3. tumis bahan2 yg ditumbuk tadi hingga pecah minyak..
  4. masukkan hati n pedal ayam tadi...
  5. kacau2..pastu masukkan air asam jawa,garam n serbuk perasa...
  6. biarkan dengan api kecil hingga air asam td kering dan pecah minyak lagi...
  7. bila dan betul2 kering masukkan hirisan lada hijau..biarkan seketika dan terus tutup api...
  8. sedia utk dihidang

p/s : memang enak!

Mukmin sejati


.





p/s : syahdunya zaman mude2.. boleh tak kalau nak kembali ke zaman muda..



Getas-getas


.



Sumber: Maizura

Bahan-bahan:
1 paket tepung pulut
1 biji kelapa parut putih
1 sudu teh garam
air suam secukupnya untuk menguli
minyak yang banyak untuk menggoreng
gula serbuk

Cara-cara:
1. Campurkan tepung pulut, kelapa parut dan garam. Gaul rata.
2. Tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sedikit doh dan bentukan bujur dan leperkan.
4. Goreng dengan minyak yang banyak dengan api yang perlahan.
5. Apabila warna kuning-kekuningan, angkat dan gaulkan dengan gula serbuk.
6. Boleh juga disiram dengan air gula semasa panas. Lebih enak kalau menggunakan gula serbuk.



Quiche


.


Bahan Pastri :-) - drp resepi mat gebu

220 g tepung gandum
125 g mentega sejuk, didadu
1 camca besar gula aising
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh serbuk bawang putih (optional)

untuk inti sy guna inti kat sini :

150g daging giling setengah matang
1bh bawang bombay ukuranm sedang, iris
2siung bawang putih, haluskan
½sdt oregano kering
¼sdt merica bubuk 
½sdt garam secukupnya
1sdm margarin tuk menumis
3btr telur 
1karton cheese cream berat 200g »saya pakai philadelphia 
60ml crème fraiche 
150g keju parut kasar tuk taburan  »saya pake keju edam, 28%fat.


   UNTUK PASTRI:-) Masukkan tepung, gula aising dan serbuk bawang putih (jika guna) dalam satu bekas. Gaul rata. Masukkan mentega dan gaul ramas dengan hujung jadi sehingga adunan berupa serbuk roti. Tuang telur sedikit demi sedikit sambil digaul pantas hingga menjadi doh yang tidah melekat di tepi mangkuk. Bungkus dengan plastic cling dan dinginkan 20 minit. Tak pe jika telur tidak habis digunakan.

p/s : tq kak arrenda..

Salam Hari Lebaran


.

- Gambar raya 30 september 2008, selasa-

- Selamat Hari Raya Aidilfitri Khas buat family tersayang 
di Klang & Meru...

Kepada Ummi dan bapa di Bt Belah Klang, Kak Sofi dan anak4 (Fatiyah,Hanis, Sabrina dan beby) kat Tok Muda  .. Kak Adibah & A.Khalif dan anak3 (wafi, afaf & beby) kat Bangi, Kak Esah & A.adi dan anak3 ( Insyirah, Yassin dan Iman Sumayyah) kat Rantau Panjang, Kak Aziemah & A.Jia n anak3 (Mariah Syahindah, Muhd Dzakir dan Najah Tihani) di Sg Udang, Dila & Suami, Hasbi, dan Faruq...

di Bukit Kapar, Meru Klang

Mak dan abah, A.ijune & Kak Ipan serta anak2 ( Hery & Eqal  ) di pekan Meru, A.awun & Kak Fiza serta anak3 ( Erin, Anis & beby) kat Bkt Cherakah, Niza, Tina, Mimi & Amirul..

dan semua saudara mara serta rakan2 yang mengenali kami di seluruh Malaysia & luar Malaysia..

semoga kalian semua gembira & ceria serta di rahmati Allah.. selamanya dunia akhirat..  kami di sini merindui kalian semua.. & tunggulah kepulangan kami.. hujung tahun depan atau awal tahun lusa..  insya allah... :))


kad raye drp Along Roz.. terima kasih!!!



p/s : sayu bile teringat kampung.. sob..sob..sob..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails