Daftar Kelahiran & Pasport di Konsulat Malaysia Germany


.

- Izzah in action!! -

The procedure to register at the Consulate General of Malaysia in Frankfurt is as followed:

- Passport of parents + 1 copy
-
IC of parents + 1 copy
-
Birth Certificate of parents + 1 copy (surat beranak mak ayah beby wajib ada..)
-
Proof of marriage + 1 copy
-
Birth Certificate of child, translated into English or international version + 1 copy
-
Fees: € 07.00 (please bring exact amount)


As for your information:
the father of the child has to be a Malaysian citizen (kalau ayah warga jerman leh la dpt warganegara jerman..hehe), which I assume is the case here + the child has to be registered within one year after birth
If you would like to apply for a passport for your baby at the same time,
please bring the following things to your appointment:

We can send the passport application either to London or Malaysia.


Malaysia:

- It takes at least three months until you get the new passport back
-
Fee: 31.50 € in cash (please bring exact amount)
-
Passport of parents + 1 copy
-
IC of parents + 1 copy
-
Proof of marriage + 1 copy
-
Borang W (which you will receive when you register your child at the Consulate General of Malaysia in Frankfurt)


London:

- It takes at least one month until you receive the new passport
-
Fee: 25 £ (British Pound) in cash
-
Passport of parents + 1 copy
-
IC of parents + 1 copy
-
Proof of marriage + 1 copy
-
Borang W (which you will receive when you register your child at the Consulate General of Malaysia in Frankfurt)


Once you have the documents ready, please make an appointment with the Consulate General of Malaysia. Please note that the parents and the child have to be present during this appointment..


p/s :

kat atas ni direct emel drp konsulat malaysia kat jerman yg huby dpt bile dier tanya camne nk daftar beby & wat pasport utk beby kat sini,


kalau nak wat pasport kena bawa gamba beby 2 keping (ukuran pasport) & register beby kena sekeping (saiz pasport gak ).. tp kat atas tu dier xde sebut pun .. (ritu kami p x bawa..sbb dia x sebut pun..tp xper..dier kater leh pos kendian..huhuhu). birth certificate kena international sekali mintak masa daftar beby kat standesamt (opis pendaftaran nikah kawin cerai daftar anak kat germany - kira macam JPN kat mesia.. cost 7 euro, yang original (jerman) kena 7 euro gak.. ).. b4 tu kena dptkan borang (abe x igt borang ape..kat hospital) then bru bagi kat standesamt tu.. kendian leh lah buat appoitment dgn konsulat dan bawa benda2 kat atas yang dier minta tu...


plak tu ritu surat beranak yg original ade kat kampung.. benda ni kena ada gak.. alhamdulillah sib baik de kawan yg kebetulan mai ke frankfurt baru-baru ni.. so minta tlg kat kawan ni.. terima kasih kat dorang sbb tlg bawakan.. ha.. nak tau saper dier...?? tungguuuuu... hehehehehe...


gambar kat atas tu pulak aksi izzah (susah woo nak amik gamba yg betul2..betul ,berpuluh2 kali kena snapp tuuu.. ;p) masa kitorg ambil try amik gamba untuk buat pasport,sebenarnya igt nk p wat kat mesin dier.. tp sbb kesuntukan masa & kos amik gamba pun mahal kat sini so kami decidelah ambil gamba sendiri..(maunye tak habis rm50 utk ambil bbrpa keping gamba..) tupun belum tentu jadi..sbb kena wat sendiri kat mesin tu.. lagi satu beby ni bukan nye leh diam.. cthnye cam kat atas nu...bole jadi model tuuu.. huahuahua.. so altenatifnya baik ambil gamba sendiri ler leh ajust2 sendiri... lg mudah,cepat dan murah.. 25 cent jek utk 8 keping gamba... baloi kan..hehehe

6 Responses to “Daftar Kelahiran & Pasport di Konsulat Malaysia Germany”

  1. CikMin says:

    comelnyer aksi2 si baby izzah ni...iu..nnt dtg umah amik tag dari cikmin ye...

  2. Mummy HS says:

    saper yg dtg tu iu? suspen ni, mesti seronok eh jumpa kawan..
    tgh tunggu entry kawan dtg tu..:)

  3. cik min..

    ayakss... thanx cikmin sbb igt kat kite.. insya allah nt kite try wat..mencabar tu..kena amik masa skett..ehehehe..;p
    ------------

    mimi..

    sume anak3 i memang sehat2 time kecik2..da besar sket jdi leper balik..huahuahua...

    ------------------

    mummy hs..

    hehe..
    tula.. x menyempat lagi nk menulis dlm blog ni..sibuk ngan persiapan adik nak balik mesia.. + mood sedey gaban lagi time adik balik tu.. huwa.. selama ni de kawan bercerita kt umah leni sowang2 balik la bile abe kije.. seminggu lebih mai ilang rindu kat adik ni..huhuhuu :(

  4. sarah says:

    ya ALlah tembam nyerrrrr... :D

    sarah

  5. ayu says:

    abg2 dier lg tembam dulu.. tengok mak gak la.. maknye makin tembamm bam bammm ni...huahuahuahua

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails