Faris..


.

- 16 jan 09 ..besday boy dgn keknye..-

beberapa hari yang lepas bermula lah operasi besar2an membuat kek utk si faris..
(kalau de kedai kek cam mesia kat cni..maunye order je..males nk membuatnye..hohoho) tapi demi faris gagahkan lah juga diri.. sbb siang tu a seharian jalan2 window soping kt bandar.. sampai umah da gelap..da letih teramat...
dipendekkan cerita.. lepas kodek2 resipi kek kat internet dgn bersemangat dan bersungguh2nye operasi dimulakan..

-
1st kek.. haziq suka -

sang ibu membuat kek sementara sang ayah pula tlg tengok2 beby ngan anak2 yg len... pas siap sume bahan tibe la time membakar kek.. sambil tu jenguk2 la gak dlm oven tu..konpuse.. apsal la x naik2 kek nie.. rata je memanjang.. tak kembang.. x kecut.. sama je rupenye cam rupa mula2 masukkan dlm oven tu.. huhuhu.. tak sodap ati la pulak.. then naikkanla suhu die tahap maksima.. pehtu tinggalkan kejap ke bilik utk tgok si beby sambil2 rehatlah kijap..

dlm 5-10 minit..g balik ke dapur..tgok laa.. da berasap dapur aku !!!..
terkejut gabannn... ! bau kek pun yg mula2 tadi sedap je baunye dah bertukar len macam plak bau dier.. adeh.. kek hangit la pulak... bile tgok kek tu..alaa.. x semangatnye rase... down le skett.. soday pulak.. bhenti kijap..tenangkan hati & perasaan.. (dah la sepanjang masa si haziq sik duk tanya da siap ke mama.. da siap ke mama.. siap ngan sudu2 kat tgn dier..tak sabo nk makan le tu.. adehh bertambah tekanan kali ni.. huh!) huwaa...

tapi alhamdulillah..siangnya tadi mokcik da prepare beli tepung kek yang da siap nye..(kut2 kalau tak jadi ke kek yg nk dibuat..huhuhu) tepung ni da siap bahan2,
cuma tambah butter ngann telur je.. berbekalkan sisa2 semangat yang ada time tu.. semangatkan diri gak utk wat projek kedua mlm tu... utk anak tersayang.. yelah setahun sekali je sambut besday..takkan nk give up kot.. tidak sama sekali!! (kobar2 semangat la plak time ni..heh!! ) mmm.. time membakar kek kedua tu tengok.. nampaknye cam menjadi kali ni.. (lega hati..) fuhhh...!

-
2nd kek ..menjadi.. yess!!! budak2 dlm gamba ni suke sgt interprem.. tak kuase nk layan! ;p -

ni la rupe nye.. kek yang kedua.. boleh la. asal de kek.. rasa dia pun ala2 secret recipe..eceh!.. cuma bahagian toping dier je tak semewah macam kat secret recipi.. boleh la ye faris.. asalkan ade & buleh di makan.. sedap per! sambutan kali ni tak macam besday b4 ni.. ajak kwn2 saar mai makan ramai2 kat umah.. tp sbb sume da jauh... ( baru pindah kan.. ) emm kenalah sambut sefamily aje.. nak wat gana.. takperlah.. asalkan sume gembira.. tu je dulu.. chowww cincauuu!!

papa ngan mama banjer faris makan askim.. (ke mamanye yg nak sgt..huahuahua :p)..
takpela..bukan slalu.. ngehngehngeh.. kan papa kan.. ;p~



8 Responses to “Faris..”

  1. hohoho yg ini cheq tak bley thn tgk..terliur cheq naa...wah wah, sedapnye kek faris, yummy, deco pun cantek banget..kalah secret recipe ni!!:D

    mama blk msia bley bukak kedai kek dh..;) part aiskim tu pon cheq xbley thn nafsu mkn cheq...mana nk cr eh kat cni? aduuhh smpi begini skali...huhu

  2. megampu ker ni.. janganla.. nt idung jd kembang plak..hehe.. :P

    ish2.. kena cari tu.. makan puas2 ..nt da bsalin da kena nk pantang.. mcm2 takleh makan.. hehe

  3. salam..

    pandainya buat kek...nanti insyaallah besday nuha and izzah kita sambut sesama kat mesia yer....ayu buatkan kek lah ok.
    nanti ajar akak mcm mana nak buat toping...akak tak pernah buat kek mcm tu...pernah buat kek lapis jer...

  4. ala.. seganla.. comot tuuu.. nanti besday dorng kite bli kat secret recipe jelah.. tp kalu sy da buka kedai kek.. kite beli kat kedai sy jek.. ade diskaunnn.... ekekekek...

  5. comey kek cokelat stoberi...yummy je nampok.. :).

  6. bru nk belajar menghias kek.. kalu tak plain ajer ghuper dier...hihihi

  7. Mummy HS says:

    comel kek tu ayu.. serius!!
    siap ada lukis2 lagi..

    dah lama betul x buat kek.. dok asyik ode je pulak..

  8. yeke.. hehehe.. malu la gini..ihiks..

    yg tulis2/lukis tu papa dia yg buat.. mama dier x lrt dah nk menghias..hehe

    kena usaha lebih ni.. mn tau leh buka kedai kek kt mesia nt..hhe ( angan2..;p)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails