Jalan - Jalan Frankfurt


.

- salah satu tempat menarik di frankfurt -

Frankfurt is the largest city in the German state of Hesse and the fifth-largest city in Germany, with a 2008 population of 670,000. The urban area had an estimated population of 2.26 million in 2001.[1] The city is at the centre of the larger Frankfurt Rhine Main Region which has a population of 5.3 million and is Germany's second largest metropolitan area. more klik @ wikipedia...
Awal minggu lepas mama ayuni berkesempatan ke frankfurt, tujuan kesana adalah utk melawat seorang kawan yang baru sampai drp mesia menemani suaminya yg bertugas ke frankfurt. Sambil tu daftar kelahiran izzah safiyyah di konsulat mesia sambil membuat pasport si kecil nie.. satu lagi tujuan adalah untuk membawa adik (cik nina) melawat sekitar bandar kota moden frankfurt yg ala2 terkenal itu..(kira serampang banyak mata lah nie..hehe) ..
- kekanak rebina yg riang gembira -

perjalanan drp Homburg ke Frankfurt mengambil masa kira2 2jam 40 minit(ketapi biase..ice train lg laju tp mhl sket).. transit sekali di Neunkirchen (lps 10 minit menaiki train yg 1st) ..1st time izzah menaiki train dlm j/masa yg lama.. alhamdulillah sepanjang perjalanan bb hanya tiduurr..abg2 nye pun seronok naik train (sbb lama x naik train).. sampai di Frankfurt train station jam 1136 am, selepas makan di kedai kebab (frankfurt byk kedai makan halal expecially kebab.. haziq sakit perut time ni terpaksa cri toilet ja..) pas isi perut, kami terus menuju ke tpt kawan menginap di tgh bandar frankfurt.. syukurlah akhirnya dpt juga berjumpa dgn hana dan suaminya bersama dua org anak mereka yg ciut miut..(syahir & hasya). :)

walaupun cuaca sgt sejuk -0 celcius, semuanya seronok time jejalan.. (haziq,hasya & faris lah yg sgt excited - mula2 jupe buat dunno je..tak sampai sejam jumpa dah jd geng diorg ni,sik bermain ajer)..jln kat luar tu mcm x sejuk je diorg..sdgkan mak ayah diorg nie dah nak beku kesejukkan.. huhuhu..di frakfurt kami melawat sekitar tpt2 menarik yang ada (sori x tau nama tpt tu sbb jarang mai sini..sbb jauh drp kg halaman ;p) kiter g ikut map tourist yg ada masa ambil di banhof (stesen ketapi)..

- pulang ke hotel -

oleh krn masa yg singkat jam 3 pm bru start nk jalan..tak banyak tempat yang sempat di lawati.. sbb b4 tu sibuk daftarkn dan wat paspot utk izzah di konsulat.. sampai pun da dkt kul 12..konsulat rehat 1-2pm & start buka balik kul 2pm - 5pm.. wat appoitment pon last minit sib baik dia layan gak.. then dkt 430 dah nak mgrib..mula gelap dan sejuk sgt.. (siang pun sejuk sgt) ..then jalan pun nak kena laju2..sbb x tahan ngan sejuk & bb izzah pun cam da mula lapa minta susu.. cian juga kat hana yg kena dukung syahir yg sedap je tido dlm pelukkan mummynyer.. takmo duk kat stroller.. (1st time dtg ke sini..winter plak tu..ambil masa nk sesuaikan diri..baju pun kena tebal2..baru x beku..:) insya allah pasni da biasa ngan winter leh dtg lagi kan hana kan.. kan.. hehe ) :)
- frankfurt banhof mit hana family -

last sekali dah lepas penat berjalan..kami singgah makan2 kat kedai thai fun.. kedai makanan ala2 asia yg halal.. bukan senang nk cri kedai asia halal kat sini.. yg byk tu kedai kebab dan etc ..perut orang melayu..sokmo nak makan nasi.. hehe.. itulah citernye pertemuan kami bersama hana & family yang singkat tapi menyeronokkan.. kendian kami pulang ke homburg menaiki train jam 1025 malam.. perjalanan selama 3 jam lebih dan alhamdulillah sampai dgn selamat pd jam hampir 2am..


- model utama - cik nina - 29 dec 08 -

p/s : terima kasih buat hana dan suami sbb sudi bawakan brg2 kami drp kampung terutamanya surat beranak mama ngan papa izzah... jasamu selalu di kenang ..:) mohon maaf atas kekurangan dan kelemahan.. ha.. lenkali kena stay lelama sket..leh round2 satu germany nt..kan besh! (oh ye, hana ni kawan satu sekolah ngan cik abe semasa di hira dulu.. mama ayuni pun mula rapat ngan mummy hasya ni start kat alam maya..hebatkan kuasa dunia tanpa sempadan nie..)

cik nina.. sonot x jalan kat frankfurt???..cian dier kesejukkan je kat sini..takpe..bukan selalu kan.. hihihi..


2 Responses to “Jalan - Jalan Frankfurt”

  1. Mummy HS says:

    tq ayu dan arif bawa pusing2. walaupun kejap je, jadila..dapat gak jumpa. insyaAllah ada peluang lagi, kita jumpa lagi. di percutian yang lain pulak ke kan.

    masa hira' dulu mana pernh ckp dgn arif. hehe.. hana pun kejap je kat sana, sampai drjh 6 je. tp itulah ukhuwwah fillah insyaAllah. start dgn blog ni jd rapat dgn ayu pulak di alam maya.

    thanks byk2 utk baju2 sejuk syahir dan hasya. mmg byk membantu. lpas ni dah tahu pakaian mana yg sesuai gi winter, bukannya nak pakai berlapis2 je, yg penting material nye.

    gambar2 tuh dah copy.tq!

  2. tu lah.. b4 ni mcm x jd je dpt ke x jupe.. alhamdulillah.. de rezeki dpt kite jupe kan..

    lenkli kena dtg lg.. sbb ritu x smpt mai uma pun.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails