Post Natal Check


.

- Izzah @ 2 Months 1 Weeks -

hurm.. bru balik drp check kat klinik.. minggu lepas sepatutnya date ngan doktor tu.. tp terlepas sbb patutnya kn dtg kul 11 pg.. tp kitorg dtg kul 2 ptg.. so kn wat ari len la plak.. kn tgu seminggu.. sampai la rini dia tertunda.. sepatutnya lepas 6-8 minggu pas bersalin ibu tu kena wat temujanji ngan doktor.. leni da lebih 2 bulan baru nak berjumpa ngan doktor tu.. sibukla kununnya.. hehehe...

mm.. nk kongsi sket pe yg dorang wat td..mm..sampai dlm 15 minit b4 kul 10 (janji kul 10pg)..tengok mak ai ramainya org tgh tunggu..dlm hati..hurmm lm lagi la ni nk kena panggil.. tunggulah kat situ sementara hero2 ni duk kyusuk main menan kat situ..bb pun tido aje kije nye... heh:). tak lama pastu dlm 10 minit .. nurse panggil ( x tau nk panggil nama ape kat situ) ..kejut gak sbb cepatla plak..selalu berjaman nk kena tunggu.. hepi..:) so..g la wat cek drh & amik tekanan drh..alhamdulillah..sume ok.. b4 tu kena wat urine test ( erm.. cam pregnent plak) x tau la knp.. so biar jela..x tanya plak knp kena cek urine tu.. ( x reti pun nk tya..ala..asal sehat oklah..) kendian b4 tu lagik.. ambil berat.. ala sedey nak ckp.. berat naikla.. x turun2.. ase macam da gumuk.. 47kg.. ritu b4 bsalin 57kg, b4 preggie plak 43kg.. 
mm bile la nk turun ni.. rase nafsu makan makin kuat.. pewut pun makin membuncit.. ke berisi..erk!!.. oh tidak! 
tak redy lagi... harap tak.. takut gak.. huhuhuhuu.. owhh... kendian...


pas cek sume tu dia suh balik tpt menunggu lagik.. kena tunggu agi.. nk kena jupe dr plak.. emmm.. ni yg mls nk ckp ni.. tunggu punya tunggu..tunggu.. dan tunggu2.. dekat kul 11 lebih.. emm nak dkt sejam menunggu.. da tersenguk2 kat situ.. apsal la lama sgt yek.. tp xper..da redy da biasanya kalu jupe doktor ni.. menunggunya la yang lama.. cek itu ini kdg kejap aje.. sabo ajela..lepas penat tunggu tibela giliran kite.. alhamdulillah.. ( penantianku berakhir.. yay..yippiii..:) ) pastu kn tgu lai seploh minit dlm bilik kt dlm tu plak.. alah..tunggu lagi... aaa... sabo2..

dipendekkan cite.. (mcm da panjang..hohoho) ,doktor dtg..salam2.. senyum2..dier tya ckp eng or deutchs.. (baik plak doktor ni..ehehe).. slalu dtg dr lelain plak..de yang ok.. de yg ko.. kli ni dpt yg ok..agak peramah sket.. oklah.. pastu dia kata nk cek uteres (rahim kot..).. nk pastikan da ok ke blm..mcm b4 bersalin.. lepas buka bahagian bwh g la duduk kat tpt cek dier.. atas kerusi yang berbaring tu.. kaki kena angkat atas.. sementara dia wat operasi menyeluk kat bawah tu.. aiii ni yang malas lg malu tu.. ( dulu time pregnant setiap bulan mmg kenalah..) ermm.. nila yg tak beshnye pregnant kat sini, kalu kat mesia biasanye cek ultrasound kat perut je.. hurm..sib baik dr pempuan.. so wat tak tau jela..releks.. dr masukkan alat tu & tengok kat monitor kom dier tu.. dia ckp semua ok.. good.. syukurlah.. :) settle..

k..pas siap2 sume nk balik.. dia de tanya..ada tak perancangan nk jarakkan kehamilan ke..mcm makan pil ke.. etc2..ade la lagi dia ckp ( lupe plak apebenda..) entah.. pastu ku try tanya psl implan.. oh dia ckp dia boleh wat kat sini.. proses wat tu dlm 10 minit je.. masukkan dlm lengan atas lepas siku.. sbb kejap je leh buat ase macam besh je.. pastu tanya la plak bape kos wat tu.. dr ckp beli implan tu kat apotheke ( mcm farmasi kat mesia..) harga dlm 120 euro.. kendian bawa klinik.. siap date.. nt dr buat.. dlm 300 euro.. ayakss..! mahalnye kalu campur jumlah sume tu.. ish.. mn nk cri duit tu..emm wat kat mesia la kot gamaknye.. cik abe ckp.. beli implan tu je..nt abg buat sendiri.. yelatu.. kalu doktor nak gak la suh wat..tp ni dr len la plak.. ;p.. kansel la nk masukkan implan kat sini.. so tunggu je la kat mesia nt kot.. tupun kalau taknak anak dlm mase terdekat .. implan ni leh guna dlm 3 tahun dr ckp.. kalau nk keluarkan benda tu awal pun bole..

tu la sket maklumat pasal check pas bersalin & info psl implan kat cni..
daaa.. ;-)

6 Responses to “Post Natal Check”

  1. CikMin says:

    mahalnyer implan tu klu convert..rancang sendrik jek la mama iu...nnt balik mesia baru masuk implan...

  2. uishh tkejut baca, mmg setiap kali check up monthly pregnancy kene seluk ke? err...apa motifnye ye? ehehe daku tdk thu..yg thu post natal je kene seluk2 ni sbb dr nk tgk ada uri tgl lg ke tak, atau darah beku..tp tu la itu kt msia kn lain..kt sana lain plak prosedur nye..hihi...

    alhamdulillah iu sht, settle sume..ye btol sy sokong CikMin, iu plan seniri je la iu..mahal btol implan tu..patu nk kene tnm dlm lengan plak..huhu klu izu, i xkn benerkn u...cr alternatif lain je la..takuuut..plan natural sudaah.:p

  3. Puan Gee says:

    biasalah iu... org kata lps bersalin anak kedua mmg lmbt skt berat badan nak turun... kak Gee punya pun slow ajer turunnya... tambah plak ddk kat rmh mak, mmg tak fikir apa... masuk dapur, bukak tutup saji...ngap apa yg ada... takpe... slow2 lah ...

  4. iu>cikmin

    yelah agaknye cikmin.. kalu jadi mayb wat kat mesia aje nt.. kos pun mayb x sampai lah kena byr mcm duit kat sini tu... doa2 aje.. takpe..

    -------------------------------

    cik izu..

    emm.. tula.. mana lah tau kot2 nk merancang ke.. b4 ni kat mesia mmg de plan2 mn yang terbaik..dgrnye implan tu cara terbaik n x ganggu bf kite.. so good 4 beby la coz still can bf ngan kite.. yg natural pun bagus gak.. tp biasanya ssh nk jd tu.. nk taknak kena try plan len plak.. tu utk masa depan.. leni x pk sangt.. iallah everythg is ok.. ameen :)

    -------------------------------

    kak gee.. sib baik sy x duduk umah mak.. kalu x.. nk makan saje.. lg2 masakan makk.. memang sodapppp!! adoii lapala pulakkk... aaaaa... takmo makan!!! hihi

  5. Mummy HS says:

    mahalnye implan tu ye..
    kalau makan pil, berapa pulak?ada pil yg tak ganggu susu badan. nak rancang sendiri pun ok, tp nasib2 juga kan... 'ter eksiden' ke dan kena tgk jadual period.;-)

    kerap seluk eh..seriau baca..
    nampak izzah dah lain dari jumpa hari tu..masa jumpa tu,merah je muka.. mungkin asyik berbungkus je..ni nampak clear dah.. hehe

  6. a ah mahal la sangat.. org kata kalau buat implan kat mesia dlm lima ratus je kan... ??? x sure plak.. b4 ni plan scara semulajadi la ni.. setahun x datang bulan pastu kena jaga2 lah... ikut belah mak..

    seriau baca ..kena seluk.. lagi la pengalaman ngeri hana... hehehe..;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails