Nasi Beriani Udang


.

NASI BERIANI UDANG

Bahan
500 gm udang besar [bersihkan ]
1 kg beras bathmati
1/2 cawan lobak merah [potong dadu]
2 biji buah tomato [potong dadu]
5 cawan air
1 cawan susu cair
3 s/b minyak
3 s/b minyak sapi
garam 

Bahan tumis [hiriskan]
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan beras dan goreng rata.
3. Masukkan udang, buah tomato, lobak merah dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan air dan susu cair. Masakkan saperti nasi biasa.
5. Bila dah nasi kering, kacau rata [gemburkan] dan biarkan kering lagi.
6. Hidangkan dengan salad atau acar timun. 

updated 9 march 09 - rempah beriani kak hanieliza lupe nk letak..
kite pun tak letak x tau.. hihi tapi tak guna pun still sedap..

copy paste drp http://hanieliza.blogspot.com/
two thumbs up!! hehe
oleh krn stok udang tinggal seposen..
gue tambah ayam sket.. besh! 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails