Pavlova


.

wokeh..rini kita cuci mata ngan sejenis pencuci mulut yang amat mudah disediakan.. bahan yang digunakan pun tak banyak, dan amatlah sesuai bagi sesiapa yang ingin menambahkan berat badan..kihkihkih.. rasanya sangatlah enak & lemak berkrim dan disukai ramai.. resipi wat benda ni boleh check kat bawah ni.. tapi kalau nak tengok rupanya sebenar yang cantik lagi menawan..sila ke blog ini LemonGrass

boleh juga lihat resipi kat bawah ni :


putih telur gred a - 4 biji
gula kastor - 3/4 cwn
cuka - 1sdm
tepung jagung - 3sdm

cara :


- rupa b4 bakar-

pukul putih telur sampai fluffy @ bertanduk 
(tips : jgn bg masuk setitis pun air atau kena kuning telur tu)
masukkan gula kastor..pukul lagi bg sebati
masukkan tepung jagung + cuka makan.. gaul sebati
pastu letak adunan tadi atas baking paper - hias bulat 
bakar pd suhu 140 degree selama 50 minit.

eh..cam ade yang tertinggal..sori * wink* - updated 10 feb 09
lepas bakar..tunggu sejuk kejap..
lepas tu hiaslah dgn whipping cream & buah-buahan kesukaan di atasnya
biasanya orang letak buah strawbery,kiwi, grape ke.. pisang pun bole.. dll..
okeh..siap!!

bagi yang ingin mencuba..selamat mencuba!!


4 Responses to “Pavlova”

  1. Zuri@ni says:

    Makin aktif dengan pelbagai resipi nampak :D ... selera tengah menjadik2 eh :D

  2. Nama mcm ala2 dealova gitew...hehehe...nmpk sedap gler, berkrim, blemak...;)

  3. Mummy HS says:

    owhh...chef iu..
    hari tuh dah buat sekali kan.. hehe.. (nampak kat comment LG)sungguh2 tu latih skill.
    hana pun baru plan nak buat.. nampak ramai betul tergoda dgn pavlova LG tu .. tp malas nye nak kuarkan barang.. dapur sempit. nak buat kena pindah2kan brg2 lain tu yg malas.. huuhu alasan

    mmm..nampak sedap betul. hiasan meriah!

  4. iye zue.. tu la pasal.. risau ni badan makin naik.. tpt len takpo..tp ni naik kat belah perut jek.. jd boroi kang susah plak..hahaha.. ade tips x nk kuruskan perut.. nk main badminton kat luar tu shejukkk la pulakkk... huwaa...


    -------------------

    izu.. hehe.. makan benda ni cam romantis2 gituuu.. a ah sedap.. lemak dan menambah lemak dlm badannn.. tapi kan.. kalau da wat.. rasa nak wat lagi jek..sbb mmg sedap... tp kalau x control nt terlebih sehat.. susah la pulok.. heee


    ---------------

    ala.. kantoi... hehe.. tu gamba cobaan yang 1st..mcm tak naik sgt..tp rasa nya sedap da ok..rupe je x lawa cam LG nye.. yg 2nd lbh kurg gak.. nanti mesti nk cuba lagi.. bg betul2 jadi cam LG nye.. kalau x .. ase x puas hati jekk.. nk terus cobaa.. ntah knp smgt sgt..kehkehkeh..

    kalau berkelapangan try la.. fully recommended! sbb beshh... hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails