Brownies


.


snow lah arini.. lebat jugak.. b4 ni da start panas dah, ingatkan panas sampai ke hujung bulan..rupanya snow di hujung bulan..huhuhu.. hujung minggu ni nak masuk musim spring.. hati pun dah berbunga-bunga macam spring..
tapi mungkin sebab suhu dunia yg tak menentu skan ni..so takleh la nak mengharap sangat.. entah2 lepas ni boleh main guling2 lagi ngan cik snow kat belakang umah..yahu.. tapi sejukk.. tak tahann.. huhu

ha.. berbalik pd cite brownies ni..
sape yang memang hantu coklat tak rugi kalau mencubanyaa..
memang rasa cokelat..yum..yum..

untuk resipi ader kat bawah nie.. ato klik sini..
utk jadi rujukan saya juga pd masa depan.. ;D





Bahan-bahan ( 5-6 orang )
  • 250g (sebuku) butter
  • 400g coklat masakan
  • 6 biji telor
  • 2 cawan gula perang
  • 2 penutup esen vanilla
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk coklat
  • 1/2 cawan kacang walnut @ pecan @ almond @ macadamia. Ikut suka. Kalau tak letak kacang pun tak apa.

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 darjah.
  2. Double boil butter dan coklat masakan. Pastikan air yang menggelegak tak masuk dalam adunan butter dan coklat masakan. Setelah cair, ketepikan. Biarkan sejuk.
  3. Dalam bekas lain, masukkan telur, gula perang, esen vanilla dan coklat emulco. Gunakan spatula untuk sebatikan bahan-bahan ini.
  4. Tuang adunan butter dan coklat masakan yang dicairkan tadi ke dalam adunan di atas. Gaulkan sebati. Jangan kacau terlalu lama. Setakat sebatikan saja.
  5. Ayak tepung gandum dan serbuk coklat. Masukkan dalam adunan di atas bersama kacang (jika ada). Gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang yang sudah digriskan dengan marjerin atau butter.
  6. Bakar selama 45 minit menggunakan api atas bawah atau sehingga masak. Gunakan lidi untuk periksa bahagian tengah brownies.

apepun..
time snow2 ni sedap layan brownies ni.. sambil2 minum ngan ayer teh..walla !!...;)
tq sofieza @ myresipi.com sbb share tips ni.. daa..

11 Responses to “Brownies”

  1. best nye asik buat kek je.. tunggule bile akak dah ade oven sendiri.. ;'(

  2. iu @ wid says:

    kak..sy punye oven pun zaman jepun punya.. ntah sape nye ntah..empunya tuan umah b4 ni punya b4..punya b4..baper banyak b4 daa.. ;p.. pgawal suhu dia pun xde..xde timer.. wat cukup syarat je asal leh bakar kek..jadilah...hehe..

    nantila.. request abe belikan bru..
    ntah bile bole dpt..huhu..
    kan bagus kalau bertambah semangat nk wat kek..ye dak cik abe..?

    ngeh3...

  3. Tie says:

    Laa...baru minggu lepas kak tie buat brownies...memang sedap...he he...

  4. Zuri@ni says:

    Sedapnya :) tetiba jer rasa lapor...kiter mmg tak pernah buat kek2 yg kena bakar pakai oven nie sbb takder oven...kalu buat kek, kek kukus jer...konon nak beli masa nak raya ari tu, tapi malas la pulakkkk....

  5. wah nih tak leh tahan nih...tulongggggggg...

  6. apesal brownies ayu ni kaler dia tak gelap cam gambo kat dlm my resipi tuh? ..hhehe.. iu, apa beza brownies ngan kek coklat?

  7. iu @ wid says:

    kak tie,
    saye pestime wt brownies ni.. dulu pernah makan org wat.. skali try mmg besh ar.. lagi2 resipi ni guna full of choc..rasa cekelat dieer.. mm manisss.. cam cekelatt..hihihi ;)

    ------------------------

    zue,

    kena beli tu.. kalau da beli nt sure rajin nk wat kek.. ala..hobi bile masa lapang ke.. bile tensen ke.. baking time tensen besh woo.. sure pastu x tensen sbb leh makan besh2..tp make sure kn jadi.. kalu tak jadi frust menonggeng plak.. cam kena tggl pakwe...kwang2.. :P

    -------------------

    aisyah,

    camne nk tlg ni.. kat jepun tuu.. beli lah.. ade x jual.. x pun buat je.. x susah.. hehe

    ------------------------

    kak kin,

    aisey.. akak ni.. tanya solan susah tuu.. ;) erm mengikut kajian sy..yg sy bru wat research td..

    "Beza brownies ngan kek coklat, brownies ni rasa dia chewy dan melekit2 sket compared to kek coklat. Kalau x chewy sket, bukan brownies... Kek pulak, texture dia lagi gebu dan halus"...
    hehe..

    betul tu..

    lagi satu ni.. brownies mampat dan padat sementara kek ringan dan ade ruang udara

    hehe..

    sbb kaler dia lain.. ermm.. hihi..
    mayb sbb sy guna choc jenis lain.. resipi ni guna dark choc kot.. sy bantai je guna choc yg ade..sket choc kalaer coklat ngan sket white choc..stok gula perang xde.. sy ganti gula biasa..huhu.. itu aje.. ha satu lagi choc emoolco sy takdok.. sy ganti serbuk choc biase.. huhuhu.. byk tukar sib baik menjadi.. heee...


    harap dpt bg info.. hihihi

  8. hnyhar says:

    iu,

    wow..sdpnye..very the choccy!!marvellous brownies..musti i cube nnti.tq tepek resipi..well done 4 the 1st try!

  9. iu @ wid says:

    tq kak hani! makin semangat nk wat kek dgr ayat kak..;D tq!!!

  10. oooo...gitu ka? tenkiu.. :).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails