Jungfraujoch (Top Of Europe), Swiss


.


- alhamdulillah.. :D -

sambungan daripada sini..

tapi.... bayaran ke atas tu mmg mencekik darah sampai ke tulang sum-sum..:D tp alang2 dah sampai ni.. beli la tiket.. drp kleine scheiddeg ke atas tu (jungfraujoch) atau nama glamernye Top Of Europe!!!.. so bagi sesiapa yg nak main snow.. tak kira musim.. summer ke atau yg sewaktu dengannnya .. sepajang tahun conform ada snow!!! sila la naik ke top of europe.. bayaran dia drp kleine scheddeg adalah dlm 73 euro p/p - adult.boleh je nak naik drp stesen kt bawah.. terus direct ke top of europe tu.. tp sebab nak tengok ada snow ke idak kat atas tu so leh la jimat x naik atas lagi.. tp apakan daya..snow tak byk kat kleine schedegg..so kite decide la nak terus naik sampai ke puncak alam..hehehe.. drp kalau naik drp bawah dalam 140++ euro p/p adult..

- dalam terowong ais.. -

- luar.. -

- dlm tunnel top of europe.. -

lebih 30 minit duk dlm train tuk naik kat tpt paling atas..bila sampai joungfraujouch tu..subhannallah... cantiknyaaaa...tak terkata..& tinggi sangat.. takleh tengok bawah mmg gayat... cantik pemandangan kat sini dgn snow2 yg putih bersih dan suci itu..takleh nak digambarkan dgn kata2 .. memang sangat cantik!!!!....masuk ke dalam terowong ais.. sangat sejuk dalam tu & ada banyak jugak hiasan2 yg di ukir drp ais.. conform tak cair sebab sekeliling dia mmg ais.. cantik...

- yay..top of europe..!! -

- mama n izzah.. -

then pas habis keliling kawasan dlm ais tu.. kami pun keluarla nak ke luar tpt main snow..waa.. ramai gak org kat luar .. walapun sejuk tp cahaya matahari panas...so blh berjemur kejap kalau da sejuk sgt..& kekanak ni seronoklah main snow atas puncak europe ni..sampai tak ingat tu..nak wat snow man la kununnya..baling2 snow.. tp tak lama.. kejap je tangan da sejuk.. kasut plak masuk ais..basah..so masing2 da menangis sejuk.. ala..cuak da time ni.. da la ramai org.. angin kuat..walaupun da pakai baju sejuk..


- rombongan cik kiah.. -

tp still rasa sejuk.. dgn rasa nk pitam lagi mak ayah diorg ni.. cik abe da pucat lesi.. nk pitam..mama dier pun..x larat dah.. nk pitam gak..maybe sebab tekanan udara kat situ..rasa cam sesak nafas..dgn duk carry bb lagi..dah la jalan licin.. atas snow kan..tak pasal2 ade yg kedebup jatuh nt... adehh.. kuatkan semangat gak.. amik gamba.. lepas tu cpt2 masuk balik..panaskan badan.. kumpul tenaga dulu..kendian rancng nk keluar lagi amik gamba.. tgk kesian yg amat kekanak ni..lepak2 kt dlm.. sementara kawan2 lain enjoy amik gamba dgn macam2 gaya.. yela takde bw kekanak kecik.. so kami kene beringat sket la.. tak leh enjoy sgt...ehehehe.. erm.. sape takmo enjoy amik gamba byk2 atas top of europe kan...time ni kami x larat benar.. takpala...nt amik gamba snow belakang umah je ..kalau ada lgi tahun depan..hehehehe...

- menangis sejuk kekanak ni.. -

- releks jap memanaskan badan... -

yg tak beshnye kat sini.. makanan sgtlah mahal..so baikla bawak bekalan2 secukupnye b4 naik ke atas ni.. kami langsung x prepare makanan time ni.. mula2 tu boleh la tahan.. seronok main snow.. hepi2.. lompat2 atas snow..tapi kalau da berejam2 ..mula la si kecik ni x tahan.. nak makan.. sejuk pegang snow.. kaki tangan pun da sejuk..nak main tp x tahan sejuk.. aduihhh.. nak itu.. nak ini.. sume da lapa..menyanyi sepanjang masa.. mamanyer da penin pala.. ayah da garu rambut..mata2 da menjeling2.. nk tak nak kenela beli makanan kan.. sebab da dgn laparnya.. si kecik duk menangisnye.. sabo jelaaa....

- masyaallah... -

- cool... -

- menghayati turunnya snow atas top of europe..-

sebenarnya da prepare awal baju2 sume.. cuma makanan je yg termiss.. bju2 yg dibawak tu mengalahkan ape je bile tengok.. da tebal2..besar2 lagi..org kecik2..tak cukup tangan nk bawak.. tgk orang lain pakai baju takla tebal sgt..aduhhss..takpala.. alhamdulillah baju2 tu byk juga membantu masa kat atas tu.. leh tahan berejam kat luar tu.. lg satu.tekanan udara kat atas tu mmg kuat... sampai leh tercungap2..nak sesak nafas pun ada.. yelah.. ketinggian 3000m lebih.. sape yg tahan lama..

- papa, izzah dan faris..-

- gamba je.. huhu.. -

so pastu g satu lgi bahagian.. tpt yg ada Sphinx Observatory, .. besh tpt ni.. sama gak mcm tpt tadi tp tinggi lagi drp kawasan snow td..sib baik de lift.. angin kuat time ni.. sejuk.. kalau tak tahan da beku.. leh lari masuk dlm.. dalam panas.. tak sejuk da. leh kuar balik.. drp cuaca cerah sampai la cuaca dah nk gelap ala2 nk hujan gitu.. rupanya nak snow!!!! igt hujan.. waahhh... apelagi..seronokla.. hajat nk main snow dapat da.. sekali dpt rasa snow turun... !!! fuh... rezekila dpt merasa snow turun time lepas winter ni... hehehe.. alhamdulillah.. baloi naik atas...:D

- sume reramai.. -

- haziq sejukk.. -

- :D.. -

alhamdulillah.. dpt merasa pengalaman naik atas ni.. & akhirnya balik la jomm.. penat dah.. dpt catch train yg last.. orang punya la ramai nak turun.. beratur mengalahkan ape aje..panjang..& berlari2 berebut2 masuk train.. sib baik dapat naik train sebab tu la train yg terakhir sekali.. org yg mengawal kata semua pelawat akan dipastikan dpt naik train tu.. takde yg tinggal da kat atas..so jangan la risau kalau rasa nak tertinggal train last..eheheh..

izzah..

- bahagian Sphinx Observatory, -


erm..tak sempat nk main snowboard atau ski ke kat atas nu.. sbb masa dan keadaan yg tak mengizinkan.. takpelah..yg penting sampai kat atas.. alhamdulillah..sampai juga kami di atas puncak europe!!!!

- may 2009 -

14 Responses to “Jungfraujoch (Top Of Europe), Swiss”

  1. Keciannya tgk..hihi..xpela pengalaman yg sgt bharga tuh! nway, the view of the snowy mountain is def. gorgeous!!!

    Tq for the review iu..;)

  2. iu @ wid says:

    kein problem..:D

  3. seronoknya p swiss...Swiss ni cantik ek...lama tringin nk pi tak terboleh pi pi lagi...

    iu, gua tu gua ais ke?...macam dlm ice age hehehheeee

  4. what a nice trip!penah denga tempat ni tapi haritu kami pilih Schilthorn sebab james bond kot hehe tapi takleh lawan la tinggi top of europe ni.tempat panas badan kami kat dalam restoran berputar kat atas tu le.kejap2 je amik gambo kat luar,sejjuk!

  5. Cantek nye pemandangan... cian kat baby mesti sejuk tue... :)

  6. kak!
    kalu ain msk blog akak mesti teruja.
    sungguh ,tepegun tgk kebesaran tuhan yg akak snap n tepek kat sini

  7. iu @ wid says:

    ecah,

    tu terowong ais..ala2 mcm castle eis gitu.. sejukk sgt dlm tu.. plak tu jalan licin.. mcm tpt ice skating gitu.. ramai gak orang yg terdebummm jatuhhh...siyannnn...

    rusdy,

    mana lagi besh.. sini ke shiltorn__

    ?? ehehehe.. takpa.. lenkali mana tau jalak n de geng leh g lagi ke sini..

    erm.. alamat kfc jgn lupe bgik..:P

    ijan,

    a a.. rasanya swiss tpt plg cntik kat europe ni..:D

    ain,
    alhamdulilah.. cantik kan.. harap dpt berkongsi pengalaman dan jd kenangan bile akak tua2 nt..mesti akan igt sampai bile2..insya allah..

    kalau singgah ke europe meh dtg duk umah akak.. :D

  8. subhanallah... mmg cantik sgt..
    dalam pada gembira tu macam2 juga cabarannya nye.. dgn kanak2 riang nye lagi.. mmg mencabar jalan dgn anak2 ni.tp korang ni mmg cool la..

  9. aleasofea says:

    alahai..selalunya tgk permandangan cantik mcm ni dalam citer hindustan la..tapi wid dah rasa real punya..bestnya..tak tau la badan ni dapat merasa ke tak g sana..

    izzah kecik2 dah dapat main snow ek..tak sejuk ek dia? bertuahnya badan..

    suka tgk gambar2 ni..dulu berangan nak honeymoon konon..hehehe..lain taun la jwbnya..kikikiki..

  10. subhanallah, cantik sungguh... seronoknyer.. thanks la iu sudi berkongsi.. sekurang2 km yg xpernah smpai kesana dapat juga menikmatinyer..

  11. hnyhar says:

    iu,
    bestnye dpt jln2 kat situ..waa..nak gi jugakler..tp jln2 ngan bebudak kecik ni memang menguji keimanan & kesabaran..

  12. iu @ wid says:

    hana,
    memula mmg cool.. lama2 da x cool la walaupun kat tpt yg cool tu..eheheh

    kak nani,
    ape lai.. jalanla ke swiss.. pastu jgn lupe singgah sini yer..:P

    kak zai,
    insya allah... mudah2an dpt berkongsi pengalaman...& tips yg berkaitan.. :D

    linda,
    hehe.. mcm dlm citer hindustan gak bile kat sana.. dgn lagu2 industan lagi..hihihi..

    tp lama da x tgok hindustan.. hindustan zaman skan sokmo wat kat swiss ke..???

    sejuk izzah tu.. tercungap2 bile kene angin.. tp sbb da biasa dgn snow..( lahir pun time snoW!!) agaknye takla sejk sgt..yg si abg2 nye tu je..excited sgt ..mcm x penah jupe snow..hehehe

    kt mesia ada snow kan linda.. tu kat genting highland..g situ la..sbb lebih kurang je kesejukkannye kot.. hehehhe

  13. subhanallah...cantiknya... !

    cekik darahnya bayar nak naik atas tuh! Hmmm... nampak gayanya, tak sampai la kami ke puncak europe tuh! kihkihikhihkihki...

  14. iu @ wid says:

    kumpul duit kak kin.. mesti p nih.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails