DST & Laksa


.


arini nak masuk hari ke 3 org2 disini menganjakkan kedepan sejam jam. so beza waktu di jerman & mesia drp 7 jam telah menjadi 6 jam.. spring da start..cuaca makin panas & siang makin panjang.. waktu kerja pun makin panjang sbb si dier kata hari tak gelap lagi..tak dann la nk balik awal2..hohoho,

teringat dulu nanti akan sampai satu tahap isyak dekat jam kul 12 mlm & subuh masuk jam 230am, boleh bayang betapa lamanya hari nak gelap.. so pastinya para ibu akan menghadapi masalah utk menidurkan anak2 mereka kerana anak2 akan mempersoalkan tentang hari yang tak gelap2 lagi knp nak tidoo..huhu.. 

tapi kalau berjalan time ni besh jugaklah kan sbb siang lama..so kaki lebih jauh la nak melangkah..
untuk keterangan lebih lanjut mengenai anjakan jam ni sila tengok sini DST

kali ni nak share lagi resipi laksa sempoooii perantauuu ni...

Laksa perantau cik dillhanim :D

sebenarnya b4 ni da pernah buat.. 
tapi sebab lama da tak buat so publishkan la lagi kat sini..
mudah nak membuatnya.. hanya guna tuna dalam tin..
 sebab nk cari ikan fresh kat sini memang la susah.. & mahal.. guna tuna pun  besh jugak..

bahan-bahan :

kisar bahan : bwg besar , bwang putih , belacan, cili kering
kisar tuna takyah halus sangat

masukkan sume bahan dalam periuk..
tambah air secukupnya.. nak pekat ke cair ke..ikut suka lah(pekat lagi besh la)
masukkan asam keping & daun kantan ( kalau ada/suka..) tak letak daun kantan pun takpa.. 
tp asam keping kena letaklah..
perasakan dengan garam ,gula & perasa..
tunggu mendidih & pekat sket..siap..

mee laksa yg da siap direbus..
masukkan kuah & hias ngan timun dihiris kecil, bwg besar, cili api, nenas & telur.

mudah kan.. & ekspress lagi :D

11 Responses to “DST & Laksa”

  1. bestnye spring!! hepi spring everybody there!! hehee...

    bleyla bwk ank2 mkn angin lg..;)

    nway sodapnye nmpk laksa itew..xpe2 esk my last day.yeay!:D

  2. iu @ wid says:

    spring cantek... dgn bunga2 yang cantik.. beshnye kalau 'spring' ni masuk dlm hati ni..

    tq izu..:)

    selamat menepuhi hari last berpantang.. pasni leh balas dendammm kesumatt terhadap makanan ..hihi :D

  3. umiaiman says:

    skrg kat s alam 3.30 pm so mkna nya kat sana 9.00 pm ler yer... tp masih cerah lg ke waktu ni.. bestnyer iu dpt rs mcm2 perubahan, cuaca ler waktu ler... bestnya duk negeri org kan..
    sedapnyer laksa tu...kesukaan sy ni

  4. iu @ wid says:

    ;)

    kalau sana 3.30pm sini 930 am.. da cerah waktu ni.. fajr jam 5 lebih.. dlm jam 7 lebih da cerah.. sama lebih kurang cam kat mesia..cuma siangnye lebih panjang.. magrib dekat jam 8mlm & isyak masuk lebih kurang jam 944 mlm.. waktu sini..

  5. aisyah says:

    Kalau kene bulan ramadhan masa siang panjang tu camne eh org kt sana?...adessss...

    btw, sedapnyer laksa tu...kite lama x mkn laksa...- tetamu yang terliur...

  6. Tie says:

    Eh...kak tie suka laksa.....semua makan2 kak tie suka..hehe...

  7. iu @ wid says:

    aisyah,

    kalau kna bulan pose..nak wat camne..uhuk3..kena le pose siang tu.. skali berbuka.. pas tarawikh kena makan byk2 sbb takut x sempat nk sahur da siang... hehehe..

    tahun lepas time buka cam lewat jugak..tp makin lama makin cpt.. tahun ni rasanya lagi lewat buka ni.. kalau boleh nk cabut lri dri sini..siang panjang sgt nt..hohoho..

    kak tie,

    sy pun suke makan2.. sume jenis makanan.. kecuali sayurr..hohoho:D

  8. laksa nih yg tak leh tolak...telan air liur je ahh nengok nih...

    wau lamenye musim panas sana sini paling lama pon cam m'sia
    cuma yg ketara time musim sejuk....

  9. hnyhar says:

    haa..bila la sy nak wat laksa n..ni feberet food i nih..

  10. Zuri@ni says:

    Laksa nie kan, kiter makan sorang je...cik abe nie bukannya nak makan...nak belajar buat sendiri pun cam tak berbaloi je sebab takder tukang makan...

  11. iu @ wid says:

    Aishah@Ariffin@Aqil,

    tula.. tp time pose x la sadis sgt..
    cume mate berpinar2... nunggu isyak x kunjung tibe..hohoho..

    takpe..sabar je ni..insya allah pose tahun depan da kat mesia kot..leni jela yg last..hehe

    ------------

    kak nani..

    ni peberet sy jugak..
    sana ade jual x kantan ngan asam keping..?

    besh taw..makan laksa..yum3..

    ------------

    zue,

    hihi.. sib baik abe kite suke gak ngan laksa.. cuma dier x makan podass2 sgt je.. dlu slalu kite makan podas..leni da biase x podas...

    dier kena biasakan kot..bru suke..:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails