Easter Holiday Day 1


.


Semperna cuti baru-baru ni kami berjalan ke Europa Park,
 taman tema yang agak glamer juga di jerman ni.. 1st time sampai sini..
dapatla bertapa hampir 2 jam 30 minit dalam kereta sewa tu.. 
(pinjam kat buchbinder) dptlah rate paling murah antara tpt2 keter sewa yg len.. 
bertolak dlm jam 600am & sampai dalam jam 930 am.. 
(tempat ni buka jam 9am-8pm time ni)..

saje-saje je ke sana sebab utk bawa kekanak ni seronok2.. main-main mainan yang diorang lama da tak main & cadangnye nak berjumpa dgn jiran sekampung di saar dulu.. sampai ke petang nye baru dpt berjumpa.. 
sebab tempat ni amatlah luas ala-ala disneyland paris gitu.. 
parking pun kena beratur panjang.. jalan jem..maybe sebab time cuti.. 
ramai la ke sini..bayaran masuk (34 p/adult + 30 - 4-11yr)..
parking plak kena 6 euro sehari.

owh.. rasanya memang berbaloi ke sini sebab jenuuh juga nak habiskan sume mainan.. puas la kanak-kanak sbb dapat main byk benda.. yang kesiannye 
mak bapak dier ler duk kena sabar je tunggu anak-anak ni puas main.. ;D

waktu tengaharinya rehat kejap makan bekalan yang dimasak pg tadi.. 
( ayam goreng kepci + ayam grg kampung + nasi putih je) makan time tgh kelaparan.. mmg besh la kan..wpun simple je..igt nak wat macam2 benda lagi..tapi mak budak ni da tak larat sgt.. dah malamnye duk sibuk ngemas apentah tak siap2.. tido lewat.. huhuhu.. pengsann!!

Europa park ni ada banyak bahagian..dibahagi mengikut negara-negara dalam europe.. cam Spain, Portugal, France, Jerman , Holland,Italy n etc.. setiap negara tu adalah attraction dia.. macam coaster ( byk jugak..mcm2 jenis ade..).. train jenis moden & tak moden.. keter menan jenis lama & baru..macam2 ada!!
train tu blh berhenti kt stesen2 setiap negara dlm park tu.. pueh la naik..

tempat main kekanak rebina la paling byk.. jalan punya jalan akhirnya puas hatila sebab dapat cover hampir sume tempat..(mana taknye seharian duk dalam tuu.. da katanye nak enjoyyy..he) tapi kekanak ni kena di utamakan la.. 
sume naik benda2 yg simple2 je.. 

mak ayah dia dpt la naik jugak..tp da last2 minit semua tpt nk tutup.. ayah diorang sempat la merasa roller coaster yang dasat tu..( maknye tak ade hati nak naik takott ..naik coaster yg langgar air tu ajee.. tupun rasa cam nak tercabut jantungku..huhuhu.. cukup lah aritu merasa naik coaster kat Holiday park yang gile gaban tu..) .. 

kendian dalam kul 8 mlm.. baru dapat keluar.. tu pun sebab tempat tu da nak tutup.. so semua tempat mainan da takleh masuk.. semua orang berpusu2 keluar.. time ni baru la dpt terjumpa ngan jiran sekampung ie kak siti wan kembang dgn kawan-kawanya.. seronoklah dpt berjumpa walaupun sekejap.. 

takpe.. insya allah pasni leh jumpa lagi di kampung halaman ( kat saar le..or homburg ke..hehe) .. time ni kami terjumpa gak ngan geng drp frankfurt.. syikin..tik ..toher ngan 2 lagi kwnnye.. ( sori x ingat nama).. tak de rezeki lak nak jupe siang2 tadi.. malam-malam mau pulang baru selisih..

lepas habis main..duk dalam keter sume kekanak ni pengsan kepenatan...huh.. 
letih gak seharian main kat taman ni.. tapi seronoklah dapat hiburkan hati anak2 ni..;) 
sampai rumah dekat jam 12 mlm.

lagi gamba kat sini..

9 Responses to “Easter Holiday Day 1”

  1. bestnyer bermain... klau cm gini, bukan sj bebudak suker.. sy yg dah mak budak ni pun agaknyer tak mau kuar klau gi situ... hihi

  2. kayteeze says:

    Cantiknya....dan nampak seronok je... bertuahlah anak2 tu, ya. Balik Malaysia nanti kena simpan duit kalau nak ke theme park ni...mahal betul !!

  3. hnyhar says:

    fuiyyo syoknye iu gi jenjalan kat theme park.waduh!pakai spek itam tuh..cam mak datin ayu jer. ;)

    iu,ayam kepci tu camne?pelik bebenor namanye.ajor sket cara nk membuatnye.mamanye masak sedap, mahunya xhbs mkn..

    uii..dh mlm br hengat nak keluar ye..sib baikla dia ttp kul 8, kalo kul 11, gamaknye xkuar lg iu nih..

  4. Waahh bestnyer europa park ni iu..murahlak tu fee n3..parking 6euro ok sgt sbb dpt lepak lme kn!

    Mmg cantikla tpt dia..byk permainan kn..tgi btul coaster tu,,klu sy pon xnaik!! coaster kt genting pon xpnh naik...huhuhu..takut sehh..

    Yg ptg ank2 hepi kn!!:)

  5. iu @ wid says:

    kak zai,

    kalau mak budak suke main gak.. kena bajet dua ari la round2 sini.. sbb sure smpt nk merasa byk benda sbb duk berebut ngan anak2 nt.. hehehe... oklah kan... mak bapak budak join sebab bukan selalu... sekali2 nak terasa muda.. ni le masanye.. he he he.. ;D

    ------------------------------

    kak tie,

    kak tie katne..? kite pun x g lagi theme park mesia nun.. ade dulu2 br kawin skali g kat genting.. lama da x g kt mesia..

    a a.. nk kena simpan duit ni.. sik bocor je poket.. kuikuikui..

    kak tie duk mana ye..? x jejalan ke europe ke..

    -----------------------------

    kak nani,

    macam mak datin ke.. kuikuikui.. :D.. perli sy yeee... jaga ustazah nt.. nk kne balik ni..hee..;p.. panas la.. sbb tu pakai spek.. mata pedey2 gitu.. pakai spek leh cover mata sembam tak cukup tido mlm.. hohoho

    ayam kepci tu.. ayam kfc..singkatan dia sebut gitu le..hee.. ade resipi sy da letak.. try search kt blog sy ni klu nk try.. ala x la sedap sgt ..simple sgt.. igt nk wat beehon.. tp da x smpt..ayahnye pun ckp xyahla nt penatt.. nk jalan jauh lagi ni.. hee..

    tu kalau tutup kul 12.. mmg konpom kuar kul 12...tetau je yee.. he he he..

    ----------------------


    izu,

    murah ye.. sebenarnye boleh tahan gak harganye tu.. wpun tak semahal disneyland.. tp oklah..sbb byk benda boleh naik.. tak la seciput je.. oklah dpt merasa salah satu theme park terbesh kat dochland ni.. takat nk jejak kaki je..he..

    coaster kat genting tu kite penah naik.. tp da berjamannnn dulu la.. bile part2 naik tu ok.. tapi part menjunam tuuuuu.... huwaaaaaaa....

    dasaaaaaaaaaaaatt!!

  6. aisyah says:

    Seronoknyeee...tengok gambar pun sampai tak puas. Kalau leh masuk dalam gambar join, dah join dah...heheheheee...

  7. iu @ wid says:

    hehehehe...

    kan besh kalau boleh jd cam doremon.. byk benda dlm poket dier tu.. buka2 ade pintu.. kendian masuk dunia lain.. g tpt len ke.. tingginye imaginasi kan..

    ;)

  8. bole tahan gak bayaran masuk..kalau kami, 34x2 + 30x2 + tambang plane + bayar hotel + bla..bla..= e.... tak pelah, tak jadi la nak pegi... hehehheh...

  9. iu @ wid says:

    ehehehe

    duk umah sy je kak.. takyah byr.. free..hehehehe.. :P

    kumpul.. jgn x kumpul.. ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails