Keukenhof, Holland


.


For 60 years now, Keukenhof has been the most beautiful place in the world, where spring bursts out in all of its colourful majesty. Here you can find inspiration and relaxation in a magnificent park environment. In addition to the millions of blooming flower bulbs and fantastic flower shows, Keukenhof has the largest sculpture garden in the Netherlands and is the most photographed spot in the world. - dipetik drp website keukenhof.


‘Keukenhof’ which means kitchen garden. Alhamdulillah, seronoknya rasa sebab dapat misi utama jejalan ke holland ni ie utk melawat bunga-bunga tulip yang giat berkembang dengan jayanya..sebenarnya da lama teringin ke tempat ni..baru leni dapat merasai keindahan & haruman bunga-bungaan , sungguh segar & nyaman sekali udara pagi hari di keukenhof ni.

Rotterdam Novotel ke Keukenhof, Lisse mengambil masa hampir 50 minit menaiki kereta.. dengan bersemangatnya kami anak beranak bangun di awal pagi tuk melawat tempat yang sangat glamer nie.. lepas sarapan dgn bekal sendiri & perut penuh di isi perjalanan pun diteruskan.. tiket boleh beli online dlm website dia.. time dtg ni beli terus tiket kat sini.. time ni orang beratur ramai ok..so nak berjanggut la kejap..

cuaca time ni sejuk tetapi cerah, lupe pulak la pulak nak bawa baju tebal..haziq & faris bawa baju tebal sket..cuma mamanye jela yang kesejukkan.. berbekalkan sinaran matahari bolehla mokcik bertahan hingga ke petang.. ( tempat nak tutup baru teringat nak balik..sama kes cam kat europa park kelmarin..hihihi) yela.. bukan sokmo p ke sini.. so manfaatkan sepenuh masa lah kat sini.. sib baik tak tutup jam 12 mlm..hohoho..

keukenhof di buka 19 Mar - 21 May 2009 (annualy). The Cost is :€13.50 for adult; seniors €13; 4-11s €6.50; parking €6 Opening Hours:Daily 8am-7.30pm. boleh la..sebab kawasan ni memang la sangat luas..puas la tengok bunga-bungaan yang sangat cantik & lawa .. sib baik x banyak kawasan berbukit so lutut tak lah terketaq2..awatlah dorang tak buat mini train yg macam kat zoo negara tu keliling tpt ni.. bukankah lagi seronok & friendly utk kanak-kanak, mak ayah kanak-kanak & mak ayah punya mak ayah.. ;D

jalan punya jalan punya jalan dan jalan-jalan lagi memang sepanjang jalan penuh dengan tulip-tulip yang sangat cantik.. bermacam jenis tulip dapat dilihat & setiap tulip tu adalah nama dia... tak ingatlah ape nama.. yang kita tau tulip-tulip ni sangatlah cantik & unik.. bermacam kaler, saiz dan rupa ok.. terpegun melihat alam semulajadi yang Allah ciptakan ni.. ni baru bunga..& bunga tulips.. belum masuk lagi jenis bunga lain cam bunga ros yg berjenis2 kaler, bunga matahari.. bunga kertas.. bunga shit ayam, bunga cempaka dan yang sewaktu dengannya..ni baru BUNGA!! belum masuk lagi mahluk2 len yang tak mampu dihitung dgn jari .. sungguh indahnya alam ciptaan Allah & tentunya sungguh indah alam ciptaan Allah yang satu lagi tu kan.. masya  allah...


Menghabiskan masa hampir 10 jam berada di kawasan ni tanpa jemu tapi dah nak semput kepenatan..berhenti sekali utk lunch..bawa bekal jugak la.. ( kes nk jimat leni..huhuhu).. tapi adelah beli sepinggan fish & chips ( fries) ngn sos mayo diier tu.. cost euro 10, wat cukup syarat nak duduk dlm restoren tu.. mahal siot harga makanan kat situ.. tapi takpelah sebab blh memanaskan badan kejap ..dah nak picnic kat luar tu sejuk.. sian la pula anak-anak & mak ayah anak-anak ni.. ( recharge energy dulu..)

ha.. adelah jugak bertemu dengan beberapa orang Malaysian kat sini.. satu family drp Aachen, Germany & satu family lagi drp Hannover, Germany & satu lagi family datang drp Wales. Adalah juga nampak muka ala-ala sama cam mesian tapi tak tertegur..sengih2 jele drp jauh..budak2 bujang.. biaselah diorang ni kureng sket kalau part nak bertegur ni.. melompat2 amik gamba, biasela tu.. kadang-kadang mak bapak bujang pun suka lompat masa amik gamba..hohoho.. tapi ingat sket ..jgn sombong ok! :D

hari da petang & dah nak gelap pun..kedai dalam sume da tutup.. tgl sebuah kedai cenderahati kat luar yang masih buka..fuhh.. leh la beli tanda cinta sebagai kenangan masa jalan-jalan kat sini..sesudah solat & etc tibalah masa untuk pulang.. krokkk..kriukkk.. perut minta di isi.. bekalan makanan langsung habissss.. takde plak kedai makan buka kat sini.. adehh..

owh..amsterdam dekat je drp lisse ni.. so melencong kejap ke asmterdam utk cari makan.. singgah di kedai Wau Malaysia, kedai ni meat halal 100% ok!,(dekat ngan china town,amsterdam) da masuk dalam da. tapi meja penuh yang amattt.. no space for us.. so melepas la nak makan makanan mesia..((jimat duit..kuikui - bayangkan nasi lemak ayam goreng pun da euro 17 gitu..kali rm baper maa..?? mak aii..lom masuk menu len..baik masak sdiri..huhuhu, kalau ngidam sgt boleh la try) jalan2 jupe kedai fast food halal.. Favorite ke ape nama dia.. tapi memang halal la..seblah old bridge kat China town tu.. sedap cam kfc ok.. tapi ayam dia tak selembut kfc..costed ten euros..kenyang perut, belasah je la...lagipun da gelap.. nak pulang ke kg halaman yang dekat 6 jam tu... fuhhh...
alhamdulillah..sampai kt homburg dekat jam 5 pagi hari isnin.. :) shiyannn... papa drive sorang.. wife dia tak mampu da nak berjaga.. anak-anak apelagi.. tdo sampai kepagi.. kepenatan.. isnin masih cuti.. so dapat qadaklah tido.. 
he he he..

p/s : bagi sesiapa yang suke atau berminat atau ingin tahu atau nak tengok lebih banyaaaaakk lagi bunga yang cantik-cantik..bermodelkan model-model yang tak bertauliah sila klik link ini... 

26 Responses to “Keukenhof, Holland”

  1. Ajzie says:

    10jam ker dlm tuh... adoiiiiiii sure lenguh kaki....... hihihi

  2. umi nuha says:

    huwaaaa....jeles jeles jelesssss.....satu2 nye tpt target nak pegi tapi tak tercapai hajatku

  3. Iu.....diriku jeles okk....hmm canteknyeeeee keukenhof ni kn!! huwaaa kami pon missed ke sini, slp strategi..kami pi holland ritu dh hjg may..so keukenhof pon dh tutup..huhu sodih mokcik.:(

    Nway, cantiknya gambar korg..isk isk..harus blk msia nti framekn bsr2 ok!:D

  4. iu @ wid says:

    sib baik tak tercabut lutut tu kak azi.. hehehe...

    umi nuha,

    insya allah ade rezeki sampai nanti tuu.. banyak tpt da travel gak tu... hehehe.. rezeki beby baru nt.. mana tau kan.. he he he..

  5. iu @ wid says:

    izu,

    hehehe.. tahun lepas tingin p sangat.. tp sama cam izu.. da sampai lewat bulan.. tutup da... takat jalan kat amsterdamm ngan zaanse shance tengok windmill time tu pun tpt ni tutup..so tengok windmill frm jauh jeee...

    alhamdulillah.. rezeki tahun ni.. tercapai impian...sonott...

    ya.. harus di framekan..hihihi

  6. salam...
    cantiknye tulip kat sana...beso noi ya taman dia tu...sini baru nak start tulipnye...tp tak kembang betui lagi...

  7. iu @ wid says:

    memang sangat cantik..

    tulips kat mana2 pun memang menawan.. sat lagi kalau da panas betul, tulip mati.. x tahan lama... time spring je ade

  8. aisyah says:

    Tulip ade kaler merah upernye...selama ni ingatkan tulip kaler kuning dan oren je,heheee...

    Ladang tulip tu macam tempat hero ngan heroin hindustan nyanyi nyanyi...seronoknyaaa...memang betul2 terasa macam nak masuk dlm gambar tu join sekali...heheheee...

  9. iu @ wid says:

    hehehe.. selama ni kite tgok tulips merah.. jrg jupe kuning kt cni..he..

    kuikuikui..guling2 boleh jugak tu.. rugi x wat ritu...hehehe

  10. Mummy HS says:

    masyaAllah.. sungguh cantikkkk.. mmg cantik sgt.. apatah lg kalau tgk live kan..
    mcm superimpose pulak.. hehe

    owh.. kena masuk diary ni.. thn bila nak pergi ntah le ek..;-)

  11. Salam persinggahan,
    teruja tengok alam ciptaanNYA...cantiknya, dapat tengok kat alam mayapun jadilah..

  12. Puan Gee says:

    huhu... jeles jeles.... yang amats nie....

    thn lps ms gi dah tutup... bila la nak sampai lg ke sana....

    tak tau la plak tulip ni ada mcm2 pesen... cntk gmbr2.... berbaloi mama menahan sejuk tu....

  13. Ajzie says:

    lenguh kaki tak terasa sebb dpt tgk bunga bunga yg sangat cantikssssss..

  14. fuhh..smart le gamba mamat dua orang kat ladang tulip tu..cam lam citer hindustan..
    next week saya nak gi gak,ada parade skali..

  15. kayteeze says:

    Subahanaallah....indahnya alam ciptaan tuhan... :)

  16. hnyhar says:

    iu...
    jelesnye dia dah gi ke sanaaa...nak gi jgk tp spring 09 mokcik dh melepas..nak tggu spring 10 la pulok..itupun kalo umur pjg..

    dulu2 mokcik berangan nak amik gmbr ngan pokcik kat dlm semak tulip yg panjaaaang tuh..syok no..

  17. hnyhar says:

    iu,
    muka awk & hubby awk looks alike laa..patutla muka anak2 awak [esp. tang bibir] sama jer..he3.

  18. sonokknyerr!!! ntah bila la nk dpt g sana.. hakim kat cni dah 6 bulan. sana tu adik anis ler..kan? nk tunggu anak study oversea, lambat nye lagi...sendri nk study, master ni pun baru peksa 2nd sem...

    bila upload masakan tu, bagi resepi lengkap yek.. leh try..

  19. iu @ wid says:

    hana,

    ha.. sementara kami kat sini.. mai la.. leh tengok tulips ni.. mmg lawa & puas jalan tengok.. cantik sgt2... biasanya tulips ni time spring.. dlm hujung bulan march sampai mei.. jemput lah mai.. :)

    -------------------------

    hati kristal,

    salam kenal.. 1st time tggl pesanan eh.. thanx ye.. ;), a a.. mmg terpegun tengok keindahan bunga2 ni.. syukur dpt menghayati keindahan nya..

    --------------------------

    kak gee,

    a a.. baloi tahan sejuk.. yg kat ladang tulips tu last2 da kuar bru singgah kat seblah kekukenhof tu je.. tp sbb da nk gelap + sejuk.. gamba amik pun x byk.. tapi takpelah.. seharian da puas tgok tulip.. bdan pun da penat..hehe

    takpe kak gee..

    mana tau next time leh mai europe lagi.. de confrence ke.. rezeki masa depan.. allah je yg tau..
    :)

    --------------------------

    kak azi,

    a a.. x terasa sgt.. siap berkejaran ngan dua bujangs ni... berlari sakan.. sib baik de taman menan kekanak utk dorang enjoy2 jugak kat situ...hehe

    ----------------------------

    jalak lenteng,

    aduh duh duh.. igt siapa yg bernama jalak tadi.. he he he.. rusdy rupenye.... gempakkk nye namaaaa...

    tu model da kesejukannn.. mengigil sejuk.. da petang.. kuar pun takat 5 minit x sampai... seblah keukenhof je tu.. nt jgn lupe singgah stuu...

    nk g ngan rombongan cik kiah ye..?? .. enjoyyyyy!!! take care eh..

    -------------------------

    kak tie,

    ;) sungguh.. memang cantik alam ciptaan allah ni... hehe

    --------------------------

    ustazah,

    hehehe.. ramai org ckp b4 ni muke kami ni iras2... da tua2 ni x tau la makin npk ke x irasnye.. part mana tak taula.. tp bile cek asal usul mmg jauh benarrrr... xde la gen2 yg terdekat ke ape.. tp da jodoh... alhamdulillah.. :D

    kak.. nt akak g sana.. bleh nyorok2 blakang bunga2 ngan abe.. sambil2 ameen amik gamba akak.. guling2 mcm hindustannn tuuuu.. syooookkkk woooo.. :P

    --------------------------


    ami mahzar,

    owh.. hakim da 6 bulan eh.. anis yg mana ye... kat cni nama izzah.. izzah safiyyah.. ;)

    sambung master ye.. wa... beshla.. rajin menyambung study.. bagus2...!! good luck ye.. kite ni je x dpt nk smbung study lagi... ntah bile.. mcm da mls..hohoho...

    resepi lengkap..? ye.. insya allah.. mekasih gtau.. resipi mee tu mak main gtau aje..xde sukatan.. kite pun igt2 lupe mak wat.. tp masa kite wat kite pun main agak2 je main campak2..huhu...sambil2 igt2 cara mak wat kt kg..hehee.. insya allah lenkali kite catat sukatan yg kite masukkan..

    thanx!!


    ------------------------------

  20. semalam jenguk sini, tak sempat nka mengomen, ari ni tengok dah jadi pengomen ke 20 doh! wa...ramai peminat bunga tulip nampaknya! Alhamdulillah, sampai gak iu sekeluarga ke situ ye....sangat la cantik bunga2an itu!

  21. iu @ wid says:

    he he he... tula.. ramai minat tulips ni.. lenkali takmo letak tulips.. letak piyah je.. bio x ramai jenguk..hihihi

  22. memang rombongan cik kiah pon, satu bas tu je dah 15 orang warganegara Malaysia yang sah!

  23. iu @ wid says:

    huyoooo... ramai eh warga mesia aachen kt sana.. bestttlahh... sure meriah rombongn cik kiah tuuuuu... ;p

  24. tanteknyeeee (^______^)

  25. tuan umah says:

    ayu...

    haku jelesssss...haku naik buss...tak dapek posing mcm engkaooo..huaaa

  26. iu @ wid says:

    mima,

    bunga ni mmg canteeeeeeeeeeeeeeekkkk , akak pun da lama jatuh hati.. cinta pandang pertama...he he he

    ----------------------

    ct,

    hehe.. kitorg ni pun dpt amik gamba pas keluar drp keukenhof tu.. leni da dkt 8 lebih.. mlm.. tgok ade sorang dua yang posing.. kite pun cpt2 posing la..sbb da sejuk kn cepat2.. anak2 da sejukkk.. so kjp je x sampai 5 minit kt cni..

    sib baik xde org jaga leni... tp b4 tu x taula de org jaga ke idak.. sbb tak tau pun sebenarnye kat sini leh amik gamba ke x..

    ade org tu lagi dasat.. dia g tengah2ladang tu... kitorg x g la.. x sanggup.. sejukkkk + ponat lagi..
    kami amik gamba kat gigi bunga tu jeee... hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails