Lasagna


.


kali ni try drp blog ustazah..
yum..yum...

terlebih bakar la plak.. tp still besh.. mekasih buat kak nani.. 
jemput jamu mata.. ;D
resipi ade juga di kopipes kat bawah ni.. selamat meneray!!

LASAGNA

200 g pre-cooked lasagna pasta sheets
70 g grated cheddar/parmesan
bolognese sauce
bechamel sauce [sos putih]

Bolognese sauce:
500 g daging kisar
1 labu bawang besar -cincang halus-
1 ulas bawang putih -cincang halus-
1 btg carrot -dadu kecil-
2 btg celery -dadu kecil-
3 sudu besar minyak zaitun/minyak masak/butter
1 botol bolognese sauce/pasta sauce -500gr
garam & gula

1. Tumis bawang dulu sampai naik bau atau jadi transparent. Masukkan sos bolognese. 
Kacau sampai agak2 pekat sikit.

2. Kemudian, masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. 
Pastu masukkan carrot. Dah agak2 empuk tu blhla masukkan celery. 

3. Kacau & masak sampai kuahnya pekat tp jgn sampai kering sgt. Angkat.

Bechamel sauce [sos putih]:
375 ml susu segar [2 cwn pun ok]
45 g butter [2 sudubesar pun ok]
3 sudubesar tepung gandum
[2 sb pun ok, tp kena kaco lamala psl nk srh pekat gravy tu]
secubit serbuk buah pala [xletak pun..yerk]
salt & pepper

1. Masak susu smpai jd suam. Bukan mendidih tau. Senang keroje, 
tekan je button 'warm' microwave..hahah..siap!

2. Pnskan saucepan lain dgn api sederhana. Masukkan butter. 
Dah cair tu, masukkn tepung, kaco2 smpai sebati.

3. Kemudian pelan2 masukkan susu suam td. 
Kaco2 jgn berenti [guna whisk, jika ada] sampai sos jd pekat.

4. Bila dah pekat tu, boleh masukkn garam & pepper. 
Boleh juge masukkan oregano @ mixed herbs. Kaco jap, pastu angkat.

Persediaan Lasagna:
1. Preheat oven 200 C. Rendam lasagna sheets dlm mangkuk besar yg berisi air suam selama 5-10 minit. 
Dlm kls mskn hr tu, xyah rendam..just lalukan kat air je sheets tu. 
Jd, pilihla nk wat cara mana..

2. Keringkan lasagna sheets. Letak sekeping2, atas kain [tea towel], balik2kan supaya sheets tu kering. 
Ingat!! Tak perlu buat cara ni jika pilih utk lalukan sheets kat air je.

3. Susun lasagna sheets dlm bekas. Pastu tuang bolognese sauce separuh. 
Tuang pula bechamel sauce atas tu. Sprinkle dgn grated parmesan cheese. 
hr tu sy pakai cheddar & mozarella jer.

4. Ulang semula langkah 3. Letak byk cheese lg sedaaaap. 

5. Masaklaaa dlm oven selama 20-30 minit atau smpai cheese bertukar ke kaler brown.. 
Tunggu sejuk baru potong..

p/s : copy paste ye ustazah.. tq!!

9 Responses to “Lasagna”

  1. sedap nmpak... sy dah 2 bulan beli kepingan lasagne kering tu.. p sampai la tak terbuat lg.. bila tengok iu nyer ni cm nk kena wat jugak ni..

  2. Betul, tlbih bakar pon sdp..garings giteww..hehe..isk bler la sy dpt wat lasagna nii kn??

  3. Mummy HS says:

    sedapnya... suka makan tp tak pernah buat lagi... nnt nak kena try

  4. kayteeze says:

    Eh....kak tie suka laa.... Tapi tak pernah buat. Hubby kurang bab2 makanan omputeh ni...

  5. suka gak, tapi tak suka buat...hihihh...iu, nak order lasgna 3!

  6. hnyhar says:

    kih3...bravo2!!

    awatnye terlebih bkr nih..tu lah berangan lg nk ikut org gi DnM. tq krn mncuba resipi tu!

  7. Zuri@ni says:

    Cam susah je nak buat lasagna nie...teringin nak makan, tapi tengok step banyak sangat....aderkhhh...kalu la ada orang buleh pos kan kat sini...hehehe ;)

  8. reen says:

    x pnah mkn...tp,sudah lama kuidam2kn...bg la resepi..huhuhu

  9. iu @ wid says:

    kak zai..

    try2 jangan x try... hehehe.. krg da wat leh bg repot lak..hihihi


    izu,

    tula.. garing sket kat bhagian luar.. tp dlm still still moist2 gitu.. sedap gak la.. sbb yg garing tu cheesse.. chewwy2 gak aaa.. yum3.. cam nk wat lg lak...hehehe

    hana,

    lama x npk ye..msti slalu sibuk tu.. ;) try2 lah..insya allah x rugi mencuba...

    kak tie,

    wat utk diri sendri je kak..abe toksah makan.. tp mmg biasalah kan.. kadang2 si isteri yg suka part2 makann gini2 ni.. sang suami plak suke makanan yg kemelayuann... tp kalau abe sy sokmo sume dia makan.. tp 2/3 ari pastu kalau x jamu nasik ..mule la kangennn...hehehehe

    kak kin,

    3 je kak..?? 3 slice ke 3 mangkukkk..??? nt sy pos.. bg alamat eh..ekekekeke.. ;p

    kak nani,

    tq..tq.. my master sifu.. amacam lawa tak..?? ehehehe..

    zue,

    tak susah.. cume remeh.. byk step nk kena ikut tp bahan simple.. da try bru tau.. ;p

    reen ade resipi tu... kalau tak pernah makan kena try tuuuu... wat slow2 step by step.. insya allah sodappp... ;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails