Marble Cheese Brownies


.


hurm.. walaupun rupernye tak selawa brownies tuanpunya resipi... tapi utk sendiri makan puas hatiler..
kejap je da habis.. agaknye sebab mcm da lama x makan kek..
so bile sesekali wat brownies ni berebutlah masyarakat dlm umah ni ..
bagaikan semut jumpa gule..hohoho... lenkali tak leh wat selalu..
jual mahal sket biar terasa nikmatnye dpt makan benda ni..kih3..

BAHAN BROWNIES :-)
250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

BAHAN CHEESE :-)
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan)
1 biji telur gred B

-seni abstrak..hahaha ;P, comot tak terkata..huhuhu-

CARA MEMBUATNYA :-

1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.

2. UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.

3. UNTUK CHEESE TOPPING :- Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...

p/ s: cp drp blog Mat Gebu & utk step by step.. leh tengok kat FP kak Rinchan

14 Responses to “Marble Cheese Brownies”

  1. tak lawa hape tu...lawa la tuh, mesti sedap ni...tu lah masyarakat kat sana mcm 'semut jumpa gule'...hehehee...

  2. iu @ wid says:

    bukan selalu & mmg payah nk jupe kat kedai.. kalau kat mesia rupe gini kotnye x laku ...hahaha

  3. sungguh la terasa lapar di tekak n di perut ku ini :)

    soklan utk iu: slunyer klau kiter nk antar barang ke luar negeri cthnyer kat tempat iu ni, charger nyer cm ner n caranyer plak cm ner yer..

  4. ok ape...tu acuan star ke...cantik ooo...

  5. iu @ wid says:

    Aishah @ ariffin @ aqil,

    a a. acuan star fully di cover ngan baking paper..hehehe

  6. iu @ wid says:

    kak zai,

    menjawab solan itu:

    biase kami guna pos mesia ,

    paling murah guna pos laut ..takleh lebih 20kg, sampai dalm 2 bulan lbh.. kos plg murah..sume bende leh hanta..

    paling cpt guna poslaju,tapi amatlah mahal.. dlm seminggu dua da sampai.. naik flight..

    mknan takleh pos ikut ni... tp kalau senyap2 x declare kdg leh sampai la sini.. kdg x lepas makanan tu..hiihi..

    kak zai nk anto adiah ke..heheehe

  7. hnyhar says:

    dah lama nak wat brownies pesen ni tau..tp xterbuat2 lg..tensen2..

  8. iu @ wid says:

    tu namanye lom de rezeki..
    nt de peluang leh la wat..

    kat mesia nt jgn wat.. beli je.. kalau kat uk bru wat..save mase sket..leh mkn bende len yg lagi besh... masakan malayaa... yum3...

  9. aleasofea says:

    ermm beshnya nengok..linda tak terrer wat kek..buat pun tak jd..
    wid..cnfrm jd ek kalau ikut resepi betul2? hehehe..

  10. iu @ wid says:

    linda..

    ramai yg da test resipi ni.. byk yang menjadi.. dolu2 kite de byk try resipi org gak.. tak sume jd.. tapi yg ni insya allah tak kuciwe... ehehe

    try la.. ;)

  11. Ajzie says:

    best nya.. bila dapat rasa nih....

  12. iu @ wid says:

    kak azinye muffin lg gempakkk ma.. :D

  13. wa...brownies lagi. yg ari tu punya resipi k kin blum try lagi neh.. =). ayu, kat umah k kin ni byk pisang sekrg nih, asyik buat muffin pisang je, resipi pisang brownie ada tak?

  14. iu @ wid says:

    eh..

    samalah..sy pun byk pisang.. smlm br wat kek pisang..

    nk wat muffin pisang nt..hehehe

    kalau ade kang sy tepek..he

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails