Scheveningen, Holland


.


hari kedua cuti easter di habiskan dengan berjalan-jalan di Scheveningen,
salah satu pantai yang tercantik di Holland.. cantik ke..? leh lihat sendiri kat gamba.. ;)
alhamdulillah cuaca pun cantik arini.. bertolak drp Homburg jam 8am & sampai dekat kul 1pm.. ( dekat 5 jam woo..) tapi maybe sebab da lama tak travel jejauh ni so kekanak ni masih seronok dlm kereta tu.. tak busan sgt..siap menyanyi lagi tu..makan cekelat.. berhenti sekali kat hentian sbb haziq nak terkucil..hehe..
baby duk kat belakang ngan abang2 dier.. sesekali adalah menangis nak susu.. bagi susu je..terus tido.. bila jaga main-main ngan toys.. faris & haziq hepi & tak sabar nak main pasir tepi laut.. ;D

alhamdulillah.. sampai dgn selamat di Rotterdam ( duk kat Novotel Hotel semalam..) dapatlah diskaun tuk last minute booking.. 1 double & 1 sofa bed.. luas la jugak.. oklah ngan harga dia..de mini peti ais..cerek, safe box,f lat tv..wireless (kn byr klu nak guna)...perfect la..sume ade..
lepas cekin..rehat2 kejap.. makan bekalan yang mama masak pagi td.. masak mee goreng je.. campur ngan ayam..udang..daging dll.. boleh la tahan.. nt takde la nk kuar banje banyak sgt tuk bli makanan.. pas kenyang tu.. sume pun siap2 nak g pantai.. kekanak ni pun tak sabar2 dah nak main pasir..

naik kereta lagi setengah jam daripada Rotterdam baru sampai Scheveningen..cantik bandar dia.. lautnye pun cantik & bersih.. tp tak leh lawan la ngan pantai kat tanjung rhu kat langkawi tu.. & perth tu lg lawa..air jernih..kalu kat sini pasir dia la yg besh..air tak la jernih sgt..tapi xperla.. asal dpt main-main & picnic tepi laut.. dgn angin suam2 kuku nii.. Scheveningen berlatarbelakangkan Lautan Nordsee.. kalau berenang boleh la sampai ke UK tu.. tapi tak taula sampai ke tidak.. kuikuikui..

so sepetang tu kami duduk2 & baring2.. (ala-ala picnic gitu..), berehat-rehat sambil memerhati keindahan laut Nordsee & melayan gelagat anak-anak yang dua orang ni.. yang kecik plak msh lom boleh main lagi..so duduk je atas riba mak ayah die.. suh duk Maxi cosi takmo.. demand sungguh.... si abang2nya khusyuk betul main ngan pasir..

time ni laut masih sejuk.. so kalau tahan duk dalam air ala-ala sejuk macam ais tu boleh la mandi.. adelah sorang dua yang mandi.. termasukla si haziq ni.. punyala excited.. tu.. sampai sejuk2 pun sanggup gak nak main ngan air.. melompat-lompat atas pasir..atas ombak lauk kat tepi tu..berendam tp duk celah2 gigi air jela.. kejap je la tapi..dia pun cam da ngidam sgt nak mandi laut tu.. berendam sekali je.. takleh lelama sbb sejuuuuuuuuukkkkk yang amat!!!

yang ramai tu orang yang duk berjemur je lah.. ( tetau jela org barat berjemur cane..sib baik de spek hitam..huhu) tapi alhamdulillah time ni x ramai sgt orang sbb laut masih sejuk.. nt da masuk hujung bulan or bulan may dan keatas.. sure banyaklah udang-udang yang terdampar kepanasan.. fuhhh.. dasatt...

hari da petang.. nak hujan plak rintik2.. sib baik kekanak ni da puas berkubang dgn pasir tu.. tetiba tak jd hujan.. tapi siap-siap gak la utk balik ke hotel..berehat utk jalan-jalan esok hari.. sebelum balik ke hotel, sempatlah singgah kat bandar Scheveningen ni.. bersih.. & kat sini banyak gak la makanan halal leh dapat.. byk toko orang indonesia.. tapi bile tengok yang jual tu nampak cam bukan indonesian jer..

dengarnya orang indonesia ni mmg ramai kat Holland ni .Sebab dulu kan belanda pernah jajah indonesia.. maka ramailah orang yang berhijrah ke sini.. kawin campur..bekerja & etc..lebih kurang gitulah historynye.. kalau nak tau lebih lagi.. bukakla kitab sejarah sekolah menengah.. panjang tulis nu.. den lupe laa... ;D
then singgah kat indonesian restoren..res mesia tak jumpa laks.. Warung-Soe..tulis halal 100%.. tapi de jual gak minuman beralkohol..kira x halal la 100% tu kan.. huhuhu... ada jugak terserempak ngan beberapa buah lagi kedai yang tulis tanda halal.. kiranya x susah la cari makanan halal kat Scheveningen ni..

p/s : info about Scheveningen ni..do look at here and here.;D
Next entry : last day @ Holland..

8 Responses to “Scheveningen, Holland”

  1. Waa..dah besar baby..abang2 dia pun dah pandai bawak diri yerr..hhmm..iu camne nak tampal2 gamba cam iu buat tu..ari tu kak ju xupdate lame sebab dah xleh nak upload gambo..pastu nie dah adjust size ok la..xtahu ler banyak mana lagi boleh muat..len ajar kak ju camne nak buat tampal2 gamba tu?

  2. cantik la permandangan lautnyer,

  3. Ajzie says:

    salam ziarah. salam kenal...

  4. assalamualaikum,
    sronok tgk tempat org...gunakan ruang dan peluang yg ada sebaik mungkin...baby anis ade kawan kt sini..hakim.. rambut depa sepesen je....

  5. aisyah says:

    Tak sejuk ke kat NorthSea tuuuuu...???Heheh, mat saleh ni pantang jumpa panas sket, habis dia orang berjemur-jemuran.

  6. Wohoaa dh smpi ke holland dh izzah...;)suka tgk the boys, seronok n khusyuk derg main pasir n air tu ek.:)

    Nway, mmg cantikla tpt ni..(Aunty izu ssh nk sebut n eja :p)

  7. lo...pegi berjemur tepi pantai seme anak beranak nih...hehhe....si faris ke tu yg pakai spender pampes je tuh? hikhikhikkk...

  8. iu @ wid says:

    kak kin,

    jemur 1stime tahun ni.. hohoho.. sejuk gak la.. faris pakai pempess je tuuu..smlm paking brg terkonco2 lupe nk masukkan bj mandi.. last2 pakai pempess je..kuikuikui..

    -------------------------
    izu,

    wa pun susah mau sebut itu nama.. belit2.. last2 sbut pangkal dia je..sbut beach ke..hehe..

    dorg mmg sakan main tuuuu.. tak hengat dunia.. panggil2 pun beberapa kali bru menyahutnye.. penat memanggil kameraman ni..huhuhu

    -----------------

    aisyah,

    sejukk tu... mcm ais.. sbb tu x ramai mandi.. tak brani sentuh air.. ramai yg memanaskan bdan je..

    si haziq tu je yg berani nk terjun laut.. sabo je la anak melayu ni..hehehe.. kuat!!

    ------------------

    ami mahzar,

    salam kenal ami...
    mcm 1st time eh tgl psanan..
    tq singgah ke blog ni..ehhehe
    insya allah ruang & masa akan digunakan sebaik mungkin.. thanx atas ingatan...

    lenkali tinggalkan pesan lagi ye..
    kirim salam kak anis ngan hakim..hehehe

    ----------------------

    ajzie,

    salam kenal...
    thanx tinggalkan jejak.. nt senangla sy menjejak kembali..hehehe

    jemput ke sini lagi..

    take care!!

    -------------------

    kak zai,

    lawa gak la tpt ni.. tp kat mesia lagi lawa.. dan sedap mata memandang.. hehe

    kalau kat sini byk dog.. kdg2 seblah je tetiba dog dtg.. ade gakla shit dog tu.. so kena hati2..kot nt tak pasan terpijak pulak..kuikuikui..

    --------------------

    hi kak ju..

    lama x npk eh..
    tu edit guna shutterfly studio..
    akak try dload kt internet..
    run.. then leh pakai sfware tu..

    bukak program tu..
    kendian pilih collage..

    mudah je.. cuma tarik2 je masuk kat frame yg dipilih.. kendian boleh la order collage tu.. save then leh publish..

    blog ni ade limit size utk gamba2.. dia peruntukkan dlm 1 gg ke ape..tak ingat..so kn pilih2 gamba & saiz dia.. takpun bukak je akaun picasa bru.. gamba2 save dlm tu..
    nt boleh link kan dia..

    ade ape2 tanya je kak.. insya allah kalau boleh sy bantu..akan ku bantu..

    good luck kak!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails