Antalya - day 1 n 2


.



- Mountain di Antalya -

Antalya (formerly known as Adalia or Attalia; from Pamphylian Greek: Αττάλεια Attáleia) is a city on the Mediterranean coast of southwestern Turkey, and the capital city of Antalya Province. Situated on coastal cliffs, Antalya is surrounded by mountains. Development and investment, began in the 1970s, have transformed the city into a major international resort - drp wikipedia.

29 april 09 - Rabu


- bertolak..jommmm -

bertolak ngan bas drp homburg dlm 48 minit caj 3 euro sehala..terus sampai di flughafen (airport) Zweibruecken..dlm jam 11 am, menunggu sehingga jam 12 baru kaunter dibuka.. sambil makan bekalan makanan di bawa ie ayam goreng berempaH n nasi putih je.

jam 215 br naik kapal terbang, lerrr... sejam rupanya berhenti di munchen..xtau plak kn turunkan n amik penumpang lain.. then selepas hampir sejam duk dlm flight di munchen terbang balik n dm 2 jam 25 minit..alhamdulillah sampai di antalya airport, turkey. waktu ni da jam 7 mlm waktu turki. awal sejam drp waktu di germany.(Mesia cepat 6 jam ok..) 

tunggu beg, tapi satu beg x jupe..ya rabbi.. agaknye dorang careless time duk turun n naikkan penumpang masa kat munchen tadi..hmm.. gabra jugak laa time ni..tp cool je..hoho.. ada 2 ,3 org lain yg hilang beg jugak.. jenuh la nk tunggu.. 

pas repot dibuat terus ke hotel ngan menaiki teksi van cute, driver bwk laju cam nk racing..takut plak rase duk kat blakang tu..debar2 jee.. pemandangan pertama cam kat mesia.. rindu mesia.. suasana.. lagu2 jiwang...mendayu2..b4 tu tukar duit kt airport antalya..memang rugi tukar kat epot.. baik tukar kat town lagi murah..tips ni.. ;D


- 1 turkish lira = lebih kurang rm2.50 -

emmm... sampai hotel sheraton dlm jam 10mlm.. caj taxi sebanyak 45 lira (23 euro kot lbh kurang) - dlm 15km je drp airpot ke Sheraton Hotel, Antalya ni..mahal hotel ni.. tp we all dpt cheapest price.. double bed + extra one single bed . book kat gtahotels.com &  Skoosh.com book kat sini sebab conferences en huby dijalankan dlm hotel ni.. so ape2 hal senang la kan.. dgn kekanak rebina ni lagi.. hihihi..


- sekitar gamba dlm bilik & kawasan hotel  - 5 star..?..ermm- 

dan malam jam 12 mlm pihak epot kal kate beg da jupe..alhamdulillah.. then jam 3am beg sampai di hotel..hidup kembali ceria disini..kalau tak terpaksa la memborong baju budak2 ni lagi..sbb beg yg hilang tu isinye sume baju2 kekanak ni.. ;D


- Konyaalti Beach, Antalya -

Features, including nature, history, and central location on the Turkish riviera have made Antalya's airport one of the busiest on the Mediterranean.[citation needed]Kaleiçi, the restored historical center of the city -with its hotels, bars, clubs, restaurants, and shopping- retains much of its historical character; its restoration won the Golden Apple Tourism Prize. The Antalya Archaeology Museum is also a prize-winner.[citation needed]

The city includes sites with traces of Lycian,Pamphylian, and Hellenistic -but mainly RomanByzantineSeljuk and Ottoman- architecture and cultures.. - baca lagi..


- atas tebing tinggi.. cantik sgt pemandangan drp sini.. ;D -

hari kedua di antalya dihabiskan dgn berada di sekitar kawasan hotel, harini en huby mendaftar sebagai peserta prog conf yang akn tamat pd hari sabtu nanti. 


- busan tgu papa -

fuh sib baik hotel ni x kecik sgt.. so boleh la mama berjalan2 disekitar hotel. mcm2 kemudahan yang di sediakan disini..spa, indoor n outdoor swim pool..gym, kedai hairdresser etc.bilik bibik pun ader.. 


- main kat belakang hotel -

jalan sorang2 sebab en huby attend conference ngn kawan2nye.pas hal settle..jalan2 time.. so kite g jalan sekitar hotel ngan en huby..


- ngan makcik pembuat turki pizza,de demo menguli lagi..fresh from atas oven api ..hehe -

di sebelah tengahari berjalan dibelakang hotel sheraton . pemandanngan pantai konyaalti beach yang sangat cantik..tebing tinggi..dgn background mountain yg sangat lawa.. 


all..


- ade tpt utk orang bersenam berlatarbekangkan lautan yg biru itu -

masya allah.. sangat cantik & menakjubkan...  petang2 melihat suasana matahari nak terbenam. subhannallah.. then, jam 8 mlm pulang ke hotel...malamnya duk bilik je..cas bateri..hihihi


berdua dgn yg tercintunnn.. sesekala... hohoho..

p/s : actually masih seeemput lg.. byk aktiviti arini.. tp sempat temankan SV family g outlet lg..dinner sama2 lg.. tp utk kwn2 yg disayangi ku  gagahi diri utk cite di turki..;D

13 Responses to “Antalya - day 1 n 2”

  1. Wah sonoknye wid jenjalan.. :)

    diet ke? ke kuat keje jg anak2? macam kurus je :)tapi takpe maintain cute..

  2. iu @ wid says:

    mana de diet.. tgok pipi tuuu... tembam semangkuk...hihihi

  3. cantiknya pemandangan laut tu....
    betuah badan dpt pi sana sini ngan whole family...

  4. Zuri@ni says:

    Part beg hilang sekejap tu yg saspen tu, jenuh jugak nak shopping kalu hilang kan.

  5. iu @ wid says:

    a a.. mmg ctik pemandangan kt ctu.. beshnye klu leh duk situ lama2..;D

    a ah zue.. saspen mmg.. b4 ni x pernah kene gini.. tapi kalau part nk shopping tu cam besh je.. kite kaki sopping..tp soping benda2 murah je laa.. ;D

  6. zueyie says:

    alahai..best nyer tgk wid jejln tmpat tu, sgt menarik. terasa sgt2 jeles nie..tuah badan kan wid..:)

  7. BIRU tul entri kali ni..(langit ngan laut)..perasan tak bendera turki ada di mana-mana?

  8. iu says:

    tuah ayam nampak di kaki.. tuah manusia.. allah je yang tahu...he he he...

    a a ayam jalak..;p.. tema kali ni biru..sejuk mate memandang..suka sgt tgok pemandangan laut ngan gunung2.. from cni pun leh npk gunung..atas dier putih2 cam snow..rugi x g naik cable car atas gunung tuuuu..huuu

    memang byk bendera dorg.. kecik besarr sume saiz de.. bangga sehhh rakyat turki ni...

  9. Fuhh sheraton...huyooo...class gtew. murah ke iu? brp smlm? awk duk brp mlm kt c2?

    Nway chantek gler beach dia, n ehem2 suka tgk gmbr u n ur tchintun tuh.mcm blom kawen jer..:D

  10. Mummy HS says:

    cantiknya .. untung ada rezeki nak melawat tpt org..

    tips ni ayu..kalau travel, baju budak2 ke org besar ke kena campur2 dalam beg lain. sikit pun x pe. takut kes mcm ni.kalau nak kena memborong yg lain, sakit gak.habis la budget nak shopping kan.. hihi

  11. iu @ wid says:

    actually we got cheapest price from gtahotels.com & skoosh.co.uk.. kat otel.com pun u can get this rate..but kalau kat tempat lain adelah seratus euro lebih pernight perdouble room.. kat website link yg i bg tu we all dpt around 260 euro for 5 night..

    i book kat 2 diffrence website bcoz cam x caye je ngan harga dia..sbb tpt ln mmg mhl giless.. 5 star kan...biaselh klu mhl..

    try book jelh at 2 website ln.. so ape2 hal adelah bukti ade website ln gk yg bg rate lebih kurang sama..so x risau klu dorang reject.. kang tak pasal2 tido tepi jalan klu kene reject da la anak ramai ni..hoho..

    alhamdulillah.. everything is fine..cekin pun smooth jee... we only book for one double room and got free extra bed for one kid.. jadilaa...bilik pun besarrr..so sesuai la tuk we all..

    kalau diorg tau i bwk 3 kekanak ni naye jee sbb we all declare as one je...hehehe

  12. iu @ wid says:

    a a.. hana, thanx for ur tips.. mmg ada asingkan skit bj bb dlm beg ln.. we only bring 2 bag.. one medium size bag n one bag balik kg.. ingt nk bawak lebih beg lagi but nt susah la nk bwk kot sbb nk pegang those kekanak ni lagi.. stroller.. cam takut tak terbawak lak anak2 nt..hohoho..

    bag yg ada tu pun da packed sgt lebih drp sadin.. sbb tu la asing2kan tu.. then kalau hilang tu pun x worry sgt sbb bj budak2.. harga bj msti lg murah ye tak.. klu yg hilang tu beg besr2 bj mak ayah dorg.. lagi la byk uang yang terbang.. apepun alhamdulillah... beg jupe akhirnyeee.... syukur sgt2... ;D

  13. ha...dah ada pun jwpn tadi..heheh..
    sonotnye pegi sana. Panas tak kat sana?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails