Istanbul - Ayasofia


.


Hari kedua sampai jalan2 kat dalam hagia sophia ..sorang adult  22TL(11 euro).. kekanak3 ni masih free.. ok. tempat ni takla besar sgt.. tp seni2 dlm ni memang sangat menakjubkan.. menurut sejarah silam hagia sophia ni bekas church, tapi dah di tukar kpd masjid.. pastu da jd museum sekarang..


- lepas pintu masuk hagia sophia -


- pintu utama ayasofia -

nak masuk kena beratur panjang.. beli tiket, check brg2.. lalu security.. etc..k, terus masuk.. ada 2 level dlm ni..ground ngan tgkt 1..seni2 khat mmg cantik gile..sukeee...


- dalam ayasofia -

info hagia sophia- copy from wikipedia hagia sophia bagi yang nak tahu sejarah ayasofia nii..
details lagi leh baca kat sni... nak copy kat sini macam banyak sangat pulokkk.. kang jadi kitab sejarah blog ni.. hahaha..  emm.. membaca tu kan elok untuk kesihatan...jadi bacalah... hihihi..



Hagia Sophia (TurkishAyasofya, from the GreekἉγία Σοφία, "Holy Wisdom"; LatinSancta Sophia or Sancta Sapientia) is a former patriarchal basilica, later a mosque, now a museum in IstanbulTurkey. Famous in particular for its massive dome, it is considered the epitome of Byzantine architecture. It was the largest cathedral in the world for nearly a thousand years, until the completion of the Seville Cathedral in 1520. The current building was originally constructed as a church between 532 and 537 A.D. on the orders of the Byzantine Emperor Justinian, and was in fact the third Church of the Holy Wisdomto occupy the site (the previous two had both been destroyed by riots). It was designed by two architects, Isidore of Miletus and Anthemius of Tralles. The Church contained a large collection of holy relics and featured, among other things, a 50 foot (15 m) silver iconostasis. It was the patriarchal church of thePatriarch of Constantinople and the religious focal point of the Eastern Orthodox Church for nearly 1000 years.



In 1453, Constantinople was conquered by the Ottoman Turks and Sultan Mehmed II ordered the building to be converted into a mosque.[1] The bells, altar, iconostasis, and sacrificial vessels were removed, and many of the mosaics were eventually plastered over. The Islamic features — such as the mihrab, the minbar, and the four minarets outside — were added over the course of its history under the Ottomans. It remained as a mosque until 1935, when it was converted into a museum by the Republic of Turkey.


- cantik... -

- seni -


- background depan -


For almost 500 years the principal mosque of Istanbul, Hagia Sophia served as a model for many of the Ottoman mosques such as the Sultan Ahmed Mosque (Blue Mosque of Istanbul), the Şehzade Mosque, the Süleymaniye Mosque, and the Rüstem Pasha Mosque.


- mimbar -


- lupe lak tempat aper..hehehe -


- library -


- daripada tingkat atas... -


- drp atas.. bahagian depan -


- belakang tu tempat org wat wish..panjang gile org beratur..ramai nak wish ape eh -


- izzah sepanjang dlm ayasofia -

<--------------------------------------------------------------->

5 may 2009

kami menginap di Hotel And Sultanahmet..book kat hotel.de.. triple room dpt lah ruang yg luas sket ngan bathroom n tub,bilik tak la menarik sgt tp bersih..oklah.. view drp bilik pun x berapa lawa. triple room xde view best katanya..huhu takpelah.. asalkan ade tempat tidurr...ade icebox,tv, aircond..cume xde keetle & alat nak masak air.. bilik x soundproofing..so leh dengar la kalau org2 duk ckp2 kat luar..kalau org jalan kt atas pon boleh dgr..kitorg ni dah la takut sgt bising..yelah anak3 ni bukan leh diam sgt kan.. pepahamla anak kecik camne kan..hohoho.. hmm... 3 star aje.. xleh la nk harap melangit sangat ..tp bayar macam mahal seh~..huhuhu..


- faris dgn blue mosque background , terrase Hotel And Sultanahmet restaurant -


hotel ni terletak 150m drp hagia sophia..so dekat la nak kemana2.. restauran dia pon kat terrase.. mmg direct view ke hagia sophia ngan blue mosque.. dpt bilik x lawa pun asal leh dpt view best drp atas gini pun rase berbaloi la duk sini.. 


- haziq ngan backgound hagia sophia, terrase Hotel And Sultanahmet restaurant -

p/s : walaupun tak besh sangat hotel ni.. tapi sebab view drp terrase hotel & dekat ngan main attraction kat sini.. kira seronok gak la dpt stay kat hotel ni for 3 nights. recommended la bg sesape yang nak duduk..hehe

2 Responses to “Istanbul - Ayasofia”

  1. maleh la nak baca hikayat sejarah panjang berjela tuh..hihhihihhh..
    kalau baca sekrg ni, bukan lekat kat otak pon! tapi, suka tengok itu gambar2... indah pemandangannya! :).

  2. iu @ wid says:

    hehehe... tula copy sket2 tu... intro.. utk sesape yg nk tau hikayat sejarah silam kat cni...hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails